Начало
 
 

Иван Тодоров: Гърмят кухите думи

09.12.2012 /12:33 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Това не е единичен изстрел. Не и канонада, след която настава тишина. Това са денонощното боботене, грохот и тътен на мотори на коли, автобуси, камиони, на всичко, движещо се по магистрала, проснала се през или съвсем близо до голям град.

Да наредя примери, а накрая ще има и един по-дълъг цитат: По програма „Хоризонт“ на БНР преди време говорителката на Областната дирекция на МВР в Бургас Цветелина Рандева ведро съобщи, че след станал взрив в града нямало „сериозни човешки жертви“.

Много ми се иска да можех да я попитам кое е противоположното на казаното от нея. Може би „несериозни човешки жертви“? Звучи нелепо. Особено когато е издумано от говорителка. Без значение дали по радио или пред телевизионни камери.

Подробните новини на БНР – в 12 на обед, предлагат и финансова информация. За стойността на ценните книжа на различни фирми, за борсовата търговия (доколкото я има у нас). Там всеки ден може да чуете, че „златото се търгува на...“ Вместо „за“ или „срещу“.

Друг път ще чуем: „Еврото удари едномесечен връх“. Вместо „достигна“. Кога се удря връх? Това да не е ковачница, да не е боксов ринг? Финансистите са в правото си да си говорят на жаргона си помежду си. Но когато се изявяват по национална институция, би трябвало да го забравят.

Отмина традиционното маратонско бягане в София. В навечерието му председателката на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова каза в един репортаж за нечие съдеийствие за проявата : “Това е още един съпорт!“ Хубаво е да има „съпорт“, ала още по-добре е в България да си казваме „подкрепа“.

На живо ли сме, лайф ли сме…

Увлечението по английските думи е заразило сякаш вече неизлечимо и радиорепортерката от програма „Хоризонт“ на БНР Силвия Великова. Сетното, което съм си записал от нея, е за „топ-избора на Висшия съдебен съвет“. Бацила й обаче прихващат и други нейни колежки.

Жени Монева е кръстила предаването – класация за българска музика, което води, „Ескалатор топ 20“. И в него може да чуете – редом с всичко останало – информации за „лайф изявите“ на една или друга музикална група. По нашенски – за изявите им „на живо“.

Други думи - постни като манастирска бобена чорба по време на пости. Те са на Невена Праматарова в „Артефир“ по програма „Христо Ботев“: „Очертахме някои от заглавията...“ Заглавия се измислят, изписват, но никога не се очертават при конкретно изреждане.

Не остава назад и репортерът Николай Христов, отговарящ в БНР за дейността на МВР. В интервю за предаването „Преди всички“ той рече: „Последните два месеца назад...“ Ами щом са последни, просто няма как да са напред. Назад са естествено, просто спрете след „последните два месеца...“

А чак от Нови хан се чу викът на водещия „Биг брадър“ по Нова телевизия Николай Кънчев. Беше понеделник, а възторженият му възглас гласеше: „Абсолютно на живо сме!“

Израз, та дрънка, както има една дума. Но не звънти като ценна стара пара, а наистина дрънка като тенджера, като тъй често чуваното в това зрелище словосъчетание „куха лейка“. Тъжно...

Симеон Радев го казва преди 70 г.

През 1941 г. Симеон Радев пише в „За чуждите думи“: „... На английски има, с постоянно подновявани издания, една книга, King’s English, където са събрани образци от лош език, които служат за поука как не бива да се пише. Тия образци са взети предимно от политиката, от вестниците, от администрациите. В тия среди наистина писменият език е подвергнат на най-голяма развала. Оттам идват и у нас безразборно въвежданите чужди думи.“

70 години са минали от написването на този текст, а положението отива от лошо към по-лошо. Има хора, които – дори неведнъж да са стигнали дъното – пак не мирясват. И почват да копаят и от него надолу. А и колцина са днес онези, които посягат да прочетат или препрочетат написаното от Симеон Радев?


 

Сподели в
 

Почина Валя Рашева – журналистка и преводач. Тъжната новина съобщи бившият главен редактор на в.пловдивския в. „Марица“ Антон Баев , който беше сред най-близките на Валя Рашева.

19.02.2020/09:03

“Мина този период, в който медиите са боксова круша, по-скоро отделни журналисти стават боксови круши“, каза пред БНР доц. Жана Попова, преподавател във Факултета по журналистика и масова комуникация на СУ "Св. Климент Охридски".

