Найо Тицин – журналистът с много ръце

07.07.2013 /10:02 | Автор : Цветанка Колева | Източник: Стандарт Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Найо Тицин – задълбочен, смирен, но и предизвикателен

Найо Тицин е като многоръкия Шива, що се отнася до професиите и превъплъщенията му. Човекът, който разигра сценката с арестуването на Волен Сидеров, облечен в усмирителна риза, е завършил консерваторията с пиано.

Найо започва кариерата си като репортер в БНТ. Едновременно снима музикално-документални филми. За "В търсене на Дон Жуан" е отличен със специалната награда Golden аrtist.

Покрай работата си като журналист се запознава и с другия важен човек в живота си - Иван Костов, на чиято партия беше пресаташе. Срещат се за първи път през декември 1994 г., след като Костов е избран за министър-председател.

По-късно Найо изрече и култовата си реплика към Симеон Сакскобургготски: "Ваше величество, колко ви е часът?", която стана заглавие и на книгата му сборник с изказвания, интервюта на царя. "Този въпрос беше олицетворение на невъзможността царят да говори конкретно", обясни по-късно Найо.

Умори се от БНТ

По-късно Тицин се оттегли от репортерстването. "Стана нетърпимо в телевизията, в която работех. А не исках да се местя в друга, защото тези 9 години работа като журналист бяха изцяло отдадени на БНТ. В интерес на истината се уморих, а и като погледнах назад, видях, че за тези 9 години нищо не е останало", споделя Тицин.

Сега Найо се е съсредоточил в продуцентската си фирма, която произвежда новия сериал на БНТ "Четвърта власт". Той е съдружник с Димитър Коцев-Шошо. Третият в екипа е Стоян Радев. Найо държи камерата от 9-годишен. Тогава с Шошо и с Чучков брадърс снимат като луди, вместо да отдадат цялото си време на фунийките и футбола.

Обекти на камерата са съседите от арт блока, обитаван от Невена Коканова, Георги Черкелов, Минчо Минчев, Христо Ганев. Тицин няма хобита освен всичко, с което се занимава. Макар и да не е наследил художническия талант от баща си, той рисува с образи, правейки документални филми.
(Със съкращения)


Сподели в
 

На 8 февруари „Квадрат 500“ ще отвори врати за една бих казала уникална фотоизложба, която ни връща като с машина на времето в едни далечни години на България.

20.01.2019/13:06

Със сръбската журналистка Милияна Балетич се срещнах по време на Международната журналистическа конференция за истината срещу фалшификациите и за ролята на журналистите в събитията по света, която се състоя в СБЖ.

18.12.2018/13:55

Къде можете единствено да видите стълб за осветление насред улица, или пък как да се пречистим като използваме древната техника да си наливаме в носа солена вода, или пък дете, израснало по сметищата, да тръгва на училище с мерак. Ами да, сетихте се веднага – в „Пълен абсурд“ на сутрешния блок „Здравей, България”на Нова тв, която рубрика се води от Румен Бахов.

17.12.2018/14:52

Проблемите идват от липсата на адекватна политика на държавата в подкрепа на образованието и културата, защото именно те променят душите и съзнанието на хората, смята диригентът на Биг-бенда на БНР

14.12.2018/11:12

Когато се докоснеш до една легенда, чувството е за цял живот, и то се пренася върху всички, които са били близки и свързани с нея. Личности като Петър Увалиев завинаги остават с сърцата. И то е така по право несамо защото са хора на духа, а и за това,че са заели достойно място в олтара на будителите. Тези дни се навършват 20 години откакто майсторът на изящното българско слово не е между нас.

11.12.2018/08:05

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Международната и Европейската федерации на журналистите (IFJ / EFJ) отново призовават ЕС да се застъпи за защита на правата на всички журналисти, тъй като преговорите по Директивата за авторсоко право при цифровия единен пазар все още не са приключили, съобщават от МФЖ.

21.01.2019 /12:47

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова поздравява всички журналисти и семействата им с коледно-новогодишните празници, като им пожелава мир, здраве, обич и благоденствие

23.12.2018 /21:21

Събранието се проведе в залата за пресконференции, намираща се в сградата на Съюза на българските журналисти - София, ул. „Граф Игнатиев“ 4, етаж 3. Събранието бе открито в 10,15 часа.

21.11.2018 /20:02

 Мнения

Пошлото клипче, с което студентската ни телевизия „Алма матер” кани на кастинг кандидати за сътрудници, вече произведе поредния неприятен медиен скандал.

09.11.2018 /11:20 | Източник: СБЖ

Нима журналистите, които временно са и депутати, не виждат как бият и малтретират гилдията ни?

15.10.2018 /23:09 | Автор: Милена Димитрова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 28 гости

Бързи връзки