Начало
 
 

Иван Тодоров: Керванът на неукостта си върви

08.11.2012 /12:29 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Иван Тодоров е нашият “чистник” на езика

Ще разделя тоя текст на две части. Първата е за вечнозелените недомислия и чуждици, които сякаш са орисани и на задгробен живот.

Туристическите фирми у нас, например, през цялата година съобщават и рекламират своите „оферти“ (предложения) за различни „дестинации“ (направления, крайни точки). Поясненията в скоби са на български.

Не по-малко активно се организират „уъркшопи“, които понякога може да срещнете и чуете и като „уъркшопове“. А и се създават и използват и „формати“ и „панели“.

„Уъркшоп“ е роднина на работилница. А форматите в наши дни са разновидности най-вече на телевизионни предавания, присадени на наша почва. „Панели“-те не са едновремешните строителни елементи от годините на масовото блоково строителство, а са раздели, посветени на определена тема при някакво обществено обсъждане.

Фантастична езикова финтифлюшка е изразът „Х. промени мнението си на 360 градуса“. Всички сме учили геометрия и знаем, че това всъщност значи, че човек се връща на изходната си позиция – там, откъдето е тръгнал. Нищо не се променя. А се отмята, противоречи си тогава, когато врътва мнението си на 180 градуса.

Но да мина и към конкретни предавания

Министър един – Дилян Добрев, рече неотдавна по БНР: „На чужди фирми се предлагат локации...“ Сигурно е, че трябваше да провидим под „локации“ места. Пак по националното радио – в сутрешното предаване между 10 и 12 часа, стана дума за търговията с жени.

И в ефира се чу, че те се „трафикират“. След малко – че се „трафицират“. Поне единство нямаше в изказа за това тъй грозно деяние, за тая новопръкнала се езикова въшка. Нея няма да е превеждам на български, идва ми в повече... Някои ще кажат – чиновник рекъл така, не му придиряйте. Но няма да са прави. Защото не остават назад и изкуствоведи, хора, посветили се на изящното.

Яра Бубнова в рубриката „Артефир“ на програма „Христо Ботев“ на БНР разказа как за нещо-си били предвидили и „модул“ за деца. Това, отърсим ли го от префърцуненост, е част, съставка, дял от някакво начинание. До неотдавна „модул“ се употребяваше за частта на американския космически кораб, с който първите хора стъпиха на Луната в края на 60-те.

А Силвия Великова  в „Преди всички“ съобщи „нова новина“. Без въобще да се усети, че второто съдържа първото. Преди 2-3 вечери по Нова телевизия Николай (Ники) Кънчев оповести от Нови хан задача за едного от набедените за звезди във „ВИП брадър“: за Кръстьо, именуван Къци.

Наздраве за „фасилитаторите“

Да продавал, без да бъде разпознат, „хот доци“. „Хот дог“, знае се, е сандвич с топъл кренвирш, чуждица и най-разумното е въобще да не се превежда и да не се правят опити за форми в множествено число. Иначе съществува наше старо и почти изчезнало женско собствено име – Доца, но това е тема, с която в случая нямаме работа.

В една октомврийска съботна утрин в „Закуска на тревата“ гостенка сподели, че в предстоящо събитие щяло да има и „фасилитатори“. Слава Богу, че водещата Светлана Дичева на мига я перна през езика с въпроса „Какво значи фасилитатори?“

И, хън-мън, получи отговор от интервюираната – помощници. Ще добавя от себе си – помагачи, улесняващи постигането на едно или друго. Хора с езиковата култура и мълниеноснота мисъл на Дичева не сбирам обаче дори за пръстите на едната си ръка... И не спирам да се чудя – а защо мълчат всички останали?


 

Сподели в
 

„Кабеларката „Евроком” спира предаването ни!” Това обяви телевизионният водещ и бивш евродепутат Николай Бареков с писмо до медиите.

19.11.2019/09:02

Едуард Серота е роден в Савана, Джорджия, през 1949 г. Като фотограф е работил за списание “Тайм”, вестниците “Гардиан”, “Вашингтон пост”, “Обзървър”, “Ди Цайт”, “Зюддойче цайтунг” и агенция Ройтерс.