18.02.2020/09:02

На 16 февруари 1898 г. излиза първият бюлетин на Българската телеграфна агенция. Датата е приета за рожден ден на Агенцията.

17.02.2020/09:01

Тази година голямата награда „Сирак Скитник“ на името на първия директор на Радио “София” получи програмният директор на БНР Мартин Минков.

16.02.2020/09:07

"Разширяват се опитите за контрол на медиите", каза пред БНР проф. д-р Луливера Кръстева - преподавател във Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

15.02.2020/09:06

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

С Ани Заркова отдавна се бяхме договорили да гостува на сайта на СБЖ, но все нещо изскачаше и все отлагахме във времето. Но ето че сега, когато и нас българите ни застигна едно от трите жестоки китайски проклятия (няма риск от коронавирус при цитирането му): "Дано живееш в интересни времена", Ани даде интервю за сайта ни, в което през личните й преживявания бистрим ситуацията в нашия занаят.

15.02.2020 /17:25 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Н.Пр. почетният консул на Хашемитското кралство Йордания д-р Хасан Бармауи гостува на Съюза на българските журналисти. Темата на срещата беше сътрудничеството между България и Йордания. И, разбира се, не на последно място 20-годишнината на сътрудничеството между съюзите на българските и йорданските журналисти.

13.02.2020 /15:34 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Освен да тичаш след новините, се иска и друго - трябва да отсяваш, анализираш и обобщаваш информацията, казва известната журналистка от БНТ

11.02.2020 /20:51 | Автор: Лилия Динова | Източник: СБЖ

За Ирина Асиова-Диамант в журналистическата гилдия често се казва, че вече е заела своето място сред холивудските съпруги, но за разлика от тях тя е доказала, че не суетата е нейно кредо, а здравото стъпване по земята и като всяка българка държи да има своето заслужаващо респект място в обществото.

03.02.2020 /12:07 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Бай Ванко имаше кабинет в една стара тоталитарна сграда в центъра на града. Беше приватизирал по необходимост радиото, в което е работил цял живот. Той е вероятно единственият човек у нас, създал частно кабелно радио.

16.02.2020 /14:57 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Регионалната библиотека „Христо Смирненски” в Хасково уреди изложбата „Любов към труда, любов към истината, любов към народа”, посветена на живота и делото на видния учен, химик и хуманист проф. д-р Асен Златаров.

12.02.2020 /15:45 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

В речта си в памет на Апостола на свободата Васил Левски президентът Румен Радев призова „да изправим глави” и да не забравяме, че „всичко зависи от нашите задружни усилия“, „че времето нас обръща, но и ние него обръщаме”. Преди официалната церемония държавният глава поведе гражданско шествие от президентството до паметника на най-тачения български герой.

19.02.2020 /22:27

Бойкот за унижаващи журналистите властници, оставка на СЕМ, сформиране на нов регулатор с гражданска квота, избиране на журналистически омбудсман, спасяване на обществените медии от частни интереси, връщане на познанието в журналистиката, сплотяване и солидаризиране на колегията - тези и още много други предложения и мнения бяха изказани от авторитетни журналисти и медийни експерти на организираната от СБЖ обществена дискусия за свободата на словото и медийната среда

17.02.2020 /21:30

„Репортери без граници“ (RSF) призова българските власти да спрат опитите си да сплашват журналистите в страната. В своя позиция, разпратена и до СБЖ, и до медиите у нас, международната организация подчертава, че през последния месец представители на медиите са обект на серия от вербални атаки и заплахи от висши представители на властта, включително премиера Бойко Борисов.

14.02.2020 /11:38

 Мнения

Постоянните подигравки, цинизми, заплахи на властта към журналистите са срам за България. И той е причинен от хора, които имат дори правни задължения да допринасят за позитивния имидж на държавата, за утвърждаване на европейските демократични ценности и традиции. Можем ли да приемем такива хора за елит?

18.02.2020 /06:30 | Автор: Георги Калагларски | Източник: СБЖ

Голям кипеж из фейсбуците на гилдията бълбука тия дни, защото мисир-председателят бил определил отразяващите делата му журналистки по свой образ и подобие - „мисирки”. Ако ги беше нарекъл „умиращи лебеди”, пак ли щеше да бумти същият плам? Уви, около власта танцува обслужваща журналистика, угажда й, позволява й да издевателства над всички граждани без дума напряко да каже - и това убива и професията ни, и обществото ни. А атаката по СБЖ точно в този момент не оставя впечатление за нищо друго, освен за поредна поръчка.

07.02.2020 /16:09 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 11 гости

Бързи връзки