Начало
 
 

Иван Тодоров: Елисавета Морова ни тренираше (3)

16.02.2013 /12:15 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Стенография се използва най-дълго от военните и в парламента

За интернет през 70-те бе рано, но стенографията е безсмъртна. И Катедрата бе дала доверието си на младия Марин Донев да ни научи не само на азбуката, на бързописа, но и на сиглите (съкращенията), на колкото може по майсторското хващане и прегърване на думите на всеки събеседник.

Бях овладял това умение в гимназията, имах и документ за „толкоз и толкоз думи в минута“ и – след като го показах, Марин Донев ме освободи от лекциите.

Отидох на изпита само за да напише оценката си в студентската ми книжка. Доста от колегите ми гледаха лековато на стенографията, но имаше и други, които я научиха сносно и я ползват и днес.

А който не забравя стенографията, става все по-добър и по-добър. Един от тях е приятелят ми Светослав Терзиев от в. „Сега“, който отдели доста от времето си и за да е „курсов отговорник“. Работа, от която всички се дърпахме и бягахме колкото може по-надалеч, защото бе свързана със събирането на студенските книжки на всички за заверка на присъствието на лекции и на упражнения, за какви ли не други още административни, но нужни процедури.

Светослав (с кой знае откъде лепнатия му прякор Бекс) не скъпеше усилия... С едновремешните фотоапарати не се снимаше лесно от всеки: определянето на разстоянието бе бяла грижа. Но бързото натаманяване на останалите изисквания бе пипкава работа. Необходими бяха и проявители, лаборатории с много и много такъми.

Минахме през „Етика“ и „Естетика“

В „Кореком“ на ул. „Калоян“, до хотел „Рила“ тъкмо почна предлагането на едно чудо: апаратите за моментални цветни снимки „Полароид“. Те обаче не бяха по джобовете на мнозинството. А и на нас – студентите, разбира се. А за добиването поне на чирашка сръчност за класическата фотография и фотожурналистика бяхме оставени на ръцете на Божан Тодоров. Син на художника-класик проф. Цено Тодоров, бохем с олисяло теме и червендалести бузи.

Изпитването при него бе най-лесното, което поне аз си спомням. А кой е бил асистент на Божан ми припомни Антония – Желю Кабзамалов. Той водел упражненията. Редовно присъствах на всички занимания, но ликът на тоя човек и до днес си остава за мен „на флу“, както казват фотографите. Затова надникнах в интернет и оттам разбрах, че е бил 6-7 години по-голям от нас, работил за ФК „Левски“. Спирам, за да не разкажа за асистента повече, отколкото за шефа му.

Курсът ни мина дружно през бързеите на още няколко предмета: „Международно право и международни отношения“ – при проф. Георги Стефанов; „Етика“ – при Кирил Нешев; „Естетика“ – при рижия пловдичанин Исак Паси, на чийто лекции, които бяха все в една от южните аудитории, бе вечно претъпкано и за чийто изпит се чете най-много „по записки“.

Учехме „Политикономия“, „История на БКП“, „Физкултура и спорт“... Физкултурата свързвам с Елисавета Морова, някогашна национална баскетболистка, „Гражданска защита“ – с пенсиониран полковник.

А за имената на преподавателите по политикономия и история на БКП тъй и не се сещам. Което, молейки да ме извинят тия хора, говори еднозначно на какво равнище бяха лекциите, които ни изнасяха. Ако сте се саклетисали – спрете дотук. Или пък поемете дълбоко дъх: не остава много.

Свързани:   Иван Тодоров: Благо Сираков бе с вид на свещеник (2)

Да се върнем в началото на 70-те. При историята на руския и съветския печат. По нейните дълги стотици, хиляди версти пътища ни водеше журналистът от отдел „Физкултура и спорт“ на в. „Работническо дело“ Богомил Янков.
Дата: 15.02.2013


Сподели в
 

Комитетът за защита на журналистите (КЗЖ) порица действията на МВР спрямо репортера на "Сега" Мартин Георгиев, призован в Столична дирекция на вътрешните работи, за да бъде разпитван за негов въпрос до пресцентъра, който касае евентуални нарушения от страна на полицията.

