Начало
 
 

Иван Тодоров: Вестник чудесен беше „АБВ“

16.05.2013 /12:28 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Проф. Филип Панайотов – създателят и пламъкът на вестника за книгите

Днес у нас има един вестник за култура. С библиофилски тираж. И няколко издания, които отделят по страница за изкуство веднъж седмично. Не тъй бе в края на 70-те.

Тогава – през 1978-а, се появи необичайно издание: „АБВ“. Информационен седмичник за книгата. Издаваше го Комитетът за култура и се появяваше по будките във вторник – привечер.

Но и в най-гъстия мрак грееше с необичайно бялата си и плътна хартия, привличаше очите с гъливерския си формат (54.5 на 35 см), а умовете – с богатството на 8-те си страници.

Върнах се във времето

с един брой от архива си отпреди 31 години. Десетки рубрики ми припомни той: „Преводачът представя“, „Библиотеки и поредици“, „Редакторът представя“, „Телевизионни поредици по литературни произведения“, „Бележки по белите полета“, „Читателски писма“.

Продължавам и нататък – „Книжовна служба“, „Книги под печат“, „Къде какво има“, „Забавен кът“, „Чуждестранна литература“, „Библиотека „АБВ“, „Книжовен свят“... И, разбира се, „запазената марка“ – „Седмичният книгопис“, с десетките, стотици, хиляди най-нови книги в него, с тиражите, с цените им.

Две десетки снимки преброих също. Сред тях и цветни – печатарско чудо за онова време, пеперуди с багрите на небесната дъга. Десетки бяха и авторите в броя: Клифърд Саймък, Ъруин Шоу, Божидар Кунчев, Красимира Близнакова, Михаил Василев, Дора Габе, Рафаел Алберти, Александър Абаджиев...

Много и приятно допълващи се жанрове заставаха всяка седмица един до друг: информации, рецензии, разкази, преводи, бележки, кореспонденции от чужбина, романи (публикувани с продължение от брой в брой). Няма да пропусна и  почти изчезналите днес  рубрики „Уточнение“ и „Поправка“.

 „АБВ“ не бе сенчест и тих оазис на литератори, редактори, преводачи, движещи се тихо и шепнейки  -- като примерни посетители на обществена библиотека. Вестникът водеше принципни борби с Веселин Йосифов, неведнъж отправяше пиперливи укори към Николай Хайтов. А те и двамата във времето, за което разказвам, бяха от кастата на едва ли не неприкосновените. И се искаше много кураж човек да им се противопостави, да ги предизвика, да ги оборва.

Филип Панайотов го имаше!

Тъкмо той – като главен радактор, ръководеше хора от гласове в изданието. В редакционната колегия до неговото име бяха изписани и го подкрепяха Екатерина Томова, Емил Кръстев, Иванка Николова, Милко Петров, Николай Антонов. А графичното оформление бе поверено на Иван Бабуков, който беше и майстор на карикатури.

Оформителската архитектура на вестника бе класически чиста и стройна, без ексцентрични новаторски залитания, с елегантни графични орнаменти най-вече в заглавията. Искам да съм обективен и затова ще добавя, че основният използван шрифт бе дребен. Но тъй и не бе променен. Ще добавя, че за фотоилюстрацията отговаряше Снежана Чемширова, а двама коректори бдяха грешките да са колкото може по-малко – Антоанета Кръстева и Илия Стефанов.

Добре познавам неколцина от редакторите. С Иванка Николова съм работил 10  години в списание „Вик“. С Милко Петров се знаем и от Факултета по журналистика, и от СБЖ. А  отдел „Международен“ бе събрал Стефан Тафров и Димитър Златарев.

Сътрудничех им с рецензии и информации за нови книги, излезли в САЩ, във Великобритания. Единият от двамата, знае се, след 1990-а стана дипломат. Другият създаде собствено издателство – „Кибеа“, но почина нелепо твърде, твърде млад.

Отново поглеждам вестника, който излизаше в многохиляден тираж. Адрес: площад „Славейков“ 11, телефон, номератор, цена – 10 стотинки. Абонаменти – за година, за три, за шест месеца... Днес в Интернет не можете да откриете илюстрация на първата страница с „главата“ на „АБВ“.

Седмичникът пишеше културната ни история

Опази за любопитните и пътищата, и адресите на книгата в някогашна София. От него по-младите ще научат, например, че книжарницата за селскостопанска литература бе на бул. „Георги Кирков“ 6 (до Женския пазар); книжарницата за многотомни издания – на бул. „Ленин“ (сега -- „Цариградско шосе“) 91, блок 113; на БАН – на улица „Раковски“, а чуждестранна литература се предлагаше в уютното магазинче „Виктор Юго“ на бул. „Руски“ 6...

Чрез вестника се обменяха книги; всеки можеше да сподели какво търси и предлага; действаше книгопоща; много преди появата на компютрите в страната ни редакторите търпеливо правеха справки, за да отговорят на читател колко, да речем, бяха издадените у нас книги от Александър Дюма – баща, в средата на 80-те години на отминалия вече век.

