Начало
 
 

Иван Тодоров: Какво научих от Симеон Радев

12.07.2013 /13:28 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Симеон Радев и съпругата му Бистра – любов завинаги (lostbulgaria.com)

Ех, какъв възторг бе, когато в един летен ден преди около 40 години се сдобих от книжарницата в родното село на майка ми – Килифарево, с двата тома на „Строителите на съвременна България“.

Те не бяха излизали десетилетия, но с книжарката имахме добро познанство и отнесох вкъщи книгите на Симеон Радев, както се носи скъп кристален сервиз.

Започнах да ги чета бавно и с всяка страница  с удивление откривах как може да се пише от увлекателно по-увлекателно. Тогава бях студент, скоро след това си купих и други книги на Симеон Радев.

От всяка книга си записвах или подчертавах по нещо, с което старият вестникар ми правеше впечатление. Старият вестникар, захванал се със занаята още на младини. Помина време и разбрах за интереса му към появата на в. „Поглед“, за посещението му в редакцията, когато тя била на улица „Граф Игнатиев“ № 4.

Никога не го видях лично, така било писано от разликата в годините ни, но пък неведнъж зървах сина му Траян Радев, когото колежката ми Донка Ненкова  бе склонила да е редовен сътрудник на седмичното издание на СБЖ. Тогава, когато то вече бе на улица „11 август“ № 6.

Първо да четем, после ще пишем

Симеон Радев почина през втората половина 60-те. Синът му – преди около година и нещо. Но имам в архива си чудесна оригинална снимка на съпругата на виртуоза на перото – Бистра (дъщеря на генерал Винаров): красавица с бухлата пищна коса, големи очи и вежди като на мома жътварка, избрана да бъде зографисана от Владимир Димитров - Майстора...

Да надникна в тежката кесия със завещаното от Симеон Радев. Най-отгоре е едно негово признание. Баща му го учел, че има неща, които стоят по-горе от парата. Още едно признание: “Фактът, че нещо, писано от мен, беше напечатано, бе достатъчен да разгори амбицията ми“.

А един от професорите му – Димитър Матов, съветвал не само него: „Сега четете. После ще пишете“. Симеон Радев въвежда интервюто в нашата журналистка, нему дължим и определения за не един и два други вестникарски жанра. За пътеписа казва:

„Знайно е, че пътните впечатления са един интимен жанр, в който духът може да се изрази във всичката своя безконечна разновидност.“ За карикатурата: „Тя е /.../ едно отмъщение на художника към ония, които го отвращават със своята физическа или нравствена грозота“.

Не само умеел, а се забавлявал с радост с прелестите на словесността нисичкият българин, родом от македонския град Ресен. В описанията си използва „лисичи“ очи, „горчивото име Елин Пелин“, „стражарски поглед“ „охлузени от употреба думи“... Правел брилянтни словесни портрети  на политици, писатели и художници.

Магии правел с думите журналистът

За Гьорче Петров споделя, че бил „сух ум“. За Балзак – нещо наистина нийде другаде несрещано: „Балзак, който е създал – подир Бога и Шекспир – най-много лица“. За Теодор Теодоров си спомня, че изричал „фрази, които ви давят под своята безбройност“.

Бяга като ужилен от утъпканите словесни пътеки, търси път само за своите стъпки, възхищава се на „ритъма на фразата, хармонията на настроението и енергията на стила“ на Г. П. Стаматов. Отвращава се от „изрази, които се влачат само в най-окаяните партизански вестници“.

В рецензиите си за изложби и художници (а те са десетки) се прекланя доземи пред „това чудо: да изпише светло върху светло“. Пред умението да се проследи в една картина „историята на светлината през един ден“. И така разтваря и пред нас вратите за светлината и благодатта на неочаквани знания в историята, изкуството, ораторството, политиката...

Разказва неповторимо и за Стефан Стамболов, разбира се, и ни посвещава в нещо, което днес надали помнят мнозина: той имал не само звучен, но и красиво приятен глас. Димитър Ризов в своите нападки срещу него го наричал Аделина Пати – името на една прочута някогашна оперна певица. Ресенецът харесвал „фраза къса, бойка и стегната“.

Но описанието му на таланта на Георги Кирков е в неговото може би най-дълго изречение, излизало под перото му. Открийте го, прочетете го и му се насладете.
Магии правел с думите Симеон Радев. Смазвал и възнасял. Два примера още преди да се разделим. За д-р Кръстьо Кръстев отсича: „Какъв е стилът на доктор Кръстева? Доктор Кръстев няма стил“. А за Константин Стоилов се произнася, че очаровал, но не трогвал. Самият Симеон Радев - почти половин век подир кончината си - не спира и да очарова, и да трогва.