18.11.2019/09:01

Бивши футболисти на "Левски", лекари уролози и спортни журналисти ще изиграят мач "Заедно срещу рака на простата". Двубоят ще се играе на 21 ноември (четвъртък) от 11 часа на базата на ДИТ в кв. "Драгалевци".

17.11.2019/09:07

Завърши VI майсторски клас по журналистика на БНР Академия. На тържествена церемония бяха наградени 13 радиожурналисти от националните и регионалните програми на обществената медия.

16.11.2019/09:06

Политическите групи в Европейския парламент изразиха единодушно становище, че журналистите трябва да бъдат защитени от посегателства, както и че извършителите и поръчителите трябва да отговарят пред закона.

15.11.2019/09:05

 Представяме ви

И тъй като след местните избори на новинарския хоризонт се очертава друга тема,ангажираща вниманието несамо на медиите, но и на драгия електорат - 30 години от старта на т. нар. преход, то приятно бяхме изненадани, че на 7 ноември по книжарниците ще се появи новата книга на колегата ни Калин Тодоров „Зад завесата на прехода”, която е своеобразно продължение на заслужилата голям интерес негова предишна книга „Зад завесата на соца”.

05.11.2019 /10:54 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Позволете ми да започна с едно отклонение… Казват, спомените са като броеница – всяко зърно води до друго. Навярно е така, щом едно вълнуващо събитие като представянето на книгата на Йосиф Давидов събуди много, а те се занизаха нататък…За достойнствата на автора й и представянето на „Репортер от Миналото време” сайтът на СБЖ разказа подробно, но то неочаквано събуди у мен, ярко и живо, една мадридска среща с десетилетна давност. Тя допълни казаното и чутото с нещо важно от личността на автора, което, мисля, си заслужава да споделя…

01.11.2019 /01:00 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

В София в Меката на книгите „Гринуич“ се състоя премиерата на появилата се на български език книга "Мостът на тайните. Дипломатически роман" на известния руски журналист Сергей Гризунов, дело на издателство „Слънце“ и Надя Кабакчиева.

18.10.2019 /19:36 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

През декември ще отбележим 110 г.от рождението на един от най-силно обичаните и най-силно „забравяни“ поети - Никола Вапцаров. Едно име, което кара мнозина да се гордеят, че в българската литература имаме такъв световен поет, а други, дали от незнание или от някакви други свои си съображения, да захвърлят стихосбирката му в кошчетата за боклук.

16.10.2019 /19:34 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Щрихи към портрета на журналиста с три очи и една акредитационна карта на „Дума“ - фотожурналиста Христо Събев Христов

04.11.2019 /20:26 | Автор: Денчо Владимиров | Източник: СБЖ

В Хасково излезе юбилеен вестник по случай 140-годишнината от рождението на Александър Паскалев (1879 - 1946) - основател на модерното книгоиздаване в България.

02.11.2019 /17:43 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

В свое поздравително писмо по повод Деня на будителите ръководството на МФЖ приветства усилията и инициативите на СБЖ в защита на професионалните и социални права на българските журналисти.

03.11.2019 /20:40

Традициите са за това, да се спазват – казват мъдрите хора. И СБЖ никога не им е изневерявал. Така стана и в Деня на народните будители и празника на българската журналистика. Верен на традицията, Съюзът връчи своите годишни награди на най-добрите в журналистическото войнство. Клуб „Журналист“ се оказа тесен за всички, които обичат своята професия и ценят колегите,които са отличени за своя труд.

02.11.2019 /22:36

Участниците в протеста „Не убивайте журналистиката в България!”, свикан от СБЖ навръх Деня на народните будители и Деня на българската журналистика, настояха в НС най-после да бъде даден ход на предложениаята на Съюза за законодателни промени в защита на свободата на словото и на правата на журналистите

01.11.2019 /16:28

 Мнения

Свободата не е привилегия. Свободата е необходимост. Свободата на словото, на медиите е първата потребност, първото условие на демократичната система за всяко общество. Свободата да питаш, но и да отговаряш.

18.11.2019 /21:09 | Автор: Георги Калагларски | Източник: СБЖ

Моделът на финансирането на БНТ и БНР, заложен в Закона за радиото и телевизията, се нуждае от съществена промяна. Сериозни дефицити се наблюдават и в сегашния модел на управление на обществените медии.

17.11.2019 /18:48 | Автор: Маргарита Пешева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 31 гости

Бързи връзки