Начало
 
 

Скритият расизъм на Бордо (3)

07.12.2012 /20:23 | Автор : Росица Стойкова, Челен Обен | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Мостът над река Гарона, вдигнат по поръчка на Наполеон от Густав Айфел заради приходите, които Бордо носи на империята от търговия с роби

Статията е част от проекта на Съвета на Европа “Медии срещу расизма в спорта”, чиято заключителна среща бе в Бордо от 21 до 24 ноември 2012 г. Тя е образец за материал, който насърчава етичната журналистика при отразяването на проблеми, свързани с расизма и дискриминацията”.

Бордо, един от най-богатите и красиви градове във Франция, има тайна в миналото си, която ревниво крие. Градът дължи богатството и очарованието си на робството и на търговията с роби.

От 16-и век от пристанището на Бордо отпътуват стотици кораби, които товарят роби от Африка и ги карат към френските колонии. До нас са стигнали само приблизителни данни за броя им, но историците твърдят, че Франция е превърнала в роби 4 пъти повече африканци отколкото Америка.

Днес Бордо живее нов живот и има нови проблеми, които обаче са свързани с миналото: расизмът и дискриминацията.

„В Бордо има расизъм и положението става все по-лошо, - казва 34-годишната Лариса от Габон, която живее тук от 3 години. – Може би заради кризата хората са подозрителни и се страхуват от непознатото. Десните партии станаха крайно десни. Франция се променя. Миналата година тук имаше демонстрация, организирана от Католическата църква. Беше срещу чернокожите. И тази църква има училище и работи с деца. Това е много опасно, тъй като ценностите се подменят. Но проблемът съществува в цяла Европа.”

Оказва се, че други млади хора мислят обратното: „В Бордо няма подобен проблем - настоява 32-годишната Биар Нагали: – Тук е туристически регион и идват много различни хора.” Знае ли Биар нещо за търговията с роби в миналото? „Учихме нещо за това в училище, но не си спомням никакви подробности.”

Фактите са, че в миналото Британска Северна Америка е транспортирала 300 000 роби, а Франция – 1,25 млн.. Британска Северна Америка е организирала 1500 пътувания на роби, а Франция – 4200. При това французите се отнасяли към робите много по-брутално от американците, а търговията с плът била законна до 1830 г. – много след като останалата част от Европа се отказала от нея.

В знак на благодарност заради огромните приходи, които Бордо носил на империята от търговията с роби, през 1810 Наполеон поръчал на Густав Айфел – архитекта на Айфеловата кула - да свърже двата бряга на река Гарона с мост, който и до днес е една от най-натоварените пътни артерии в града.

„Не съм чувал за търговия с роби в Бордо, - казва 26-годишният Арно Моршевалие. – Нямаме проблем с разисма, още по-малко в спорта. Може би има подобни конфликти в Северна Франция, но не и тук.”

„В Бордо има скрит расизъм, - счита 23-годишният Сила Кабин. – Хората не си признават, но той е факт. Има го в семействата, които говорят за „черните” и колко лоши са те. Когато се опиташ да намериш работа, ще предпочетат белия кандидат без значение от образованието и опита.”

Има ли връзка между миналото и настоящето? „Градът има история, свързана с дискриминацията, и е положил значителни усилия, за да изчисти името си. Днес в Бордо има много хора от бившите френски колонии - казва Кабин. – Те помагат на икономиката, на цялата държава, но все още има расизъм.” Какво е положението в спорта? „В спорта разисмът не е толкова изявен, защото във футбола например идват играчи от Африка, които са добри и никой не ги приема за чужденци. Те са просто французи.”

Бордо, както много други градове в Европа, се сблъсква с проблема на непознаването на историята. Младите хора не са научили уроците на миналото. За тях разисмът не съществува в техния град, подобно на търговията с роби преди стотици години.

Но когато не познаваш миналото и не приемаш един проблем, той не изчезва. По-добре е младите хора да разберат, че расизмът и дискриминацията съществуват и да се борят срещу тях, вместо да се преструват, че това е проблем на други държави.

--------
* За авторите: Росица Стойкова е наша колежка, а Челен Обен е журналист от Кипър – б.р.

