Начало
 
 

Иван Тодоров: Гърмят кухите думи

09.12.2012 /12:33 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Това не е единичен изстрел. Не и канонада, след която настава тишина. Това са денонощното боботене, грохот и тътен на мотори на коли, автобуси, камиони, на всичко, движещо се по магистрала, проснала се през или съвсем близо до голям град.

Да наредя примери, а накрая ще има и един по-дълъг цитат: По програма „Хоризонт“ на БНР преди време говорителката на Областната дирекция на МВР в Бургас Цветелина Рандева ведро съобщи, че след станал взрив в града нямало „сериозни човешки жертви“.

Много ми се иска да можех да я попитам кое е противоположното на казаното от нея. Може би „несериозни човешки жертви“? Звучи нелепо. Особено когато е издумано от говорителка. Без значение дали по радио или пред телевизионни камери.

Подробните новини на БНР – в 12 на обед, предлагат и финансова информация. За стойността на ценните книжа на различни фирми, за борсовата търговия (доколкото я има у нас). Там всеки ден може да чуете, че „златото се търгува на...“ Вместо „за“ или „срещу“.

Друг път ще чуем: „Еврото удари едномесечен връх“. Вместо „достигна“. Кога се удря връх? Това да не е ковачница, да не е боксов ринг? Финансистите са в правото си да си говорят на жаргона си помежду си. Но когато се изявяват по национална институция, би трябвало да го забравят.

Отмина традиционното маратонско бягане в София. В навечерието му председателката на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова каза в един репортаж за нечие съдеийствие за проявата : “Това е още един съпорт!“ Хубаво е да има „съпорт“, ала още по-добре е в България да си казваме „подкрепа“.

На живо ли сме, лайф ли сме…

Увлечението по английските думи е заразило сякаш вече неизлечимо и радиорепортерката от програма „Хоризонт“ на БНР Силвия Великова. Сетното, което съм си записал от нея, е за „топ-избора на Висшия съдебен съвет“. Бацила й обаче прихващат и други нейни колежки.

Жени Монева е кръстила предаването – класация за българска музика, което води, „Ескалатор топ 20“. И в него може да чуете – редом с всичко останало – информации за „лайф изявите“ на една или друга музикална група. По нашенски – за изявите им „на живо“.

Други думи - постни като манастирска бобена чорба по време на пости. Те са на Невена Праматарова в „Артефир“ по програма „Христо Ботев“: „Очертахме някои от заглавията...“ Заглавия се измислят, изписват, но никога не се очертават при конкретно изреждане.

Не остава назад и репортерът Николай Христов, отговарящ в БНР за дейността на МВР. В интервю за предаването „Преди всички“ той рече: „Последните два месеца назад...“ Ами щом са последни, просто няма как да са напред. Назад са естествено, просто спрете след „последните два месеца...“

А чак от Нови хан се чу викът на водещия „Биг брадър“ по Нова телевизия Николай Кънчев. Беше понеделник, а възторженият му възглас гласеше: „Абсолютно на живо сме!“

Израз, та дрънка, както има една дума. Но не звънти като ценна стара пара, а наистина дрънка като тенджера, като тъй често чуваното в това зрелище словосъчетание „куха лейка“. Тъжно...

Симеон Радев го казва преди 70 г.

През 1941 г. Симеон Радев пише в „За чуждите думи“: „... На английски има, с постоянно подновявани издания, една книга, King’s English, където са събрани образци от лош език, които служат за поука как не бива да се пише. Тия образци са взети предимно от политиката, от вестниците, от администрациите. В тия среди наистина писменият език е подвергнат на най-голяма развала. Оттам идват и у нас безразборно въвежданите чужди думи.“

70 години са минали от написването на този текст, а положението отива от лошо към по-лошо. Има хора, които – дори неведнъж да са стигнали дъното – пак не мирясват. И почват да копаят и от него надолу. А и колцина са днес онези, които посягат да прочетат или препрочетат написаното от Симеон Радев?


 

Сподели в
 

Властите в Беларус спряха за 3 месеца независимия информационен уебсайт Tut.by, който отразява активно протестите срещу президента Александър Лукашенко, предаде АФП.

