Начало
 
 

В Бордо има чудесно списание за емигрантите (4)

16.12.2012 /16:03 | Автор : Полин Компан, Валентин Тодоров | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Сградата на занемарено от властите и пустеещо училище в кв. La Bastide в.Бордо

Френското списание L´Echo des Collins е уникален пример как журналистиката може да формира общество без расизъм и националистическа вражда между хората от различни общности в един жилищен район*:

Френският град Бордо е безспорно най-прочутият винарски район на Европа, но е не по-малко известен и със своя защитен от ЮНЕСКО исторически център от 18-и век, разположен от лявата страна на местната река Гарона.

Пресичайки обаче аристократичния мост над р.Гарона “Pont de Pierre”, посетителят попада в най-източния квартал на Бордо - La Bastide, който се е “опънал” на десния бряг на реката.

La Bastide е по-непрестижната част на гр.Бордо, единственото предградие в източна посока, което преживява сериозни промени през последните 10 години. Това е кварталът с най-най-висока безработица в града, с най-висок индекс на улична престъпност, но в същото време е и етнически и културно най-многообразния жилищен район на Бордо.

Говорят най-различни езици

Тук, на съвсем малка площ, живеят в разбирателство, освен французи, и хора от най-различни националности от практически цял свят, а езиците които се говорят са десетки (освен, разбира се, френския, който е и официалния език). La Bastide е с най-младо население в Бордо - почти 50 на сто от жителите му са под 40-годишна възраст, а кварталът се е превърнал в практическо въплъщение на мултикултурализма в днешна Франция.

Жан е местен жител, живеещ в La Bastide от 10 години. Той е собственик на малък магазин за цигари, вестници и списания, близо до площад “Сталинград” (да, има такъв площад в Бордо) в квартала. В магазинчето си той продава и списание “L´Echo де Collines” - единственото местно печатно издание, посветено изцяло и само на проблемите на кварталите от източния бряг на р. Гарона - известни като гетата на Бордо. 

“Една местно печатно издание като “L´Echo де Collines” би следвало да отразява спецификата и индивидуалността на един многообразен с проблемите си жилищен район като нашия”, обяснява Жан, който освен че го продава е и негов редовен читател: “Кварталът ни е като подрастващ младеж, който постоянно търпи някакви промени и мутации, започнал е да съзрява, а списание "L´Echo де Collines" отразява и се докосва до тези промени, отчитайки интересите на местните хора”, допълва още той.

Списанието запълва голям медиен вакум

Екипът на списанието се стреми да предлага на жителите на La Bastide, както и на живеещите в съседния на La Bastide малък град Cenon (който е част от регионалната административна агломерация на голям Бордо), ексклузивни новини и анализи за истинските и реални проблеми на местната общност.

Списанието отразява местните политики за икономическо съживяване на източните райони на Бордо, популяризира местната мултикултурна среда, дава място на мненията и позициите на обикновените хора от тази по-непрестижна градска зона от Бордо. “L´Echo де Collines” професионално запълва информационния и медиен “вакуум” в La Bastide и в Cenon.

Именно поради това проблемите на тези жилищни райони на френската столица на виното традиционно отсъстват от страниците и емисиите на всички останали големи местни медии, базирани в Бордо и в региона Акинтан, чиято столица е именно Бордо.

Непосредствено до квартал La Bastide се намира и Cenon - малък град с 22 000 души, което е почти “долепен” до Бордо. Градът се е “слял” с La Bastide, особено след като неотдавна тези две жилищни зони са свързани с нова и модерна трамвайна линия.

Само на 4 спирки с новия трамвай след La Bastide, се намира малкото кварталче La Morlette, което е част от град Cenon. В местната хлебарница продават сандвичи, франзели, ароматно кафе и... местното списание "L´Echo де Collines”. "Повечето ни клиенти се интересуват от списанието, защото те виждат, че това е тяхната трибуна, и само в него намираме информацията за града и района, която липсва в местните големи вестници, телевизии и радиостанции”, обяснява продавачка от хлебарницата.

