Начало
 
 

Къде сме журналистите – със, под, над обществото?

08.07.2013 /13:51 | Автор : Зорница Илиева | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Статистики обявиха, че гледаме телевизия средно по 47 часа седмично и вече над 3 седмици ставаме и лягаме с „дневния ред на обществото”, т.е. протестите в столицата, и то барабар с образите на едни и същи политици и социолози.

Тогава няма как да не се съгласим с твърдението, че „казаха го по телевизията” е нашият основен аргумент в случайно разменени реплики при случайна среща с познати.

Случайно, защото ние повече време сме пред компютъра, отколкото след близки и приятели, и думите като диалог станаха отживелица, нещо „ретро” и несъвместимо с динамиката на всекидневието ни.

Някак неусетно от ранни зори до късни часове телевизиите ни „зарибяват” с партизанските боричкания между партии, политици, криминални изстъпления. Всички следим натрупаните от 24 години проблеми на обществото и в един момент всички се оказваме в позиция на раздразнена аудитория с неприкрита нервност и трудно контролирана сприхавост.

Събитията не се следят само от екрана

Мислещите граждани често се сещат за ролята на телевизионния екран да се използва „като инстумент за контрол върху съзнанието” и това да става практика „когато е необходимо”. Звучи шокиращо, но специалистите си го знаят. Може би затова напоследък някои журналисти набраха кураж да пишат, че „телевизиите не ни позволяват да видим реално нещата, които се случват непосредствено около нас”.

Ами сега? Това става върху фона на позицията, която споделяме всички от гилдията - че журналистите вече сме едва ли не в момента единствените крепители на правото на свободното изразяване, че свободата на словото е наше изконно право и че се явяваме преден отряд на справедливите искания на обществото ни.

Всъщност като седим пред екрана, ние можем ли реално да съпреживеем случващото се, да оценим реално дадени ситуации или просто се оставяме да ни залеят с анализи, коментари и съответно внушения, които ни тласкат в една или друга посока?

Ех, не можем всички да участваме, да бъдем на „мястото на събитието”, но успяват ли журналистите да бъдат онзи безпристрастен „информатор” на промени и  събития, че да дадат възможност за правилните изводи и решения? Сигурно не, след като обществото ни от десетилетия се лута в намиране на правилните отговори, а си знаем,че умни глави не ни липсват.

Хайде ние да предизвикаме дискусията

Нека не си кривим душата, а да говорим по въпроса. Кой, ако не журналистите? Защото каквото и да казваме и каквото и да си мислим за професионалното си ниво, ние също сме длъжници на това общество. Особено, когато то продължава да се лута и да бъде в позицията „и сам воинът е воин”, т.е. всеки се спасява сам.

Да, ама съдбините на България се оказаха клатушкащи се и време за губене няма. От това, че икономическата криза се задълбочи с политическа, стойността на живота ни се обезцени и недоволството избухна. Без значение кой каква полза има, тя е временна и тяснопартийна.

Става въпрос за нещо по-различно, става въпрос за съдбата на държавата ни, а се оказа, че демокрацията трябва да си я правим сами, нещо не ни я внесоха наготово. А ние, граждани, редом с журналисти отпред, вместо да си създадем общи правила, почнахме да се мразим и да се делим по повод и без повод.

Няма го онзи диалог, за който обикновено се казва, че трябва да е градивен. Търсят се някой или някои, които да го започнат.  На журналистите им приляга, но дали не сме загубили това призвание?


 

Сподели в
 

Мексиканският журналист Пабло Моругарес, работещ за интернет изданието "ПМ Нотисиас" в южния щат Гереро, беше застрелян в ресторант в град Игуала.

04.08.2020/09:02

Драматично намалената като брой участници републиканска национална конференция в Шарлът, Северна Каролина, която се очаква да издигне кандидатурата на Тръмп за втори мандат, ще бъде затворена за пресата, съобщи Си Ен Ен.

03.08.2020/09:01

Телевизията на Слави Трифонов “Седем осми” става платена и от септември всеки, който иска да гледа канала, ще трябва да заяви това пред своя оператор.

02.08.2020/09:07

В събота, 1 август, от 18:30 часа представителният отбор на „ПФК Левски“ ще проведе контролна среща с "Витоша" (Бистрица). Двубоят ще се играе на Терен 2 на комплекс „Георги Аспарухов“.

