Начало
 
 

Иван Тодоров: Врабчи стъпки в зимната белота

30.12.2012 /10:30 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Врабецът е хубавец. И често се разхожда по балкона и по пътеката между къщата ми и пътната, уличната врата. Някой път – повечко, друг път – само за секунди, докато зърне човек, куче, котарак или друг знак за уплаха, която само той знае как се усеща.

Подире му в снега остават стъпчици, пътечки – по-дълги и по-къси. Тъй ще е и с тия редове, които ви очакват.

По-късо – в началото. Който слуша внимателно БНР, сигурно е разбрал, че неотдавна предаването „Европа без граници“ по програма „Христо Ботев“ „навъртя“ над 700 издания, може би са вече даже към 720.

Води го Гергина Дворецка. И в него става дума за европейски инициативи, разнообразни програми, за нашето участие в тях (най-вече – на млади хора). Излъчва се веднъж седмично. А познавателната надпревара „Светофар“ – пак по „Христо Ботев“, стана на 15 години.

Кът са такива предавания и почти на изчезване, за жалост. А ползата от тях не се мери на кантар. Защото не пълнят кесии, а обогатяват умовете. Не знам и не мога да изредя всички водещи, ала сред тия от последните няколко години са Цвета Шопова и Александър Михайлов.

И в двете рубрики са се обаждали хиляди слушатели, а да е верен някой на идеята и работата си десетилетия е все по-рядко срещано достойнство в професията ни. Затова – поздрав за колегите и от „Светофар“, и от „Европа без граници“.

Какво е все пак „Биг брадър“

Три месеца по Нова телевизия вървяха две версии на „Биг брадър“. Едната „VIP”, втората - “All Stars”. Сега няма да ги коментирам подробно. Водеше ги – на живо в понеделник и сряда – Николай Кънчев. Записал съм си някои определения за това „реалити“ (за справки и превод – речниците и „Гугъл“).

За Любен Дилов-син „Биг брадър“ бил „театър“. Според други е цирк. За трети – игра. За мнозина – хитроумна шашма за наивници. Николай Кънчев определи предаването като „емблемата“ на Нова телевизия. А за свои любимци изтъкна на няколко пъти три моми-перушани от Благоевград и един по-цапнат и от тях в устата набеден футболист-коцкар и животаджия от Гълъбово – Панайот. Казваха му Пацо...

Господин Кънчев – плаче ми се, като пиша тия редове – как Ви се обърна езика да изречете цитираните думи и как можахте да обърнете и гърба си към „Стани богат“, за да минете от мъдрото към кабаретни долнопробия? Кой и с какво Ви склони? И не се ли усетихте колко ще загубите, печелейки от игричките с „брадъра“?

Нищо или нищо

Чета всички текстове, които известяват и претендират да представят нови книги в сайта ни – на СБЖ. Кой бил на премиерата, коя е авторката/авторът. Как салонът едва побрал всички и с колко букети отрупали журналиста или писателя. Добавят се – за по-добър вкус – и по няколко думи от предговора или от гърба на книгата – от задната корица. Те са подходящи, като полуфабрикати са. И – готово. Пък и става бързо – като аламинутче.

Има една циганска максима: „Пред нищо – нищо“. И тя е вярна. Добре е да се съобщи за появата на нова книга. Ала още по-добре е тя да се прочете, преди да почне писането за нея. Най-добре – внимателно. И чак тогава да се реши – струва ли си да я препоръчаме другиму. И защо. Това е и същината на истинската рецензия. Другото си остава информационен талаш.

„Всяка неделя“ възкръсна в нова одежда

Минаха няколко месеца от появата на поредната версия на „Всяка неделя“, представяна от Кеворк Кеворкян. Този път – по Нова телевизия. Очакванията бяха големи. Но и конкуренцията не сви примирено знамена и се опъна на посребряващия екранен лъв. И „Нека говорят“ на Росен Петров по БиТиВи, и непосредственият съперник Мартин Карбовски, който изкара чирашките и калфенските си години тъкмо във „Всяка неделя“.

