Начало
 
 

Иван Тодоров: А противоотрова няма открита

18.12.2012 /16:16 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Свържете заглавието на тая бележка с чистотата и точността на езика, който използваме. Отровите, които се наливат и утаяват в него всеки ден от чиновници, политици и журналисти, са като от змии-пепелянки, като от дяволски гъби. И цяр за тях като че ли няма...

Почвам със Светослав Костов от БНР

Предаването е „Хора, пътища, автомобили“, седмично, а излъчването, което проследих, – бе непосредствено преди 8 декември. И ето го гласа на колегата Костов:

„От КАТ предупреждават, че ще се проверяват всички автомобили за алкохол” (?!). Въпросителната и удивителната са изписани от мен, разбира се. И как да не го направя, след като може да почерпите човек, той сам също може да се напие – повече или по-малко, но да проверявате с дрегеров апарат кола – не става. Не е на същото мнение обаче радиорепортерът.

Да погледнем към тв екрана

БНТ – пряко предаване на последния мач от есенния полусезон на футболното ни първенство между „Локомотив“ (София)/ и ЦСКА. Коментатор е Ивайло Ангелов. Предлагам ви част от наниза от езиковите му изобретения и паразити:

„Топката излезна (вместо „излезе“) в аут“. „Опитаха да налеят напред“ – това според Ангелов е синоним на „да съсредоточат“, „да прехвърлят“ повече хора, повече футболисти напред, в полето на съперника. „Х. раздава наляво“ – раздават си картите картоиграчи, комарджии, раздава подаръци Дядо Коледа. Но топката винаги „се подава“.

„Удар на Платини, втори такъв...“ – какво щеше да загуби зрителят-слушател, ако изречението изглеждаше така: „Удар на Платини, втори...“? Ами щяхме да имаме една словесна бълха по-малко и един плюс повече за Ангелов. Той обаче си е пристрастен към тъй мамещото го „такъв“. Такъв и ще го запомнят по-паметливите и дразнещите се от всяка словесна бабуна.

И пак радио

„Неделя 150“ с една от новите налагани напоследък водещи – Таня Величкова. Кадърна журналистка, отличавана с награди, с език за пример и следване.И – не знам защо – в последната неделя й хрумна да каже: „Напоследък много артикулираме...“ Вместо „изговаряме“ или просто „говорим“. Дяволът, когото сън не го лови, сякаш й нашепна чуждицата.

А един от събеседниците й – народният представител Димчо Михалевски от БСП, само след минута додаде: „Току-що господин Бисеров артикулира, че...“ Поуката? Поуката е, че голяма част от депутатите ни са безнадеждно загубени за опазването на езиковата нива от повет, пача трева, троскот, лепка, бъзак, какъвто плевел ви дойде на ума – все на място ще е.

Но нека поне ние – журналистите, да не се водим по тях и да вардим нивицата от дивото и вредното. За да ражда чисто зърно, а не осили и плява.


 

Сподели в
 

Почина Валя Рашева – журналистка и преводач. Тъжната новина съобщи бившият главен редактор на в.пловдивския в. „Марица“ Антон Баев , който беше сред най-близките на Валя Рашева.

19.02.2020/09:03

“Мина този период, в който медиите са боксова круша, по-скоро отделни журналисти стават боксови круши“, каза пред БНР доц. Жана Попова, преподавател във Факултета по журналистика и масова комуникация на СУ "Св. Климент Охридски".

18.02.2020/09:02

На 16 февруари 1898 г. излиза първият бюлетин на Българската телеграфна агенция. Датата е приета за рожден ден на Агенцията.

17.02.2020/09:01

Тази година голямата награда „Сирак Скитник“ на името на първия директор на Радио “София” получи програмният директор на БНР Мартин Минков.

