Начало
 
 

Иван Тодоров: Врабчи стъпки в зимната белота

30.12.2012 /10:30 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Врабецът е хубавец. И често се разхожда по балкона и по пътеката между къщата ми и пътната, уличната врата. Някой път – повечко, друг път – само за секунди, докато зърне човек, куче, котарак или друг знак за уплаха, която само той знае как се усеща.

Подире му в снега остават стъпчици, пътечки – по-дълги и по-къси. Тъй ще е и с тия редове, които ви очакват.

По-късо – в началото. Който слуша внимателно БНР, сигурно е разбрал, че неотдавна предаването „Европа без граници“ по програма „Христо Ботев“ „навъртя“ над 700 издания, може би са вече даже към 720.

Води го Гергина Дворецка. И в него става дума за европейски инициативи, разнообразни програми, за нашето участие в тях (най-вече – на млади хора). Излъчва се веднъж седмично. А познавателната надпревара „Светофар“ – пак по „Христо Ботев“, стана на 15 години.

Кът са такива предавания и почти на изчезване, за жалост. А ползата от тях не се мери на кантар. Защото не пълнят кесии, а обогатяват умовете. Не знам и не мога да изредя всички водещи, ала сред тия от последните няколко години са Цвета Шопова и Александър Михайлов.

И в двете рубрики са се обаждали хиляди слушатели, а да е верен някой на идеята и работата си десетилетия е все по-рядко срещано достойнство в професията ни. Затова – поздрав за колегите и от „Светофар“, и от „Европа без граници“.

Какво е все пак „Биг брадър“

Три месеца по Нова телевизия вървяха две версии на „Биг брадър“. Едната „VIP”, втората - “All Stars”. Сега няма да ги коментирам подробно. Водеше ги – на живо в понеделник и сряда – Николай Кънчев. Записал съм си някои определения за това „реалити“ (за справки и превод – речниците и „Гугъл“).

За Любен Дилов-син „Биг брадър“ бил „театър“. Според други е цирк. За трети – игра. За мнозина – хитроумна шашма за наивници. Николай Кънчев определи предаването като „емблемата“ на Нова телевизия. А за свои любимци изтъкна на няколко пъти три моми-перушани от Благоевград и един по-цапнат и от тях в устата набеден футболист-коцкар и животаджия от Гълъбово – Панайот. Казваха му Пацо...

Господин Кънчев – плаче ми се, като пиша тия редове – как Ви се обърна езика да изречете цитираните думи и как можахте да обърнете и гърба си към „Стани богат“, за да минете от мъдрото към кабаретни долнопробия? Кой и с какво Ви склони? И не се ли усетихте колко ще загубите, печелейки от игричките с „брадъра“?

Нищо или нищо

Чета всички текстове, които известяват и претендират да представят нови книги в сайта ни – на СБЖ. Кой бил на премиерата, коя е авторката/авторът. Как салонът едва побрал всички и с колко букети отрупали журналиста или писателя. Добавят се – за по-добър вкус – и по няколко думи от предговора или от гърба на книгата – от задната корица. Те са подходящи, като полуфабрикати са. И – готово. Пък и става бързо – като аламинутче.

Има една циганска максима: „Пред нищо – нищо“. И тя е вярна. Добре е да се съобщи за появата на нова книга. Ала още по-добре е тя да се прочете, преди да почне писането за нея. Най-добре – внимателно. И чак тогава да се реши – струва ли си да я препоръчаме другиму. И защо. Това е и същината на истинската рецензия. Другото си остава информационен талаш.

„Всяка неделя“ възкръсна в нова одежда

Минаха няколко месеца от появата на поредната версия на „Всяка неделя“, представяна от Кеворк Кеворкян. Този път – по Нова телевизия. Очакванията бяха големи. Но и конкуренцията не сви примирено знамена и се опъна на посребряващия екранен лъв. И „Нека говорят“ на Росен Петров по БиТиВи, и непосредственият съперник Мартин Карбовски, който изкара чирашките и калфенските си години тъкмо във „Всяка неделя“.

Поредната версия на легендарната някога рубрика насочи поглед най-вече към вътрешните проблеми (което никак не е лошо) и към нашенските политици (които обаче са ни втръснали). А отделяното преди години време за кино, театър, художествени изложби и книги от седмицата вече го няма.

Оповестени бяха в началото и трима души от новия екип: Даниела Тренчева и Драгомир Симеонов (като репортери, издирващи чешити и куриозни случаи) и Тома Томов – като външнополитически коментатор. Първите двама се появиха веднъж-дваж заедно, после остана само Тренчева. Симеонов потъна в неизвестността. Също като Тома Томов. Направи еден 3-минутен коментар и – толкоз. Изчезна яко дим. Защо?

Кеворк Кеворкян знае, че зрителите не обичат въпроси без отговори. И хубаво е да им ги даде. Каквито и да са. Друг детайл. Двама гости на рубриката „Събеседник по желание“ държаха да говорят с водещия на „Вие“, не на „ти“. Това бяха Кристалина Георгиева и Бойко Борисов.

Кеворкян май забравя, че не е в БНТ

Кеворкян упорстваше – на „ти“, та на „ти“. Георгиева се мотивира, че е от „старата школа“ (англичаните казват “old school”): така я били учили от малка – да се обръща и да отвръща, когато е пред очите на общественото внимание, с „Вие“.

Кеворк Кеворкян – доста странно за годините си – караше и кара по хлапашки. Чудя се обаче как ще разговаря с някой поканен в студиото посланик, който знае езика ни и не разчита единствено на превода. Или ако направи „мост“ с Ватикана и от другата страна вземе, че се съгласи да се озове папата? Пак ли на „ти“?

