Чудо: Светият синод отвaря пресцентър

27.06.2013 /16:46 | Източник: БПЦ/БТА Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Александра Карамихалева е омъжена и има 2 деца.(dnevnik.bg)

Светият синод в пълен състав на заседание взе решение при Синодалната канцелария да бъде открита открита службата „Връзки с обществеността”, съобщи Александра Карамихалева, която ще отговаря за новото звено.

След интронизацията на патриарх Неофит през февруари тази година Александра Карамихалева неофициално пое връзките с обществеността на Негово светейшество.

Отчитайки колко важна роля имат в наше време медиите във формирането на обществените нагласи архиереите решиха занапред БПЦ-БП да насочи усилията си в посока към по-добър диалог с медиите.

В последните години интересът към БПЦ по различни актуални проблеми в обществото и в живота на самата Църква видимо се повиши. За жалост, поради недобра комуникация между БПЦ и медиите в немалко случаи материалите, които излизаха в медийното пространство, бяха във вреда на БПЦ, посочват от Светия синод.

Коя е Александра Карамихалева

И отбелязват, че от друга страна в случаите, в които беше осъществено взаимодействие със средствата за масово осведомяване на основата на взаимно зачитане, уважение и доверие, резултатите бяха впечатляващо добри - до стотици хиляди българи достигнаха положителни послания.

Александра Карамихалева е завършила богословие и история в Софийския университет "Св. Климент Охридски". През 2002 г. постъпва на работа в "Синодално издателство". Повече от 10 години е редактор в официоза на БПЦ "Църковен вестник", а от 2 години е и негов главен редактор.

С откриването на официалния сайт на БПЦ на Александра Карамихалева Светият синод възлага работата, свързана с организацията и администрирането на новинарския отдел към сайта. Тя е сред основателите на сайта "Православна младеж", ориентиран към младите хора, и е негова главна редакторка.

Има стотици публикации в църковните и светските медии. Авторка е на книгата "През очите на вярата" и на много статии, представящи православния светоглед върху различни проблеми, с които се сблъсква съвременният човек, както и на материали, отразяващи живота на Църквата и на отделни нейни представители.


 

Сподели в
 

Носителят на Международната Ботевска награда за 1986 година (заедно с Марио Бенедети от Уругвай, Нил Гилевич от Беларус и Дмитро Павличко от Украйна) и на редица други престижни международни награди за разследваща журналистика Гюнтер Валраф пострада тежко при нелеп инцидент.

13.04.2019/17:56

За този мой разговор „виновник“ стана новата книга с поезия на журналистката Петя Пейчева „Куфар със спомени“. Освен сърдечноизповедните стихове, в нея като магнит ме привлякоха и илюстрациите – снимките на Красимир Стоичков, едно вече утвърдено име не само във фотографията, но и в кинодокументалистиката. Благодарение на Петя успях да се свържа с него и той между две свои пътувания ми подари малко от времето си, за да се срещнем и разговаряме.

11.04.2019/12:34

С известната сръбска журналистка родом от Ниш разговаряме за 20-годишнината от началото на бомбардировките на НАТО над бивша Югославия, за трагичните епизоди от войната, за професионалната й работа, за жените в Сърбия

25.03.2019/17:09

Тя е водеща на тв предаване по БНТ, което, макар да се казва „Нощни птици“, може да бъде причислено към породата редки птици за днешната българска тв природа. И това е така, защото вече 13 лета то оцелява, при това успешно и с все повече нарастваща публика, в океана от реалити формати, биг брадъри и екзалтирани майстор готвачи.

23.03.2019/14:48

На 3 март изтича срокът за събиране на необходимите 250 000 лв. за ремонт и технически преглед на кораба-светиня „Радецки“. Дарителската кампания вече тече, като в подклепа на родолюбивата мисия се включи и СБЖ. Александър Николов, председател на сдружението „Енергийно бъдеще за България“, е един от моторите на тази благородна инициатива.

20.02.2019/18:07

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

УС на СБЖ изпрати отворено писмо до президента, председателя на НС, премиера, партийните парламентарни групи и редица чужди посолства, изразявайки тревога от съобщенията за спешно подготвян нов медиен закон, в работата над който не са привлечени нито журналистически организации, нито изявени авторитети от гилдията

16.04.2019 /16:42

От ареста на основателя на „Уикилийкс” в Лондон до готвения от управляващите у нас нов медиен закон и пострадалите при отразяването на сблъсъците в Габрово колеги - професията ни е под ударите на агресивно налаганата по света и у нас политика на диктат и насилие над обществото, на лишаването му от правото да бъде информирано и критично към силните на деня

13.04.2019 /10:27

„Репортери без граници” е изготвила 10 предложения към кандидатите за евродепутати, които биха допринесли за по-добрата защита на свободата на словото и независимостта на медиите, съобщават от международната организация.

12.04.2019 /21:22

 Мнения

Дипломатката Жоржета Пехливанова, оглавявала посолството ни в Каракас преди закриването му през 2012 г., разказва свои преки впечатления от снимането на два филма на известната българска журналистка във Венецуела и Колумбия

21.03.2019 /13:12 | Автор: Жоржета Пехливанова | Източник: СБЖ

Германците обичат да се шегуват, че във федералната република има пет годишни сезона – четирите, познати на всички и… сезон на карнавалите. Той по традиция стартира на 11 ноември в 11.11 часа в Майнц. Този сезон слага началото на пищни и разточителни карнавални вечери и шествия в (предимно) старите, западни провинции. В някои от тях дори дните на големите карнавални шествия и пиршества са обявени за неработни.

06.03.2019 /18:31 | Автор: Елена Трифонова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 14 гости

Бързи връзки