Писано било изданието да диша 16 години. След оттеглянето на Филип Панайотов през 1990-а главна редакторка стана колежката Петя Миронова. Последната точка на последната страница бе сложена през 1994-а. ... Но за мен вестникът си е жив. С белите криле на страниците си, които кацваха всеки вторник на лавиците на павилионите на „Разпространение на печата“ във вечерния сумрак. И оттам отиваха при всеки, петимен за четене, за книги, за знания.

Такива вестници вече няма. И няма и да има. Какво ни остава? Да въздъхнем дълбоко. И – да не спираме да четем! Тая радост никой не може да ни отнеме. Всяка умна книга е стъпало. Нагоре, разбира се. По пътя, за който с вдъхновени сърца и мечтателно загледани далеч напред очи запяваме всеки месец май – пътя към слънцето, „което в душите грей“.


Сподели в
 

Комитетът за защита на журналистите (КЗЖ) порица действията на МВР спрямо репортера на "Сега" Мартин Георгиев, призован в Столична дирекция на вътрешните работи, за да бъде разпитван за негов въпрос до пресцентъра, който касае евентуални нарушения от страна на полицията.

25.09.2020/14:05

Регионалната библиотека "Дора Габе" в Добрич събира в дигитална колекция добруджански вестници, издавани от 1886-а до 1954 г., съобщават от културния институт.

22.09.2020/12:00

Писателят и журналист Михаил Вешим отпразнува славен юбилей. Той е роден на 17 септември 1960 в София. Завършва журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. От 1982 г. насам работи във в. „Стършел”, където днес е главен редактор.

18.09.2020/09:05

29 страни порицаха нарушенията на човешките права в Саудитска Арабия, в това число убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги, на сесията на Съвета на ООН за правата на човека в Женева, предаде АФП.

17.09.2020/12:00

Американците, които се информират за новините от социалните мрежи, знаят по-малко за политиката и актуалните проблеми и са по-склонни да вярват на теории на конспирацията.

16.09.2020/14:25

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Популярен и обичан радио глас, Силвия Великова винаги е била в центъра на събитията в съдебния ресор, който от години отразява. Така беше и преди една година, когато тя пак беше „в окото на бурята“, но този път като потърпевш.

18.09.2020 /12:35 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Иван Вълов е едно от знаковите имена в българската журналистика, който вече много десетилетия упорито и ползотворно разработва своята обширна територия на теми, проблеми и и срещи с големи личности, със свой глас и слово.

17.09.2020 /07:32 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

„В това жегаво и лениво следобедно време и на пандемия дойдохте да се срещнете с моя нов роман „Роден на Великден“. Така известната журналистка и писателка Бойка Асиова се обърна към дошлите на представянето на новата й творба в осмото книжно изложение на открито „Алея на книгата“. Романът на Асиова се оказа една от най-търсените книги на „Жанет 45“.

14.09.2020 /08:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Лъчeзар Еленков отлетя към звездите на 6 септември - Деня на Съединението на България. А го изпратихме в безсмъртието навръх друга символна дата - 9 септември, деня, в който той винаги отдаваше почит към падналите за свобода и справедливост поети антифашисти по света и у нас. Така дори в пътя си към вечността големият поет се сля със светлината на идеалите, които зареждаха и живота му, и творчеството му...

10.09.2020 /09:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Наричат 21-ото столетие след Христа „век на информацията”, защото е време, в което почти всеки човек в цивилизационния свят казва „без мобилен телефон и интернет не мога”. Респективно без месинджър, електронна поща, вайбър и други актуални форми за виртуално общуване, на практика с целия свят и в реално време.

21.09.2020 /20:49 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

Тая нелепица се повтаря, потретя, преживя от десетилетия. От хора, които не си дават труда да четат внимателно. И да мислят. А говорят и пишат, носени от бързея на инерцията...

04.09.2020 /14:31 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Новоизбраният председател на СБЖ Снежана Тодорова заяви пред сайта на СБЖ следното по повод Деня на независимостта на България:

22.09.2020 /15:12

Публикуваме доклада, изнесен на 19 септември т. г. пред Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ от Снежана Тодорова, председател на СБЖ. Пак тук, по-надолу, може да се види и отчетът на Контролния съвет на СБЖ за март 2015-септември 2020 г., представен от председателя на КС Венка Ризова, както и обзор за дейността на Комисията по етика за същия период, направен от председателя на КЕ Мария Нецова.

21.09.2020 /20:50

Вторият ден от Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ продължи с избор на Управителен съвет, Контролен съвет, председател на КС и Комисия по етика на Съюза. Необходимите 50% плюс 1 гласа събраха само част от кандидатите. За попълване на позициите, за които все още няма избрани титуляри, ще бъде свикано допълнително заседание на Общото отчетно-изборно събрание

21.09.2020 /08:32

 Мнения

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 11 гости

Бързи връзки