Начало
 
 

В Бордо работихме срещу расизма в спорта (1)

27.11.2012 /16:47 | Автор : Светла Стойкова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Пишещите журналисти в Бордо бяха ръководени от преподавателката в Парижкия университет по журналистика Паскал Колисон (на втория ред, вляво) и от Рони Блашке, германски журналист на свободна практика (Снимка: Светла Стойкова)

Над 100 журналисти от Европа се събрахме в Бордо, за да говорим и работим по социалното сближаване, за недопускането на расизъм при отразяването на спортни събития, за различните дискриминации в съвременното общество и културния диалог.

Това е един от начините за постигане на по-голяма изразителност на демокрацията в медии. Форумън е организиран по програмата на Съвета на Европа “Медии, различия и расизъм в спорта” (МАРС) с главен мениджър Рейнал Блион.

След 17 национални семинара по темата през миналата и тази година, заключителната среща се проведе от 21 до 24 ноември в университета на Бордо IJBA. В България такава проява имаше в края на септември 2012 г. с домакин СБЖ.

Участниците в Бордо бяха разделени в 4 групи – печатни медии, мултимедия, телевизия и радио. Първоначално всеки разказа за себе си, за медията си и в коя област иска да работи: хомофобия, параолимпийски игри, проблеми пред малцинствените групи, гейовете, лесбииките, бисексуалните и транссексуалните, практики за преодоляване, пряка и индиректна дискримиция.

Според интересите си участниците сформираха работни двойки по избрани от тях теми. Два дни им бяха дадени за проучвания, интервюта, снимки и написване на медиините си доклади. В тях недопускането на дискриминация и толерантност към различията трябваше да се разгледат от различни гледни точки през призмата на спорта.

8 бяхме българските колеги на форума

Българските участници в заключителната среща на програма МАРС бяха 8: Светла Стойкова (Секция на спортните журналисти към СБЖ), Георги Филипов (Икономедия), Росица Стойкова (в. “7 дни спорт”), Делян Кючуков (в. “Сега), Елеонора Тарандова (сп. “Форбс”облемиблъсък на етични проблеми.и от Европана и към СБЖ), а ) бяха осем - Георги разгледат от различни гледни точки.тия. От 21 ), Валентин Тодоров (Нови Искър онлайн), Ирина Недева (БНР) и Кристина Христова (Асоциация на европейските журналисти).

Темите, по които българите работиха в партньорство със свои колеги от Европа в Бордо, можете да видите на coe.int/mars.

Спортът беше избран като социален феномен и една от най-важните сфери за сближаване и разпалване на негативни страсти, който е и ежедневен сблъсък на етични проблеми.

Освен това спортът намира много голямо отназавяне в медиите. 75 на сто от новините се правят от бели мъже над 45 г. А 90 процента от съдържанието на спортните новини се отнася за мъже. Една жена спортист има 4 пъти по-големи шансове да бъде забелязана от журналистка, а под 5 на сто от спортните новини се отразяват от журналистки.

Етническите малцинства представляват по-малко от 5 на сто от главните действащи лица в новините, а имигрантите са около 10 процента от населението на ЕС (Евростат, 2011 г.). Тези данни говорят сами за себе си и показват ясно как някои групи от населението на Европа все още са изключени от отразяване в медиите.


Кампанията за журналисти “Да говорим без дискриминация” на Съвета на Европа, от която част беше програмата МАРС, ще продължи и през следващите години. Новата тема ще бъде обявена в началото на 2013 г., съобщи г-н Блион при закриването на форума в Бордо.


 

Сподели в
 

Започва електронното гласуване за четвъртите Годишни награди в туризма-2019. Онлайн вотът ще определи носителите на призове в 16-те категории в конкурса на Министерството на туризма.

10.11.2019/09:07

Радио Видин е отличено от Фондация "Глобални библиотеки" в категория регионална медия, за принос в поставянето и разработването на теми за проблемите, свързани с развитието на обществените библиотеки.

09.11.2019/09:06

Фотоизложба на БНТ - Варна разказва за събитията в крайморския град в дните след 10 ноември 1989 г. Експозицията е открита в галерията на Регионалния телевизионен център.

