Начало
 
 

Скритият расизъм на Бордо (3)

07.12.2012 /20:23 | Автор : Росица Стойкова, Челен Обен | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Мостът над река Гарона, вдигнат по поръчка на Наполеон от Густав Айфел заради приходите, които Бордо носи на империята от търговия с роби

Статията е част от проекта на Съвета на Европа “Медии срещу расизма в спорта”, чиято заключителна среща бе в Бордо от 21 до 24 ноември 2012 г. Тя е образец за материал, който насърчава етичната журналистика при отразяването на проблеми, свързани с расизма и дискриминацията”.

Бордо, един от най-богатите и красиви градове във Франция, има тайна в миналото си, която ревниво крие. Градът дължи богатството и очарованието си на робството и на търговията с роби.

От 16-и век от пристанището на Бордо отпътуват стотици кораби, които товарят роби от Африка и ги карат към френските колонии. До нас са стигнали само приблизителни данни за броя им, но историците твърдят, че Франция е превърнала в роби 4 пъти повече африканци отколкото Америка.

Днес Бордо живее нов живот и има нови проблеми, които обаче са свързани с миналото: расизмът и дискриминацията.

„В Бордо има расизъм и положението става все по-лошо, - казва 34-годишната Лариса от Габон, която живее тук от 3 години. – Може би заради кризата хората са подозрителни и се страхуват от непознатото. Десните партии станаха крайно десни. Франция се променя. Миналата година тук имаше демонстрация, организирана от Католическата църква. Беше срещу чернокожите. И тази църква има училище и работи с деца. Това е много опасно, тъй като ценностите се подменят. Но проблемът съществува в цяла Европа.”

Оказва се, че други млади хора мислят обратното: „В Бордо няма подобен проблем - настоява 32-годишната Биар Нагали: – Тук е туристически регион и идват много различни хора.” Знае ли Биар нещо за търговията с роби в миналото? „Учихме нещо за това в училище, но не си спомням никакви подробности.”

Фактите са, че в миналото Британска Северна Америка е транспортирала 300 000 роби, а Франция – 1,25 млн.. Британска Северна Америка е организирала 1500 пътувания на роби, а Франция – 4200. При това французите се отнасяли към робите много по-брутално от американците, а търговията с плът била законна до 1830 г. – много след като останалата част от Европа се отказала от нея.

В знак на благодарност заради огромните приходи, които Бордо носил на империята от търговията с роби, през 1810 Наполеон поръчал на Густав Айфел – архитекта на Айфеловата кула - да свърже двата бряга на река Гарона с мост, който и до днес е една от най-натоварените пътни артерии в града.

„Не съм чувал за търговия с роби в Бордо, - казва 26-годишният Арно Моршевалие. – Нямаме проблем с разисма, още по-малко в спорта. Може би има подобни конфликти в Северна Франция, но не и тук.”

„В Бордо има скрит расизъм, - счита 23-годишният Сила Кабин. – Хората не си признават, но той е факт. Има го в семействата, които говорят за „черните” и колко лоши са те. Когато се опиташ да намериш работа, ще предпочетат белия кандидат без значение от образованието и опита.”

Има ли връзка между миналото и настоящето? „Градът има история, свързана с дискриминацията, и е положил значителни усилия, за да изчисти името си. Днес в Бордо има много хора от бившите френски колонии - казва Кабин. – Те помагат на икономиката, на цялата държава, но все още има расизъм.” Какво е положението в спорта? „В спорта разисмът не е толкова изявен, защото във футбола например идват играчи от Африка, които са добри и никой не ги приема за чужденци. Те са просто французи.”

Бордо, както много други градове в Европа, се сблъсква с проблема на непознаването на историята. Младите хора не са научили уроците на миналото. За тях разисмът не съществува в техния град, подобно на търговията с роби преди стотици години.

Но когато не познаваш миналото и не приемаш един проблем, той не изчезва. По-добре е младите хора да разберат, че расизмът и дискриминацията съществуват и да се борят срещу тях, вместо да се преструват, че това е проблем на други държави.

--------
* За авторите: Росица Стойкова е наша колежка, а Челен Обен е журналист от Кипър – б.р.

Свързани:    Общи цели пресичат границите в Европа (2)

Опитът на професионалните журналистически съюзи показва, че в различните eвропейски държави има различни приоритети и „йерархия на половете”, основани на политическите, икономическите и социалните условия.
Дата: 30.11.2012 

Сподели в
 

Почина Валя Рашева – журналистка и преводач. Тъжната новина съобщи бившият главен редактор на в.пловдивския в. „Марица“ Антон Баев , който беше сред най-близките на Валя Рашева.