Нелепо и неразбираемо е да се излиза вън от някои канони, каквито и модни ветрове да са се появили и повяли през годините. А нова телевизия ужили Кеворкян и с безцеремонното прекъсване на разговора му с един гост. Защото времето изтичаше и бяха дошли минутите за реклама. Водещият беше забравил, че вече не е в обществената БНТ, когато можеше да нагази и във времето на „По света и у нас“.

Прошка и отстъпка от чорбаджия частник – никому. За него рекламата, парата е над всичко. И над митичните имена и гости, и над нечуваната и неизричана никога мъдрост. Така е, колкото и да е тъжно, днес.

----

Краят ще е като началото – кратък. Радва ме, че има часове, в които от 1300-те, които харесват сайта на СБЖ, неговите гости читатели достигат числото 100. Да чете всеки 13-и е насърчение за начинанието ни. И дава смисъл на труда ни.

Е, после спадат на по-малко. Важно е описаното да става по-често. Да отлитат читателите гости и другаде, но после пак да се завръщат и да спират любопитен поглед на монитора-прозорец, зад който сме. Както го прави моят врабец-хубавец.

А догодина, ако е рекъл Господ, може и да продължим с тия приказки, а и с други, разбира се. А дотогава – бъдете здрави! 
 

бел. ред. 

В статията е изразено личното мнение на колегата Иван Тодоров, а не на редкалогията на сайта на СБЖ . 

Сподели в
 

Властите в Беларус спряха за 3 месеца независимия информационен уебсайт Tut.by, който отразява активно протестите срещу президента Александър Лукашенко, предаде АФП.

01.10.2020/09:04

Журналистката Щилияна Василева е носителка на наградата "Д-р Иван Селимински" за 2020 г., съобщиха от пресцентъра на община Сливен.

30.09.2020/08:03

Премиерата на книгата "Зад завесата на демокрацията" - на журналиста Калин Тодоров, ще се състои на 29 септември в Русенския университет. Това съобщиха от висшето училище в крайдунавския град.

29.09.2020/09:02

Номинацията на община Варна е за това, че премълча повече от половин година за наличието на замърсяване с отпадни канализационни води във Варненския залив. За 18-и път Програма Достъп до Информация (ПДИ) ще връчи годишни награди за принос в областта на свободата на информация на 28 септември – Международния ден на правото да знам.

27.09.2020/12:17

Двама журналисти от медията Франс 2 са ранени в петък при нападение с нож в Париж близо до мястото, където се помещаваше редакцията на сатиричния в. "Шарли Ебдо", съобщава полицията, цитирана от АП.

26.09.2020/09:06

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Шефът на новата Комисия за външна намеса в ЕП ще бори с крути мерки дезинформацията от Русия и Китай. Той е от групата на социалистите и демократите, но е фен на американското нахлуване в Ирак, на Саркози, на Макрон и е оказал неоценима услуга на Саакашвили. Гастролирал е и в Украйна. Син е на оставилия не по-малко интересна диря Андре Глюксман.

29.09.2020 /12:19 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Известната журналистка, писателка и пътешественичка отново ни изненада с нова книга. Маги Гигова се постара да събере и разкаже за „София. Адресите на любовта“, в която разкрива пред читателите тайните страсти на известни българи. Представянето й ще стане на 8 октомври от 18 ч.в Къщата на София, ул. Миджур 12.

27.09.2020 /18:24 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Популярен и обичан радио глас, Силвия Великова винаги е била в центъра на събитията в съдебния ресор, който от години отразява. Така беше и преди една година, когато тя пак беше „в окото на бурята“, но този път като потърпевш.

18.09.2020 /12:35 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Иван Вълов е едно от знаковите имена в българската журналистика, който вече много десетилетия упорито и ползотворно разработва своята обширна територия на теми, проблеми и и срещи с големи личности, със свой глас и слово.

17.09.2020 /07:32 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

С тържествен ритуал полагане на военна клетва от първите два випуска на възроденото Висше военновъздушно училище „Георги Бенковски“ бе открита новата учебна година във висшето учебно заведение.

01.10.2020 /08:03 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Регионалната библиотека „Христо Смирненски” в Хасково отбеляза 125 г. от рождението на Тома Измирлиев (1895-1935 г.). Роден в Кукуш, той учи в гимназиите в Солун и Битоля.

26.09.2020 /11:57 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Добре е, че тревожната ситуация у нас с журналистиката, медиите и свободата на словото бе откроена и на европейско ниво. Но тази картина няма да се промени само от констатации, макар и прозвучали от ЕС. Промяната е наше дело - на цялото българско общество с неговото будно гражданско съзнание и на журналистите, които държат да отстоят своята независимост, а не желаят да бъдат третирани като мисирки

01.10.2020 /17:17

Очакваме Вашите предложения до 20 октомври 2020 г., можете да номинирате и журналисти от други дружества, пише в писмо до председателите на журналистическите дружества председателят на СБЖ Снежана Тодорова.

30.09.2020 /15:25

Днес, 28 септември 2020 година, в делови порядък по телефон и електронна поща бе поискано мнението на членовете на Управителния съвет на СБЖ за насрочване продължение на заседанието на Отчетно-изборното Общо събрание на Съюза на българските журналисти, състояло се на 19 и 20 септември т.г., за попълване съставите на УС на СБЖ, КС на СБЖ и Комисията по журналистическа етика - провеждането на Общо отчетно-изборно събрание на СБЖ за 31 октомври 2020 година.

28.09.2020 /16:23

 Мнения

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 33 гости

Бързи връзки