Начало
 
 

В Бордо работихме срещу расизма в спорта (1)

27.11.2012 /16:47 | Автор : Светла Стойкова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Пишещите журналисти в Бордо бяха ръководени от преподавателката в Парижкия университет по журналистика Паскал Колисон (на втория ред, вляво) и от Рони Блашке, германски журналист на свободна практика (Снимка: Светла Стойкова)

Над 100 журналисти от Европа се събрахме в Бордо, за да говорим и работим по социалното сближаване, за недопускането на расизъм при отразяването на спортни събития, за различните дискриминации в съвременното общество и културния диалог.

Това е един от начините за постигане на по-голяма изразителност на демокрацията в медии. Форумън е организиран по програмата на Съвета на Европа “Медии, различия и расизъм в спорта” (МАРС) с главен мениджър Рейнал Блион.

След 17 национални семинара по темата през миналата и тази година, заключителната среща се проведе от 21 до 24 ноември в университета на Бордо IJBA. В България такава проява имаше в края на септември 2012 г. с домакин СБЖ.

Участниците в Бордо бяха разделени в 4 групи – печатни медии, мултимедия, телевизия и радио. Първоначално всеки разказа за себе си, за медията си и в коя област иска да работи: хомофобия, параолимпийски игри, проблеми пред малцинствените групи, гейовете, лесбииките, бисексуалните и транссексуалните, практики за преодоляване, пряка и индиректна дискримиция.

Според интересите си участниците сформираха работни двойки по избрани от тях теми. Два дни им бяха дадени за проучвания, интервюта, снимки и написване на медиините си доклади. В тях недопускането на дискриминация и толерантност към различията трябваше да се разгледат от различни гледни точки през призмата на спорта.

8 бяхме българските колеги на форума

Българските участници в заключителната среща на програма МАРС бяха 8: Светла Стойкова (Секция на спортните журналисти към СБЖ), Георги Филипов (Икономедия), Росица Стойкова (в. “7 дни спорт”), Делян Кючуков (в. “Сега), Елеонора Тарандова (сп. “Форбс”облемиблъсък на етични проблеми.и от Европана и към СБЖ), а ) бяха осем - Георги разгледат от различни гледни точки.тия. От 21 ), Валентин Тодоров (Нови Искър онлайн), Ирина Недева (БНР) и Кристина Христова (Асоциация на европейските журналисти).

Темите, по които българите работиха в партньорство със свои колеги от Европа в Бордо, можете да видите на coe.int/mars.

Спортът беше избран като социален феномен и една от най-важните сфери за сближаване и разпалване на негативни страсти, който е и ежедневен сблъсък на етични проблеми.

Освен това спортът намира много голямо отназавяне в медиите. 75 на сто от новините се правят от бели мъже над 45 г. А 90 процента от съдържанието на спортните новини се отнася за мъже. Една жена спортист има 4 пъти по-големи шансове да бъде забелязана от журналистка, а под 5 на сто от спортните новини се отразяват от журналистки.

Етническите малцинства представляват по-малко от 5 на сто от главните действащи лица в новините, а имигрантите са около 10 процента от населението на ЕС (Евростат, 2011 г.). Тези данни говорят сами за себе си и показват ясно как някои групи от населението на Европа все още са изключени от отразяване в медиите.


Кампанията за журналисти “Да говорим без дискриминация” на Съвета на Европа, от която част беше програмата МАРС, ще продължи и през следващите години. Новата тема ще бъде обявена в началото на 2013 г., съобщи г-н Блион при закриването на форума в Бордо.


 

Сподели в
 

Екипът на Фондация „Антикорупционен фонд“ (АКФ) с тревога научи за заплахи, отправени към журналист от град Силистра от страна на висш партиен функционер в града.

20.02.2020/13:01

Нов факултативен курс на тема „Етично отразяване на деца в медиите” стартира във Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет.

20.02.2020/09:04

Почина Валя Рашева – журналистка и преводач. Тъжната новина съобщи бившият главен редактор на в.пловдивския в. „Марица“ Антон Баев , който беше сред най-близките на Валя Рашева.

19.02.2020/09:03

“Мина този период, в който медиите са боксова круша, по-скоро отделни журналисти стават боксови круши“, каза пред БНР доц. Жана Попова, преподавател във Факултета по журналистика и масова комуникация на СУ "Св. Климент Охридски".

