Начало
 
 

Зорница Илиева: Журналистът стои в предните редици

31.12.2012 /11:46 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


И като се започна, та вече седмица всички телевизионни канали, печатни медии или просто водещи журналисти обсъждат пред публика и читатели не само кои са събитията на 2012 г., но и каква е била годината според тях.

Нормално, по цял свят се прави същото в края на всяка година. Някои имат връзка и с публиката си и се чуват разни мнения, но в повечето случаи коментарите по темата са в една посока.

И кой знае защо събитията, които се открояват от познатите ни анализатори или водещи, се мотивират с едни и същи думи. По-различното от миналата година е, че се чуват и критични слова.

Набляга се на появилите се признаци за гражданска съпротива и протест, подчертава се липсата на дълбочина и причинност при представянето на събитията от журналистите, които в повечето случаи се „плъзгат” по темите, отчита се надценяването на ролята на блогърите, а социалната мрежа фейсбук просто се посочка като нов вид телефон и нищо повече.

В крайна сметка това се оказва ролята й, докато важните за обществото теми потъват, разследващите журналисти са „бели лястовици” в гилдията, а съпричастността у хората все още не се вижда.

Чуваме повече отговори отколкото въпроси

Самият факт, че се използва традиционния повод за избор на събитие за годината, за да се обсъждат болезнени за гражданите въпроси и да се дискутира начинът за формиране на общественото мнение у нас, е повече от положително. Може би отдавна не бяхме чували повече отговори, отколкото въпроси.

Явно има пропукване на установеното през последните години статукво и жаждата за нещо смислено, нещо стойностно най-после е стимулирало мислещите професионалисти да добият малко смелост и да казват неща с истинските им имена.

Защото не е лесно да признаеш на екран, че т.нар. разследващи журналисти по-скоро симулират дейност, не търсят и не очакват отговори, че се краде информация,че се измислят събития и дори се подписват с чужди, в т.ч. познати имена (неподозиращи за станалото), че се опорочава информационното пространство, а медийното изпълнява политически поръчки.

Трудно е, след като си обявил, че най-важното събитие за 2012 г. е атентатът в Сарафово, после земетресението в Перник или кончината на Патриарх Максим, после и да кажеш, че всъщност качеството на журналистиката пада, защото тези събития - предимно тъжни! - се представят повърхностно, не се търси това, което е „под масата”, спекулира се с истериите на хората или просто се съобщават неистини, които объркват общественото мнение.

Ние пазим целостта на нацията

В случая критерий не би трябвало да е налаганият принцип „това искат хората” или „само от това се интересуват”, защото ролята на медиите, преди всичко обществените, е да информират професионално и да насочват обществото към възходящо развитие, в т.ч.естетическо и морално.

Ето това е процес, който трябва да започне, ако искаме да съхраним нацията си и духовните й устои. Процес на съзидание и висок морал, когато хората гледат или четат информационните потоци, които ни заливат от екраните и страниците. Няма полза, ако информациите са едни и същи, с еднакви думи поднесени и често „преписани” .

Именно затова няма резултати, няма промяна след такива публикации или предавания. Това е проблем, който се откроява именно при анализите в края на всяка година. Ако няма промяна, и то положителна, ако няма резултат от казаното, хората заболяват от неверие и превръщат държавата си във враг.

Тогава и да признаваме, че няма друга по-негативно настроена нация, че няма по-недоволна от живота си нация, няма да променим нещата. Случилите се натрупвания в тази посока не е лесно да се сринат, просто трябва да се почне. Ако само се пресъздава обстановката, а не се посочва какво има отдолу, няма как да се получи.

След като е събитие земетресението в Перник, кой си направи труда и намери смелост да посочи къде и как се изразходваха парите, отпускани поне на думи за пострадалите там. Нали цял министър беше командирован за постоянно в града на миньорите, както беше известен по-рано, за да реши проблемите.

А дискусията за реформата на църквата?

Щом обществото боледува, щом кризата не ни напуска, значи църквата е не само нужна, но и подкрепата й е задължителна. Познават ли журналистите тази проблематика или ги интересуват само часовниците на владиците и колите им? Да , не е богоугодно това.

Но като дни наред писаха или коментираха на екран досиетата на голямата част от клира, стигнаха ли да същността на въпроса: защото на практика чак след кончината на Патриарха се разбра какво всъщност той е правил и каква заслуга за църквата и съхранението й има, какъв балансьор е бил между Вселенския патриарх Вартоломей и патриарха на Русия, как е устоявал на промените на времето.

Дали наистина се чака трагичният край, за да се каже някоя истина и да се признаят заслуги? Как тогава да се гради общество, което ще е съпричастно към излизането от кризата на държавата и ще има своя дял в трудностите, в отстояването на националните приоритети и сигурност?

Искаме по-усмихната 2013 г.

Можем ли журналистите да задаваме верните въпроси, след като не познаваме професионално темите? Иначе можем да подредим събитията, да откроим важните, според нас, а това, че са тъжни, не е наша вината.

По един въпрос всички са на еднакво мнение. 2012-а беше просто още една година от кризата. Може и да е била затишие пред буря, но без граждански натиск, няма се стигне до промяна. Самите дебати сред журналистите при тези дискусии показват, че така повече не може да продължава, а гражданите пред „Орлов мост” са първата лястовица.

