Начало
 
 

Иван Тодоров: Керванът на неукостта си върви

08.11.2012 /12:29 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Иван Тодоров е нашият “чистник” на езика

Ще разделя тоя текст на две части. Първата е за вечнозелените недомислия и чуждици, които сякаш са орисани и на задгробен живот.

Туристическите фирми у нас, например, през цялата година съобщават и рекламират своите „оферти“ (предложения) за различни „дестинации“ (направления, крайни точки). Поясненията в скоби са на български.

Не по-малко активно се организират „уъркшопи“, които понякога може да срещнете и чуете и като „уъркшопове“. А и се създават и използват и „формати“ и „панели“.

„Уъркшоп“ е роднина на работилница. А форматите в наши дни са разновидности най-вече на телевизионни предавания, присадени на наша почва. „Панели“-те не са едновремешните строителни елементи от годините на масовото блоково строителство, а са раздели, посветени на определена тема при някакво обществено обсъждане.

Фантастична езикова финтифлюшка е изразът „Х. промени мнението си на 360 градуса“. Всички сме учили геометрия и знаем, че това всъщност значи, че човек се връща на изходната си позиция – там, откъдето е тръгнал. Нищо не се променя. А се отмята, противоречи си тогава, когато врътва мнението си на 180 градуса.

Но да мина и към конкретни предавания

Министър един – Дилян Добрев, рече неотдавна по БНР: „На чужди фирми се предлагат локации...“ Сигурно е, че трябваше да провидим под „локации“ места. Пак по националното радио – в сутрешното предаване между 10 и 12 часа, стана дума за търговията с жени.

И в ефира се чу, че те се „трафикират“. След малко – че се „трафицират“. Поне единство нямаше в изказа за това тъй грозно деяние, за тая новопръкнала се езикова въшка. Нея няма да е превеждам на български, идва ми в повече... Някои ще кажат – чиновник рекъл така, не му придиряйте. Но няма да са прави. Защото не остават назад и изкуствоведи, хора, посветили се на изящното.

Яра Бубнова в рубриката „Артефир“ на програма „Христо Ботев“ на БНР разказа как за нещо-си били предвидили и „модул“ за деца. Това, отърсим ли го от префърцуненост, е част, съставка, дял от някакво начинание. До неотдавна „модул“ се употребяваше за частта на американския космически кораб, с който първите хора стъпиха на Луната в края на 60-те.

А Силвия Великова  в „Преди всички“ съобщи „нова новина“. Без въобще да се усети, че второто съдържа първото. Преди 2-3 вечери по Нова телевизия Николай (Ники) Кънчев оповести от Нови хан задача за едного от набедените за звезди във „ВИП брадър“: за Кръстьо, именуван Къци.

Наздраве за „фасилитаторите“

Да продавал, без да бъде разпознат, „хот доци“. „Хот дог“, знае се, е сандвич с топъл кренвирш, чуждица и най-разумното е въобще да не се превежда и да не се правят опити за форми в множествено число. Иначе съществува наше старо и почти изчезнало женско собствено име – Доца, но това е тема, с която в случая нямаме работа.

В една октомврийска съботна утрин в „Закуска на тревата“ гостенка сподели, че в предстоящо събитие щяло да има и „фасилитатори“. Слава Богу, че водещата Светлана Дичева на мига я перна през езика с въпроса „Какво значи фасилитатори?“

И, хън-мън, получи отговор от интервюираната – помощници. Ще добавя от себе си – помагачи, улесняващи постигането на едно или друго. Хора с езиковата култура и мълниеноснота мисъл на Дичева не сбирам обаче дори за пръстите на едната си ръка... И не спирам да се чудя – а защо мълчат всички останали?


 

Сподели в
 

164 издателства получиха петицията на Стефан Тамбуев - сина на легендарния журналист Георги Тамбуев, за намаляване на ДДС върху печата, след като им я разпрати лично, съобщи самият той.

27.05.2020/09:03

Награди "Русе", "Студент на годината" и "Млад творец" бяха връчени на церемония в Доходното здание в крайдунавския град, съобщиха от общинската управа.

26.05.2020/09:02

Досъбното производство работи по 2 основни хипотези - нещастен случай и самоубийство, за смъртта на варненския журналист Георги Александров, съобщи на брифинг апелативният прокурор Владимир Чавдаров.

