Начало
 
 

Създателят на стенографията ни е и журналист

10.11.2012 /12:12 | Автор : Иван Тодоров | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Паметникът на Антон Безеншек в Пловдив (Снимка: Благой Анев, архив)

Антон Безеншек се ражда през пролетта на 1854-а в словенското селце Букове. Като завършва гимназия, учи във Философския факултет на Загребския университет.

Пак по онова време става главен стенограф в Народното събрание в Любляна. През студентските си години се запознава с българина Спас Вацов и през 1879-а по негова покана идва в България и оглавява стенографската служба на нашия парламент.

На 25 септември същата година открива първия курс по „бързопис“ в страната ни. И за 20-ина лета успява да научи над 1500 нашенци на тая новост. Системата му се отличава с изключителна простота и достъпност.

И открива простор, широк хоризонт за въображението и вдъхновението на всеки, влюбил се в тая сръчност. Преподава и в Първа мъжка гимназия в София, а през 1884-а се преселва в Пловдив. Там също е учител и в Държавната мъжка гимназия „Александър I“.

В дните на Първото българско земедеско-промишлено изложение през 1892-а става инициатор за свикването на първия български стенографски събор. За тая му дейност е отличен с почетен диплом. А на втория събор през 1904-а е награден с медала „За наука и изкуство“.

Владеел 8 езика

Безеншек е първородният син на семейство, което имало 8 деца. Също толкоз били и езиците, които владеел. Имал осанка и лице на дипломат. Бил с изящни очила, висока колосана яка и папийонка като пеперуда. Стегнат, елегантен – наедрял чак в последните си години.

Сред българските му ученици по „теснопис“ или „бързопис“ (и двете думи се използват като синоними на стенографията) са Иван Вазов, Димчо Дебелянов, Тодор Влайков...

Словенецът остава в историята ни и с друго: въвежда у нас предмета „етика“, сред основоположниците е на Дружество „Славянска беседа“, а през 1894-а открива и книжарница в Пловдив. Кръстил я „Пчела“. Завръща се от южния град в София през 1905-а. И преподава в Софийския университет до 1911-а. Умира 4 години по-късно, в късната есен.

Енергията му била нарицателна

Създава Пловдивското певческо дружество. През 1896-а, разказват в отпечатаната неотдавна своя книга „Забравеният град“ авторите й Петко З. Петков и Владимир Балчев, е избран за първи председател на дружеството. Тоя факт известили авторитетни вестници в Париж, Лондон, Берлин, Виена, Белград...

Тук изиграва ролята си и вестникарската дейност на Безеншек. Той сам изпратил информация до изданията. Освен това бил разпространител на десетки известни европейски печатни издания в Пловдив.

Отделял от времето си и за преводи на художествена литература – най-вече на творби на Иван Вазов, пишел дописки и очерци. Сътрудничел на повече от 20 наши и 15 чуждестранни периодични издания. Бил запален пчелар (сега разбирате как е избрал името на книжарницата си), а кошерите си в Пловдив отглеждал в двора на местната мъжка гимназия. Били идилични времена...

Освен това пишел по проблемите на пчеларството, притежавал и награди от световни изложения, посветени на тия работливи крилати душици. Сега в Пловдив има паметник на словенеца и улица, кръстена нему. А в София – още една улица и паметна плоча на ул. „Генерал Гурко“, където е живял. Тия знаци са почит и към вестникаря Антон Тома Безеншек.

Свързани:   Иван Тодоров: Елегия за Безеншек и стенографията

Преди 40-ина години в тогавашната единствена в цяла София Английска гимназия, намираща се зад някогашните царски конюшни - на ъгъла на бул. „Дондуков” и „Панайот Волов”, се появи нисичък, сравнително млад, олисяващ мъж: Райчо Райчев.
Дата: 19.12.2010 

 

Сподели в
 

164 издателства получиха петицията на Стефан Тамбуев - сина на легендарния журналист Георги Тамбуев, за намаляване на ДДС върху печата, след като им я разпрати лично, съобщи самият той.

27.05.2020/09:03

Награди "Русе", "Студент на годината" и "Млад творец" бяха връчени на церемония в Доходното здание в крайдунавския град, съобщиха от общинската управа.

26.05.2020/09:02

Досъбното производство работи по 2 основни хипотези - нещастен случай и самоубийство, за смъртта на варненския журналист Георги Александров, съобщи на брифинг апелативният прокурор Владимир Чавдаров.