Поредната версия на легендарната някога рубрика насочи поглед най-вече към вътрешните проблеми (което никак не е лошо) и към нашенските политици (които обаче са ни втръснали). А отделяното преди години време за кино, театър, художествени изложби и книги от седмицата вече го няма.

Оповестени бяха в началото и трима души от новия екип: Даниела Тренчева и Драгомир Симеонов (като репортери, издирващи чешити и куриозни случаи) и Тома Томов – като външнополитически коментатор. Първите двама се появиха веднъж-дваж заедно, после остана само Тренчева. Симеонов потъна в неизвестността. Също като Тома Томов. Направи еден 3-минутен коментар и – толкоз. Изчезна яко дим. Защо?

Кеворк Кеворкян знае, че зрителите не обичат въпроси без отговори. И хубаво е да им ги даде. Каквито и да са. Друг детайл. Двама гости на рубриката „Събеседник по желание“ държаха да говорят с водещия на „Вие“, не на „ти“. Това бяха Кристалина Георгиева и Бойко Борисов.

Кеворкян май забравя, че не е в БНТ

Кеворкян упорстваше – на „ти“, та на „ти“. Георгиева се мотивира, че е от „старата школа“ (англичаните казват “old school”): така я били учили от малка – да се обръща и да отвръща, когато е пред очите на общественото внимание, с „Вие“.

Кеворк Кеворкян – доста странно за годините си – караше и кара по хлапашки. Чудя се обаче как ще разговаря с някой поканен в студиото посланик, който знае езика ни и не разчита единствено на превода. Или ако направи „мост“ с Ватикана и от другата страна вземе, че се съгласи да се озове папата? Пак ли на „ти“?

Нелепо и неразбираемо е да се излиза вън от някои канони, каквито и модни ветрове да са се появили и повяли през годините. А нова телевизия ужили Кеворкян и с безцеремонното прекъсване на разговора му с един гост. Защото времето изтичаше и бяха дошли минутите за реклама. Водещият беше забравил, че вече не е в обществената БНТ, когато можеше да нагази и във времето на „По света и у нас“.

Прошка и отстъпка от чорбаджия частник – никому. За него рекламата, парата е над всичко. И над митичните имена и гости, и над нечуваната и неизричана никога мъдрост. Така е, колкото и да е тъжно, днес.

----

Краят ще е като началото – кратък. Радва ме, че има часове, в които от 1300-те, които харесват сайта на СБЖ, неговите гости читатели достигат числото 100. Да чете всеки 13-и е насърчение за начинанието ни. И дава смисъл на труда ни.

Е, после спадат на по-малко. Важно е описаното да става по-често. Да отлитат читателите гости и другаде, но после пак да се завръщат и да спират любопитен поглед на монитора-прозорец, зад който сме. Както го прави моят врабец-хубавец.

А догодина, ако е рекъл Господ, може и да продължим с тия приказки, а и с други, разбира се. А дотогава – бъдете здрави! 
 

бел. ред. 

В статията е изразено личното мнение на колегата Иван Тодоров, а не на редкалогията на сайта на СБЖ . 

Сподели в
 

Почина Валя Рашева – журналистка и преводач. Тъжната новина съобщи бившият главен редактор на в.пловдивския в. „Марица“ Антон Баев , който беше сред най-близките на Валя Рашева.

19.02.2020/09:03

“Мина този период, в който медиите са боксова круша, по-скоро отделни журналисти стават боксови круши“, каза пред БНР доц. Жана Попова, преподавател във Факултета по журналистика и масова комуникация на СУ "Св. Климент Охридски".

18.02.2020/09:02

На 16 февруари 1898 г. излиза първият бюлетин на Българската телеграфна агенция. Датата е приета за рожден ден на Агенцията.

17.02.2020/09:01

Тази година голямата награда „Сирак Скитник“ на името на първия директор на Радио “София” получи програмният директор на БНР Мартин Минков.