24.05.2020/15:27

Турската годеница на журналиста Джамал Хашоги, убит от саудитски агенти в Истанбул, заяви, че "никой няма право да прости на неговите убийци", предаде АФП.

23.05.2020/09:06

Очевидно не се разбираме за базисни, елементарни и фундаментални неща. Да преговорим материала:

22.05.2020/09:05

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Един от най-красивите месеци в годината – май, ни радва не само с облечените в бяла премяна дървета и раждащата се пролет, а и с очакването,че идва Денят на равноапостолните братя Кирил и Методий, когато отбелязваме българската просвета и култура, когато част от учениците завършват школото и поемат нелекия и пълен з неизвестности път на живота. Тогава не пропускаме да отбележим и почетем труда на всички подвластни на българското слово, сред които сме и ние журналистите, а и тези,които издават книгите. В навечерието на празника „се срещнах“ с една дама, съчетала в себе си тези две толкова отговорни и трудни професии. В дните на пандемия разговарям с известната журналистка и издател Надежда Кабакчиева.

23.05.2020 /08:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

125 години изминаха от гибелта на героя и идеолога на кубинското национално освобождение - поета и публициста, пристигнал с кораб да освобождава родината си и убит преди да изгрее свободата й, досущ автора на „Хаджи Димитър” и „Смешен плач”. Народът на Куба го нарича Апостол на свободата - както ние, българите, наричаме и нашия най-свят герой. Днес паметникът на Марти в София отново бе отрупан с цветя - никаква пандемия не може да попречи на почитта.

19.05.2020 /20:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Разказваме за изтъкнатия съветски кинодокументалист, извървял с камера всички фронтове на епохалната битка с хитлеризма и оставил уникални исторически кадри, влезли в съветско-американската документална киноепопея от 1978-ма „Неизвестната война/Великата Отечествена”.

09.05.2020 /14:48 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Тези, които са израснали със съветски филми, навярно си спомнят в лентите, посветени на Великата отечествена война, изразителния и плътен глас, който започваше съобщенията за войната с „От съветското информбюро“, или пък „Внимание! Говори Москва!“. Гласът на Юрий Левитан. Говорителят, чийто глас по време на войната чакаха да чуят от най-възрастния до най-малкия в Съветския съюз.

08.05.2020 /09:22 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

През 2020 г. се навършва век и половина от първото гражданско честване на равноапостолите Св. Св. Кирил и Методий в Хасково, за което има писмени свидетелства.

24.05.2020 /14:58 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Като кмет в началото на ХХ век Тодор Табаков построява най-много училища в Плевен, част от които се ползват и до ден-днешен.

24.05.2020 /13:50 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

Решението е взето от УС на СБЖ съобразно заповедта на министър Кирил Ананиев относно продължаването на ограничителните мерки във връзка с борбата с COVID-19 и в отговор на многобройни обаждания от делегати на предстоящото Общо събрание на СБЖ за неговото отлагане за есента на 2020 година.

20.05.2020 /20:57

Настояваме заедно с приемането на новия медиен закон и задължителната публична обществена експертиза по него с участието на медиите и гражданското общество, да се поиска оставката на сегашния неубедителен състав на СЕМ, като с новия закон да бъде увеличена числеността му и да бъде създаден нов, истински обществен регулатор с граждански квоти в него, като гаранция за независимостта му.

10.05.2020 /17:04

 Мнения

Като председател на Комисията по журналистическа етика подкрепям позицията на Управителния съвет на СБЖ, споделена и от много колеги, че в този си състав и формат СЕМ не може да бъде гарант на свободата на словото и е натоварен с непосилни за неговата незадоволителна експертиза задачи. Крайно време е СЕМ да бъде преформатиран, да се създаде по-широка регулаторна рамка на обществените медии, да се включи гражданска квота и се въведе обществен надзор в медийния регулатор.

11.05.2020 /14:18 | Автор: Мария Нецова | Източник: СБЖ

Всяка година, особено по това време, когато „Безсмъртният полк” стяга редиците си да премине по трудния и славен път на Победата, донесла освобождението на Европа и света от „хитлеристката чума” – по-страшна от всяка позната пандемия, се активизират, особено в медиите, споровете кой има по-голям принос.

04.05.2020 /13:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 15 гости

Бързи връзки