Начало
 
 

Иван Тодоров: А противоотрова няма открита

18.12.2012 /16:16 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Свържете заглавието на тая бележка с чистотата и точността на езика, който използваме. Отровите, които се наливат и утаяват в него всеки ден от чиновници, политици и журналисти, са като от змии-пепелянки, като от дяволски гъби. И цяр за тях като че ли няма...

Почвам със Светослав Костов от БНР

Предаването е „Хора, пътища, автомобили“, седмично, а излъчването, което проследих, – бе непосредствено преди 8 декември. И ето го гласа на колегата Костов:

„От КАТ предупреждават, че ще се проверяват всички автомобили за алкохол” (?!). Въпросителната и удивителната са изписани от мен, разбира се. И как да не го направя, след като може да почерпите човек, той сам също може да се напие – повече или по-малко, но да проверявате с дрегеров апарат кола – не става. Не е на същото мнение обаче радиорепортерът.

Да погледнем към тв екрана

БНТ – пряко предаване на последния мач от есенния полусезон на футболното ни първенство между „Локомотив“ (София)/ и ЦСКА. Коментатор е Ивайло Ангелов. Предлагам ви част от наниза от езиковите му изобретения и паразити:

„Топката излезна (вместо „излезе“) в аут“. „Опитаха да налеят напред“ – това според Ангелов е синоним на „да съсредоточат“, „да прехвърлят“ повече хора, повече футболисти напред, в полето на съперника. „Х. раздава наляво“ – раздават си картите картоиграчи, комарджии, раздава подаръци Дядо Коледа. Но топката винаги „се подава“.

„Удар на Платини, втори такъв...“ – какво щеше да загуби зрителят-слушател, ако изречението изглеждаше така: „Удар на Платини, втори...“? Ами щяхме да имаме една словесна бълха по-малко и един плюс повече за Ангелов. Той обаче си е пристрастен към тъй мамещото го „такъв“. Такъв и ще го запомнят по-паметливите и дразнещите се от всяка словесна бабуна.

И пак радио

„Неделя 150“ с една от новите налагани напоследък водещи – Таня Величкова. Кадърна журналистка, отличавана с награди, с език за пример и следване.И – не знам защо – в последната неделя й хрумна да каже: „Напоследък много артикулираме...“ Вместо „изговаряме“ или просто „говорим“. Дяволът, когото сън не го лови, сякаш й нашепна чуждицата.

А един от събеседниците й – народният представител Димчо Михалевски от БСП, само след минута додаде: „Току-що господин Бисеров артикулира, че...“ Поуката? Поуката е, че голяма част от депутатите ни са безнадеждно загубени за опазването на езиковата нива от повет, пача трева, троскот, лепка, бъзак, какъвто плевел ви дойде на ума – все на място ще е.

Но нека поне ние – журналистите, да не се водим по тях и да вардим нивицата от дивото и вредното. За да ражда чисто зърно, а не осили и плява.


 

Сподели в
 

Властите в Беларус спряха за 3 месеца независимия информационен уебсайт Tut.by, който отразява активно протестите срещу президента Александър Лукашенко, предаде АФП.

01.10.2020/09:04

Журналистката Щилияна Василева е носителка на наградата "Д-р Иван Селимински" за 2020 г., съобщиха от пресцентъра на община Сливен.

30.09.2020/08:03

Премиерата на книгата "Зад завесата на демокрацията" - на журналиста Калин Тодоров, ще се състои на 29 септември в Русенския университет. Това съобщиха от висшето училище в крайдунавския град.

29.09.2020/09:02

Номинацията на община Варна е за това, че премълча повече от половин година за наличието на замърсяване с отпадни канализационни води във Варненския залив. За 18-и път Програма Достъп до Информация (ПДИ) ще връчи годишни награди за принос в областта на свободата на информация на 28 септември – Международния ден на правото да знам.

27.09.2020/12:17

Двама журналисти от медията Франс 2 са ранени в петък при нападение с нож в Париж близо до мястото, където се помещаваше редакцията на сатиричния в. "Шарли Ебдо", съобщава полицията, цитирана от АП.

26.09.2020/09:06

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Шефът на новата Комисия за външна намеса в ЕП ще бори с крути мерки дезинформацията от Русия и Китай. Той е от групата на социалистите и демократите, но е фен на американското нахлуване в Ирак, на Саркози, на Макрон и е оказал неоценима услуга на Саакашвили. Гастролирал е и в Украйна. Син е на оставилия не по-малко интересна диря Андре Глюксман.

29.09.2020 /12:19 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Известната журналистка, писателка и пътешественичка отново ни изненада с нова книга. Маги Гигова се постара да събере и разкаже за „София. Адресите на любовта“, в която разкрива пред читателите тайните страсти на известни българи. Представянето й ще стане на 8 октомври от 18 ч.в Къщата на София, ул. Миджур 12.

27.09.2020 /18:24 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Популярен и обичан радио глас, Силвия Великова винаги е била в центъра на събитията в съдебния ресор, който от години отразява. Така беше и преди една година, когато тя пак беше „в окото на бурята“, но този път като потърпевш.

18.09.2020 /12:35 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Иван Вълов е едно от знаковите имена в българската журналистика, който вече много десетилетия упорито и ползотворно разработва своята обширна територия на теми, проблеми и и срещи с големи личности, със свой глас и слово.

17.09.2020 /07:32 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

С тържествен ритуал полагане на военна клетва от първите два випуска на възроденото Висше военновъздушно училище „Георги Бенковски“ бе открита новата учебна година във висшето учебно заведение.

01.10.2020 /08:03 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Регионалната библиотека „Христо Смирненски” в Хасково отбеляза 125 г. от рождението на Тома Измирлиев (1895-1935 г.). Роден в Кукуш, той учи в гимназиите в Солун и Битоля.

26.09.2020 /11:57 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Добре е, че тревожната ситуация у нас с журналистиката, медиите и свободата на словото бе откроена и на европейско ниво. Но тази картина няма да се промени само от констатации, макар и прозвучали от ЕС. Промяната е наше дело - на цялото българско общество с неговото будно гражданско съзнание и на журналистите, които държат да отстоят своята независимост, а не желаят да бъдат третирани като мисирки

01.10.2020 /17:17

Очакваме Вашите предложения до 20 октомври 2020 г., можете да номинирате и журналисти от други дружества, пише в писмо до председателите на журналистическите дружества председателят на СБЖ Снежана Тодорова.

30.09.2020 /15:25

Днес, 28 септември 2020 година, в делови порядък по телефон и електронна поща бе поискано мнението на членовете на Управителния съвет на СБЖ за насрочване продължение на заседанието на Отчетно-изборното Общо събрание на Съюза на българските журналисти, състояло се на 19 и 20 септември т.г., за попълване съставите на УС на СБЖ, КС на СБЖ и Комисията по журналистическа етика - провеждането на Общо отчетно-изборно събрание на СБЖ за 31 октомври 2020 година.

28.09.2020 /16:23

 Мнения

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 29 гости

Бързи връзки