16.02.2020/09:07

"Разширяват се опитите за контрол на медиите", каза пред БНР проф. д-р Луливера Кръстева - преподавател във Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

15.02.2020/09:06

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

С Ани Заркова отдавна се бяхме договорили да гостува на сайта на СБЖ, но все нещо изскачаше и все отлагахме във времето. Но ето че сега, когато и нас българите ни застигна едно от трите жестоки китайски проклятия (няма риск от коронавирус при цитирането му): "Дано живееш в интересни времена", Ани даде интервю за сайта ни, в което през личните й преживявания бистрим ситуацията в нашия занаят.

15.02.2020 /17:25 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Н.Пр. почетният консул на Хашемитското кралство Йордания д-р Хасан Бармауи гостува на Съюза на българските журналисти. Темата на срещата беше сътрудничеството между България и Йордания. И, разбира се, не на последно място 20-годишнината на сътрудничеството между съюзите на българските и йорданските журналисти.

13.02.2020 /15:34 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Освен да тичаш след новините, се иска и друго - трябва да отсяваш, анализираш и обобщаваш информацията, казва известната журналистка от БНТ

11.02.2020 /20:51 | Автор: Лилия Динова | Източник: СБЖ

За Ирина Асиова-Диамант в журналистическата гилдия често се казва, че вече е заела своето място сред холивудските съпруги, но за разлика от тях тя е доказала, че не суетата е нейно кредо, а здравото стъпване по земята и като всяка българка държи да има своето заслужаващо респект място в обществото.

03.02.2020 /12:07 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Бай Ванко имаше кабинет в една стара тоталитарна сграда в центъра на града. Беше приватизирал по необходимост радиото, в което е работил цял живот. Той е вероятно единственият човек у нас, създал частно кабелно радио.

16.02.2020 /14:57 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Регионалната библиотека „Христо Смирненски” в Хасково уреди изложбата „Любов към труда, любов към истината, любов към народа”, посветена на живота и делото на видния учен, химик и хуманист проф. д-р Асен Златаров.

12.02.2020 /15:45 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

В речта си в памет на Апостола на свободата Васил Левски президентът Румен Радев призова „да изправим глави” и да не забравяме, че „всичко зависи от нашите задружни усилия“, „че времето нас обръща, но и ние него обръщаме”. Преди официалната церемония държавният глава поведе гражданско шествие от президентството до паметника на най-тачения български герой.

19.02.2020 /22:27

Бойкот за унижаващи журналистите властници, оставка на СЕМ, сформиране на нов регулатор с гражданска квота, избиране на журналистически омбудсман, спасяване на обществените медии от частни интереси, връщане на познанието в журналистиката, сплотяване и солидаризиране на колегията - тези и още много други предложения и мнения бяха изказани от авторитетни журналисти и медийни експерти на организираната от СБЖ обществена дискусия за свободата на словото и медийната среда

17.02.2020 /21:30

„Репортери без граници“ (RSF) призова българските власти да спрат опитите си да сплашват журналистите в страната. В своя позиция, разпратена и до СБЖ, и до медиите у нас, международната организация подчертава, че през последния месец представители на медиите са обект на серия от вербални атаки и заплахи от висши представители на властта, включително премиера Бойко Борисов.

14.02.2020 /11:38

 Мнения

Постоянните подигравки, цинизми, заплахи на властта към журналистите са срам за България. И той е причинен от хора, които имат дори правни задължения да допринасят за позитивния имидж на държавата, за утвърждаване на европейските демократични ценности и традиции. Можем ли да приемем такива хора за елит?

18.02.2020 /06:30 | Автор: Георги Калагларски | Източник: СБЖ

Голям кипеж из фейсбуците на гилдията бълбука тия дни, защото мисир-председателят бил определил отразяващите делата му журналистки по свой образ и подобие - „мисирки”. Ако ги беше нарекъл „умиращи лебеди”, пак ли щеше да бумти същият плам? Уви, около власта танцува обслужваща журналистика, угажда й, позволява й да издевателства над всички граждани без дума напряко да каже - и това убива и професията ни, и обществото ни. А атаката по СБЖ точно в този момент не оставя впечатление за нищо друго, освен за поредна поръчка.

07.02.2020 /16:09 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 11 гости

Бързи връзки