Начало
 
 

Куба днес

09.12.2012 /23:14 | Автор : Зорница Илиева | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


По покана на Института за дружба между народите (IKAP) и със съдействието на посолството на Куба в у нас, на посещение в прекрасната карибска държава бяха група журналисти, членове на СБЖ.

Програмата и срещите там бяха по идея на приемащата страна, а участието в Колоквиума, посветен на съпричастността към съдбата на петимата кубински граждани намиращи се вече 14 години в затвор в Маями, бе дело преди всичко на колежката Къдринка Къдринова в качеството й на представител на Асоциацията за приятелство България-Куба. А още първата среща в сградата на Института за дружба между народите, Хавана, бе доказателство, че добрите отношения и приятелски чувства между двете страни не са минало.
 

Сградата на Института, до 1959г. собственост на една от най-богатите „захарни” фамилии в Куба, впечатлява със своята представителност и дава възможност за ползотворни разговори в уютните зали. Независимо от настъпилите промени и в България, и в Куба, личи, че топлите човешки чувства са запазени и приветствените слова на председателката на IKAP са потвърждение за непреходността на изгражданата с години здрава основа на отлични отношения.


При всички международни срещи кубинските представители поставят въпроса за съпричастността към съдбата на своите 5-мата кубинци в американския затвор и призовават за солидарност в борбата за освобождаването. Затова и всяка година се организира Колоквиум по този повод. На настоящия присъстваха представители на 44 страни, в т.ч. и от САЩ, които заедно търсят начини за активиране на световното обществено мнение с цел справедливо решаване на въпроса.


Едни от основните им цели са: разрушаване на „стената на мълчанието”, разгласяване на случая, както и подчертаване на факта, че американската страна няма доказателства за вината на задържаните. Сега надеждите са за помилване от страна на президента Обама. Странно, но при всички разговори, проведени в Куба, личи добро отношение към президента Обама, подчертава се неговата човечност и очаквания, че като човек той не може да остане безразличен към този проблем.


Или както е казала дъщерята на Раул Кастро в интервю на Къдринка Къдринова, „дълбоко в себе си той е добър човек и знае, че тези хора са невинни и ще направи необходимото, ако зависи от него, дори и след време”.
Другото послание на кубинците бе: „Нашето основно оръжие е истината!” Може би затова в 152 страни по света са изградени асоциации за сътрудничество с Куба а в 115 страни има комитети за защита на 5-та, в т.ч. и в България.


В Куба са наясно, че позициите на хората не винаги съвпадат с официалната позиция на съответните правителства. Оставайки верни на идеите на социализма, кубинците правят реформи, които наподобяват нашите от началото на 90-те години на миналия век, но разчитат преди всичко на Латинска Америка.


Според представителите на IKAP ЕС няма какво повече да покаже на латиноамериканските страни, защото те имат своето възходящо развитие и обединение, вече без САЩ, Канада и дори Испания. А ЕС просто трябва да има своите отношения с тази нова организация на Латинска Америка, за да се решават заедно социалните и икономически проблеми на народите на тези общности.


Кубинските ни домакини твърдят, че са запознати с развитието на България и че могат да се поучат от нашите грешки при своите реформи, икономически и социални. „Изборът е наш, моделът не ни е наложен отвън, ръководителите ни са критични към копирането на други страни”.


Процесът на корекция на грешките е започнал още през 1984-85 година, учили са се от собствените грешки, слушали са за опита на другите страни, но „оцеляхме, защото вземахме нашите решения сами” убедени са кубинците.


Гордост на Куба са безплатното образование и здравеопазване. Правата на жените и децата, както и социалните права се неприкосновени. Но реформите няма да са като в други латиноамерикански страни, където всичко се е приватизирало и сега се оказва, че този неолиберален модел носи повече проблеми т.е. не е успешен. Кубинците търсят собствен модел за развитие - „равенство без уравниловка”.


В резултат на тази първа среща, българските журналисти се убедиха, че въпреки интернет, у нас обществеността малко знае за Куба днес и новите й идеи. Именно това бе тема на разговор в българското посолство в Хавана, където по покана на посланик Светла Стефанова се проведе разговор за състоянието и перспективите в двустранните отношения, както и за развитието на търговско-икономическите връзки.