19.02.2020/09:03

“Мина този период, в който медиите са боксова круша, по-скоро отделни журналисти стават боксови круши“, каза пред БНР доц. Жана Попова, преподавател във Факултета по журналистика и масова комуникация на СУ "Св. Климент Охридски".

18.02.2020/09:02

На 16 февруари 1898 г. излиза първият бюлетин на Българската телеграфна агенция. Датата е приета за рожден ден на Агенцията.

17.02.2020/09:01

Тази година голямата награда „Сирак Скитник“ на името на първия директор на Радио “София” получи програмният директор на БНР Мартин Минков.

16.02.2020/09:07

"Разширяват се опитите за контрол на медиите", каза пред БНР проф. д-р Луливера Кръстева - преподавател във Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

15.02.2020/09:06

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

С Ани Заркова отдавна се бяхме договорили да гостува на сайта на СБЖ, но все нещо изскачаше и все отлагахме във времето. Но ето че сега, когато и нас българите ни застигна едно от трите жестоки китайски проклятия (няма риск от коронавирус при цитирането му): "Дано живееш в интересни времена", Ани даде интервю за сайта ни, в което през личните й преживявания бистрим ситуацията в нашия занаят.

15.02.2020 /17:25 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Н.Пр. почетният консул на Хашемитското кралство Йордания д-р Хасан Бармауи гостува на Съюза на българските журналисти. Темата на срещата беше сътрудничеството между България и Йордания. И, разбира се, не на последно място 20-годишнината на сътрудничеството между съюзите на българските и йорданските журналисти.

13.02.2020 /15:34 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Освен да тичаш след новините, се иска и друго - трябва да отсяваш, анализираш и обобщаваш информацията, казва известната журналистка от БНТ

11.02.2020 /20:51 | Автор: Лилия Динова | Източник: СБЖ

За Ирина Асиова-Диамант в журналистическата гилдия често се казва, че вече е заела своето място сред холивудските съпруги, но за разлика от тях тя е доказала, че не суетата е нейно кредо, а здравото стъпване по земята и като всяка българка държи да има своето заслужаващо респект място в обществото.

03.02.2020 /12:07 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Бай Ванко имаше кабинет в една стара тоталитарна сграда в центъра на града. Беше приватизирал по необходимост радиото, в което е работил цял живот. Той е вероятно единственият човек у нас, създал частно кабелно радио.

16.02.2020 /14:57 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Регионалната библиотека „Христо Смирненски” в Хасково уреди изложбата „Любов към труда, любов към истината, любов към народа”, посветена на живота и делото на видния учен, химик и хуманист проф. д-р Асен Златаров.

12.02.2020 /15:45 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

В речта си в памет на Апостола на свободата Васил Левски президентът Румен Радев призова „да изправим глави” и да не забравяме, че „всичко зависи от нашите задружни усилия“, „че времето нас обръща, но и ние него обръщаме”. Преди официалната церемония държавният глава поведе гражданско шествие от президентството до паметника на най-тачения български герой.

19.02.2020 /22:27

Бойкот за унижаващи журналистите властници, оставка на СЕМ, сформиране на нов регулатор с гражданска квота, избиране на журналистически омбудсман, спасяване на обществените медии от частни интереси, връщане на познанието в журналистиката, сплотяване и солидаризиране на колегията - тези и още много други предложения и мнения бяха изказани от авторитетни журналисти и медийни експерти на организираната от СБЖ обществена дискусия за свободата на словото и медийната среда

17.02.2020 /21:30

„Репортери без граници“ (RSF) призова българските власти да спрат опитите си да сплашват журналистите в страната. В своя позиция, разпратена и до СБЖ, и до медиите у нас, международната организация подчертава, че през последния месец представители на медиите са обект на серия от вербални атаки и заплахи от висши представители на властта, включително премиера Бойко Борисов.

14.02.2020 /11:38

 Мнения

Постоянните подигравки, цинизми, заплахи на властта към журналистите са срам за България. И той е причинен от хора, които имат дори правни задължения да допринасят за позитивния имидж на държавата, за утвърждаване на европейските демократични ценности и традиции. Можем ли да приемем такива хора за елит?

18.02.2020 /06:30 | Автор: Георги Калагларски | Източник: СБЖ

Голям кипеж из фейсбуците на гилдията бълбука тия дни, защото мисир-председателят бил определил отразяващите делата му журналистки по свой образ и подобие - „мисирки”. Ако ги беше нарекъл „умиращи лебеди”, пак ли щеше да бумти същият плам? Уви, около власта танцува обслужваща журналистика, угажда й, позволява й да издевателства над всички граждани без дума напряко да каже - и това убива и професията ни, и обществото ни. А атаката по СБЖ точно в този момент не оставя впечатление за нищо друго, освен за поредна поръчка.

07.02.2020 /16:09 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 10 гости

Бързи връзки