01.10.2020/09:04

Журналистката Щилияна Василева е носителка на наградата "Д-р Иван Селимински" за 2020 г., съобщиха от пресцентъра на община Сливен.

30.09.2020/08:03

Премиерата на книгата "Зад завесата на демокрацията" - на журналиста Калин Тодоров, ще се състои на 29 септември в Русенския университет. Това съобщиха от висшето училище в крайдунавския град.

29.09.2020/09:02

Номинацията на община Варна е за това, че премълча повече от половин година за наличието на замърсяване с отпадни канализационни води във Варненския залив. За 18-и път Програма Достъп до Информация (ПДИ) ще връчи годишни награди за принос в областта на свободата на информация на 28 септември – Международния ден на правото да знам.

27.09.2020/12:17

Двама журналисти от медията Франс 2 са ранени в петък при нападение с нож в Париж близо до мястото, където се помещаваше редакцията на сатиричния в. "Шарли Ебдо", съобщава полицията, цитирана от АП.

26.09.2020/09:06

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Шефът на новата Комисия за външна намеса в ЕП ще бори с крути мерки дезинформацията от Русия и Китай. Той е от групата на социалистите и демократите, но е фен на американското нахлуване в Ирак, на Саркози, на Макрон и е оказал неоценима услуга на Саакашвили. Гастролирал е и в Украйна. Син е на оставилия не по-малко интересна диря Андре Глюксман.

29.09.2020 /12:19 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Известната журналистка, писателка и пътешественичка отново ни изненада с нова книга. Маги Гигова се постара да събере и разкаже за „София. Адресите на любовта“, в която разкрива пред читателите тайните страсти на известни българи. Представянето й ще стане на 8 октомври от 18 ч.в Къщата на София, ул. Миджур 12.

27.09.2020 /18:24 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Популярен и обичан радио глас, Силвия Великова винаги е била в центъра на събитията в съдебния ресор, който от години отразява. Така беше и преди една година, когато тя пак беше „в окото на бурята“, но този път като потърпевш.

18.09.2020 /12:35 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Иван Вълов е едно от знаковите имена в българската журналистика, който вече много десетилетия упорито и ползотворно разработва своята обширна територия на теми, проблеми и и срещи с големи личности, със свой глас и слово.

17.09.2020 /07:32 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

С тържествен ритуал полагане на военна клетва от първите два випуска на възроденото Висше военновъздушно училище „Георги Бенковски“ бе открита новата учебна година във висшето учебно заведение.

01.10.2020 /08:03 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Регионалната библиотека „Христо Смирненски” в Хасково отбеляза 125 г. от рождението на Тома Измирлиев (1895-1935 г.). Роден в Кукуш, той учи в гимназиите в Солун и Битоля.

26.09.2020 /11:57 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Добре е, че тревожната ситуация у нас с журналистиката, медиите и свободата на словото бе откроена и на европейско ниво. Но тази картина няма да се промени само от констатации, макар и прозвучали от ЕС. Промяната е наше дело - на цялото българско общество с неговото будно гражданско съзнание и на журналистите, които държат да отстоят своята независимост, а не желаят да бъдат третирани като мисирки

01.10.2020 /17:17

Очакваме Вашите предложения до 20 октомври 2020 г., можете да номинирате и журналисти от други дружества, пише в писмо до председателите на журналистическите дружества председателят на СБЖ Снежана Тодорова.

30.09.2020 /15:25

Днес, 28 септември 2020 година, в делови порядък по телефон и електронна поща бе поискано мнението на членовете на Управителния съвет на СБЖ за насрочване продължение на заседанието на Отчетно-изборното Общо събрание на Съюза на българските журналисти, състояло се на 19 и 20 септември т.г., за попълване съставите на УС на СБЖ, КС на СБЖ и Комисията по журналистическа етика - провеждането на Общо отчетно-изборно събрание на СБЖ за 31 октомври 2020 година.

28.09.2020 /16:23

 Мнения

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 32 гости

Бързи връзки