Днес се прощаваме с Александър Градинаров

26.06.2013 /09:33 | Източник: bulgariasega.com/bta Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Александър Градинаров имаше саркастичен език (bivol.bg)

След дълго боледуване в Париж почина журналистът и писателят Александър Градинаров, роден в Русе през 1959 г. Преселва се във Франция в началото на 90-те.

Работи като преподавател по култура и комуникации в университета Марн ла Вале. От 2004 г. е главен редактор на емигрантския в. "Парижки вести", издаван на български и френски езици.

Автор е на романите "Архетип" (ИК "Сатир", 2005), "Срещу хуните на Атила" (ИК "Световит", 1999), "Antiparfum" (ed. Canevas Editeur, 1995), "Безпощадна воня" (1993), новелата "Tcho-Gog" (Монд Дипломатик, Париж, 1992).

Написал е и
множество разкази и новели, част от които са издадени в сборника "French Love". "Няма как да забравя майсторския ритъм на неговото слово,  неизчерпаемия му приключенски дух на пътешественик и изследовател на тъмните сокаци на човешката, славянската, балканската, душа. - пише съоснователят на "Парижки вести" и публицист Атанас Чобанов и добавя:

Среща се с богаташи и просяци

А ето две думи на колежката
Кина Бъговска от в. "България СЕГА": Като главен редактор на „Парижки вести” Сашо оценяваше мисията на вестника в чужбина за българите, живеещи там, защото, както твърди той в интервю за сп. „Тема”: „Животът в мегаполисите е като една джунгла, в която трябва да се оправят по някакъв начин”.

Животът в Париж го среща и с богати и с просяци, карал е мерцедеса на Лейди Даяна, разхождал е из Лувъра холивудската звезда Кейти Холмс, но никога не загърбва журналистическата си страст да воюва срещу политическа неадекватност и беззаконност в България, било то срещу закона за здравните застраховки или гласуването в чужбина.

Зад маската на безгрижния и премерено разхайтен парижки бохем в главата му работеше остра като гилотина мисъл. Градинаров живееше "на старта", с енергията на пътя, винаги готов да натисне педала "до тенекията", към неопознати пътища, територии и усещания." Прощалната церемония ще се състои днес от 14:30 часа в парижкото гробище Пер ла Шез.


Сподели в
 

Качествената безплатна информация ще остане в историята, заяви в интервю за Франс прес Ив Уилямс, един от основателите на "Туитър" и създател на платформата "Медиум".

10.11.2018/19:37

Организацията на ООН за образование, наука и култура (ЮНЕСКО) обяви създаването на мащабна международна база данни с информация за разследванията на убийствата на журналисти в цял свят, съобщи АФП.

06.11.2018/22:12

Германският канцлер Ангела Меркел почете убитите разследващи журналисти Дафне Галиция от Малта и Ян Куциак от Словакия на церемония в Берлин, където техни роднини получиха от тяхно име посмъртни награди за свобода на пресата. Самата Меркел бе отличена с приз за политическо лидерство „Златна победа“ на кралицата на Йордания Рания.

06.11.2018/19:09

Съветът на ЕС прие днес директива, позволяваща уеднаквяванена правилата за ДДС за електронните публикации и тези на физически носител. Държавите членки вече ще могат да прилагат намалени, свръхнамалени или нулеви ставки на ДДС и за електронните публикации.

06.11.2018/19:02

Ярък пример за това, че цифровите технологии градят мостове между страните и народите, е тв каналът „Катюша“, благодарение на който жителите на Поднебесната са вече зрители на руски програми. Това е единственият рускоезичен канал, който излъчва със субтитри на китайски вече една година. Той е съвместен продукт на руския Първи канал и на Централната телевизия – Китай. Предвижда се в най-скоро време и обратна връзка. В Русия ще започне излъчване на китайска телевизия с превод на руски език.

06.11.2018/17:16

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Съгласно решение на последното Общо събрание на СБЖ, проведено на 10 ноември т.г., да бъде огласен изходът от делата по искове на шест члена на СБЖ срещу решенията на ОС на СБЖ, проведено на 14 и 15.03.2015 г., предоставяме следната информация:

16.11.2018 /20:32

Становище на Комисията по журналистическа етика на СБЖ: Общинският съвет по наркотични вещества - Благоевград, изпрати писмо до СБЖ по повод предаване „На кафе” по Нова телевизия, излъчено на 14 ноември т.г.

16.11.2018 /12:04

Всяка година около Деня на народните будители СБЖ връчва своите годишни награди на онези журналисти, отличили се през дванайсетте месеца. Верни на традицията, в клуб „Журналист“ в СБЖ се стекоха представители на перото, словото и електронните медии не само от столицата, но и от страната, за да присъстват на церемонията по връчването на наградите.

09.11.2018 /23:07

 Мнения

Пошлото клипче, с което студентската ни телевизия „Алма матер” кани на кастинг кандидати за сътрудници, вече произведе поредния неприятен медиен скандал.

09.11.2018 /11:20 | Източник: СБЖ

Нима журналистите, които временно са и депутати, не виждат как бият и малтретират гилдията ни?

15.10.2018 /23:09 | Автор: Милена Димитрова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 38 гости

Бързи връзки