Начало
 
 

Иван Тодоров: Учехме как се прави телевизия (4)

18.02.2013 /12:25 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Доц. д-р Лиляна Андреева представя през 2009 г. в СБЖ книга за историята на БНТ

След трети курс във Факултета по журналистика ни разделиха на 3 „потока“ (тая дума беше много обичана в университета): печат, радио и телевизия.

Беше времето в единствената ни телевизия на Иван Славков, Тома Томов, Васил Марков, Николай Конакчиев, Александър Бешков, Иван Гарелов... Прожектори, популярност, слава. По-тщестлавните тръгнахме към тях.

Сред „кандидатите на славата“ бях и аз. Но преди това научихме някои радиосръчости при Михаил Минков. И той красавец (всъщност за това би трябвало да пишат и да се произнесат момичетата от ония времена).

Михаил Минков имаше излъчване - като Дафин Тодоров, като Младен Младенов, за когото ще разкажа нещичко след малко. Михаил Минков бе мъж в силата си, с плътен басов глас. Баща е на Мартин Минков – днешния шеф на Радио Бургас, а бе успял и да напише и издаде учебник по предмета си.

Лиляна Андреева бе асистентка на Младен Младенов

Как се прави телевизия се захвана да ни просвещава и посвещава Младен Младенов. Всички му казваха Доктора. Тогава прякори имаха артистите, режисьорите, спортистите, а престъпниците търкаха гърбове о наровете на затворническите си кошари.

Доктора беше режисьор в Българска телевизия и оглавяваше редакция „Художествени и развлекателни предавания“. 1.83 м на ръст, с ум като бръснач и светкавични реакции, завършил университет в странство. Не само бе шеф на хумористите и сатириците в телевизията, но и той притежаваше запомняща се духовитост. Умееше и да пише – на 25 бе издал дебютна белетристична книга с разкази в някогашната библиотека за млади автори „Смяна“.

Не се ограничаваше само с лекции (асистентка му бе Лиляна Андреева). Неведнъж ни водеше из парковете на София, из студиата на „Сан Стефано“ 29, а в люто съперничество с Хачо Бояджиев правеше първомайските и новогодишните програми за малкия екран... Залавяше се и с необичайни идеи. Спретна речник на телевизионните термини, за който неколцина студенти също помогнахме.

В оглавяваната от него редакция след трети курс карахме летните си практически стажове, а на мен, в края на следването, стана научен ръководител на дипломната ми работа. И той като още неколцина се държеше с нас като с по-млади приятели – един път ни заведе в началото на лятото и в края на пореден семестър до своето вилно място край София, което бе почервеняло от току-що узрели череши.

За сетен път го видях в средата на 90-те, в автобус № 102 – на път от Семинарията към Красно село. Зарадвахме се на срещата си, поприказвахме между няколко спирки. Малко след това почина. Мисля,че синът му учреди стипендия или награда на името му. Дано още да я има.

Свързани:   Иван Тодоров: Елисавета Морова ни тренираше (3)

За интернет през 70-те бе рано, но стенографията е безсмъртна. И Катедрата бе дала доверието си на младия Марин Донев да ни научи не само на азбуката, на бързописа, но и на сиглите (съкращенията), на колкото може по майсторското хващане и прегърване на думите на всеки събеседник.
Дата: 16.02.2013


Сподели в
 

Парижката продуцентска компания "Премиер лин", чиито служители бяха ранени тази седмица с нож, е съдействала за създаването на документален филм за атаките срещу редакционния екип на френското сатирично сп. "Шарли Ебдо", предаде ДПА.

27.09.2020/09:07

Морски издания - някои библиографска рядкост, запечатали с фотокадри и репортажи освобождението на Каварна от румънска власт, са част от изложбата в Историческия музей, посветена на 80-годишнината от възвръщането на Южна Добруджа в България, съобщават от общината.

26.09.2020/12:16

Комитетът за защита на журналистите (КЗЖ) порица действията на МВР спрямо репортера на "Сега" Мартин Георгиев, призован в Столична дирекция на вътрешните работи, за да бъде разпитван за негов въпрос до пресцентъра, който касае евентуални нарушения от страна на полицията.

25.09.2020/14:05

Регионалната библиотека "Дора Габе" в Добрич събира в дигитална колекция добруджански вестници, издавани от 1886-а до 1954 г., съобщават от културния институт.

22.09.2020/12:00

Писателят и журналист Михаил Вешим отпразнува славен юбилей. Той е роден на 17 септември 1960 в София. Завършва журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. От 1982 г. насам работи във в. „Стършел”, където днес е главен редактор.

18.09.2020/09:05

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Популярен и обичан радио глас, Силвия Великова винаги е била в центъра на събитията в съдебния ресор, който от години отразява. Така беше и преди една година, когато тя пак беше „в окото на бурята“, но този път като потърпевш.

18.09.2020 /12:35 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Иван Вълов е едно от знаковите имена в българската журналистика, който вече много десетилетия упорито и ползотворно разработва своята обширна територия на теми, проблеми и и срещи с големи личности, със свой глас и слово.

17.09.2020 /07:32 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

„В това жегаво и лениво следобедно време и на пандемия дойдохте да се срещнете с моя нов роман „Роден на Великден“. Така известната журналистка и писателка Бойка Асиова се обърна към дошлите на представянето на новата й творба в осмото книжно изложение на открито „Алея на книгата“. Романът на Асиова се оказа една от най-търсените книги на „Жанет 45“.

14.09.2020 /08:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Лъчeзар Еленков отлетя към звездите на 6 септември - Деня на Съединението на България. А го изпратихме в безсмъртието навръх друга символна дата - 9 септември, деня, в който той винаги отдаваше почит към падналите за свобода и справедливост поети антифашисти по света и у нас. Така дори в пътя си към вечността големият поет се сля със светлината на идеалите, които зареждаха и живота му, и творчеството му...

10.09.2020 /09:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Регионалната библиотека „Христо Смирненски” в Хасково отбеляза 125 г. от рождението на Тома Измирлиев (1895-1935 г.). Роден в Кукуш, той учи в гимназиите в Солун и Битоля.

26.09.2020 /11:57 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Наричат 21-ото столетие след Христа „век на информацията”, защото е време, в което почти всеки човек в цивилизационния свят казва „без мобилен телефон и интернет не мога”. Респективно без месинджър, електронна поща, вайбър и други актуални форми за виртуално общуване, на практика с целия свят и в реално време.

21.09.2020 /20:49 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Новоизбраният председател на СБЖ Снежана Тодорова заяви пред сайта на СБЖ следното по повод Деня на независимостта на България:

22.09.2020 /15:12

Публикуваме доклада, изнесен на 19 септември т. г. пред Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ от Снежана Тодорова, председател на СБЖ. Пак тук, по-надолу, може да се види и отчетът на Контролния съвет на СБЖ за март 2015-септември 2020 г., представен от председателя на КС Венка Ризова, както и обзор за дейността на Комисията по етика за същия период, направен от председателя на КЕ Мария Нецова.

21.09.2020 /20:50

Вторият ден от Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ продължи с избор на Управителен съвет, Контролен съвет, председател на КС и Комисия по етика на Съюза. Необходимите 50% плюс 1 гласа събраха само част от кандидатите. За попълване на позициите, за които все още няма избрани титуляри, ще бъде свикано допълнително заседание на Общото отчетно-изборно събрание

21.09.2020 /08:32

 Мнения

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 18 гости

Бързи връзки