Начало
 
 

Иван Славков вдъхваше живот в БНТ

05.05.2013 /17:03 | Автор : Чавдар Стойчевски | Източник: Труд Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Иван Славков и Тома Томов говорят в студиото на “Панорама” през 1973 г. (Архив: „Труд”)

В началото на 80-те студентка от Сорбоната дойде в България, за да си напише дипломната работа за успехите на нашата телевизия. Защо точно у нас? Ами защото БНТ тогава бе сред трите най-добри телевизии на континента.

В началото на 80-те студентка от Сорбоната дойде в България, за да си напише дипломната работа за успехите на нашата телевизия. Защо точно у нас? Ами защото БНТ тогава бе сред трите най-добри телевизии на континента.

Московската телевизия беше вкаменелост. Западногерманците гледаха "Шарено котле" и "Ханза балет" на ГДР. Само италианската РАИ имаше блестящи и красиво заснети музикални предавания, но останалото беше дивна скука.

В онези години имах възможност да пътувам с "ро-ро" корабите на СО "МАТ" до Ливорно и Барселона и по цели нощи чрез сателитите следях всички телевизии. Повярвайте ми, в онези години българската телевизия беше най-добрата в Европа.

Успехът на тогавашния шеф на телевизията Иван Славков, известен и като Батето, се дължеше и на неговата славна кохорта от приятели и съмишленици. Сред тях се открояваше Александър Бешков - изключителен интелектуалец от европейски мащаб. Когато Сашо и Иван подхващаха своите естетически дебати, ние, по-младите, мигахме като мишоци.

Те двамата създадоха обзорно-политическото предаване "Панорама" - с Николай Конакчиев и Тома Томов, а по-късно и с Васил Марков и Иван Гарелов. Няма да забравя изключителния журналистически пробив на Тома Томов да вземе пространно интервю от Едуард Кенеди. Един журналист от една малка соцстрана да се доближи и, както се казва, да бъде на "ти" с братята Кенеди, това означава, че той е показал изключителни личностни качества.

Спаси от уволнение Димитър Езекиев

А от другата страна, погледнато от нашия казан, авторитетът на Славков и Бешков предпазиха Томето да не бъде обявен за проводник на американския империализъм. Досието на Тома Томов вероятно е много любопитно четиво.
Не по-малко популярният журналист Димитър Езекиев замина да прави филм за войната във Виетнам, специално за "Панорама".

Една мисия почти цял месец - летят с оператора през Москва до Ханой, оттам в джунглата. Километри заснета лента. Организация, усилия, средства... но Митко Езекиев заяви, че не може да направи този филм! Той беше видял азиатската жестокост и нечовешките условия, при които са поставени американските военнопленници, и беше потресен и размазан психически.

Иван Славков го разбра и нямаше никакви последствия. Дали днес е възможно по такъв начин да се уважава позицията на журналиста? Никой никога не е можел да заподозре Иван Славков в проамерикански настроения. Най-близкият приятел и съмишленик на Батето със сигурност беше Христо Цачев.

След като Славков стана първи зам.-председател на Комитета за телевизия и радио, Цачев зае поста директор на телевизията. Това беше ерата на силната публицистика. Времето на "Гражданска трибуна" на големия журналист Георги Стойчев, на "Пресконференция БТ" на Димитър Езекиев.

И двамата бяхме от Коньовица

Няма да забравя април 1971 г.: Христо Цачев приемаше моя първи тв филм. Сюжетът беше конфликтен и ме попита дали съм проверил всичко. Заявих, че разполагам с 2 папки с документация. След излъчването ресорният зам.-министър бе уволнен. Цачев лично ме похвали за филма пред Славков.

Тогава Батето разбра, че съществувам, че също имам детство в Коньовица и ме попита директно: "Ти на бригадата "Чавдар" ли си кръстен или на войводата? Отвърнах: "На войводата, а решението е на баща ми - Аспарух." Гордея се, че след поредица мои предавания, одобрени от Цачев и Славков, бяха отменени задължителните униформи и вечерния час - през 80-те учениците бяха задължени да ходят с шинели, куртки и фуражки както в Северна Корея днес.

Личната ми драма обаче започна с излъчването на "Сексолози 1" в моята рубрика "Гледна точка 17". Ставаше дума за тревожно нарасналия брой абортирали ученички от средния курс, че това е сериозен обществен проблем, за който трябва да се говори открито. Участваха много интелигентни младежи от Математическата гимназия.

В разговора се формира становището, че ако двама истински се обичат, то сексуалната връзка е нещо естествено, но и много лично. Внушението бе, че учим младите хора на химия, математика, физика... но най-важните уроци в човешкия живот сме ги оставили на педагогиката на улицата.

Настъпи апокалипсис!

Чували с гневни писма задръстиха кабинета на главния редактор. В този момент Цачев и Славков бяха в Москва. Заместник беше Кирил Василев. Неговият ресор бяха художествените програми и "Сънчо" и на този тих и възпитан човек му се обадиха от ГК на БКП с по-рязък тон и той се паникьоса. Повтаряше ми само: Какво ще кажа сега на другарите от ЦК. Отивай си! Уволнен си! Уволнен си! И така още 3-4 пъти...