16.02.2020/09:07

"Разширяват се опитите за контрол на медиите", каза пред БНР проф. д-р Луливера Кръстева - преподавател във Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

15.02.2020/09:06

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

С Ани Заркова отдавна се бяхме договорили да гостува на сайта на СБЖ, но все нещо изскачаше и все отлагахме във времето. Но ето че сега, когато и нас българите ни застигна едно от трите жестоки китайски проклятия (няма риск от коронавирус при цитирането му): "Дано живееш в интересни времена", Ани даде интервю за сайта ни, в което през личните й преживявания бистрим ситуацията в нашия занаят.

15.02.2020 /17:25 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Н.Пр. почетният консул на Хашемитското кралство Йордания д-р Хасан Бармауи гостува на Съюза на българските журналисти. Темата на срещата беше сътрудничеството между България и Йордания. И, разбира се, не на последно място 20-годишнината на сътрудничеството между съюзите на българските и йорданските журналисти.

13.02.2020 /15:34 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Освен да тичаш след новините, се иска и друго - трябва да отсяваш, анализираш и обобщаваш информацията, казва известната журналистка от БНТ

11.02.2020 /20:51 | Автор: Лилия Динова | Източник: СБЖ

За Ирина Асиова-Диамант в журналистическата гилдия често се казва, че вече е заела своето място сред холивудските съпруги, но за разлика от тях тя е доказала, че не суетата е нейно кредо, а здравото стъпване по земята и като всяка българка държи да има своето заслужаващо респект място в обществото.

03.02.2020 /12:07 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Бай Ванко имаше кабинет в една стара тоталитарна сграда в центъра на града. Беше приватизирал по необходимост радиото, в което е работил цял живот. Той е вероятно единственият човек у нас, създал частно кабелно радио.

16.02.2020 /14:57 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Регионалната библиотека „Христо Смирненски” в Хасково уреди изложбата „Любов към труда, любов към истината, любов към народа”, посветена на живота и делото на видния учен, химик и хуманист проф. д-р Асен Златаров.

12.02.2020 /15:45 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

В речта си в памет на Апостола на свободата Васил Левски президентът Румен Радев призова „да изправим глави” и да не забравяме, че „всичко зависи от нашите задружни усилия“, „че времето нас обръща, но и ние него обръщаме”. Преди официалната церемония държавният глава поведе гражданско шествие от президентството до паметника на най-тачения български герой.

19.02.2020 /22:27

Бойкот за унижаващи журналистите властници, оставка на СЕМ, сформиране на нов регулатор с гражданска квота, избиране на журналистически омбудсман, спасяване на обществените медии от частни интереси, връщане на познанието в журналистиката, сплотяване и солидаризиране на колегията - тези и още много други предложения и мнения бяха изказани от авторитетни журналисти и медийни експерти на организираната от СБЖ обществена дискусия за свободата на словото и медийната среда

17.02.2020 /21:30

„Репортери без граници“ (RSF) призова българските власти да спрат опитите си да сплашват журналистите в страната. В своя позиция, разпратена и до СБЖ, и до медиите у нас, международната организация подчертава, че през последния месец представители на медиите са обект на серия от вербални атаки и заплахи от висши представители на властта, включително премиера Бойко Борисов.

14.02.2020 /11:38

 Мнения

Постоянните подигравки, цинизми, заплахи на властта към журналистите са срам за България. И той е причинен от хора, които имат дори правни задължения да допринасят за позитивния имидж на държавата, за утвърждаване на европейските демократични ценности и традиции. Можем ли да приемем такива хора за елит?

18.02.2020 /06:30 | Автор: Георги Калагларски | Източник: СБЖ

Голям кипеж из фейсбуците на гилдията бълбука тия дни, защото мисир-председателят бил определил отразяващите делата му журналистки по свой образ и подобие - „мисирки”. Ако ги беше нарекъл „умиращи лебеди”, пак ли щеше да бумти същият плам? Уви, около власта танцува обслужваща журналистика, угажда й, позволява й да издевателства над всички граждани без дума напряко да каже - и това убива и професията ни, и обществото ни. А атаката по СБЖ точно в този момент не оставя впечатление за нищо друго, освен за поредна поръчка.

07.02.2020 /16:09 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 11 гости

Бързи връзки