18.02.2020/09:02

На 16 февруари 1898 г. излиза първият бюлетин на Българската телеграфна агенция. Датата е приета за рожден ден на Агенцията.

17.02.2020/09:01

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

С Ани Заркова отдавна се бяхме договорили да гостува на сайта на СБЖ, но все нещо изскачаше и все отлагахме във времето. Но ето че сега, когато и нас българите ни застигна едно от трите жестоки китайски проклятия (няма риск от коронавирус при цитирането му): "Дано живееш в интересни времена", Ани даде интервю за сайта ни, в което през личните й преживявания бистрим ситуацията в нашия занаят.

15.02.2020 /17:25 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Н.Пр. почетният консул на Хашемитското кралство Йордания д-р Хасан Бармауи гостува на Съюза на българските журналисти. Темата на срещата беше сътрудничеството между България и Йордания. И, разбира се, не на последно място 20-годишнината на сътрудничеството между съюзите на българските и йорданските журналисти.

13.02.2020 /15:34 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Освен да тичаш след новините, се иска и друго - трябва да отсяваш, анализираш и обобщаваш информацията, казва известната журналистка от БНТ

11.02.2020 /20:51 | Автор: Лилия Динова | Източник: СБЖ

За Ирина Асиова-Диамант в журналистическата гилдия често се казва, че вече е заела своето място сред холивудските съпруги, но за разлика от тях тя е доказала, че не суетата е нейно кредо, а здравото стъпване по земята и като всяка българка държи да има своето заслужаващо респект място в обществото.

03.02.2020 /12:07 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Бай Ванко имаше кабинет в една стара тоталитарна сграда в центъра на града. Беше приватизирал по необходимост радиото, в което е работил цял живот. Той е вероятно единственият човек у нас, създал частно кабелно радио.

16.02.2020 /14:57 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Регионалната библиотека „Христо Смирненски” в Хасково уреди изложбата „Любов към труда, любов към истината, любов към народа”, посветена на живота и делото на видния учен, химик и хуманист проф. д-р Асен Златаров.

12.02.2020 /15:45 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

В речта си в памет на Апостола на свободата Васил Левски президентът Румен Радев призова „да изправим глави” и да не забравяме, че „всичко зависи от нашите задружни усилия“, „че времето нас обръща, но и ние него обръщаме”. Преди официалната церемония държавният глава поведе гражданско шествие от президентството до паметника на най-тачения български герой.

19.02.2020 /22:27

Бойкот за унижаващи журналистите властници, оставка на СЕМ, сформиране на нов регулатор с гражданска квота, избиране на журналистически омбудсман, спасяване на обществените медии от частни интереси, връщане на познанието в журналистиката, сплотяване и солидаризиране на колегията - тези и още много други предложения и мнения бяха изказани от авторитетни журналисти и медийни експерти на организираната от СБЖ обществена дискусия за свободата на словото и медийната среда

17.02.2020 /21:30

„Репортери без граници“ (RSF) призова българските власти да спрат опитите си да сплашват журналистите в страната. В своя позиция, разпратена и до СБЖ, и до медиите у нас, международната организация подчертава, че през последния месец представители на медиите са обект на серия от вербални атаки и заплахи от висши представители на властта, включително премиера Бойко Борисов.

14.02.2020 /11:38

 Мнения

Постоянните подигравки, цинизми, заплахи на властта към журналистите са срам за България. И той е причинен от хора, които имат дори правни задължения да допринасят за позитивния имидж на държавата, за утвърждаване на европейските демократични ценности и традиции. Можем ли да приемем такива хора за елит?

18.02.2020 /06:30 | Автор: Георги Калагларски | Източник: СБЖ

Голям кипеж из фейсбуците на гилдията бълбука тия дни, защото мисир-председателят бил определил отразяващите делата му журналистки по свой образ и подобие - „мисирки”. Ако ги беше нарекъл „умиращи лебеди”, пак ли щеше да бумти същият плам? Уви, около власта танцува обслужваща журналистика, угажда й, позволява й да издевателства над всички граждани без дума напряко да каже - и това убива и професията ни, и обществото ни. А атаката по СБЖ точно в този момент не оставя впечатление за нищо друго, освен за поредна поръчка.

07.02.2020 /16:09 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 16 гости

Бързи връзки