Начало
 
 

Ненчо Хранов разказва за колегата Георги Тодорчев

27.01.2013 /21:47 | Източник: Дума Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Всекидневниците у нас струваха тогава по 2 стотинки

Първата ми среща с Георги Тодорчев бе през 1945 г. На таванския етаж на високата сграда на ул. „Московска” 5 (там бе Комитетът на демократичната младеж), в стаичка, която ни бе дадена - неколцина ученици ремсисти от софийските гимназии.

Там се събрахме с амбициозната цел да създадем наш ученически вестник - "Средношколско единство". Душата и моторът на тези ентусиасти беше той - Гошмата - неуморим, пълен с идеи, сякаш роден журналист.

Да, той бе роден вестникар, търсещ, пълен с инициативи, неуморим. Сякаш съдбата го бе орисала да посвети целия си живот на журналистиката.

И действително така до края на живота му - януари 2010 г. А животът му премина през редакциите на вестниците "Народна младеж", "Отечествен фронт", "Работническо дело", на БТА. И навсякъде той остави незаличими следи.

И не само като талантлив автор на статии, анализи, коментари, но и като блестящ организатор - винаги с нови идеи, със съвети, с предложения за нещо по-добро, по-силно, по-съвременно. И неговото присъствие бе белязано неизменно с другарска топлота, с желание да насърчи.

Първо предаваше за БТА

Но това, с което е свързано името на Георги Тодорчев в съзнанието на многобройната аудитория - читатели, радиослушатели, телевизионни зрители, е неговото творчество като кореспондент, като български кореспондент в САЩ. Първо, като кореспондент на БТА - 8 години, а втори път - на в. "Работническо дело" - 6 години.

И така в онези неспокойни, сложни и бурни времена на Студената война, а след това и на размразяването, той изпрати хиляди и хиляди страници с новини, коментари, репортажи. Той, журналистът от малка социалистическа България, взе интервюта от видни американски политици, ръководители на ООН, артисти, писатели, от обикновени американци. Винаги беше там, на мястото на събитието, непознаващ умора.

Мнозина имат в библиотеките си неговата книга (близо 500 страници), носеща показателното заглавие "САЩ: Кореспондентът на БТА съобщава". Човек може да се убеди от нейните страници как българският журналист е прекосявал много пъти тази огромна страна, как е отразявал като очевидец събития с историческо значение.

Няма да сгреша, ако посоча, че той бе истински доайен на българските журналисти международници (Въпреки че с това определение се кичат доста спорни личности!).

Неговата енциклопедична памет, богатата му обща култура, солидното му образование на историк (завършва история в Софийския университет през 1956 г.), неумолимата му жажда да трупа знания, да чете и да чете, бяха темелите, които го изградиха като блестящ анализатор, коментатор, дълбок познавач на сложните международни събития.

Закърмен с идеалите на социализма

При това той винаги имаше своя позиция - аргументирана, която не се влияеше от конюнктурните ветрове. Тодорчев бе закърмен в семейството си с идеалите на социализма. И им остана верен до края на живота си. При това той не бе ограничен от догми, оценяваше сложността на промените.

И остана докрай верен на жизненото си кредо, че не може да има прогрес и развитие на човечеството без свобода, без социална справедливост, без правото на всеки човек - без оглед на раса, националност, място в обществената стълбица - да има достоен живот.

-----
* Георги Тодорчев бе кореспондент в САЩ на “Работническо дело”, а Ненчо Хранов – шеф на международния отдел във вестника в началото на 80-те. Тогава вашият колега Петър Пъдев постъпи като практикант в същия международен отдел.

Стенографка приемаше по телефона кореспонденциите на Тодорчев от Вашингтон. Обикновено се публикуваха като подлистници в международните страници. Беше безупречен. Обикновено диктуваше около 60 реда – идеално за подлистник във формат А2 – сега всички вестници са в по-дребния А3. - бел. ред.