25.09.2020/14:05

Регионалната библиотека "Дора Габе" в Добрич събира в дигитална колекция добруджански вестници, издавани от 1886-а до 1954 г., съобщават от културния институт.

22.09.2020/12:00

Писателят и журналист Михаил Вешим отпразнува славен юбилей. Той е роден на 17 септември 1960 в София. Завършва журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. От 1982 г. насам работи във в. „Стършел”, където днес е главен редактор.

18.09.2020/09:05

29 страни порицаха нарушенията на човешките права в Саудитска Арабия, в това число убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги, на сесията на Съвета на ООН за правата на човека в Женева, предаде АФП.

17.09.2020/12:00

Американците, които се информират за новините от социалните мрежи, знаят по-малко за политиката и актуалните проблеми и са по-склонни да вярват на теории на конспирацията.

16.09.2020/14:25

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Популярен и обичан радио глас, Силвия Великова винаги е била в центъра на събитията в съдебния ресор, който от години отразява. Така беше и преди една година, когато тя пак беше „в окото на бурята“, но този път като потърпевш.

18.09.2020 /12:35 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Иван Вълов е едно от знаковите имена в българската журналистика, който вече много десетилетия упорито и ползотворно разработва своята обширна територия на теми, проблеми и и срещи с големи личности, със свой глас и слово.

17.09.2020 /07:32 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

„В това жегаво и лениво следобедно време и на пандемия дойдохте да се срещнете с моя нов роман „Роден на Великден“. Така известната журналистка и писателка Бойка Асиова се обърна към дошлите на представянето на новата й творба в осмото книжно изложение на открито „Алея на книгата“. Романът на Асиова се оказа една от най-търсените книги на „Жанет 45“.

14.09.2020 /08:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Лъчeзар Еленков отлетя към звездите на 6 септември - Деня на Съединението на България. А го изпратихме в безсмъртието навръх друга символна дата - 9 септември, деня, в който той винаги отдаваше почит към падналите за свобода и справедливост поети антифашисти по света и у нас. Така дори в пътя си към вечността големият поет се сля със светлината на идеалите, които зареждаха и живота му, и творчеството му...

10.09.2020 /09:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Наричат 21-ото столетие след Христа „век на информацията”, защото е време, в което почти всеки човек в цивилизационния свят казва „без мобилен телефон и интернет не мога”. Респективно без месинджър, електронна поща, вайбър и други актуални форми за виртуално общуване, на практика с целия свят и в реално време.

21.09.2020 /20:49 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

Тая нелепица се повтаря, потретя, преживя от десетилетия. От хора, които не си дават труда да четат внимателно. И да мислят. А говорят и пишат, носени от бързея на инерцията...

04.09.2020 /14:31 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Новоизбраният председател на СБЖ Снежана Тодорова заяви пред сайта на СБЖ следното по повод Деня на независимостта на България:

22.09.2020 /15:12

Публикуваме доклада, изнесен на 19 септември т. г. пред Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ от Снежана Тодорова, председател на СБЖ. Пак тук, по-надолу, може да се види и отчетът на Контролния съвет на СБЖ за март 2015-септември 2020 г., представен от председателя на КС Венка Ризова, както и обзор за дейността на Комисията по етика за същия период, направен от председателя на КЕ Мария Нецова.

21.09.2020 /20:50

Вторият ден от Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ продължи с избор на Управителен съвет, Контролен съвет, председател на КС и Комисия по етика на Съюза. Необходимите 50% плюс 1 гласа събраха само част от кандидатите. За попълване на позициите, за които все още няма избрани титуляри, ще бъде свикано допълнително заседание на Общото отчетно-изборно събрание

21.09.2020 /08:32

 Мнения

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 12 гости

Бързи връзки