Начало
 
 

Зорница Илиева: Защо валят декларации над медиите

29.06.2013 /12:22 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Колкото глави – толкова мнения, казвали древните

Старо правило е, че грешките на демокрацията се лекуват с повече демокрация. Още по-старо правило е, че всичко трябва да е с мярка. Поне така са казвали елините – „Всичко с мярка”.

Е, ние журналистите наистина сме „героите на нашето време”, защото, в меко казано, проблемни времена, професионалният рефлекс и нивото на журналистите са повече от важни за обществото.

Да се казва, че сме страж на демокрацията е малко пресилено, но раздразнението от бушуващите емоции не е в полза на нормалността.

Тези дни една след друга валят декларации от страна на първи хора от редиците на управляващите, както и на професионални сдружения на журналисти, и то в пряка връзка с начина на отразяване на протестните събития у нас.

Пак ли Брюксел ще ни оправя

По утвърден вече български обичай търси се съдействие и подкрепа във всички посоки “от страна на Брюксел”. Така поне свикнахме да се изразяваме. Истината, както обикновено, е някъде по средата. Именно затова са „правото на мнение”, „правото на отговор”, но по-добре диалог, за да се отсеят внушенията. Има ги.

Щом може да се каже, че „медиите в последните месеци са реален политически играч”, значи някъде ролята на връзка между управляващи и управлявани, задължението да информират хората, като наблюдават действията и поведението на властта като цяло, се е поизместила.

Едва ли декларации с упреци за начина на представяне на дадени събития е правилния ход, но и градусите на емоция, с която се отразяват от някои репортери протестите, едва ли са приемливи за непредубедените граждани. 

Да са в рамките на нормалното децибелите, с които „репортерите на терен” надвикват протестиращите, е проява не на нарушаване правото на свобода на словото, а просто професионално поведение, когато става въпрос за политически събития със сериозни последствия.

Политикът не е пример за журналиста

Наистина това не е шоу, а политика, и там журналистическите стъпки трябва да са премерени, балансирани и определено без съмнения за взимане на страна. Анализите са впоследствие и там можещите знаят как „да вклинят” мнение. Няма как да си кривим душата, всички сме граждани, а зрители и слушатели доказаха, че понякога могат и знаят повече от някои представители ни гилдията.

Обикновено се смята, че обществените медии са острови на свободното слово, и никак не е успокоително да се търси начин да бъдат забърквани в спорове и протести, които ще ни върнат години назад. И без това все сме на по-задни позиции в различни класации за нивото на свобода на словото и правото на мнение в нашата медийна среда.

Свободата на словото е доказано нашето голямо постижение в годините на демокрация и никак не е разумно сега да го пропиляваме с различни декларации или непремерено поведение. В това отношение политиците ни няма как да са пример за журналистите и нека си останем като цяло на нашите журналистически позиции и професионално ниво. За да не се казва отново, че „да бъдеш свободен днес, след толкова години демокрация, е проблем”.

Не журналистите са проблем на обществото, но ако някои са проблематични, протестите могат и да променят част от посоката. Случвало се е. Тогава нищо друго не остава, освен да си спомним уроците на видните предтци в журналистическото поприще и нашите учители с възрожденски облик. „А дано - ама надали”, както сега пеем.


 

Сподели в
 

Мексиканският журналист Пабло Моругарес, работещ за интернет изданието "ПМ Нотисиас" в южния щат Гереро, беше застрелян в ресторант в град Игуала.

04.08.2020/09:02

Драматично намалената като брой участници републиканска национална конференция в Шарлът, Северна Каролина, която се очаква да издигне кандидатурата на Тръмп за втори мандат, ще бъде затворена за пресата, съобщи Си Ен Ен.

03.08.2020/09:01

Телевизията на Слави Трифонов “Седем осми” става платена и от септември всеки, който иска да гледа канала, ще трябва да заяви това пред своя оператор.

02.08.2020/09:07

В събота, 1 август, от 18:30 часа представителният отбор на „ПФК Левски“ ще проведе контролна среща с "Витоша" (Бистрица). Двубоят ще се играе на Терен 2 на комплекс „Георги Аспарухов“.

01.08.2020/09:06

Церемонията по връчването на телевизионните награди "Еми" е поредната "жертва" на коронавирусната пандемия. Ден след като бяха оповестени номинациите, от американската Академия за телевизионно изкуство и наука съобщиха, че шоуто ще се проведе онлайн.