Сподели в
 

Парижката продуцентска компания "Премиер лин", чиито служители бяха ранени тази седмица с нож, е съдействала за създаването на документален филм за атаките срещу редакционния екип на френското сатирично сп. "Шарли Ебдо", предаде ДПА.

27.09.2020/09:07

Морски издания - някои библиографска рядкост, запечатали с фотокадри и репортажи освобождението на Каварна от румънска власт, са част от изложбата в Историческия музей, посветена на 80-годишнината от възвръщането на Южна Добруджа в България, съобщават от общината.

26.09.2020/12:16

Комитетът за защита на журналистите (КЗЖ) порица действията на МВР спрямо репортера на "Сега" Мартин Георгиев, призован в Столична дирекция на вътрешните работи, за да бъде разпитван за негов въпрос до пресцентъра, който касае евентуални нарушения от страна на полицията.

25.09.2020/14:05

Регионалната библиотека "Дора Габе" в Добрич събира в дигитална колекция добруджански вестници, издавани от 1886-а до 1954 г., съобщават от културния институт.

22.09.2020/12:00

Писателят и журналист Михаил Вешим отпразнува славен юбилей. Той е роден на 17 септември 1960 в София. Завършва журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. От 1982 г. насам работи във в. „Стършел”, където днес е главен редактор.

18.09.2020/09:05

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Популярен и обичан радио глас, Силвия Великова винаги е била в центъра на събитията в съдебния ресор, който от години отразява. Така беше и преди една година, когато тя пак беше „в окото на бурята“, но този път като потърпевш.

18.09.2020 /12:35 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Иван Вълов е едно от знаковите имена в българската журналистика, който вече много десетилетия упорито и ползотворно разработва своята обширна територия на теми, проблеми и и срещи с големи личности, със свой глас и слово.

17.09.2020 /07:32 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

„В това жегаво и лениво следобедно време и на пандемия дойдохте да се срещнете с моя нов роман „Роден на Великден“. Така известната журналистка и писателка Бойка Асиова се обърна към дошлите на представянето на новата й творба в осмото книжно изложение на открито „Алея на книгата“. Романът на Асиова се оказа една от най-търсените книги на „Жанет 45“.

14.09.2020 /08:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Лъчeзар Еленков отлетя към звездите на 6 септември - Деня на Съединението на България. А го изпратихме в безсмъртието навръх друга символна дата - 9 септември, деня, в който той винаги отдаваше почит към падналите за свобода и справедливост поети антифашисти по света и у нас. Така дори в пътя си към вечността големият поет се сля със светлината на идеалите, които зареждаха и живота му, и творчеството му...

10.09.2020 /09:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Регионалната библиотека „Христо Смирненски” в Хасково отбеляза 125 г. от рождението на Тома Измирлиев (1895-1935 г.). Роден в Кукуш, той учи в гимназиите в Солун и Битоля.

26.09.2020 /11:57 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Наричат 21-ото столетие след Христа „век на информацията”, защото е време, в което почти всеки човек в цивилизационния свят казва „без мобилен телефон и интернет не мога”. Респективно без месинджър, електронна поща, вайбър и други актуални форми за виртуално общуване, на практика с целия свят и в реално време.

21.09.2020 /20:49 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Новоизбраният председател на СБЖ Снежана Тодорова заяви пред сайта на СБЖ следното по повод Деня на независимостта на България:

22.09.2020 /15:12

Публикуваме доклада, изнесен на 19 септември т. г. пред Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ от Снежана Тодорова, председател на СБЖ. Пак тук, по-надолу, може да се види и отчетът на Контролния съвет на СБЖ за март 2015-септември 2020 г., представен от председателя на КС Венка Ризова, както и обзор за дейността на Комисията по етика за същия период, направен от председателя на КЕ Мария Нецова.

21.09.2020 /20:50

Вторият ден от Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ продължи с избор на Управителен съвет, Контролен съвет, председател на КС и Комисия по етика на Съюза. Необходимите 50% плюс 1 гласа събраха само част от кандидатите. За попълване на позициите, за които все още няма избрани титуляри, ще бъде свикано допълнително заседание на Общото отчетно-изборно събрание

21.09.2020 /08:32

 Мнения

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 18 гости

Бързи връзки