Начало
 
 

Тв СКАТ разпната между Сидеров и Вулева

08.06.2013 /13:08 | Автор : Светослав Спасов | Източник: Тема Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Волен Сидеров имаше и тв трибуна, и собствен вестник. Днес...

СКАТ съществува от средата на 90-те години. Дълго време телевизията бе просто фирмената телевизия на оператора СКАТ и захранваше с комунална информация абонатите на едноименната кабелна компания в Югоизточна България.

Едва в началото на ХХI век собственикът Валери Симеонов се усети, че чрез медията може да съобщава не само къде в Бургас или София има ремонти, но и да се правят скандали и политика.

След 2000 г. СКАТ известно време се колеба кой път да хване – на жълтата медия или на етническите лакърдии.

Именно кабелният канал бе този, който преди десетина години приюти германеца Ник Щайн, след като предаването му „От телефон до микрофон” бе свалено от първата телевизия, която го излъчваше – „Ден”. В ефира на СКАТ Щайн се редуваше със „Сигнално жълто” на Албена Вулева. По онова време нейното предаване се бе превърнало в страшилище за фолкпевици, манекенки и други светски персони.

Проф. Вучков духна към
TV2

Точно в този период обаче като големите звездите на СКАТ се оформиха Волен Сидеров с „Атака” и проф. Юлиан Вучков с „Размисли и страсти” (през 2008-а той напусна в посока към току-що създадената TV2).  През 2008-а СКАТ окончателно скъса с развлекателния жанр и остана в политиката.

В месеца, в който Валери Симеонов натири Албена Вулева, телевизията излъчи "Аз съм българче" на Иван Вазов в превод на турски. Рецитацията мина върху фона на снимки на президента Георги Първанов и на лидерите на тройната коалиция.

Вазовата литературна вечер се проведе след полунощ и продължи само минути, но въпреки това ДПС поиска от Съвета за електронни медии (СЕМ) да вземе лиценза на СКАТ. СЕМ отказа с напомняне, че телевизията на Симеонов и без това е най-санкционираната електронна медия в страната. 

С това провокациите по СКАТ не свършиха. Пак по същото време вече споменатият Валентин Касабов нахлу в офиса на пловдивския митрополит Николай и се опита да му сложи фес. Водещият от СКАТ се разлюти, защото владиката не позволи на отец Боян Саръев, който водеше предаване по СКАТ, да се кандидатира за кмет на Кърджали. Гневът на Касабов не се сломи въпреки признанието на Саръев, че не дядо Николай, а канонът не позволява на духовни лица да заемат светски длъжности. 

Кой кум, кой сват, кой депутат?

На парламентарните избори през юли 2009 г. Волен Сидеров водеше листата на „Атака” и във Варна, и в Бургас. Там на четвърто място бе кумът му Валери Симеонов. В крайна сметка бившият журналист предпочете да влезе в Народното събрание от Бургаския МИР, което остави Симеонов вън от зоната на депутатските мандати.

Скоро след това СКАТ спря да отразява Сидеров и започна кампания срещу него. Чу се дори, че Симеонов е забранил на подопечните си да споменават името на бившия си съратник и оставил това право само за най-доверените си хора – Валентин Касабов и Велизар Енчев. Двамата се състезаваха кой ще обвини Сидеров във всички смъртни грехове.

През ноември атакистът официално поиска право на отговор от медията, което не му бе дадено. Последва заявка от Симеонов, че ще създаде нова и автентична националистическа партия. През есента на 2011 година пък на бял свят се появи телевизията на Волен Сидеров - „Алфа”.


Сподели в
 

Комитетът за защита на журналистите (КЗЖ) порица действията на МВР спрямо репортера на "Сега" Мартин Георгиев, призован в Столична дирекция на вътрешните работи, за да бъде разпитван за негов въпрос до пресцентъра, който касае евентуални нарушения от страна на полицията.

25.09.2020/14:05

Регионалната библиотека "Дора Габе" в Добрич събира в дигитална колекция добруджански вестници, издавани от 1886-а до 1954 г., съобщават от културния институт.

22.09.2020/12:00

Писателят и журналист Михаил Вешим отпразнува славен юбилей. Той е роден на 17 септември 1960 в София. Завършва журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. От 1982 г. насам работи във в. „Стършел”, където днес е главен редактор.

18.09.2020/09:05

29 страни порицаха нарушенията на човешките права в Саудитска Арабия, в това число убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги, на сесията на Съвета на ООН за правата на човека в Женева, предаде АФП.

17.09.2020/12:00

Американците, които се информират за новините от социалните мрежи, знаят по-малко за политиката и актуалните проблеми и са по-склонни да вярват на теории на конспирацията.

16.09.2020/14:25

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Популярен и обичан радио глас, Силвия Великова винаги е била в центъра на събитията в съдебния ресор, който от години отразява. Така беше и преди една година, когато тя пак беше „в окото на бурята“, но този път като потърпевш.

18.09.2020 /12:35 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Иван Вълов е едно от знаковите имена в българската журналистика, който вече много десетилетия упорито и ползотворно разработва своята обширна територия на теми, проблеми и и срещи с големи личности, със свой глас и слово.

17.09.2020 /07:32 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

„В това жегаво и лениво следобедно време и на пандемия дойдохте да се срещнете с моя нов роман „Роден на Великден“. Така известната журналистка и писателка Бойка Асиова се обърна към дошлите на представянето на новата й творба в осмото книжно изложение на открито „Алея на книгата“. Романът на Асиова се оказа една от най-търсените книги на „Жанет 45“.

14.09.2020 /08:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Лъчeзар Еленков отлетя към звездите на 6 септември - Деня на Съединението на България. А го изпратихме в безсмъртието навръх друга символна дата - 9 септември, деня, в който той винаги отдаваше почит към падналите за свобода и справедливост поети антифашисти по света и у нас. Така дори в пътя си към вечността големият поет се сля със светлината на идеалите, които зареждаха и живота му, и творчеството му...

10.09.2020 /09:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Наричат 21-ото столетие след Христа „век на информацията”, защото е време, в което почти всеки човек в цивилизационния свят казва „без мобилен телефон и интернет не мога”. Респективно без месинджър, електронна поща, вайбър и други актуални форми за виртуално общуване, на практика с целия свят и в реално време.

21.09.2020 /20:49 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

Тая нелепица се повтаря, потретя, преживя от десетилетия. От хора, които не си дават труда да четат внимателно. И да мислят. А говорят и пишат, носени от бързея на инерцията...

04.09.2020 /14:31 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Новоизбраният председател на СБЖ Снежана Тодорова заяви пред сайта на СБЖ следното по повод Деня на независимостта на България:

22.09.2020 /15:12

Публикуваме доклада, изнесен на 19 септември т. г. пред Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ от Снежана Тодорова, председател на СБЖ. Пак тук, по-надолу, може да се види и отчетът на Контролния съвет на СБЖ за март 2015-септември 2020 г., представен от председателя на КС Венка Ризова, както и обзор за дейността на Комисията по етика за същия период, направен от председателя на КЕ Мария Нецова.

21.09.2020 /20:50

Вторият ден от Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ продължи с избор на Управителен съвет, Контролен съвет, председател на КС и Комисия по етика на Съюза. Необходимите 50% плюс 1 гласа събраха само част от кандидатите. За попълване на позициите, за които все още няма избрани титуляри, ще бъде свикано допълнително заседание на Общото отчетно-изборно събрание

21.09.2020 /08:32

 Мнения

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 20 гости

Бързи връзки