Начало
 
 

Багряна: „Светци, пред които винаги съм на колене“

21.05.2013 /14:44 | Автор : Иван Тодоров | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Багряна преглежда коректура на своя книга през 1978 г. у дома си в София (Фотоархив: Тодор Славчев)

Думите от заглавието са за братята Кирил и Методий. И винаги ще са казани с право. Ала най-вече говорим за двамината от Солун пред празника 24 май.

... Благодарен съм на съдата, че бях сред последните млади познати на Елисавета Багряна през сетните 8 години от живота й. И от десетината ни срещи пазя и снимки, и не една и две книги с нейни автографи.

Запазил съм и магнитофонни записи с разговори на различни теми. А последната секретарка на поетесата – Надя Петкова, ми повери водените и пазени от нея дневници от последните няколко лета на легендарната българка.

Избрах от архива си думи за словото, за писането, за изкуството и културата.

„ - Кое според вас е най-изкушаващото в литературата?

- Липсата на самооценка, на усет за мяра.

- Какъв съвет бихте дала на младите си колеги?

- Да не искат всичко веднага. Да имат повече търпение. Защото колкото по-дълго съзрява онова, което е у тях, по-добро ще е.

х х х

- Какво е Вашето определение за таланта?

- Талантът, казват, е дар Божи. Поезията е част от тоя дар.

- По-леко ли се пише с течение на годините? Или обратното?

На младини бях по-малко взискателна към себе си. С времето станах по-придирчива и вече пиша все по-трудно.

- Кое е най - святото нещо в изкуството?

- Честността. И в това, което говориш, и в това, което пишеш.

х х х

- Любимото ви четиристишие от българската поезия?

- Димчо Дебеляновото:

И ти отпущаш пламнала ръка

и тръгваш, поглед в тъмнината впила,

изгубила дори за сълзи сила.

Аз искам да те помня все така.“ (1987 г.)

xxx

„Не е грешно това, което влиза в устата, а това, което излиза от нея.“ (17 април 1990 г.)

х х х

„Те (Кирил и Методий – бел. Ив. Т.) са светци, пред които винаги съм на колене.“ (11 май 1990 г.)

-------

Знае се, че веднъж в софийски трамвай майка попитала малкото си момиченце: „Нали знаеш коя е Елисавета Багряна?“ А то отвърнало: „Тя не е човек. Багряна е книга“. Не се знае, че същото това детенце на семейство Сотирови по-късно гостува в дома на поетесата. Заедно с майка си. Били в апартамента на ул. „Неофит Рилски“ 58 на 12 април 1988-а от 11 до 12 часа на обед...

Затварям бележниците. И пускам един стар магнетофонен запис. Качеството му е лошо, звукът мени силата си, но гласовете все пак се чуват. Особено този, който е важният. И звучи сякаш библейски: „... Аз съм Багряна. Елисавета Любомирова Белчева. Но не сме роднини с нашата стара писателница Мара Белчева.“

-------

Тази пролет станаха 120 години от рождението на поетесата. Но не избрах кръглото число, за да реша тъкмо с Багряна да уважим празника на буквите. Направих го, защото и те, и тя са вечни.


 

Сподели в
 

Парижката продуцентска компания "Премиер лин", чиито служители бяха ранени тази седмица с нож, е съдействала за създаването на документален филм за атаките срещу редакционния екип на френското сатирично сп. "Шарли Ебдо", предаде ДПА.

27.09.2020/09:07

Морски издания - някои библиографска рядкост, запечатали с фотокадри и репортажи освобождението на Каварна от румънска власт, са част от изложбата в Историческия музей, посветена на 80-годишнината от възвръщането на Южна Добруджа в България, съобщават от общината.

26.09.2020/12:16

Комитетът за защита на журналистите (КЗЖ) порица действията на МВР спрямо репортера на "Сега" Мартин Георгиев, призован в Столична дирекция на вътрешните работи, за да бъде разпитван за негов въпрос до пресцентъра, който касае евентуални нарушения от страна на полицията.

25.09.2020/14:05

Регионалната библиотека "Дора Габе" в Добрич събира в дигитална колекция добруджански вестници, издавани от 1886-а до 1954 г., съобщават от културния институт.

22.09.2020/12:00

Писателят и журналист Михаил Вешим отпразнува славен юбилей. Той е роден на 17 септември 1960 в София. Завършва журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. От 1982 г. насам работи във в. „Стършел”, където днес е главен редактор.

18.09.2020/09:05

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Популярен и обичан радио глас, Силвия Великова винаги е била в центъра на събитията в съдебния ресор, който от години отразява. Така беше и преди една година, когато тя пак беше „в окото на бурята“, но този път като потърпевш.

18.09.2020 /12:35 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Иван Вълов е едно от знаковите имена в българската журналистика, който вече много десетилетия упорито и ползотворно разработва своята обширна територия на теми, проблеми и и срещи с големи личности, със свой глас и слово.

17.09.2020 /07:32 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

„В това жегаво и лениво следобедно време и на пандемия дойдохте да се срещнете с моя нов роман „Роден на Великден“. Така известната журналистка и писателка Бойка Асиова се обърна към дошлите на представянето на новата й творба в осмото книжно изложение на открито „Алея на книгата“. Романът на Асиова се оказа една от най-търсените книги на „Жанет 45“.

14.09.2020 /08:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Лъчeзар Еленков отлетя към звездите на 6 септември - Деня на Съединението на България. А го изпратихме в безсмъртието навръх друга символна дата - 9 септември, деня, в който той винаги отдаваше почит към падналите за свобода и справедливост поети антифашисти по света и у нас. Така дори в пътя си към вечността големият поет се сля със светлината на идеалите, които зареждаха и живота му, и творчеството му...

10.09.2020 /09:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Регионалната библиотека „Христо Смирненски” в Хасково отбеляза 125 г. от рождението на Тома Измирлиев (1895-1935 г.). Роден в Кукуш, той учи в гимназиите в Солун и Битоля.

26.09.2020 /11:57 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Наричат 21-ото столетие след Христа „век на информацията”, защото е време, в което почти всеки човек в цивилизационния свят казва „без мобилен телефон и интернет не мога”. Респективно без месинджър, електронна поща, вайбър и други актуални форми за виртуално общуване, на практика с целия свят и в реално време.

21.09.2020 /20:49 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Новоизбраният председател на СБЖ Снежана Тодорова заяви пред сайта на СБЖ следното по повод Деня на независимостта на България:

22.09.2020 /15:12

Публикуваме доклада, изнесен на 19 септември т. г. пред Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ от Снежана Тодорова, председател на СБЖ. Пак тук, по-надолу, може да се види и отчетът на Контролния съвет на СБЖ за март 2015-септември 2020 г., представен от председателя на КС Венка Ризова, както и обзор за дейността на Комисията по етика за същия период, направен от председателя на КЕ Мария Нецова.

21.09.2020 /20:50

Вторият ден от Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ продължи с избор на Управителен съвет, Контролен съвет, председател на КС и Комисия по етика на Съюза. Необходимите 50% плюс 1 гласа събраха само част от кандидатите. За попълване на позициите, за които все още няма избрани титуляри, ще бъде свикано допълнително заседание на Общото отчетно-изборно събрание

21.09.2020 /08:32

 Мнения

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 20 гости

Бързи връзки