Начало
 
 

В Бордо работихме срещу расизма в спорта (1)

27.11.2012 /16:47 | Автор : Светла Стойкова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Пишещите журналисти в Бордо бяха ръководени от преподавателката в Парижкия университет по журналистика Паскал Колисон (на втория ред, вляво) и от Рони Блашке, германски журналист на свободна практика (Снимка: Светла Стойкова)

Над 100 журналисти от Европа се събрахме в Бордо, за да говорим и работим по социалното сближаване, за недопускането на расизъм при отразяването на спортни събития, за различните дискриминации в съвременното общество и културния диалог.

Това е един от начините за постигане на по-голяма изразителност на демокрацията в медии. Форумън е организиран по програмата на Съвета на Европа “Медии, различия и расизъм в спорта” (МАРС) с главен мениджър Рейнал Блион.

След 17 национални семинара по темата през миналата и тази година, заключителната среща се проведе от 21 до 24 ноември в университета на Бордо IJBA. В България такава проява имаше в края на септември 2012 г. с домакин СБЖ.

Участниците в Бордо бяха разделени в 4 групи – печатни медии, мултимедия, телевизия и радио. Първоначално всеки разказа за себе си, за медията си и в коя област иска да работи: хомофобия, параолимпийски игри, проблеми пред малцинствените групи, гейовете, лесбииките, бисексуалните и транссексуалните, практики за преодоляване, пряка и индиректна дискримиция.

Според интересите си участниците сформираха работни двойки по избрани от тях теми. Два дни им бяха дадени за проучвания, интервюта, снимки и написване на медиините си доклади. В тях недопускането на дискриминация и толерантност към различията трябваше да се разгледат от различни гледни точки през призмата на спорта.

8 бяхме българските колеги на форума

Българските участници в заключителната среща на програма МАРС бяха 8: Светла Стойкова (Секция на спортните журналисти към СБЖ), Георги Филипов (Икономедия), Росица Стойкова (в. “7 дни спорт”), Делян Кючуков (в. “Сега), Елеонора Тарандова (сп. “Форбс”облемиблъсък на етични проблеми.и от Европана и към СБЖ), а ) бяха осем - Георги разгледат от различни гледни точки.тия. От 21 ), Валентин Тодоров (Нови Искър онлайн), Ирина Недева (БНР) и Кристина Христова (Асоциация на европейските журналисти).

Темите, по които българите работиха в партньорство със свои колеги от Европа в Бордо, можете да видите на coe.int/mars.

Спортът беше избран като социален феномен и една от най-важните сфери за сближаване и разпалване на негативни страсти, който е и ежедневен сблъсък на етични проблеми.

Освен това спортът намира много голямо отназавяне в медиите. 75 на сто от новините се правят от бели мъже над 45 г. А 90 процента от съдържанието на спортните новини се отнася за мъже. Една жена спортист има 4 пъти по-големи шансове да бъде забелязана от журналистка, а под 5 на сто от спортните новини се отразяват от журналистки.

Етническите малцинства представляват по-малко от 5 на сто от главните действащи лица в новините, а имигрантите са около 10 процента от населението на ЕС (Евростат, 2011 г.). Тези данни говорят сами за себе си и показват ясно как някои групи от населението на Европа все още са изключени от отразяване в медиите.


Кампанията за журналисти “Да говорим без дискриминация” на Съвета на Европа, от която част беше програмата МАРС, ще продължи и през следващите години. Новата тема ще бъде обявена в началото на 2013 г., съобщи г-н Блион при закриването на форума в Бордо.


 

Сподели в
 

Нова документална поредица, дело на журналиста и продуцент Георги Тошев, стартира в ефира на bTV от 26 септември, събота, в 12.30 ч.

19.09.2020/12:16

На 16 септември, ден преди провеждането на Общото събрание на НЛРС-СЛРБ, в парк-хотел „Москва” в столицата тържествено бе отбелязана 125-годишнината на сп. „Лов и риболов” и 130 години от основаването на Софийското ловно дружество.

18.09.2020/12:00

Дългогодишният журналист и публицист, активен деец на хуманитарната дипломация, извървял пътя от Добрич до Женева и Ню Йорк, Енчо Господинов ще представи новата си книга "Сянката на петнистия кон" пред своите съграждани, съобщават от регионалната библиотека "Дора Габе".

17.09.2020/09:04

Насилието срещу журналисти, които отразяват протестите в цял свят, е нараснало драстично, а полицията и силите за сигурност са основните извършители.

15.09.2020/09:02

Ал Кайда заплаши да нападне отново редакцията на френския сатиричен седмичник "Шарли Ебдо", който повторно публикува карикатури на ислямския пророк Мохамед по повод съдебния процес за терористичната атака срещу изданието от януари 2015 г.

14.09.2020/12:00

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Популярен и обичан радио глас, Силвия Великова винаги е била в центъра на събитията в съдебния ресор, който от години отразява. Така беше и преди една година, когато тя пак беше „в окото на бурята“, но този път като потърпевш.

18.09.2020 /12:35 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Иван Вълов е едно от знаковите имена в българската журналистика, който вече много десетилетия упорито и ползотворно разработва своята обширна територия на теми, проблеми и и срещи с големи личности, със свой глас и слово.

17.09.2020 /07:32 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

„В това жегаво и лениво следобедно време и на пандемия дойдохте да се срещнете с моя нов роман „Роден на Великден“. Така известната журналистка и писателка Бойка Асиова се обърна към дошлите на представянето на новата й творба в осмото книжно изложение на открито „Алея на книгата“. Романът на Асиова се оказа една от най-търсените книги на „Жанет 45“.

14.09.2020 /08:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Лъчeзар Еленков отлетя към звездите на 6 септември - Деня на Съединението на България. А го изпратихме в безсмъртието навръх друга символна дата - 9 септември, деня, в който той винаги отдаваше почит към падналите за свобода и справедливост поети антифашисти по света и у нас. Така дори в пътя си към вечността големият поет се сля със светлината на идеалите, които зареждаха и живота му, и творчеството му...

10.09.2020 /09:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Тая нелепица се повтаря, потретя, преживя от десетилетия. От хора, които не си дават труда да четат внимателно. И да мислят. А говорят и пишат, носени от бързея на инерцията...

04.09.2020 /14:31 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Талантливият актьор и дългогодишен директор на столичния театър „Сълза и смях“ Стойчо Мазгалов (починал през 2006 г.) е първият почетен гражданин на община Любимец.

25.08.2020 /10:23 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Събранието се провежда в два дни - на 19 и 20 септември - в сградата на СБЖ в София, ул. „Граф Игнатиев” 4. Заседава се едновременно в две свързани помежду си с видеоконферентна връзка зали - на 1-ия и на 3-ия етаж, при спазване на санитарните изисквания в условята на пандемия от Covid-19.

19.09.2020 /22:33

Мястото на събранието е сградата на СБЖ в София, ул. "Граф Игнатиев" 4. Начало на събранието - 10.00 часа. Регистрацията на делегатите започва в 9.00 часа.

15.09.2020 /17:29

СБЖ поздравява колегията с деня, в който си спомняме завета на Юлиус Фучик „Хора, обичах ви, бдете!” и се мобилизираме за несекващата борба в защита на правата на журналистите и гражданските права, свободата на словото, демокрацията, хуманизма, мира, достойния живот.

08.09.2020 /16:48

 Мнения

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 16 гости

Бързи връзки