24.05.2020/15:27

Турската годеница на журналиста Джамал Хашоги, убит от саудитски агенти в Истанбул, заяви, че "никой няма право да прости на неговите убийци", предаде АФП.

23.05.2020/09:06

Очевидно не се разбираме за базисни, елементарни и фундаментални неща. Да преговорим материала:

22.05.2020/09:05

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Един от най-красивите месеци в годината – май, ни радва не само с облечените в бяла премяна дървета и раждащата се пролет, а и с очакването,че идва Денят на равноапостолните братя Кирил и Методий, когато отбелязваме българската просвета и култура, когато част от учениците завършват школото и поемат нелекия и пълен з неизвестности път на живота. Тогава не пропускаме да отбележим и почетем труда на всички подвластни на българското слово, сред които сме и ние журналистите, а и тези,които издават книгите. В навечерието на празника „се срещнах“ с една дама, съчетала в себе си тези две толкова отговорни и трудни професии. В дните на пандемия разговарям с известната журналистка и издател Надежда Кабакчиева.

23.05.2020 /08:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

125 години изминаха от гибелта на героя и идеолога на кубинското национално освобождение - поета и публициста, пристигнал с кораб да освобождава родината си и убит преди да изгрее свободата й, досущ автора на „Хаджи Димитър” и „Смешен плач”. Народът на Куба го нарича Апостол на свободата - както ние, българите, наричаме и нашия най-свят герой. Днес паметникът на Марти в София отново бе отрупан с цветя - никаква пандемия не може да попречи на почитта.

19.05.2020 /20:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Разказваме за изтъкнатия съветски кинодокументалист, извървял с камера всички фронтове на епохалната битка с хитлеризма и оставил уникални исторически кадри, влезли в съветско-американската документална киноепопея от 1978-ма „Неизвестната война/Великата Отечествена”.

09.05.2020 /14:48 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Тези, които са израснали със съветски филми, навярно си спомнят в лентите, посветени на Великата отечествена война, изразителния и плътен глас, който започваше съобщенията за войната с „От съветското информбюро“, или пък „Внимание! Говори Москва!“. Гласът на Юрий Левитан. Говорителят, чийто глас по време на войната чакаха да чуят от най-възрастния до най-малкия в Съветския съюз.

08.05.2020 /09:22 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

През 2020 г. се навършва век и половина от първото гражданско честване на равноапостолите Св. Св. Кирил и Методий в Хасково, за което има писмени свидетелства.

24.05.2020 /14:58 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Като кмет в началото на ХХ век Тодор Табаков построява най-много училища в Плевен, част от които се ползват и до ден-днешен.

24.05.2020 /13:50 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

Решението е взето от УС на СБЖ съобразно заповедта на министър Кирил Ананиев относно продължаването на ограничителните мерки във връзка с борбата с COVID-19 и в отговор на многобройни обаждания от делегати на предстоящото Общо събрание на СБЖ за неговото отлагане за есента на 2020 година.

20.05.2020 /20:57

Настояваме заедно с приемането на новия медиен закон и задължителната публична обществена експертиза по него с участието на медиите и гражданското общество, да се поиска оставката на сегашния неубедителен състав на СЕМ, като с новия закон да бъде увеличена числеността му и да бъде създаден нов, истински обществен регулатор с граждански квоти в него, като гаранция за независимостта му.

10.05.2020 /17:04

 Мнения

Като председател на Комисията по журналистическа етика подкрепям позицията на Управителния съвет на СБЖ, споделена и от много колеги, че в този си състав и формат СЕМ не може да бъде гарант на свободата на словото и е натоварен с непосилни за неговата незадоволителна експертиза задачи. Крайно време е СЕМ да бъде преформатиран, да се създаде по-широка регулаторна рамка на обществените медии, да се включи гражданска квота и се въведе обществен надзор в медийния регулатор.

11.05.2020 /14:18 | Автор: Мария Нецова | Източник: СБЖ

Всяка година, особено по това време, когато „Безсмъртният полк” стяга редиците си да премине по трудния и славен път на Победата, донесла освобождението на Европа и света от „хитлеристката чума” – по-страшна от всяка позната пандемия, се активизират, особено в медиите, споровете кой има по-голям принос.

04.05.2020 /13:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 13 гости

Бързи връзки