Начало
 
 

Иван Тодоров: Цифровизацията – на гол тумбак…

20.06.2013 /15:21 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


От 2 месеца няколко телевизии упорито тикат пред очите ни рекламно-разяснителни кадри. Съдържанието е елементарно: в 2-3 варианта млад мъж разказва за предстоящото спиране от 1 септември на традиционното (аналогово) излъчване на телевизионни програми.

Тая кампания е типичен пример за непочтеност. Да поразсъждаваме, гледайки фактите. От 28-те страни в Европейския съюз досега цифровизацията е въведена в малко над половината – в 17.

Предстои включването на България, Румъния, Гърция и Кипър. Тук никой обаче не казва дали тая стъпка е пожелателна или задължителна. А усетите ли подобна тишина, в цялата история има нещо загнило. И винаги бъдете недоверчиви и нащрек.

Ходът, чисто технически, несъмнено притежава плюсове – приемане на повече програми, по-добро качество на картината, на изображението, което стига до домовете ни. Всеки шофьор иска да кара по-лъскава вместо по-остаряла кола. Ала едно са желанията, друго – възможностите.

Артистът от клиповете сипе с широко разперени пръсти хвалби за предстоящото. Следва дадения му сценарий – няма как да е иначе, затова му плащат. Прави и разяснения за зрителите, че всичко щяло да е като дар Божи, че такси нямало да има.

Това е лъгане очи в очи

„Кой знае колко скъпо струва това?“, с основание изрича една от участничките в кратичкото филмче. Отговорът на наетия просветител е: „Такса няма! Най много да ви трябва декодер.“ А така! Ама на мнозина наистина ще ни трябват много и много декодери.

А всеки от тях струва около 50 лева. Три по-стари телевизора в дома ви – три декодера. За 150 лева. Единият край на кабел се мушва в приемника, другият -- в спомагателното устройство. Както бе и със старите тежки стабилизатори за телевизорите...

Какво излиза? От 1 септември – още един налог върху главите ни. Понеже много се замогнахме. Добре е избрано и времето – не през зимните месеци, а в края на сравнително по-безгрижно минаващите летни дни, които се преживявят и по-леко, с по-малко разноски от всеки. Още един налог от стотина лева.

Много пъти се набляга, че след тая дата който не се модернизира (изръси), остава без ефирен телевизионен сигнал. Екранчето на телевизорчето му ослепява. Тъй че – или плащате, или слушате само радио и ходите „на телевизия“ у някой по-паралия комшия – както беше в началото на 60-те, при появата на телевизията у нас.

Да помислим и за друго. Защо не се чу и дума за броя на телевизионните приемници в страната? И за това – колко от тях са стари, нуждаещи се от декодери, и колко са новите? На фирмите, хванали се о вимето на разгърнатата рекламно-агитационна кампания, тая информация не им изнася да бъде огласена. Парите си те ще ги „избият“. Важно е наплашеният зрител да иде и да купи новите устройства.

Без телевизор може, без зимнина - не

Да не пропусна – на тези, на които не им стигат парите, необходимата техника ще се предоставя безплатно. Но пътят към това е унизителен и тегав – това са същите българи, на които дават помощи за отопление зиме. Само че нещата с отоплението драматично се промениха и не зная как ще бъдат осигурени безплатни декодери за всички социално слаби и залитащи от недоимък.

И няма да е изненада, ако стане тъй (не е въпрос на особена пророческа дарба), че който има сателитна антена, живее в блок – ще гледа телевизия. А който има „София“, „Фотон“ или друга стара марка приемник, живее в малко селце и се чуди как да преживява, ще тегли една попръжня на държавата, на новите технологии, на „компресирането“ на сигнала и ще си купи със стотината лева зимнина. Защото тя храни.

А без телевизия все някак може. Много тъжно е човек да се връща десетилетия назад. Но нямате ли пари, простирате се според дължината на чергата си. Тъй е било, тъй и ще бъде. Най-напред се нахранват и обличат децата, осигуряват се въглища, дърва за зимата, после – всичко останало.

Знаейки дереджето си, въобще не е било (и не е) нобходимо да се натискаме да сме сред въвелите онова, което не е никакъв проблем за западноевропейците и за тези, които живеят на север. Но за нас е. Хем сме последни по доходи в ЕС, хем сме най-нещастни, хем се репчим да сме редом с най-богатите на континента.

България днес е опърпана страна

Всичко описано ми прилича на незабравимия, на най-любимия герой на покойния Тодор Колев от филма „Господин за един ден“. Който се прибира у дома си след гуляй, шампанско и други черпни и удоволствия само по бели гащи и вълнеста гола гръд – при бременната за пореден път своя съпруга и сюрията си деца. Без пукнат грош. Той искаше да иде в Америка. Ние – в Европа. България днес е като него – опърпана, но тикана от някои на всяка цена да застане в една редица със състоятелните жители на Великобритания, на Германия...

Добър е стремежът към новото, към модерното. Но към по-скъпото се посяга тогава, когато всеки е осигурил това, без което не може и ден. Завършвам с въпрос: а какво фатално ще се случи, ако и след 1 септември продължим да гледаме аналогово телевизия?

Ако дори последни в ЕС въведем телевизионната цифровизация? Вероятно тая година ще ни определят нов срок (крайният е след 4-5 лета). Както на останалите 10 страни от съюза. Пък дано дотогава се позамогнем поне малко повечко.

Да не забравя „моторите“ на кампанията, която описах – техните очаквания за сладка печалба от акцията ще се сринат. Ала недейте ги жали – колкото те се кахърят за очукания като подир поредната лятна градушка българин – същото отношение заслужават в отговор.


