Начало
 
 

Можем ли да се преборим с опростачването

18.06.2013 /15:14 | Автор : Зорница Илиева | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Политическият трилър е построен върху сблъсъка между власт и медии

БНТ вече рекламира нов свой сериал „Четвърта власт” и няма как това да не даде отражение на случващото се в медийното пространство у нас през последните години.

Има проблем в обществото, има проблем в журналистиката, в т.нар. „четвърта власт”, и съвсем по холивудски това се пренася и на екран. Няма как да знаем фабулата, рекламите са лаконични, но идеята заслужава повече от внимание.

Още повече, че медиите и съответно журналистите се оказаха и „героите на нашето време”, понякога добри и приветствани, друг път - пораждащи само омерзение, но винаги в центъра на обществените дебати за роля, място, ниво и интереси.

Защо медиите да не са чистилища

И съвсем в тази връзка някак тъжно прозвучават думи на актьора Иван Ласкин, гост на водещия Сашо Диков, „Защо телевизиите, медиите като цяло не могат да бъдат нещо като читалище”, нещо, от което се нуждаем днес? Защо читалище? Защото Сашо Диков задава въпроси малко в „жълтеникав стил”, изискващ вадене на „кирливи ризи”.

С извинение той пояснява, че над 90 на сто от зрителите се интересуват точно от това, и с редакторите в телевизията са решили да им го дават, за да има интерес към предаването. Излишно е да се спори по темата, още повече, че опростачването на чувствителна част от хората, наречено „чалгализация”, не е строго пазена тайна.

Тогава сигурно си струва да се питаме защо медии, електронни, печатни и всякакви други, не могат да бъдат онези „читалища”, които съвсем във възрожденски дух да ни учат отново на красиви думи, „добри практики”, човешки отношения и всичко онова, което би направило обществото ни градивно и проспериращо.

Може би в „Четвърта власт” ще ни покажат грозното лице на журналистическите практики днес, за да стимулират промяна към истинските неща в живота и професията ни? Търпение, ще видим. Малките стъпки, обаче, в тази посока може да ги направи всеки истински журналист, дори и в условията на пазарна икономика и натиск от страна на собственици или гл. редактори.

Можещите знаят как

Иначе зрителите, слушателите и читателите не само ще обръщат гръб и ще наричат някои с характерни прозвища. Повечето от тях и без това си стоят в социалните мрежи, в интернет и знаят толкова, колкото един редови репортер. Даже повече.

Въпросът е за нивото на журналистите и способността им да градят нивото на нацията. Като сме „четвърта власт”, поне да я употребяваме „на ползу роду”. Защото другите власти засега са длъжници, а народът се стопява и време за прехвърляне на отговорности няма.

За журналистите не бива да важи „какъвто народът, такива и управниците”, защото може да се помогне на народа да стане такъв,че да си изгражда точните управници. За да няма отчаяние или декларирана апатия у актьори като Ласкин, познат като бунтар с винаги собствено мнение.

Май не успя Сашо Диков да му вдъхне увереност, че има още какво да даде на зрителите си. Въпросите около битовизмите размиха емоцията от гнева срещу чалгаджийското поведение на тазгодишните абитуриенти около храма „Св.Александър Невски”. Тъжно.


 

Сподели в
 

Мексиканският журналист Пабло Моругарес, работещ за интернет изданието "ПМ Нотисиас" в южния щат Гереро, беше застрелян в ресторант в град Игуала.

04.08.2020/09:02

Драматично намалената като брой участници републиканска национална конференция в Шарлът, Северна Каролина, която се очаква да издигне кандидатурата на Тръмп за втори мандат, ще бъде затворена за пресата, съобщи Си Ен Ен.

03.08.2020/09:01

Телевизията на Слави Трифонов “Седем осми” става платена и от септември всеки, който иска да гледа канала, ще трябва да заяви това пред своя оператор.

02.08.2020/09:07

В събота, 1 август, от 18:30 часа представителният отбор на „ПФК Левски“ ще проведе контролна среща с "Витоша" (Бистрица). Двубоят ще се играе на Терен 2 на комплекс „Георги Аспарухов“.

01.08.2020/09:06

Церемонията по връчването на телевизионните награди "Еми" е поредната "жертва" на коронавирусната пандемия. Ден след като бяха оповестени номинациите, от американската Академия за телевизионно изкуство и наука съобщиха, че шоуто ще се проведе онлайн.

