Китай затяга гайките на интернет

30.12.2012 /11:01 | Източник: БТА Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Стотици потребители побира един интернет клуб в Пекин

Китайският парламент одобри предложените от правителството мерки за затягане на контрола върху интернет пространството, предаде от Пекин АП.

Според новия правилник интернет потребителите трябва да се регистрират в интернет и пред телекомуникационните оператори с истинските си имена.

Това е директен отговор на китайското правителство срещу появилите се онлайн публикации за случаи на корупция и злоупотреби сред управляващата партия.

Новите правила узаконяват изтриването на постинги и интернет страници, за които се подозира, че съдържат "незаконна" информация, и принуждава интернет доставчиците да предават такава информации на властите с цел да бъдат предприети наказателни мерки, допълва Ройтерс.

Китайските интернет потребители отдавна са принудени да се съобразяват с цензура, която обхваща главно политически деликатни теми като човешките права и политиката на елита, а достъпът до популярни чуждестранни сайтове като Фейсбук, Туитър и притежавания от Гугъл сайт за видео обмен Ютюб е блокиран.

Правителството твърди, че новите регулаторни мерки целят да предпазят личната информация на потребителите, да спрат разпространението на порнографски и "спам" материали, и да попречат на хората да отправят зложелателни и анонимни обвинения онлайн, аргументирайки се с твърдението, че редица други страни вече имат имат подобни закони.


 

Сподели в
 

Качествената безплатна информация ще остане в историята, заяви в интервю за Франс прес Ив Уилямс, един от основателите на "Туитър" и създател на платформата "Медиум".

10.11.2018/19:37

Организацията на ООН за образование, наука и култура (ЮНЕСКО) обяви създаването на мащабна международна база данни с информация за разследванията на убийствата на журналисти в цял свят, съобщи АФП.

06.11.2018/22:12

Германският канцлер Ангела Меркел почете убитите разследващи журналисти Дафне Галиция от Малта и Ян Куциак от Словакия на церемония в Берлин, където техни роднини получиха от тяхно име посмъртни награди за свобода на пресата. Самата Меркел бе отличена с приз за политическо лидерство „Златна победа“ на кралицата на Йордания Рания.

06.11.2018/19:09

Съветът на ЕС прие днес директива, позволяваща уеднаквяванена правилата за ДДС за електронните публикации и тези на физически носител. Държавите членки вече ще могат да прилагат намалени, свръхнамалени или нулеви ставки на ДДС и за електронните публикации.

06.11.2018/19:02

Ярък пример за това, че цифровите технологии градят мостове между страните и народите, е тв каналът „Катюша“, благодарение на който жителите на Поднебесната са вече зрители на руски програми. Това е единственият рускоезичен канал, който излъчва със субтитри на китайски вече една година. Той е съвместен продукт на руския Първи канал и на Централната телевизия – Китай. Предвижда се в най-скоро време и обратна връзка. В Русия ще започне излъчване на китайска телевизия с превод на руски език.

06.11.2018/17:16

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Съгласно решение на последното Общо събрание на СБЖ, проведено на 10 ноември т.г., да бъде огласен изходът от делата по искове на шест члена на СБЖ срещу решенията на ОС на СБЖ, проведено на 14 и 15.03.2015 г., предоставяме следната информация:

16.11.2018 /20:32

Становище на Комисията по журналистическа етика на СБЖ: Общинският съвет по наркотични вещества - Благоевград, изпрати писмо до СБЖ по повод предаване „На кафе” по Нова телевизия, излъчено на 14 ноември т.г.

16.11.2018 /12:04

Всяка година около Деня на народните будители СБЖ връчва своите годишни награди на онези журналисти, отличили се през дванайсетте месеца. Верни на традицията, в клуб „Журналист“ в СБЖ се стекоха представители на перото, словото и електронните медии не само от столицата, но и от страната, за да присъстват на церемонията по връчването на наградите.

09.11.2018 /23:07

 Мнения

Пошлото клипче, с което студентската ни телевизия „Алма матер” кани на кастинг кандидати за сътрудници, вече произведе поредния неприятен медиен скандал.

09.11.2018 /11:20 | Източник: СБЖ

Нима журналистите, които временно са и депутати, не виждат как бият и малтретират гилдията ни?

15.10.2018 /23:09 | Автор: Милена Димитрова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 31 гости

Бързи връзки