И La Bastide, и Cenon, освен с по-младото си население, с изградените имигрантски общности, с различните култури, присъстващи тук, имат и идентични проблеми за решаване - липсата на много нови работни места, младежката безработица, улична престъпност над средната и др. Забравени от т.нар. мейнстрийм медии в региона им, La Bastide и Cenon силно се нуждаят от единствената засега локална печатна медия - сп. “L´Echo де Collines”, отстояващо техните разнопосочни интереси.

А как е в софийския кв. “Факултета”:

В далечния югоизточен ъгъл на Европа – в българската столица София, съществува един подобен непрестижен квартал, известен като ромското мега гето на София, наречено “Факултета”. Гетото се намира само на 4 км от центъра на българската столица и в него живеят предимно и само български роми, които по официални данни са над 45 000.


За това софийско гето също не се пише и говори твърде много в местните големи печатни и електронни медии, а когато това се прави, то обикновено е в контекста на на новини от криминалната хроника.

Не е необходимо да си от столицата, за да си наясно, че това е може би най-непрестижната зона за живеене в София, чийто проблеми са огромни и са от години, но те са селективно отразявани от софийските медии. Квартал “Факултета” е най-бедният район за живеене в София, чието етнически хомогенно население (почти всичките му жители са роми), е 99 на сто безработно и се издържа предимно от социални помощи.

Главните причини за тежката му социална участ са най-вече липсата на образование сред тези роми и закриването и фалита на много от промишлените предприятия наоколо в годините на т.нар. български постсоциалистически преход.

Въпреки многото ромски фондации, които, поне привидно, се опитват да помагат на тези роми от кв.”Факултета” в гр.София, и към момента съществува сериозен медиен вакуум при отразяването и дефинирането на същинските проблеми на българските роми, като в дълг към тях са всички големи местни и национални медии.

Авторите: Полин Компане e от френското сп.Saphir Media (Париж), Валентин Тодоров е от сайта Нови Искър онлайн.

* Статията е част от проекта на Съвета на Европа “Медии срещу расизма в спорта”, чиято заключителна среща беше в Бордо (Фр) от 21 до 24 ноември. Осигурена е от Светла Стойкова от СБЖ, която участва във форума в Бордо.

Свързани:    Скритият расизъм на Бордо (3)

Статията е част от проекта на Съвета на Европа “Медии срещу расизма в спорта”, чиято заключителна среща бе в Бордо от 21 до 24 ноември 2012 г. Тя е образец за материал, който насърчава етичната журналистика при отразяването на проблеми, свързани с расизма и дискриминацията”.
Дата: 07.12.2012


 

Сподели в
 

Почина Валя Рашева – журналистка и преводач. Тъжната новина съобщи бившият главен редактор на в.пловдивския в. „Марица“ Антон Баев , който беше сред най-близките на Валя Рашева.

19.02.2020/09:03

“Мина този период, в който медиите са боксова круша, по-скоро отделни журналисти стават боксови круши“, каза пред БНР доц. Жана Попова, преподавател във Факултета по журналистика и масова комуникация на СУ "Св. Климент Охридски".

18.02.2020/09:02

На 16 февруари 1898 г. излиза първият бюлетин на Българската телеграфна агенция. Датата е приета за рожден ден на Агенцията.

17.02.2020/09:01

Тази година голямата награда „Сирак Скитник“ на името на първия директор на Радио “София” получи програмният директор на БНР Мартин Минков.

16.02.2020/09:07

"Разширяват се опитите за контрол на медиите", каза пред БНР проф. д-р Луливера Кръстева - преподавател във Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

15.02.2020/09:06

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

С Ани Заркова отдавна се бяхме договорили да гостува на сайта на СБЖ, но все нещо изскачаше и все отлагахме във времето. Но ето че сега, когато и нас българите ни застигна едно от трите жестоки китайски проклятия (няма риск от коронавирус при цитирането му): "Дано живееш в интересни времена", Ани даде интервю за сайта ни, в което през личните й преживявания бистрим ситуацията в нашия занаят.