31.07.2020/09:05

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Огнян Стефанов е едно от най-запомнящите се, одумвани, коментирани заплашвани и подложени на физическа разправа „лоши момчета“ на скандалния ни „преход“, открояващо се независимо перо в днешната ни журналистика, свързано с авторитетния сайт Фрог нюз…

29.07.2020 /17:45 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

След като успя да разбуни духовете с книгите си „Зад завесата на соца“ и „Зад завесата на прехода“, журналистът Калин Тодоров сложи завършека на трилогията със „Зад завесата на демокрацията“, която от днес е вече по книжарниците, издадена от „Изток-Запад“.

22.07.2020 /23:12 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В дни на съдбовни изпитания, каквито преживяваме сега – от пандемия до политически, - паметта ни търси упование и опит в нелеката българска съдба – онези така нужни ни и днес опорни точки, за да я променим в името на едно достойно бъдеще. И пред очите ни застава великият летописец на българската свобода с безсмъртните му „Записки по българските въстания“ - Захарий Стоянов. А днешните събития по странно съвпадение стават в годината на неговата 170- годишнина от рождението му…

20.07.2020 /17:56 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В тия дни на небивало напрежение, когато в цялата страна улиците и площадите кипят от недоволството на народа и искането за оставка не само на правителството, а и на главния прокурор Иван Гешев, точно по това време се случи нещо интересно, което би могло да се нарече съвпадение, но в никакъв случай не е случайно. Състоя се и премиерата на новата книга на най-уважаваната българска журналистка Анна Заркова, емблематична със своите задълбочени разследвания и анализи на най-важни и тревожни явления в нашия обществен живот, които притежават и актуална непреходност. И сега, когато над мощните протести кънти името на Гешев, в ръцете ни е солидният том на Заркова: „Главните прокурори от Татарчев до Гешев“.

16.07.2020 /20:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Най-голямото и най-старо читалище в Плевен - „Съгласие 1869“, откри изложба за художника и писател Илия Бешков. Представянето на творбите е в постоянната рубрика на читалището, наречена „Големите“.

30.07.2020 /12:36 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

На 5 юли т. г. ни напусна завинаги Катя Воденичарова - детски писател и редактор в БНР в продължение на 33 години. С нейното име са свързани популярни радиопредавания като „Бате Райко Многознайко”, „Хоп Троп и Художникът почти вълшебник”, „Приказки за Радослав”, емблематичното предаване „Тромбата на Вили”, „Кафе с автограф“, „Дядовата ръкавичка“, „Хумористично ателие“ и много други.

22.07.2020 /20:19 | Автор: Мария Спасова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

„Този план ще върви ръка за ръка с Плана за действия за европейска демокрация, който ще бъде насочен към повишаване на устойчивостта на нашите демократични системи и към укрепване на свободата и плурализма на медиите,” пише зам.-председателят на Европейската комисия и еврокомисар по ценностите и прозрачността Вера Йоурова в отговора си на писмото на председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова от 10 април т. г., настояващо във възстановителните планове за Европа след кризата с коронавируса да бъде включено и подпомагането на медиите, журналистите и свободата на словото.

24.07.2020 /17:12

УС на СБЖ излезе с декларация, настояваща за изтегляне на внесения в НС от Вежди Рашидов законопроект за промени в Закона за радиото и телевизията, докато той не бъде подложен на широко обществено обсъждане. Изразена е също тревога от негативни и злепоставящи внушения и обобщения, отправени от прокуратурата към "свободните" журналисти.

14.07.2020 /17:42

Обективното информиране и отразяването на всички гледни точки остава неизменен водещ принцип в работата на колегията особено в нажежени политически ситуации, като изживяваната в момента в страната ни. СБЖ категорично отхвърля и осъжда всяка форма на насилие било срещу представители на медиите, било срещу граждани, било срещу институции.

11.07.2020 /16:34

 Мнения

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

На 18 юли, 183 години след рождението ти, още търсим и жадуваме чистата и свята република, заради която увисна на бесилото. Днес висиш и на портрет в кабинетите на първите държавни и партийни ръководители. Но нито сме чиста, още по-малко свята, поклон към тези, които го сториха, че България стана република преди 74 години, та поне нещо от завета ти да е изпълнено.

13.07.2020 /16:29 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 47 гости

Бързи връзки