Свързани:    Общи цели пресичат границите в Европа (2)

Опитът на професионалните журналистически съюзи показва, че в различните eвропейски държави има различни приоритети и „йерархия на половете”, основани на политическите, икономическите и социалните условия.
Дата: 30.11.2012 

Сподели в
 

Властите в Беларус спряха за 3 месеца независимия информационен уебсайт Tut.by, който отразява активно протестите срещу президента Александър Лукашенко, предаде АФП.

01.10.2020/09:04

Журналистката Щилияна Василева е носителка на наградата "Д-р Иван Селимински" за 2020 г., съобщиха от пресцентъра на община Сливен.

30.09.2020/08:03

Премиерата на книгата "Зад завесата на демокрацията" - на журналиста Калин Тодоров, ще се състои на 29 септември в Русенския университет. Това съобщиха от висшето училище в крайдунавския град.

29.09.2020/09:02

Номинацията на община Варна е за това, че премълча повече от половин година за наличието на замърсяване с отпадни канализационни води във Варненския залив. За 18-и път Програма Достъп до Информация (ПДИ) ще връчи годишни награди за принос в областта на свободата на информация на 28 септември – Международния ден на правото да знам.

27.09.2020/12:17

Двама журналисти от медията Франс 2 са ранени в петък при нападение с нож в Париж близо до мястото, където се помещаваше редакцията на сатиричния в. "Шарли Ебдо", съобщава полицията, цитирана от АП.

26.09.2020/09:06

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Шефът на новата Комисия за външна намеса в ЕП ще бори с крути мерки дезинформацията от Русия и Китай. Той е от групата на социалистите и демократите, но е фен на американското нахлуване в Ирак, на Саркози, на Макрон и е оказал неоценима услуга на Саакашвили. Гастролирал е и в Украйна. Син е на оставилия не по-малко интересна диря Андре Глюксман.

29.09.2020 /12:19 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Известната журналистка, писателка и пътешественичка отново ни изненада с нова книга. Маги Гигова се постара да събере и разкаже за „София. Адресите на любовта“, в която разкрива пред читателите тайните страсти на известни българи. Представянето й ще стане на 8 октомври от 18 ч.в Къщата на София, ул. Миджур 12.

27.09.2020 /18:24 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Популярен и обичан радио глас, Силвия Великова винаги е била в центъра на събитията в съдебния ресор, който от години отразява. Така беше и преди една година, когато тя пак беше „в окото на бурята“, но този път като потърпевш.

18.09.2020 /12:35 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Иван Вълов е едно от знаковите имена в българската журналистика, който вече много десетилетия упорито и ползотворно разработва своята обширна територия на теми, проблеми и и срещи с големи личности, със свой глас и слово.

17.09.2020 /07:32 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

С тържествен ритуал полагане на военна клетва от първите два випуска на възроденото Висше военновъздушно училище „Георги Бенковски“ бе открита новата учебна година във висшето учебно заведение.

01.10.2020 /08:03 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Регионалната библиотека „Христо Смирненски” в Хасково отбеляза 125 г. от рождението на Тома Измирлиев (1895-1935 г.). Роден в Кукуш, той учи в гимназиите в Солун и Битоля.

26.09.2020 /11:57 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Добре е, че тревожната ситуация у нас с журналистиката, медиите и свободата на словото бе откроена и на европейско ниво. Но тази картина няма да се промени само от констатации, макар и прозвучали от ЕС. Промяната е наше дело - на цялото българско общество с неговото будно гражданско съзнание и на журналистите, които държат да отстоят своята независимост, а не желаят да бъдат третирани като мисирки

01.10.2020 /17:17

Очакваме Вашите предложения до 20 октомври 2020 г., можете да номинирате и журналисти от други дружества, пише в писмо до председателите на журналистическите дружества председателят на СБЖ Снежана Тодорова.

30.09.2020 /15:25

Днес, 28 септември 2020 година, в делови порядък по телефон и електронна поща бе поискано мнението на членовете на Управителния съвет на СБЖ за насрочване продължение на заседанието на Отчетно-изборното Общо събрание на Съюза на българските журналисти, състояло се на 19 и 20 септември т.г., за попълване съставите на УС на СБЖ, КС на СБЖ и Комисията по журналистическа етика - провеждането на Общо отчетно-изборно събрание на СБЖ за 31 октомври 2020 година.

28.09.2020 /16:23

 Мнения

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 33 гости

Бързи връзки