08.11.2019/09:05

Сръбският президент Александър Вучич се наложи да използва страничен вход, за да влезе в сградата на обществената телевизия РТС в Белград, тъй като главният вход бе блокиран от демонстранти, съобщи Ройтерс.

07.11.2019/09:04

На хората вече не им се мисли, не се замислят и не си задават въпроси, казва в интервю известната разследваща журналистка Генка Шикерова. Откакто бе уволнена от "Нова" на Домусчиев, Шикерова е безработна.

06.11.2019/09:03

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

И тъй като след местните избори на новинарския хоризонт се очертава друга тема,ангажираща вниманието несамо на медиите, но и на драгия електорат - 30 години от старта на т. нар. преход, то приятно бяхме изненадани, че на 7 ноември по книжарниците ще се появи новата книга на колегата ни Калин Тодоров „Зад завесата на прехода”, която е своеобразно продължение на заслужилата голям интерес негова предишна книга „Зад завесата на соца”.

05.11.2019 /10:54 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Позволете ми да започна с едно отклонение… Казват, спомените са като броеница – всяко зърно води до друго. Навярно е така, щом едно вълнуващо събитие като представянето на книгата на Йосиф Давидов събуди много, а те се занизаха нататък…За достойнствата на автора й и представянето на „Репортер от Миналото време” сайтът на СБЖ разказа подробно, но то неочаквано събуди у мен, ярко и живо, една мадридска среща с десетилетна давност. Тя допълни казаното и чутото с нещо важно от личността на автора, което, мисля, си заслужава да споделя…

01.11.2019 /01:00 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

В София в Меката на книгите „Гринуич“ се състоя премиерата на появилата се на български език книга "Мостът на тайните. Дипломатически роман" на известния руски журналист Сергей Гризунов, дело на издателство „Слънце“ и Надя Кабакчиева.

18.10.2019 /19:36 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

През декември ще отбележим 110 г.от рождението на един от най-силно обичаните и най-силно „забравяни“ поети - Никола Вапцаров. Едно име, което кара мнозина да се гордеят, че в българската литература имаме такъв световен поет, а други, дали от незнание или от някакви други свои си съображения, да захвърлят стихосбирката му в кошчетата за боклук.

16.10.2019 /19:34 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Щрихи към портрета на журналиста с три очи и една акредитационна карта на „Дума“ - фотожурналиста Христо Събев Христов

04.11.2019 /20:26 | Автор: Денчо Владимиров | Източник: СБЖ

В Хасково излезе юбилеен вестник по случай 140-годишнината от рождението на Александър Паскалев (1879 - 1946) - основател на модерното книгоиздаване в България.

02.11.2019 /17:43 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

В свое поздравително писмо по повод Деня на будителите ръководството на МФЖ приветства усилията и инициативите на СБЖ в защита на професионалните и социални права на българските журналисти.

03.11.2019 /20:40

Традициите са за това, да се спазват – казват мъдрите хора. И СБЖ никога не им е изневерявал. Така стана и в Деня на народните будители и празника на българската журналистика. Верен на традицията, Съюзът връчи своите годишни награди на най-добрите в журналистическото войнство. Клуб „Журналист“ се оказа тесен за всички, които обичат своята професия и ценят колегите,които са отличени за своя труд.

02.11.2019 /22:36

Участниците в протеста „Не убивайте журналистиката в България!”, свикан от СБЖ навръх Деня на народните будители и Деня на българската журналистика, настояха в НС най-после да бъде даден ход на предложениаята на Съюза за законодателни промени в защита на свободата на словото и на правата на журналистите

01.11.2019 /16:28

 Мнения

Интерпретациите за българската промяна на 10 ноември три десетилетия по-късно може да са всякакви, но всичко все опира до разпределението на порциите на несвършващите тайни вечери. Където залог са и медиите. Когато самите медии са минали през мътна приватизация, естествено е, че посочените за техни собственици не са мотивирани да разобличават други подобни сделки в държавен и наддържавен мащаб.

10.11.2019 /20:06 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Мнение на един очевидец от „кухнята” на нашумялата футболна среща на стадион „Васил Левски”

17.10.2019 /20:41 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 14 гости

Бързи връзки