Информацията по тази тема на Андрей Семков, търговски представител в нашето посолство в Куба и на консул Тодор Кънчевски бе особено ценна за присъстващите журналисти.


На колоквиума в гр. Олгин основно бе участието на Къдринка Къдринова, която не само направи свое изказване от името на Асоциацията за приятелство България - Куба, но и изрази позиция в поредица интервюта за местната и национална кубинска телевизия, участва в проведена бригада за помощ за преодоляване на последствията от урагана Санди и направи свои интервюта с участващи във форума представители на други страни.


Участието на делегати от 44 страни, повечето от Латинска Америка, но и от САЩ, Канада, Европа, говори, че проблемите на Куба не са само нейни и тя умее да приобщава приятелите си.


Срещите с представители на семействата на 5-мата кубински затворници, с майките и съпругите им, допълва емоциите от нелеката им съдба, проваления живот, но и зарежда с нескрита възхита от мъжеството, с което посрещат дългогодишното отсъствие на любимия син или съпруг.


Програмата на колоквиума бе наситена с изказвания, спектакли, детски празници, песни и много приятелски срещи, които дават достатъчно информация не само за развитието на съответните страни, но и за състоянието на пресата, обществото и личните каузи на хора, които остават верни на своите младежки позиции и вяра в идеите си.


В този дух бе и спектакълът на Браян Гордън, канадски артист, за живота на Хемингуей и то в ролята на самия велик „кубинец”.


Срещата с журналисти в международния прес-център даде възможност за обмен на информация, за диалог относно свободата на словото в различните страни, за ролята на журналистите в обществения живот, в начините на отразяване на събитията, за наличието на платена журналистика в повечето страни, в т.ч. Италия, за възможността да се намери път за разпространение на посланията на този колоквиум и т.н.


Част от програмата на това посещение на български журналисти в Куба бе и разглеждане на къщата-музей на Хемингуей в имението Финка Вихиа близо до Хавана. Повод да си припомним неговото човеколюбиво творчество, неговия несломим дух и широко скроена душа, да научим нещо повече за живота му там, за дружбата му с Фидел… В Кий Уест рибарите му викат Папа Хем, кубинците просто el Papa, Нюйорк таймс го определя като "най-значимият писател след Шекспир"... а любовта му е Куба!


Впечатленията от Куба не са улегнали, Хавана не е Куба и Куба не е Хавана. А посещението на Ирина Бокова, генерален директор на ЮНЕСКО, в кубинската столица по същото време говори за загрижеността за опазването на паметниците на културата в страната.


Така научаваме за солидните средства, които се изразходват от европейските страни, главно Испания, за възстановяване на забележителните сгради на този великолепен, но поовехтял град, както и за предприетите реставрационни операции по съхраняване на паметници, музеи, дворци и др.


С обещания за нови срещи, размяна на информация и нови приятелства, българските журналисти отпътуват за София с благодарност за предоставената им възможност да видят с очите си променяща се Куба. Дано наистина кубинците избегнат нашите грешки на прехода.

 

Сподели в
 

Една от легендите на програма „Хоризонт“ Божана Димитрова празнува 80-ия си рожден ден. Предаването ѝ „Разговор с вас“ остава в ефир близо четвърт век.

22.02.2020/22:30

В Русенския университет в понеделник, на 24 февруари, ще гостува председателят на Управителния съвет на Съюза на българските журналисти Снежана Тодорова.

22.02.2020/09:06

World Press Institute, медийна организация, базирана в САЩ, организира конференция в България, озаглавена “Нови хоризонти в журналистиката”. В София пристигат имена като:

21.02.2020/09:05

Екипът на Фондация „Антикорупционен фонд“ (АКФ) с тревога научи за заплахи, отправени към журналист от град Силистра от страна на висш партиен функционер в града.

20.02.2020/13:01

Нов факултативен курс на тема „Етично отразяване на деца в медиите” стартира във Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет.

