Начало
 
 

Общи цели пресичат границите в Европа (2)

30.11.2012 /16:40 | Автор : Светла Стойкова, Майк Смит | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Ръгбистът Гарет Томас (Уелс) “се разкри” като гей още през 1995 г.

Опитът на професионалните журналистически съюзи показва, че в различните eвропейски държави има различни приоритети и „йерархия на половете”, основани на политическите, икономическите и социалните условия.

Те се влияят и от размера на съюзите, независимо дали са единствената съсловна организация в страната си, от правната рамка (например от наличието на закони за заетост на хората в зависимост от техния пол или увреждания).

Културата на членовете в съюза също се отразява на ефективността на тази дейност. Въпреки различията европейските журналистически съюзи имат общи цел и тактика, инструменти и стратегии, от които всеки може да се поучи и да ги приложи в рамките на собствените си граници.

Нашето изследване разглежда напредъка в отразяването на общностите на лесбийки, гейове, бисексуални и транссексуални (ЛГБТ). Става ясно, че съюзите в Европа трябва да свършат още много работа. Журналистическите съюзи в цяла Европа са ангажирани с насърчаването на етична и разнообразна журналистика.

Въпреки това политическият, икономическият и културният климат на всяка страна оказват влияние върху приоритетите им и тяхната ефективност. В зависимост от националния контекст журналистическите съюзи поставят различен акцент върху равенствата на база раса, пол, неравностойно положение и сексуална ориентация.

Британският съюз включва 38 000 членове

Националният съюз на журналистите във Великобритания обединява 38 000 членове. Чрез института “Левисън” той води кампании за етична журналистика, налага медиини стандарти и призовава за разнообразие. Генералният му секретар Мишел Стейнстрийт казва:

"Британският съюз на журналистите насърчава по-голямото разнообразие, етичното отразяване и представянето на групи като инвалиди, млади хора, жени, особено тези, които са непропорционално засегнати от мерки за строги икономии. Параолимпийските игри са отличен пример за това. Съществува различно отношение към ЛГБТ и някои етнически малцинства, а предизвикателство е и проблемът с имиграцията, ислямофобията и мултикултурализма.”

СБЖ кани роми на дискусия

Снежана Тодорова, и.д. председателка на СБЖ с почти 5000 членове, казва, че основният му приоритет е борбата с дискриминацията между половете и отношението към ромите. За да покаже на журналистите как да се предпазят от дискриминация и сегрегация въз основа на пол, религиозни, етнически и полови различия, СБЖ организира семинари и кръгли маси, обменя опит с други европейски държави.

"В някои от форумите на СБЖ участват представители на ромската общност. Колеги от секция “Разследваща журналистика" разследват случаи по сигнали и публикуват разобличителни материали. Не делим хората по верски, расов или полов принцип", посочи Снежана Тодорова.

Преодоляването на расизма е жизненоважно за решаването на проблема с разнообразието във Франция, където има 5 журналистически съюза. Емануел Вайр, генерален секретар на съюз с 1200 членове, смята, че основната пречка е, че "редакциите са твърде бели, твърде мъжки":

"Расизмът е огромен проблем за нас, но е и проблем да се говори за него, тъй като нямаме достъп до специализирани данни - това не е уредено нормативно от държавата. И въпреки че съществува закон, който насърчава компаниите да наемат хора с увреждания и предвижда санкции при нарушения,
компаниите предпочитат да платят глобата ", добавя Вайр.

Репортажите за ЛГБТ имат успех

Такъв е случаят с бившия ръгбист от Кардиф (Уелс) Гарет Томас. Той е добре познат на феновете на ръгбито в Бордо, след като вкара 2 гола за 30 минути срещу местния отбор в мач за европейската купа през 1995 г. "Гарет даде надежда на много лесбийки, гейове и бисексуални спортисти, - казва Стоунуол Кумру (Уелс), директор на “Андрю Уайт”. – Следващия месец ще публикуваме изследване, което ще покаже колко важни модели за подражание са гейовете в спорта. Докладът “Нашият живот заедно” също констатира, че доста негови сънародници подобриха мнението си за него."

Армел Мейз, зам.-председателка на Европейската гей- и лесбийка спортна федерация, казва, че историята е била отразена в цяла Европа, но въпреки това е останала "силна традиция на открит сексизъм и повече или по-малко "хомофобското отношение”. Тази традиция се дължи на липсата на правила по подобни въпроси.” Според Мейз ситуацията се променя частично чрез назначаването в редакциите на повече жени журналистки и особено в спортните телевизии.

"Трябва да оспорим съществуващите модели на работа в медиите, - подчертава Мишел Стейнтрийт. – Гражданите трябва да имат достъп до плурализма на гласове, точни представителства и етични репортажи.”

-----

* Авторите: Светла Стойкова е от СБЖ, Майк Смит е от Национален съюз на журналистите в Обединеното кралство и Ирландия. Статията е част от проекта на Съвета на Европа “Медии срещу расизма в спорта”, чиято заключителна среща беше в Бордо (Фр) от 21 до 24 ноември. (бел. ред.)