 

Сподели в
 

Мексиканският журналист Пабло Моругарес, работещ за интернет изданието "ПМ Нотисиас" в южния щат Гереро, беше застрелян в ресторант в град Игуала.

04.08.2020/09:02

Драматично намалената като брой участници републиканска национална конференция в Шарлът, Северна Каролина, която се очаква да издигне кандидатурата на Тръмп за втори мандат, ще бъде затворена за пресата, съобщи Си Ен Ен.

03.08.2020/09:01

Телевизията на Слави Трифонов “Седем осми” става платена и от септември всеки, който иска да гледа канала, ще трябва да заяви това пред своя оператор.

02.08.2020/09:07

В събота, 1 август, от 18:30 часа представителният отбор на „ПФК Левски“ ще проведе контролна среща с "Витоша" (Бистрица). Двубоят ще се играе на Терен 2 на комплекс „Георги Аспарухов“.

01.08.2020/09:06

Церемонията по връчването на телевизионните награди "Еми" е поредната "жертва" на коронавирусната пандемия. Ден след като бяха оповестени номинациите, от американската Академия за телевизионно изкуство и наука съобщиха, че шоуто ще се проведе онлайн.

31.07.2020/09:05

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Огнян Стефанов е едно от най-запомнящите се, одумвани, коментирани заплашвани и подложени на физическа разправа „лоши момчета“ на скандалния ни „преход“, открояващо се независимо перо в днешната ни журналистика, свързано с авторитетния сайт Фрог нюз…

29.07.2020 /17:45 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

След като успя да разбуни духовете с книгите си „Зад завесата на соца“ и „Зад завесата на прехода“, журналистът Калин Тодоров сложи завършека на трилогията със „Зад завесата на демокрацията“, която от днес е вече по книжарниците, издадена от „Изток-Запад“.

22.07.2020 /23:12 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В дни на съдбовни изпитания, каквито преживяваме сега – от пандемия до политически, - паметта ни търси упование и опит в нелеката българска съдба – онези така нужни ни и днес опорни точки, за да я променим в името на едно достойно бъдеще. И пред очите ни застава великият летописец на българската свобода с безсмъртните му „Записки по българските въстания“ - Захарий Стоянов. А днешните събития по странно съвпадение стават в годината на неговата 170- годишнина от рождението му…

20.07.2020 /17:56 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В тия дни на небивало напрежение, когато в цялата страна улиците и площадите кипят от недоволството на народа и искането за оставка не само на правителството, а и на главния прокурор Иван Гешев, точно по това време се случи нещо интересно, което би могло да се нарече съвпадение, но в никакъв случай не е случайно. Състоя се и премиерата на новата книга на най-уважаваната българска журналистка Анна Заркова, емблематична със своите задълбочени разследвания и анализи на най-важни и тревожни явления в нашия обществен живот, които притежават и актуална непреходност. И сега, когато над мощните протести кънти името на Гешев, в ръцете ни е солидният том на Заркова: „Главните прокурори от Татарчев до Гешев“.

16.07.2020 /20:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Най-голямото и най-старо читалище в Плевен - „Съгласие 1869“, откри изложба за художника и писател Илия Бешков. Представянето на творбите е в постоянната рубрика на читалището, наречена „Големите“.

30.07.2020 /12:36 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

На 5 юли т. г. ни напусна завинаги Катя Воденичарова - детски писател и редактор в БНР в продължение на 33 години. С нейното име са свързани популярни радиопредавания като „Бате Райко Многознайко”, „Хоп Троп и Художникът почти вълшебник”, „Приказки за Радослав”, емблематичното предаване „Тромбата на Вили”, „Кафе с автограф“, „Дядовата ръкавичка“, „Хумористично ателие“ и много други.

22.07.2020 /20:19 | Автор: Мария Спасова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

„Този план ще върви ръка за ръка с Плана за действия за европейска демокрация, който ще бъде насочен към повишаване на устойчивостта на нашите демократични системи и към укрепване на свободата и плурализма на медиите,” пише зам.-председателят на Европейската комисия и еврокомисар по ценностите и прозрачността Вера Йоурова в отговора си на писмото на председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова от 10 април т. г., настояващо във възстановителните планове за Европа след кризата с коронавируса да бъде включено и подпомагането на медиите, журналистите и свободата на словото.

24.07.2020 /17:12

УС на СБЖ излезе с декларация, настояваща за изтегляне на внесения в НС от Вежди Рашидов законопроект за промени в Закона за радиото и телевизията, докато той не бъде подложен на широко обществено обсъждане. Изразена е също тревога от негативни и злепоставящи внушения и обобщения, отправени от прокуратурата към "свободните" журналисти.

14.07.2020 /17:42

Обективното информиране и отразяването на всички гледни точки остава неизменен водещ принцип в работата на колегията особено в нажежени политически ситуации, като изживяваната в момента в страната ни. СБЖ категорично отхвърля и осъжда всяка форма на насилие било срещу представители на медиите, било срещу граждани, било срещу институции.

11.07.2020 /16:34

 Мнения

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

На 18 юли, 183 години след рождението ти, още търсим и жадуваме чистата и свята република, заради която увисна на бесилото. Днес висиш и на портрет в кабинетите на първите държавни и партийни ръководители. Но нито сме чиста, още по-малко свята, поклон към тези, които го сториха, че България стана република преди 74 години, та поне нещо от завета ти да е изпълнено.

13.07.2020 /16:29 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 44 гости

Бързи връзки