Начало
 
 

Иван Тодоров: Серафим Северняк пя с Борис Христов

28.11.2012 /12:18 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Много помни и много хора от бранша познава Иван Тодоров

Той е почти напълно непознат за по-младите. Още по-малко са тия, които знаят и истинското му име – Серафим Николов Серафимов. Роден е през 1930-а в търновското с. Горна Липница, а почина през 1988-а.

Последните си години бе главен редактор на чудесното списание „Отечество“. Журналист, писател, Северняк бе темпераментен човек. Водеше полемики с мастити учени и колеги, откриваше разказваческата дарба у хора, които нерядко бяха далеч от писането.

И им помагаше, насърчаваше ги. Един от най-добрите му ученици ще си остане покойният вече Цаньо Сърнев, когото той назначи в сп. „Отечество“.

Обичаше до небесната вис родния си край и нему дължим отпечатването на неповторимата книга на Сава Попов „Спомени и анекдоти за великотърновци“. А случката, която научих, е от септември 1968 г. И ще ви я преразкажа благодарение на споменната книга на Пенка Касабова – сестра на Гео Милев и леля на Леда Милева, за любовта й с именития ни оперен лъв Борис Христов.

Тя така е и наречена – „Любов и талант“, и сайтът ни извести за премиерата й. На 27 септември в дома на Пенка Касабова при едно от посещенията на певеца у нас пристигат на среща с него неколцина писатели – Антон Дончев, Серафим Северняк, Леда Милева със съпруга си Николай Попов, Николай Хайтов със съпругата си Жени Божилова.

Прозвучава „Сладуно, сладка ябълко“

„От началото, разказва Пенка Касабова, всички се държаха малко стеснително, но Серафим Северняк, веселяк какъвто беше, с шегите и вицовете си „счупи леда“. /.../ Някой се обади: Серафиме, я изпей някоя песен!

- Е, как да запея пред Борис Христов, най-прославения певец? То ще прилича на онзи случай в Казанлък. Бяхме там на литературно четене. Когато се качих на сцената и започнах да чета един от моите фейлетони, усетих някакъв поглед, който ме следи. Започнах да се чувствам някак неудобно, смущавах се и като погледнах по-съсредоточено, що да видя? На първия ред, точно срещу мен, седи Чудомир и ми се подхилва, а аз чета ли чета моя фейлетон пред корифея на българския хумор!

Избухна силен смях. Борис се смееше най-силно от всички. Нали се отнасяше за Чудомир! Всички настояваха Серафим да изпее някоя народна песен. Серафим се престраши и изпя „Умрял е баче Георгие“, а Борис започна да му приглася.

- Хем да запомните, че тая вечер съм пял пред Борис Христов и той ми е държал исото – рече Серафим и пак се разнесе силен смях. Серафим се насърчи и запя „Сладуно, сладка ябълко“. Поотпуснаха се и другите и леко му пригласяха. Борисовото исо беше над всички.“

Срещата продължила до 2 след полунощ. От всички присъствали Сверняк продължил да търси още и още виждания с певеца. И го поканил и на обед в ресторанта на Съюза на българските писатели, който по онова време бе на ул. „Ангел Кънчев“ № 5. После се видели пак, бил и на изпращането на баса на аерогара София. Запазени са и няколко снимки от другаруването им.

Близо 45 години оттогава.


Сподели в
 

Почина Валя Рашева – журналистка и преводач. Тъжната новина съобщи бившият главен редактор на в.пловдивския в. „Марица“ Антон Баев , който беше сред най-близките на Валя Рашева.

19.02.2020/09:03

“Мина този период, в който медиите са боксова круша, по-скоро отделни журналисти стават боксови круши“, каза пред БНР доц. Жана Попова, преподавател във Факултета по журналистика и масова комуникация на СУ "Св. Климент Охридски".

18.02.2020/09:02

На 16 февруари 1898 г. излиза първият бюлетин на Българската телеграфна агенция. Датата е приета за рожден ден на Агенцията.

17.02.2020/09:01

Тази година голямата награда „Сирак Скитник“ на името на първия директор на Радио “София” получи програмният директор на БНР Мартин Минков.