31.07.2020/09:05

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Огнян Стефанов е едно от най-запомнящите се, одумвани, коментирани заплашвани и подложени на физическа разправа „лоши момчета“ на скандалния ни „преход“, открояващо се независимо перо в днешната ни журналистика, свързано с авторитетния сайт Фрог нюз…

29.07.2020 /17:45 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

След като успя да разбуни духовете с книгите си „Зад завесата на соца“ и „Зад завесата на прехода“, журналистът Калин Тодоров сложи завършека на трилогията със „Зад завесата на демокрацията“, която от днес е вече по книжарниците, издадена от „Изток-Запад“.

22.07.2020 /23:12 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В дни на съдбовни изпитания, каквито преживяваме сега – от пандемия до политически, - паметта ни търси упование и опит в нелеката българска съдба – онези така нужни ни и днес опорни точки, за да я променим в името на едно достойно бъдеще. И пред очите ни застава великият летописец на българската свобода с безсмъртните му „Записки по българските въстания“ - Захарий Стоянов. А днешните събития по странно съвпадение стават в годината на неговата 170- годишнина от рождението му…

20.07.2020 /17:56 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В тия дни на небивало напрежение, когато в цялата страна улиците и площадите кипят от недоволството на народа и искането за оставка не само на правителството, а и на главния прокурор Иван Гешев, точно по това време се случи нещо интересно, което би могло да се нарече съвпадение, но в никакъв случай не е случайно. Състоя се и премиерата на новата книга на най-уважаваната българска журналистка Анна Заркова, емблематична със своите задълбочени разследвания и анализи на най-важни и тревожни явления в нашия обществен живот, които притежават и актуална непреходност. И сега, когато над мощните протести кънти името на Гешев, в ръцете ни е солидният том на Заркова: „Главните прокурори от Татарчев до Гешев“.

16.07.2020 /20:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Най-голямото и най-старо читалище в Плевен - „Съгласие 1869“, откри изложба за художника и писател Илия Бешков. Представянето на творбите е в постоянната рубрика на читалището, наречена „Големите“.

30.07.2020 /12:36 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

На 5 юли т. г. ни напусна завинаги Катя Воденичарова - детски писател и редактор в БНР в продължение на 33 години. С нейното име са свързани популярни радиопредавания като „Бате Райко Многознайко”, „Хоп Троп и Художникът почти вълшебник”, „Приказки за Радослав”, емблематичното предаване „Тромбата на Вили”, „Кафе с автограф“, „Дядовата ръкавичка“, „Хумористично ателие“ и много други.

22.07.2020 /20:19 | Автор: Мария Спасова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

„Този план ще върви ръка за ръка с Плана за действия за европейска демокрация, който ще бъде насочен към повишаване на устойчивостта на нашите демократични системи и към укрепване на свободата и плурализма на медиите,” пише зам.-председателят на Европейската комисия и еврокомисар по ценностите и прозрачността Вера Йоурова в отговора си на писмото на председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова от 10 април т. г., настояващо във възстановителните планове за Европа след кризата с коронавируса да бъде включено и подпомагането на медиите, журналистите и свободата на словото.

24.07.2020 /17:12

УС на СБЖ излезе с декларация, настояваща за изтегляне на внесения в НС от Вежди Рашидов законопроект за промени в Закона за радиото и телевизията, докато той не бъде подложен на широко обществено обсъждане. Изразена е също тревога от негативни и злепоставящи внушения и обобщения, отправени от прокуратурата към "свободните" журналисти.

14.07.2020 /17:42

Обективното информиране и отразяването на всички гледни точки остава неизменен водещ принцип в работата на колегията особено в нажежени политически ситуации, като изживяваната в момента в страната ни. СБЖ категорично отхвърля и осъжда всяка форма на насилие било срещу представители на медиите, било срещу граждани, било срещу институции.

11.07.2020 /16:34

 Мнения

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

На 18 юли, 183 години след рождението ти, още търсим и жадуваме чистата и свята република, заради която увисна на бесилото. Днес висиш и на портрет в кабинетите на първите държавни и партийни ръководители. Но нито сме чиста, още по-малко свята, поклон към тези, които го сториха, че България стана република преди 74 години, та поне нещо от завета ти да е изпълнено.

13.07.2020 /16:29 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 44 гости

Бързи връзки