В началото медиите ги загърбиха, после информираха, протестите стихнаха, контрапротестите не закъсняха, гафовете не спряха, журналистите се оглеждат, но всички искат по-усмихната 2013 г. Така е и по света, най-вече в Европа.

Гражданите вече не приемат този дневен ред и искат да им се върне заграбеното. Искат живот за себе си и децата си, а не само повече богатство за богатите. Мислещите хора и у нас отстояват същите принципи. Остава журналистите да сме в предните редици. Който го може.


 

Сподели в
 

Една от легендите на програма „Хоризонт“ Божана Димитрова празнува 80-ия си рожден ден. Предаването ѝ „Разговор с вас“ остава в ефир близо четвърт век.

22.02.2020/22:30

В Русенския университет в понеделник, на 24 февруари, ще гостува председателят на Управителния съвет на Съюза на българските журналисти Снежана Тодорова.

22.02.2020/09:06

World Press Institute, медийна организация, базирана в САЩ, организира конференция в България, озаглавена “Нови хоризонти в журналистиката”. В София пристигат имена като:

21.02.2020/09:05

Екипът на Фондация „Антикорупционен фонд“ (АКФ) с тревога научи за заплахи, отправени към журналист от град Силистра от страна на висш партиен функционер в града.

20.02.2020/13:01

Нов факултативен курс на тема „Етично отразяване на деца в медиите” стартира във Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет.

20.02.2020/09:04

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

На 22 февруари юбилей празнува „Златният глас” на БНР, оставилата дълбока „Следа в ефира” водеща на предаването-явление „Разговор с вас” Божана Димитрова. За нея журналистиката продължава да е кауза, а „журналистите трябва да са най-близо и на страната на хората, да огласяват, да подкрепят справедливото недоволство, все с надеждата за още един работещ коректив.”

21.02.2020 /09:10 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

С Ани Заркова отдавна се бяхме договорили да гостува на сайта на СБЖ, но все нещо изскачаше и все отлагахме във времето. Но ето че сега, когато и нас българите ни застигна едно от трите жестоки китайски проклятия (няма риск от коронавирус при цитирането му): "Дано живееш в интересни времена", Ани даде интервю за сайта ни, в което през личните й преживявания бистрим ситуацията в нашия занаят.

15.02.2020 /17:25 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Н.Пр. почетният консул на Хашемитското кралство Йордания д-р Хасан Бармауи гостува на Съюза на българските журналисти. Темата на срещата беше сътрудничеството между България и Йордания. И, разбира се, не на последно място 20-годишнината на сътрудничеството между съюзите на българските и йорданските журналисти.

13.02.2020 /15:34 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Освен да тичаш след новините, се иска и друго - трябва да отсяваш, анализираш и обобщаваш информацията, казва известната журналистка от БНТ

11.02.2020 /20:51 | Автор: Лилия Динова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Бай Ванко имаше кабинет в една стара тоталитарна сграда в центъра на града. Беше приватизирал по необходимост радиото, в което е работил цял живот. Той е вероятно единственият човек у нас, създал частно кабелно радио.

16.02.2020 /14:57 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Регионалната библиотека „Христо Смирненски” в Хасково уреди изложбата „Любов към труда, любов към истината, любов към народа”, посветена на живота и делото на видния учен, химик и хуманист проф. д-р Асен Златаров.

12.02.2020 /15:45 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

В речта си в памет на Апостола на свободата Васил Левски президентът Румен Радев призова „да изправим глави” и да не забравяме, че „всичко зависи от нашите задружни усилия“, „че времето нас обръща, но и ние него обръщаме”. Преди официалната церемония държавният глава поведе гражданско шествие от президентството до паметника на най-тачения български герой.

19.02.2020 /22:27

Бойкот за унижаващи журналистите властници, оставка на СЕМ, сформиране на нов регулатор с гражданска квота, избиране на журналистически омбудсман, спасяване на обществените медии от частни интереси, връщане на познанието в журналистиката, сплотяване и солидаризиране на колегията - тези и още много други предложения и мнения бяха изказани от авторитетни журналисти и медийни експерти на организираната от СБЖ обществена дискусия за свободата на словото и медийната среда

17.02.2020 /21:30

„Репортери без граници“ (RSF) призова българските власти да спрат опитите си да сплашват журналистите в страната. В своя позиция, разпратена и до СБЖ, и до медиите у нас, международната организация подчертава, че през последния месец представители на медиите са обект на серия от вербални атаки и заплахи от висши представители на властта, включително премиера Бойко Борисов.

14.02.2020 /11:38

 Мнения

Постоянните подигравки, цинизми, заплахи на властта към журналистите са срам за България. И той е причинен от хора, които имат дори правни задължения да допринасят за позитивния имидж на държавата, за утвърждаване на европейските демократични ценности и традиции. Можем ли да приемем такива хора за елит?

18.02.2020 /06:30 | Автор: Георги Калагларски | Източник: СБЖ

Голям кипеж из фейсбуците на гилдията бълбука тия дни, защото мисир-председателят бил определил отразяващите делата му журналистки по свой образ и подобие - „мисирки”. Ако ги беше нарекъл „умиращи лебеди”, пак ли щеше да бумти същият плам? Уви, около власта танцува обслужваща журналистика, угажда й, позволява й да издевателства над всички граждани без дума напряко да каже - и това убива и професията ни, и обществото ни. А атаката по СБЖ точно в този момент не оставя впечатление за нищо друго, освен за поредна поръчка.

07.02.2020 /16:09 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 15 гости

Бързи връзки