Днес се прощаваме с Александър Градинаров

26.06.2013 /09:33 | Източник: bulgariasega.com/bta Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Александър Градинаров имаше саркастичен език (bivol.bg)

След дълго боледуване в Париж почина журналистът и писателят Александър Градинаров, роден в Русе през 1959 г. Преселва се във Франция в началото на 90-те.

Работи като преподавател по култура и комуникации в университета Марн ла Вале. От 2004 г. е главен редактор на емигрантския в. "Парижки вести", издаван на български и френски езици.

Автор е на романите "Архетип" (ИК "Сатир", 2005), "Срещу хуните на Атила" (ИК "Световит", 1999), "Antiparfum" (ed. Canevas Editeur, 1995), "Безпощадна воня" (1993), новелата "Tcho-Gog" (Монд Дипломатик, Париж, 1992).

Написал е и
множество разкази и новели, част от които са издадени в сборника "French Love". "Няма как да забравя майсторския ритъм на неговото слово,  неизчерпаемия му приключенски дух на пътешественик и изследовател на тъмните сокаци на човешката, славянската, балканската, душа. - пише съоснователят на "Парижки вести" и публицист Атанас Чобанов и добавя:

Среща се с богаташи и просяци

А ето две думи на колежката
Кина Бъговска от в. "България СЕГА": Като главен редактор на „Парижки вести” Сашо оценяваше мисията на вестника в чужбина за българите, живеещи там, защото, както твърди той в интервю за сп. „Тема”: „Животът в мегаполисите е като една джунгла, в която трябва да се оправят по някакъв начин”.

Животът в Париж го среща и с богати и с просяци, карал е мерцедеса на Лейди Даяна, разхождал е из Лувъра холивудската звезда Кейти Холмс, но никога не загърбва журналистическата си страст да воюва срещу политическа неадекватност и беззаконност в България, било то срещу закона за здравните застраховки или гласуването в чужбина.

Зад маската на безгрижния и премерено разхайтен парижки бохем в главата му работеше остра като гилотина мисъл. Градинаров живееше "на старта", с енергията на пътя, винаги готов да натисне педала "до тенекията", към неопознати пътища, територии и усещания." Прощалната церемония ще се състои днес от 14:30 часа в парижкото гробище Пер ла Шез.


Сподели в
 

По време на директното излъчването в ефир на предаването „Мястото на срещата“ по НТВ неговият водещ Иван Трушкин бил принуден да изхвърли от студиото писателя Сергей Лойко. Поводът – гостът изрекъл хитлеристки поздрав.

16.04.2019/21:33

Russia Today и Al Jazeera предаваха от мястото на събитието в сърцето на Париж, крайно десни активисти вече разпространиха своите теории за пожара в парижката катедрала Нотр Дам, а нашата обществена телевизия ARD спеше дълбоко…. Тези гневни думи по повод на липсата на реакция от страна на най-широко гледаната немскоезична телевизия ARD написа тази сутрин в туитър министър-председателят на федералната провинция Северен Рейн-Вестфалия Армин Лашет.

16.04.2019/20:09

Гигантът Фейсбук харчи огромни суми, за да охраняват основателя на социалната мрежа Марк Зукърбърг и семейството му. По неизвестни причини, разходите за сигурността са скочили в пъти само за една година, предава Нова ТВ.

13.04.2019/18:08

Президентът Ленин Морено обяви в Туитър, че оттегля даденото преди 7 г. политическо убежище на основателя на „Уикилийкс”, защото той нарушавал „постоянно международните конвенции и протокола на мирното съжителство”

11.04.2019/14:07

След петнадесет години германският телевизионен канал ZDF слага край на една епоха за зрителите си – предаването „Добре дошли при Кармен Небел“ ще бъде свалено от екран.

09.04.2019/09:59

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

УС на СБЖ изпрати отворено писмо до президента, председателя на НС, премиера, партийните парламентарни групи и редица чужди посолства, изразявайки тревога от съобщенията за спешно подготвян нов медиен закон, в работата над който не са привлечени нито журналистически организации, нито изявени авторитети от гилдията

16.04.2019 /16:42

От ареста на основателя на „Уикилийкс” в Лондон до готвения от управляващите у нас нов медиен закон и пострадалите при отразяването на сблъсъците в Габрово колеги - професията ни е под ударите на агресивно налаганата по света и у нас политика на диктат и насилие над обществото, на лишаването му от правото да бъде информирано и критично към силните на деня

13.04.2019 /10:27

„Репортери без граници” е изготвила 10 предложения към кандидатите за евродепутати, които биха допринесли за по-добрата защита на свободата на словото и независимостта на медиите, съобщават от международната организация.

12.04.2019 /21:22

 Мнения

Дипломатката Жоржета Пехливанова, оглавявала посолството ни в Каракас преди закриването му през 2012 г., разказва свои преки впечатления от снимането на два филма на известната българска журналистка във Венецуела и Колумбия

21.03.2019 /13:12 | Автор: Жоржета Пехливанова | Източник: СБЖ

Германците обичат да се шегуват, че във федералната република има пет годишни сезона – четирите, познати на всички и… сезон на карнавалите. Той по традиция стартира на 11 ноември в 11.11 часа в Майнц. Този сезон слага началото на пищни и разточителни карнавални вечери и шествия в (предимно) старите, западни провинции. В някои от тях дори дните на големите карнавални шествия и пиршества са обявени за неработни.

06.03.2019 /18:31 | Автор: Елена Трифонова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 16 гости

Бързи връзки