Свързани:
    В Бордо работихме срещу расизма в спорта (1)

 

Над 100 журналисти от Европа се събрахме в Бордо, за да говорим и работим по социалното сближаване, за недопускането на расизъм при отразяването на спортни събития, за различните дискриминации в съвременното общество и културния диалог.
Дата: 27.11.2012
 

Сподели в
 

Една от легендите на програма „Хоризонт“ Божана Димитрова празнува 80-ия си рожден ден. Предаването ѝ „Разговор с вас“ остава в ефир близо четвърт век.

22.02.2020/22:30

В Русенския университет в понеделник, на 24 февруари, ще гостува председателят на Управителния съвет на Съюза на българските журналисти Снежана Тодорова.

22.02.2020/09:06

World Press Institute, медийна организация, базирана в САЩ, организира конференция в България, озаглавена “Нови хоризонти в журналистиката”. В София пристигат имена като:

21.02.2020/09:05

Екипът на Фондация „Антикорупционен фонд“ (АКФ) с тревога научи за заплахи, отправени към журналист от град Силистра от страна на висш партиен функционер в града.

20.02.2020/13:01

Нов факултативен курс на тема „Етично отразяване на деца в медиите” стартира във Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет.

20.02.2020/09:04

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

На 22 февруари юбилей празнува „Златният глас” на БНР, оставилата дълбока „Следа в ефира” водеща на предаването-явление „Разговор с вас” Божана Димитрова. За нея журналистиката продължава да е кауза, а „журналистите трябва да са най-близо и на страната на хората, да огласяват, да подкрепят справедливото недоволство, все с надеждата за още един работещ коректив.”

21.02.2020 /09:10 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

С Ани Заркова отдавна се бяхме договорили да гостува на сайта на СБЖ, но все нещо изскачаше и все отлагахме във времето. Но ето че сега, когато и нас българите ни застигна едно от трите жестоки китайски проклятия (няма риск от коронавирус при цитирането му): "Дано живееш в интересни времена", Ани даде интервю за сайта ни, в което през личните й преживявания бистрим ситуацията в нашия занаят.

15.02.2020 /17:25 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Н.Пр. почетният консул на Хашемитското кралство Йордания д-р Хасан Бармауи гостува на Съюза на българските журналисти. Темата на срещата беше сътрудничеството между България и Йордания. И, разбира се, не на последно място 20-годишнината на сътрудничеството между съюзите на българските и йорданските журналисти.

13.02.2020 /15:34 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Освен да тичаш след новините, се иска и друго - трябва да отсяваш, анализираш и обобщаваш информацията, казва известната журналистка от БНТ

11.02.2020 /20:51 | Автор: Лилия Динова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Бай Ванко имаше кабинет в една стара тоталитарна сграда в центъра на града. Беше приватизирал по необходимост радиото, в което е работил цял живот. Той е вероятно единственият човек у нас, създал частно кабелно радио.

16.02.2020 /14:57 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Регионалната библиотека „Христо Смирненски” в Хасково уреди изложбата „Любов към труда, любов към истината, любов към народа”, посветена на живота и делото на видния учен, химик и хуманист проф. д-р Асен Златаров.

12.02.2020 /15:45 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

В речта си в памет на Апостола на свободата Васил Левски президентът Румен Радев призова „да изправим глави” и да не забравяме, че „всичко зависи от нашите задружни усилия“, „че времето нас обръща, но и ние него обръщаме”. Преди официалната церемония държавният глава поведе гражданско шествие от президентството до паметника на най-тачения български герой.

19.02.2020 /22:27

Бойкот за унижаващи журналистите властници, оставка на СЕМ, сформиране на нов регулатор с гражданска квота, избиране на журналистически омбудсман, спасяване на обществените медии от частни интереси, връщане на познанието в журналистиката, сплотяване и солидаризиране на колегията - тези и още много други предложения и мнения бяха изказани от авторитетни журналисти и медийни експерти на организираната от СБЖ обществена дискусия за свободата на словото и медийната среда

17.02.2020 /21:30

„Репортери без граници“ (RSF) призова българските власти да спрат опитите си да сплашват журналистите в страната. В своя позиция, разпратена и до СБЖ, и до медиите у нас, международната организация подчертава, че през последния месец представители на медиите са обект на серия от вербални атаки и заплахи от висши представители на властта, включително премиера Бойко Борисов.

14.02.2020 /11:38

 Мнения

Постоянните подигравки, цинизми, заплахи на властта към журналистите са срам за България. И той е причинен от хора, които имат дори правни задължения да допринасят за позитивния имидж на държавата, за утвърждаване на европейските демократични ценности и традиции. Можем ли да приемем такива хора за елит?

18.02.2020 /06:30 | Автор: Георги Калагларски | Източник: СБЖ

Голям кипеж из фейсбуците на гилдията бълбука тия дни, защото мисир-председателят бил определил отразяващите делата му журналистки по свой образ и подобие - „мисирки”. Ако ги беше нарекъл „умиращи лебеди”, пак ли щеше да бумти същият плам? Уви, около власта танцува обслужваща журналистика, угажда й, позволява й да издевателства над всички граждани без дума напряко да каже - и това убива и професията ни, и обществото ни. А атаката по СБЖ точно в този момент не оставя впечатление за нищо друго, освен за поредна поръчка.

07.02.2020 /16:09 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 16 гости

Бързи връзки