16.02.2020/09:07

"Разширяват се опитите за контрол на медиите", каза пред БНР проф. д-р Луливера Кръстева - преподавател във Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

15.02.2020/09:06

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

С Ани Заркова отдавна се бяхме договорили да гостува на сайта на СБЖ, но все нещо изскачаше и все отлагахме във времето. Но ето че сега, когато и нас българите ни застигна едно от трите жестоки китайски проклятия (няма риск от коронавирус при цитирането му): "Дано живееш в интересни времена", Ани даде интервю за сайта ни, в което през личните й преживявания бистрим ситуацията в нашия занаят.

15.02.2020 /17:25 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Н.Пр. почетният консул на Хашемитското кралство Йордания д-р Хасан Бармауи гостува на Съюза на българските журналисти. Темата на срещата беше сътрудничеството между България и Йордания. И, разбира се, не на последно място 20-годишнината на сътрудничеството между съюзите на българските и йорданските журналисти.

13.02.2020 /15:34 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Освен да тичаш след новините, се иска и друго - трябва да отсяваш, анализираш и обобщаваш информацията, казва известната журналистка от БНТ

11.02.2020 /20:51 | Автор: Лилия Динова | Източник: СБЖ

За Ирина Асиова-Диамант в журналистическата гилдия често се казва, че вече е заела своето място сред холивудските съпруги, но за разлика от тях тя е доказала, че не суетата е нейно кредо, а здравото стъпване по земята и като всяка българка държи да има своето заслужаващо респект място в обществото.

03.02.2020 /12:07 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Бай Ванко имаше кабинет в една стара тоталитарна сграда в центъра на града. Беше приватизирал по необходимост радиото, в което е работил цял живот. Той е вероятно единственият човек у нас, създал частно кабелно радио.

16.02.2020 /14:57 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Регионалната библиотека „Христо Смирненски” в Хасково уреди изложбата „Любов към труда, любов към истината, любов към народа”, посветена на живота и делото на видния учен, химик и хуманист проф. д-р Асен Златаров.

12.02.2020 /15:45 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

В речта си в памет на Апостола на свободата Васил Левски президентът Румен Радев призова „да изправим глави” и да не забравяме, че „всичко зависи от нашите задружни усилия“, „че времето нас обръща, но и ние него обръщаме”. Преди официалната церемония държавният глава поведе гражданско шествие от президентството до паметника на най-тачения български герой.

19.02.2020 /22:27

Бойкот за унижаващи журналистите властници, оставка на СЕМ, сформиране на нов регулатор с гражданска квота, избиране на журналистически омбудсман, спасяване на обществените медии от частни интереси, връщане на познанието в журналистиката, сплотяване и солидаризиране на колегията - тези и още много други предложения и мнения бяха изказани от авторитетни журналисти и медийни експерти на организираната от СБЖ обществена дискусия за свободата на словото и медийната среда

17.02.2020 /21:30

„Репортери без граници“ (RSF) призова българските власти да спрат опитите си да сплашват журналистите в страната. В своя позиция, разпратена и до СБЖ, и до медиите у нас, международната организация подчертава, че през последния месец представители на медиите са обект на серия от вербални атаки и заплахи от висши представители на властта, включително премиера Бойко Борисов.

14.02.2020 /11:38

 Мнения

Постоянните подигравки, цинизми, заплахи на властта към журналистите са срам за България. И той е причинен от хора, които имат дори правни задължения да допринасят за позитивния имидж на държавата, за утвърждаване на европейските демократични ценности и традиции. Можем ли да приемем такива хора за елит?

18.02.2020 /06:30 | Автор: Георги Калагларски | Източник: СБЖ

Голям кипеж из фейсбуците на гилдията бълбука тия дни, защото мисир-председателят бил определил отразяващите делата му журналистки по свой образ и подобие - „мисирки”. Ако ги беше нарекъл „умиращи лебеди”, пак ли щеше да бумти същият плам? Уви, около власта танцува обслужваща журналистика, угажда й, позволява й да издевателства над всички граждани без дума напряко да каже - и това убива и професията ни, и обществото ни. А атаката по СБЖ точно в този момент не оставя впечатление за нищо друго, освен за поредна поръчка.

07.02.2020 /16:09 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 11 гости

Бързи връзки