01.08.2020/09:06

Церемонията по връчването на телевизионните награди "Еми" е поредната "жертва" на коронавирусната пандемия. Ден след като бяха оповестени номинациите, от американската Академия за телевизионно изкуство и наука съобщиха, че шоуто ще се проведе онлайн.

31.07.2020/09:05

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Огнян Стефанов е едно от най-запомнящите се, одумвани, коментирани заплашвани и подложени на физическа разправа „лоши момчета“ на скандалния ни „преход“, открояващо се независимо перо в днешната ни журналистика, свързано с авторитетния сайт Фрог нюз…

29.07.2020 /17:45 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

След като успя да разбуни духовете с книгите си „Зад завесата на соца“ и „Зад завесата на прехода“, журналистът Калин Тодоров сложи завършека на трилогията със „Зад завесата на демокрацията“, която от днес е вече по книжарниците, издадена от „Изток-Запад“.

22.07.2020 /23:12 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В дни на съдбовни изпитания, каквито преживяваме сега – от пандемия до политически, - паметта ни търси упование и опит в нелеката българска съдба – онези така нужни ни и днес опорни точки, за да я променим в името на едно достойно бъдеще. И пред очите ни застава великият летописец на българската свобода с безсмъртните му „Записки по българските въстания“ - Захарий Стоянов. А днешните събития по странно съвпадение стават в годината на неговата 170- годишнина от рождението му…

20.07.2020 /17:56 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В тия дни на небивало напрежение, когато в цялата страна улиците и площадите кипят от недоволството на народа и искането за оставка не само на правителството, а и на главния прокурор Иван Гешев, точно по това време се случи нещо интересно, което би могло да се нарече съвпадение, но в никакъв случай не е случайно. Състоя се и премиерата на новата книга на най-уважаваната българска журналистка Анна Заркова, емблематична със своите задълбочени разследвания и анализи на най-важни и тревожни явления в нашия обществен живот, които притежават и актуална непреходност. И сега, когато над мощните протести кънти името на Гешев, в ръцете ни е солидният том на Заркова: „Главните прокурори от Татарчев до Гешев“.

16.07.2020 /20:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Най-голямото и най-старо читалище в Плевен - „Съгласие 1869“, откри изложба за художника и писател Илия Бешков. Представянето на творбите е в постоянната рубрика на читалището, наречена „Големите“.

30.07.2020 /12:36 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

На 5 юли т. г. ни напусна завинаги Катя Воденичарова - детски писател и редактор в БНР в продължение на 33 години. С нейното име са свързани популярни радиопредавания като „Бате Райко Многознайко”, „Хоп Троп и Художникът почти вълшебник”, „Приказки за Радослав”, емблематичното предаване „Тромбата на Вили”, „Кафе с автограф“, „Дядовата ръкавичка“, „Хумористично ателие“ и много други.

22.07.2020 /20:19 | Автор: Мария Спасова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

„Този план ще върви ръка за ръка с Плана за действия за европейска демокрация, който ще бъде насочен към повишаване на устойчивостта на нашите демократични системи и към укрепване на свободата и плурализма на медиите,” пише зам.-председателят на Европейската комисия и еврокомисар по ценностите и прозрачността Вера Йоурова в отговора си на писмото на председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова от 10 април т. г., настояващо във възстановителните планове за Европа след кризата с коронавируса да бъде включено и подпомагането на медиите, журналистите и свободата на словото.

24.07.2020 /17:12

УС на СБЖ излезе с декларация, настояваща за изтегляне на внесения в НС от Вежди Рашидов законопроект за промени в Закона за радиото и телевизията, докато той не бъде подложен на широко обществено обсъждане. Изразена е също тревога от негативни и злепоставящи внушения и обобщения, отправени от прокуратурата към "свободните" журналисти.

14.07.2020 /17:42

Обективното информиране и отразяването на всички гледни точки остава неизменен водещ принцип в работата на колегията особено в нажежени политически ситуации, като изживяваната в момента в страната ни. СБЖ категорично отхвърля и осъжда всяка форма на насилие било срещу представители на медиите, било срещу граждани, било срещу институции.

11.07.2020 /16:34

 Мнения

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

На 18 юли, 183 години след рождението ти, още търсим и жадуваме чистата и свята република, заради която увисна на бесилото. Днес висиш и на портрет в кабинетите на първите държавни и партийни ръководители. Но нито сме чиста, още по-малко свята, поклон към тези, които го сториха, че България стана република преди 74 години, та поне нещо от завета ти да е изпълнено.

13.07.2020 /16:29 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 45 гости

Бързи връзки