Найо Тицин – журналистът с много ръце

07.07.2013 /10:02 | Автор : Цветанка Колева | Източник: Стандарт Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Найо Тицин – задълбочен, смирен, но и предизвикателен

Найо Тицин е като многоръкия Шива, що се отнася до професиите и превъплъщенията му. Човекът, който разигра сценката с арестуването на Волен Сидеров, облечен в усмирителна риза, е завършил консерваторията с пиано.

Найо започва кариерата си като репортер в БНТ. Едновременно снима музикално-документални филми. За "В търсене на Дон Жуан" е отличен със специалната награда Golden аrtist.

Покрай работата си като журналист се запознава и с другия важен човек в живота си - Иван Костов, на чиято партия беше пресаташе. Срещат се за първи път през декември 1994 г., след като Костов е избран за министър-председател.

По-късно Найо изрече и култовата си реплика към Симеон Сакскобургготски: "Ваше величество, колко ви е часът?", която стана заглавие и на книгата му сборник с изказвания, интервюта на царя. "Този въпрос беше олицетворение на невъзможността царят да говори конкретно", обясни по-късно Найо.

Умори се от БНТ

По-късно Тицин се оттегли от репортерстването. "Стана нетърпимо в телевизията, в която работех. А не исках да се местя в друга, защото тези 9 години работа като журналист бяха изцяло отдадени на БНТ. В интерес на истината се уморих, а и като погледнах назад, видях, че за тези 9 години нищо не е останало", споделя Тицин.

Сега Найо се е съсредоточил в продуцентската си фирма, която произвежда новия сериал на БНТ "Четвърта власт". Той е съдружник с Димитър Коцев-Шошо. Третият в екипа е Стоян Радев. Найо държи камерата от 9-годишен. Тогава с Шошо и с Чучков брадърс снимат като луди, вместо да отдадат цялото си време на фунийките и футбола.

Обекти на камерата са съседите от арт блока, обитаван от Невена Коканова, Георги Черкелов, Минчо Минчев, Христо Ганев. Тицин няма хобита освен всичко, с което се занимава. Макар и да не е наследил художническия талант от баща си, той рисува с образи, правейки документални филми.
(Със съкращения)


Сподели в
 

Носителят на Международната Ботевска награда за 1986 година (заедно с Марио Бенедети от Уругвай, Нил Гилевич от Беларус и Дмитро Павличко от Украйна) и на редица други престижни международни награди за разследваща журналистика Гюнтер Валраф пострада тежко при нелеп инцидент.

13.04.2019/17:56

За този мой разговор „виновник“ стана новата книга с поезия на журналистката Петя Пейчева „Куфар със спомени“. Освен сърдечноизповедните стихове, в нея като магнит ме привлякоха и илюстрациите – снимките на Красимир Стоичков, едно вече утвърдено име не само във фотографията, но и в кинодокументалистиката. Благодарение на Петя успях да се свържа с него и той между две свои пътувания ми подари малко от времето си, за да се срещнем и разговаряме.

11.04.2019/12:34

С известната сръбска журналистка родом от Ниш разговаряме за 20-годишнината от началото на бомбардировките на НАТО над бивша Югославия, за трагичните епизоди от войната, за професионалната й работа, за жените в Сърбия

25.03.2019/17:09

Тя е водеща на тв предаване по БНТ, което, макар да се казва „Нощни птици“, може да бъде причислено към породата редки птици за днешната българска тв природа. И това е така, защото вече 13 лета то оцелява, при това успешно и с все повече нарастваща публика, в океана от реалити формати, биг брадъри и екзалтирани майстор готвачи.

23.03.2019/14:48

На 3 март изтича срокът за събиране на необходимите 250 000 лв. за ремонт и технически преглед на кораба-светиня „Радецки“. Дарителската кампания вече тече, като в подклепа на родолюбивата мисия се включи и СБЖ. Александър Николов, председател на сдружението „Енергийно бъдеще за България“, е един от моторите на тази благородна инициатива.

20.02.2019/18:07

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

УС на СБЖ изпрати отворено писмо до президента, председателя на НС, премиера, партийните парламентарни групи и редица чужди посолства, изразявайки тревога от съобщенията за спешно подготвян нов медиен закон, в работата над който не са привлечени нито журналистически организации, нито изявени авторитети от гилдията

16.04.2019 /16:42

От ареста на основателя на „Уикилийкс” в Лондон до готвения от управляващите у нас нов медиен закон и пострадалите при отразяването на сблъсъците в Габрово колеги - професията ни е под ударите на агресивно налаганата по света и у нас политика на диктат и насилие над обществото, на лишаването му от правото да бъде информирано и критично към силните на деня

13.04.2019 /10:27

„Репортери без граници” е изготвила 10 предложения към кандидатите за евродепутати, които биха допринесли за по-добрата защита на свободата на словото и независимостта на медиите, съобщават от международната организация.

12.04.2019 /21:22

 Мнения

Дипломатката Жоржета Пехливанова, оглавявала посолството ни в Каракас преди закриването му през 2012 г., разказва свои преки впечатления от снимането на два филма на известната българска журналистка във Венецуела и Колумбия

21.03.2019 /13:12 | Автор: Жоржета Пехливанова | Източник: СБЖ

Германците обичат да се шегуват, че във федералната република има пет годишни сезона – четирите, познати на всички и… сезон на карнавалите. Той по традиция стартира на 11 ноември в 11.11 часа в Майнц. Този сезон слага началото на пищни и разточителни карнавални вечери и шествия в (предимно) старите, западни провинции. В някои от тях дори дните на големите карнавални шествия и пиршества са обявени за неработни.

06.03.2019 /18:31 | Автор: Елена Трифонова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 13 гости

Бързи връзки