20.02.2020/09:04

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

На 22 февруари юбилей празнува „Златният глас” на БНР, оставилата дълбока „Следа в ефира” водеща на предаването-явление „Разговор с вас” Божана Димитрова. За нея журналистиката продължава да е кауза, а „журналистите трябва да са най-близо и на страната на хората, да огласяват, да подкрепят справедливото недоволство, все с надеждата за още един работещ коректив.”

21.02.2020 /09:10 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

С Ани Заркова отдавна се бяхме договорили да гостува на сайта на СБЖ, но все нещо изскачаше и все отлагахме във времето. Но ето че сега, когато и нас българите ни застигна едно от трите жестоки китайски проклятия (няма риск от коронавирус при цитирането му): "Дано живееш в интересни времена", Ани даде интервю за сайта ни, в което през личните й преживявания бистрим ситуацията в нашия занаят.

15.02.2020 /17:25 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Н.Пр. почетният консул на Хашемитското кралство Йордания д-р Хасан Бармауи гостува на Съюза на българските журналисти. Темата на срещата беше сътрудничеството между България и Йордания. И, разбира се, не на последно място 20-годишнината на сътрудничеството между съюзите на българските и йорданските журналисти.

13.02.2020 /15:34 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Освен да тичаш след новините, се иска и друго - трябва да отсяваш, анализираш и обобщаваш информацията, казва известната журналистка от БНТ

11.02.2020 /20:51 | Автор: Лилия Динова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Бай Ванко имаше кабинет в една стара тоталитарна сграда в центъра на града. Беше приватизирал по необходимост радиото, в което е работил цял живот. Той е вероятно единственият човек у нас, създал частно кабелно радио.

16.02.2020 /14:57 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Регионалната библиотека „Христо Смирненски” в Хасково уреди изложбата „Любов към труда, любов към истината, любов към народа”, посветена на живота и делото на видния учен, химик и хуманист проф. д-р Асен Златаров.

12.02.2020 /15:45 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

В речта си в памет на Апостола на свободата Васил Левски президентът Румен Радев призова „да изправим глави” и да не забравяме, че „всичко зависи от нашите задружни усилия“, „че времето нас обръща, но и ние него обръщаме”. Преди официалната церемония държавният глава поведе гражданско шествие от президентството до паметника на най-тачения български герой.

19.02.2020 /22:27

Бойкот за унижаващи журналистите властници, оставка на СЕМ, сформиране на нов регулатор с гражданска квота, избиране на журналистически омбудсман, спасяване на обществените медии от частни интереси, връщане на познанието в журналистиката, сплотяване и солидаризиране на колегията - тези и още много други предложения и мнения бяха изказани от авторитетни журналисти и медийни експерти на организираната от СБЖ обществена дискусия за свободата на словото и медийната среда

17.02.2020 /21:30

„Репортери без граници“ (RSF) призова българските власти да спрат опитите си да сплашват журналистите в страната. В своя позиция, разпратена и до СБЖ, и до медиите у нас, международната организация подчертава, че през последния месец представители на медиите са обект на серия от вербални атаки и заплахи от висши представители на властта, включително премиера Бойко Борисов.

14.02.2020 /11:38

 Мнения

Постоянните подигравки, цинизми, заплахи на властта към журналистите са срам за България. И той е причинен от хора, които имат дори правни задължения да допринасят за позитивния имидж на държавата, за утвърждаване на европейските демократични ценности и традиции. Можем ли да приемем такива хора за елит?

18.02.2020 /06:30 | Автор: Георги Калагларски | Източник: СБЖ

Голям кипеж из фейсбуците на гилдията бълбука тия дни, защото мисир-председателят бил определил отразяващите делата му журналистки по свой образ и подобие - „мисирки”. Ако ги беше нарекъл „умиращи лебеди”, пак ли щеше да бумти същият плам? Уви, около власта танцува обслужваща журналистика, угажда й, позволява й да издевателства над всички граждани без дума напряко да каже - и това убива и професията ни, и обществото ни. А атаката по СБЖ точно в този момент не оставя впечатление за нищо друго, освен за поредна поръчка.

07.02.2020 /16:09 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 14 гости

Бързи връзки