 

Сподели в
 

Комитетът за защита на журналистите (КЗЖ) порица действията на МВР спрямо репортера на "Сега" Мартин Георгиев, призован в Столична дирекция на вътрешните работи, за да бъде разпитван за негов въпрос до пресцентъра, който касае евентуални нарушения от страна на полицията.

25.09.2020/14:05

Регионалната библиотека "Дора Габе" в Добрич събира в дигитална колекция добруджански вестници, издавани от 1886-а до 1954 г., съобщават от културния институт.

22.09.2020/12:00

Писателят и журналист Михаил Вешим отпразнува славен юбилей. Той е роден на 17 септември 1960 в София. Завършва журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. От 1982 г. насам работи във в. „Стършел”, където днес е главен редактор.

18.09.2020/09:05

29 страни порицаха нарушенията на човешките права в Саудитска Арабия, в това число убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги, на сесията на Съвета на ООН за правата на човека в Женева, предаде АФП.

17.09.2020/12:00

Американците, които се информират за новините от социалните мрежи, знаят по-малко за политиката и актуалните проблеми и са по-склонни да вярват на теории на конспирацията.

16.09.2020/14:25

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Популярен и обичан радио глас, Силвия Великова винаги е била в центъра на събитията в съдебния ресор, който от години отразява. Така беше и преди една година, когато тя пак беше „в окото на бурята“, но този път като потърпевш.

18.09.2020 /12:35 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Иван Вълов е едно от знаковите имена в българската журналистика, който вече много десетилетия упорито и ползотворно разработва своята обширна територия на теми, проблеми и и срещи с големи личности, със свой глас и слово.

17.09.2020 /07:32 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

„В това жегаво и лениво следобедно време и на пандемия дойдохте да се срещнете с моя нов роман „Роден на Великден“. Така известната журналистка и писателка Бойка Асиова се обърна към дошлите на представянето на новата й творба в осмото книжно изложение на открито „Алея на книгата“. Романът на Асиова се оказа една от най-търсените книги на „Жанет 45“.

14.09.2020 /08:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Лъчeзар Еленков отлетя към звездите на 6 септември - Деня на Съединението на България. А го изпратихме в безсмъртието навръх друга символна дата - 9 септември, деня, в който той винаги отдаваше почит към падналите за свобода и справедливост поети антифашисти по света и у нас. Така дори в пътя си към вечността големият поет се сля със светлината на идеалите, които зареждаха и живота му, и творчеството му...

10.09.2020 /09:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Наричат 21-ото столетие след Христа „век на информацията”, защото е време, в което почти всеки човек в цивилизационния свят казва „без мобилен телефон и интернет не мога”. Респективно без месинджър, електронна поща, вайбър и други актуални форми за виртуално общуване, на практика с целия свят и в реално време.

21.09.2020 /20:49 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

Тая нелепица се повтаря, потретя, преживя от десетилетия. От хора, които не си дават труда да четат внимателно. И да мислят. А говорят и пишат, носени от бързея на инерцията...

04.09.2020 /14:31 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Новоизбраният председател на СБЖ Снежана Тодорова заяви пред сайта на СБЖ следното по повод Деня на независимостта на България:

22.09.2020 /15:12

Публикуваме доклада, изнесен на 19 септември т. г. пред Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ от Снежана Тодорова, председател на СБЖ. Пак тук, по-надолу, може да се види и отчетът на Контролния съвет на СБЖ за март 2015-септември 2020 г., представен от председателя на КС Венка Ризова, както и обзор за дейността на Комисията по етика за същия период, направен от председателя на КЕ Мария Нецова.

21.09.2020 /20:50

Вторият ден от Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ продължи с избор на Управителен съвет, Контролен съвет, председател на КС и Комисия по етика на Съюза. Необходимите 50% плюс 1 гласа събраха само част от кандидатите. За попълване на позициите, за които все още няма избрани титуляри, ще бъде свикано допълнително заседание на Общото отчетно-изборно събрание

21.09.2020 /08:32

 Мнения

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 16 гости

Бързи връзки