Бях сигурен, че Иван Славков, след като се върне от Москва, ще застане зад гърба ми. Не се наложи - помогна ми неволно неговият тъст. Два дни след предаването бяха публикувани "Тезисите на Тодор Живков за сексуалното възпитание на подрастващите". Василев веднага ме извика спешно, за да предам за излъчване в бокса втората част - "Сексолози 2". А Батето, като се върна, викна присмехулно: "Какво правите, бе! Няма ме седмица и правите революция! Добре поне, че е сексуална".

Славков умееше безпогрешно да отсява важното от дребнавото. От него струеше слънчева позитивна енергия, имаше поразително чаровна усмивка, с която печелеше всеобща симпатия. Не мислете, че нямаше врагове. И то не малко, и влиятелни, и с позиции около Първия. Той ги познаваше. Разказваше им вицове за Тодор Живков.

Батето никога не слезе до учрежденските клюки и интриги. Той умееше да уважи обикновения човек - от милиционера на пропуска до шофьора на ПТС-а. Славков беше сътворен за друга епоха - неговото време трябваше да бъде днешният ХХI век!
(Със съкращения)


Сподели в
 

Парижката продуцентска компания "Премиер лин", чиито служители бяха ранени тази седмица с нож, е съдействала за създаването на документален филм за атаките срещу редакционния екип на френското сатирично сп. "Шарли Ебдо", предаде ДПА.

27.09.2020/09:07

Морски издания - някои библиографска рядкост, запечатали с фотокадри и репортажи освобождението на Каварна от румънска власт, са част от изложбата в Историческия музей, посветена на 80-годишнината от възвръщането на Южна Добруджа в България, съобщават от общината.

26.09.2020/12:16

Комитетът за защита на журналистите (КЗЖ) порица действията на МВР спрямо репортера на "Сега" Мартин Георгиев, призован в Столична дирекция на вътрешните работи, за да бъде разпитван за негов въпрос до пресцентъра, който касае евентуални нарушения от страна на полицията.

25.09.2020/14:05

Регионалната библиотека "Дора Габе" в Добрич събира в дигитална колекция добруджански вестници, издавани от 1886-а до 1954 г., съобщават от културния институт.

22.09.2020/12:00

Писателят и журналист Михаил Вешим отпразнува славен юбилей. Той е роден на 17 септември 1960 в София. Завършва журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. От 1982 г. насам работи във в. „Стършел”, където днес е главен редактор.

18.09.2020/09:05

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Популярен и обичан радио глас, Силвия Великова винаги е била в центъра на събитията в съдебния ресор, който от години отразява. Така беше и преди една година, когато тя пак беше „в окото на бурята“, но този път като потърпевш.

18.09.2020 /12:35 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Иван Вълов е едно от знаковите имена в българската журналистика, който вече много десетилетия упорито и ползотворно разработва своята обширна територия на теми, проблеми и и срещи с големи личности, със свой глас и слово.

17.09.2020 /07:32 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

„В това жегаво и лениво следобедно време и на пандемия дойдохте да се срещнете с моя нов роман „Роден на Великден“. Така известната журналистка и писателка Бойка Асиова се обърна към дошлите на представянето на новата й творба в осмото книжно изложение на открито „Алея на книгата“. Романът на Асиова се оказа една от най-търсените книги на „Жанет 45“.

14.09.2020 /08:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Лъчeзар Еленков отлетя към звездите на 6 септември - Деня на Съединението на България. А го изпратихме в безсмъртието навръх друга символна дата - 9 септември, деня, в който той винаги отдаваше почит към падналите за свобода и справедливост поети антифашисти по света и у нас. Така дори в пътя си към вечността големият поет се сля със светлината на идеалите, които зареждаха и живота му, и творчеството му...

10.09.2020 /09:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Регионалната библиотека „Христо Смирненски” в Хасково отбеляза 125 г. от рождението на Тома Измирлиев (1895-1935 г.). Роден в Кукуш, той учи в гимназиите в Солун и Битоля.

26.09.2020 /11:57 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Наричат 21-ото столетие след Христа „век на информацията”, защото е време, в което почти всеки човек в цивилизационния свят казва „без мобилен телефон и интернет не мога”. Респективно без месинджър, електронна поща, вайбър и други актуални форми за виртуално общуване, на практика с целия свят и в реално време.

21.09.2020 /20:49 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Новоизбраният председател на СБЖ Снежана Тодорова заяви пред сайта на СБЖ следното по повод Деня на независимостта на България:

22.09.2020 /15:12

Публикуваме доклада, изнесен на 19 септември т. г. пред Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ от Снежана Тодорова, председател на СБЖ. Пак тук, по-надолу, може да се види и отчетът на Контролния съвет на СБЖ за март 2015-септември 2020 г., представен от председателя на КС Венка Ризова, както и обзор за дейността на Комисията по етика за същия период, направен от председателя на КЕ Мария Нецова.

21.09.2020 /20:50

Вторият ден от Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ продължи с избор на Управителен съвет, Контролен съвет, председател на КС и Комисия по етика на Съюза. Необходимите 50% плюс 1 гласа събраха само част от кандидатите. За попълване на позициите, за които все още няма избрани титуляри, ще бъде свикано допълнително заседание на Общото отчетно-изборно събрание

21.09.2020 /08:32

 Мнения

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 19 гости

Бързи връзки