15.02.2020 /17:25 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Н.Пр. почетният консул на Хашемитското кралство Йордания д-р Хасан Бармауи гостува на Съюза на българските журналисти. Темата на срещата беше сътрудничеството между България и Йордания. И, разбира се, не на последно място 20-годишнината на сътрудничеството между съюзите на българските и йорданските журналисти.

13.02.2020 /15:34 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Освен да тичаш след новините, се иска и друго - трябва да отсяваш, анализираш и обобщаваш информацията, казва известната журналистка от БНТ

11.02.2020 /20:51 | Автор: Лилия Динова | Източник: СБЖ

За Ирина Асиова-Диамант в журналистическата гилдия често се казва, че вече е заела своето място сред холивудските съпруги, но за разлика от тях тя е доказала, че не суетата е нейно кредо, а здравото стъпване по земята и като всяка българка държи да има своето заслужаващо респект място в обществото.

03.02.2020 /12:07 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Бай Ванко имаше кабинет в една стара тоталитарна сграда в центъра на града. Беше приватизирал по необходимост радиото, в което е работил цял живот. Той е вероятно единственият човек у нас, създал частно кабелно радио.

16.02.2020 /14:57 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Регионалната библиотека „Христо Смирненски” в Хасково уреди изложбата „Любов към труда, любов към истината, любов към народа”, посветена на живота и делото на видния учен, химик и хуманист проф. д-р Асен Златаров.

12.02.2020 /15:45 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

В речта си в памет на Апостола на свободата Васил Левски президентът Румен Радев призова „да изправим глави” и да не забравяме, че „всичко зависи от нашите задружни усилия“, „че времето нас обръща, но и ние него обръщаме”. Преди официалната церемония държавният глава поведе гражданско шествие от президентството до паметника на най-тачения български герой.

19.02.2020 /22:27

Бойкот за унижаващи журналистите властници, оставка на СЕМ, сформиране на нов регулатор с гражданска квота, избиране на журналистически омбудсман, спасяване на обществените медии от частни интереси, връщане на познанието в журналистиката, сплотяване и солидаризиране на колегията - тези и още много други предложения и мнения бяха изказани от авторитетни журналисти и медийни експерти на организираната от СБЖ обществена дискусия за свободата на словото и медийната среда

17.02.2020 /21:30

„Репортери без граници“ (RSF) призова българските власти да спрат опитите си да сплашват журналистите в страната. В своя позиция, разпратена и до СБЖ, и до медиите у нас, международната организация подчертава, че през последния месец представители на медиите са обект на серия от вербални атаки и заплахи от висши представители на властта, включително премиера Бойко Борисов.

14.02.2020 /11:38

 Мнения

Постоянните подигравки, цинизми, заплахи на властта към журналистите са срам за България. И той е причинен от хора, които имат дори правни задължения да допринасят за позитивния имидж на държавата, за утвърждаване на европейските демократични ценности и традиции. Можем ли да приемем такива хора за елит?

18.02.2020 /06:30 | Автор: Георги Калагларски | Източник: СБЖ

Голям кипеж из фейсбуците на гилдията бълбука тия дни, защото мисир-председателят бил определил отразяващите делата му журналистки по свой образ и подобие - „мисирки”. Ако ги беше нарекъл „умиращи лебеди”, пак ли щеше да бумти същият плам? Уви, около власта танцува обслужваща журналистика, угажда й, позволява й да издевателства над всички граждани без дума напряко да каже - и това убива и професията ни, и обществото ни. А атаката по СБЖ точно в този момент не оставя впечатление за нищо друго, освен за поредна поръчка.

07.02.2020 /16:09 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 11 гости

Бързи връзки