Начало
 
 

В Бордо има чудесно списание за емигрантите (4)

16.12.2012 /16:03 | Автор : Полин Компан, Валентин Тодоров | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Сградата на занемарено от властите и пустеещо училище в кв. La Bastide в.Бордо

Френското списание L´Echo des Collins е уникален пример как журналистиката може да формира общество без расизъм и националистическа вражда между хората от различни общности в един жилищен район*:

Френският град Бордо е безспорно най-прочутият винарски район на Европа, но е не по-малко известен и със своя защитен от ЮНЕСКО исторически център от 18-и век, разположен от лявата страна на местната река Гарона.

Пресичайки обаче аристократичния мост над р.Гарона “Pont de Pierre”, посетителят попада в най-източния квартал на Бордо - La Bastide, който се е “опънал” на десния бряг на реката.

La Bastide е по-непрестижната част на гр.Бордо, единственото предградие в източна посока, което преживява сериозни промени през последните 10 години. Това е кварталът с най-най-висока безработица в града, с най-висок индекс на улична престъпност, но в същото време е и етнически и културно най-многообразния жилищен район на Бордо.

Говорят най-различни езици

Тук, на съвсем малка площ, живеят в разбирателство, освен французи, и хора от най-различни националности от практически цял свят, а езиците които се говорят са десетки (освен, разбира се, френския, който е и официалния език). La Bastide е с най-младо население в Бордо - почти 50 на сто от жителите му са под 40-годишна възраст, а кварталът се е превърнал в практическо въплъщение на мултикултурализма в днешна Франция.

Жан е местен жител, живеещ в La Bastide от 10 години. Той е собственик на малък магазин за цигари, вестници и списания, близо до площад “Сталинград” (да, има такъв площад в Бордо) в квартала. В магазинчето си той продава и списание “L´Echo де Collines” - единственото местно печатно издание, посветено изцяло и само на проблемите на кварталите от източния бряг на р. Гарона - известни като гетата на Бордо. 

“Една местно печатно издание като “L´Echo де Collines” би следвало да отразява спецификата и индивидуалността на един многообразен с проблемите си жилищен район като нашия”, обяснява Жан, който освен че го продава е и негов редовен читател: “Кварталът ни е като подрастващ младеж, който постоянно търпи някакви промени и мутации, започнал е да съзрява, а списание "L´Echo де Collines" отразява и се докосва до тези промени, отчитайки интересите на местните хора”, допълва още той.

Списанието запълва голям медиен вакум

Екипът на списанието се стреми да предлага на жителите на La Bastide, както и на живеещите в съседния на La Bastide малък град Cenon (който е част от регионалната административна агломерация на голям Бордо), ексклузивни новини и анализи за истинските и реални проблеми на местната общност.

Списанието отразява местните политики за икономическо съживяване на източните райони на Бордо, популяризира местната мултикултурна среда, дава място на мненията и позициите на обикновените хора от тази по-непрестижна градска зона от Бордо. “L´Echo де Collines” професионално запълва информационния и медиен “вакуум” в La Bastide и в Cenon.

Именно поради това проблемите на тези жилищни райони на френската столица на виното традиционно отсъстват от страниците и емисиите на всички останали големи местни медии, базирани в Бордо и в региона Акинтан, чиято столица е именно Бордо.

Непосредствено до квартал La Bastide се намира и Cenon - малък град с 22 000 души, което е почти “долепен” до Бордо. Градът се е “слял” с La Bastide, особено след като неотдавна тези две жилищни зони са свързани с нова и модерна трамвайна линия.

Само на 4 спирки с новия трамвай след La Bastide, се намира малкото кварталче La Morlette, което е част от град Cenon. В местната хлебарница продават сандвичи, франзели, ароматно кафе и... местното списание "L´Echo де Collines”. "Повечето ни клиенти се интересуват от списанието, защото те виждат, че това е тяхната трибуна, и само в него намираме информацията за града и района, която липсва в местните големи вестници, телевизии и радиостанции”, обяснява продавачка от хлебарницата.

И La Bastide, и Cenon, освен с по-младото си население, с изградените имигрантски общности, с различните култури, присъстващи тук, имат и идентични проблеми за решаване - липсата на много нови работни места, младежката безработица, улична престъпност над средната и др. Забравени от т.нар. мейнстрийм медии в региона им, La Bastide и Cenon силно се нуждаят от единствената засега локална печатна медия - сп. “L´Echo де Collines”, отстояващо техните разнопосочни интереси.

А как е в софийския кв. “Факултета”:

В далечния югоизточен ъгъл на Европа – в българската столица София, съществува един подобен непрестижен квартал, известен като ромското мега гето на София, наречено “Факултета”. Гетото се намира само на 4 км от центъра на българската столица и в него живеят предимно и само български роми, които по официални данни са над 45 000.


За това софийско гето също не се пише и говори твърде много в местните големи печатни и електронни медии, а когато това се прави, то обикновено е в контекста на на новини от криминалната хроника.

Не е необходимо да си от столицата, за да си наясно, че това е може би най-непрестижната зона за живеене в София, чийто проблеми са огромни и са от години, но те са селективно отразявани от софийските медии. Квартал “Факултета” е най-бедният район за живеене в София, чието етнически хомогенно население (почти всичките му жители са роми), е 99 на сто безработно и се издържа предимно от социални помощи.

