Китай затяга гайките на интернет

30.12.2012 /11:01 | Източник: БТА Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Стотици потребители побира един интернет клуб в Пекин

Китайският парламент одобри предложените от правителството мерки за затягане на контрола върху интернет пространството, предаде от Пекин АП.

Според новия правилник интернет потребителите трябва да се регистрират в интернет и пред телекомуникационните оператори с истинските си имена.

Това е директен отговор на китайското правителство срещу появилите се онлайн публикации за случаи на корупция и злоупотреби сред управляващата партия.

Новите правила узаконяват изтриването на постинги и интернет страници, за които се подозира, че съдържат "незаконна" информация, и принуждава интернет доставчиците да предават такава информации на властите с цел да бъдат предприети наказателни мерки, допълва Ройтерс.

Китайските интернет потребители отдавна са принудени да се съобразяват с цензура, която обхваща главно политически деликатни теми като човешките права и политиката на елита, а достъпът до популярни чуждестранни сайтове като Фейсбук, Туитър и притежавания от Гугъл сайт за видео обмен Ютюб е блокиран.

Правителството твърди, че новите регулаторни мерки целят да предпазят личната информация на потребителите, да спрат разпространението на порнографски и "спам" материали, и да попречат на хората да отправят зложелателни и анонимни обвинения онлайн, аргументирайки се с твърдението, че редица други страни вече имат имат подобни закони.


 

Сподели в
 

WhatsApp ограничава всички свои потребители да препращат едно съобщение до максимум пет пъти с цел защита от разпространяването на невярна информация в платформата, предава Би Би Си.

21.01.2019/18:01

Френското правителство ще представи до края на февруари законопроект за облагане с данъци на големите технологични компании във Франция, съобщи министърът на икономиката и финансите Брюно льо Мер, цитиран от Франс прес.

20.01.2019/10:10

Сривът в продажбите на печатни издания в Германия продължава, констатира последният доклад на Съюза на рекламодателите във федералната република.

18.01.2019/11:37

Петима журналисти от опозиционния турски вестник "Сьозджу" ще се явят днес в съд в Истанбул по обвинение, че са подкрепяли организацията, ръководена от живеещия в Съединените щати мюсюлмански проповедник Фетхуллах Гюлен, съобщи БТА.

18.01.2019/10:40

Холандската журналистка Йоханна Корнелия Боерсма днес бе депортирана от Турция заради подозрения за връзки с терористична групировка, предаде Анадолската агенция.

17.01.2019/17:40

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Международната и Европейската федерации на журналистите (IFJ / EFJ) отново призовават ЕС да се застъпи за защита на правата на всички журналисти, тъй като преговорите по Директивата за авторсоко право при цифровия единен пазар все още не са приключили, съобщават от МФЖ.

21.01.2019 /12:47

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова поздравява всички журналисти и семействата им с коледно-новогодишните празници, като им пожелава мир, здраве, обич и благоденствие

23.12.2018 /21:21

Събранието се проведе в залата за пресконференции, намираща се в сградата на Съюза на българските журналисти - София, ул. „Граф Игнатиев“ 4, етаж 3. Събранието бе открито в 10,15 часа.

21.11.2018 /20:02

 Мнения

Пошлото клипче, с което студентската ни телевизия „Алма матер” кани на кастинг кандидати за сътрудници, вече произведе поредния неприятен медиен скандал.

09.11.2018 /11:20 | Източник: СБЖ

Нима журналистите, които временно са и депутати, не виждат как бият и малтретират гилдията ни?

15.10.2018 /23:09 | Автор: Милена Димитрова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 27 гости

Бързи връзки