Главните причини за тежката му социална участ са най-вече липсата на образование сред тези роми и закриването и фалита на много от промишлените предприятия наоколо в годините на т.нар. български постсоциалистически преход.

Въпреки многото ромски фондации, които, поне привидно, се опитват да помагат на тези роми от кв.”Факултета” в гр.София, и към момента съществува сериозен медиен вакуум при отразяването и дефинирането на същинските проблеми на българските роми, като в дълг към тях са всички големи местни и национални медии.

Авторите: Полин Компане e от френското сп.Saphir Media (Париж), Валентин Тодоров е от сайта Нови Искър онлайн.

* Статията е част от проекта на Съвета на Европа “Медии срещу расизма в спорта”, чиято заключителна среща беше в Бордо (Фр) от 21 до 24 ноември. Осигурена е от Светла Стойкова от СБЖ, която участва във форума в Бордо.

Свързани:    Скритият расизъм на Бордо (3)

Статията е част от проекта на Съвета на Европа “Медии срещу расизма в спорта”, чиято заключителна среща бе в Бордо от 21 до 24 ноември 2012 г. Тя е образец за материал, който насърчава етичната журналистика при отразяването на проблеми, свързани с расизма и дискриминацията”.
Дата: 07.12.2012


 

Сподели в
 

Властите в Беларус спряха за 3 месеца независимия информационен уебсайт Tut.by, който отразява активно протестите срещу президента Александър Лукашенко, предаде АФП.

01.10.2020/09:04

Журналистката Щилияна Василева е носителка на наградата "Д-р Иван Селимински" за 2020 г., съобщиха от пресцентъра на община Сливен.

30.09.2020/08:03

Премиерата на книгата "Зад завесата на демокрацията" - на журналиста Калин Тодоров, ще се състои на 29 септември в Русенския университет. Това съобщиха от висшето училище в крайдунавския град.

29.09.2020/09:02

Номинацията на община Варна е за това, че премълча повече от половин година за наличието на замърсяване с отпадни канализационни води във Варненския залив. За 18-и път Програма Достъп до Информация (ПДИ) ще връчи годишни награди за принос в областта на свободата на информация на 28 септември – Международния ден на правото да знам.

27.09.2020/12:17

Двама журналисти от медията Франс 2 са ранени в петък при нападение с нож в Париж близо до мястото, където се помещаваше редакцията на сатиричния в. "Шарли Ебдо", съобщава полицията, цитирана от АП.

26.09.2020/09:06

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Шефът на новата Комисия за външна намеса в ЕП ще бори с крути мерки дезинформацията от Русия и Китай. Той е от групата на социалистите и демократите, но е фен на американското нахлуване в Ирак, на Саркози, на Макрон и е оказал неоценима услуга на Саакашвили. Гастролирал е и в Украйна. Син е на оставилия не по-малко интересна диря Андре Глюксман.

29.09.2020 /12:19 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Известната журналистка, писателка и пътешественичка отново ни изненада с нова книга. Маги Гигова се постара да събере и разкаже за „София. Адресите на любовта“, в която разкрива пред читателите тайните страсти на известни българи. Представянето й ще стане на 8 октомври от 18 ч.в Къщата на София, ул. Миджур 12.

27.09.2020 /18:24 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Популярен и обичан радио глас, Силвия Великова винаги е била в центъра на събитията в съдебния ресор, който от години отразява. Така беше и преди една година, когато тя пак беше „в окото на бурята“, но този път като потърпевш.

18.09.2020 /12:35 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Иван Вълов е едно от знаковите имена в българската журналистика, който вече много десетилетия упорито и ползотворно разработва своята обширна територия на теми, проблеми и и срещи с големи личности, със свой глас и слово.

17.09.2020 /07:32 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

С тържествен ритуал полагане на военна клетва от първите два випуска на възроденото Висше военновъздушно училище „Георги Бенковски“ бе открита новата учебна година във висшето учебно заведение.

01.10.2020 /08:03 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Регионалната библиотека „Христо Смирненски” в Хасково отбеляза 125 г. от рождението на Тома Измирлиев (1895-1935 г.). Роден в Кукуш, той учи в гимназиите в Солун и Битоля.

26.09.2020 /11:57 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Добре е, че тревожната ситуация у нас с журналистиката, медиите и свободата на словото бе откроена и на европейско ниво. Но тази картина няма да се промени само от констатации, макар и прозвучали от ЕС. Промяната е наше дело - на цялото българско общество с неговото будно гражданско съзнание и на журналистите, които държат да отстоят своята независимост, а не желаят да бъдат третирани като мисирки

01.10.2020 /17:17

Очакваме Вашите предложения до 20 октомври 2020 г., можете да номинирате и журналисти от други дружества, пише в писмо до председателите на журналистическите дружества председателят на СБЖ Снежана Тодорова.

30.09.2020 /15:25

Днес, 28 септември 2020 година, в делови порядък по телефон и електронна поща бе поискано мнението на членовете на Управителния съвет на СБЖ за насрочване продължение на заседанието на Отчетно-изборното Общо събрание на Съюза на българските журналисти, състояло се на 19 и 20 септември т.г., за попълване съставите на УС на СБЖ, КС на СБЖ и Комисията по журналистическа етика - провеждането на Общо отчетно-изборно събрание на СБЖ за 31 октомври 2020 година.

28.09.2020 /16:23

 Мнения

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 28 гости

Бързи връзки