Начало
 
 

Журналистът трябва да стои над събитията

20.07.2013 /12:11 | Автор : Зорница Илиева | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Хайде да не преувеличаваме, но и да не омаловажаваме фактите

Покрай протестите се носи мирис на нещо, което журналистите с призвание приемат за ненормално. Но повечето предпочитат да си премълчат, защото колегите на свободна практика взеха да се множат прогресивно.

От френското посолство в София бяха принудени да поясняват във връзка с информации от 18 юли на БТВ и Нова телевизия: „Подразбира се от самосебе си, че посолството на Франция не участва в манифестациите”...

Всеки запознат поне малко с правилата на дипломацията, би трябвало да знае, че съобщение за участие на френския посланик в протестните манифестации на 17 юли вечерта е в пряка връзка с термина манипулация.

Въпросът в случая е за медиите, за журналистите, които напоследък дават поводи да се правят изводи като „журналистиката - пълна каша”, както се е изразила колежка в един седмичник. А друг популярен учен политолог и член на редица известни неправителствени обявява в прав текст, че той фигурира в списък за забрана да се дава думата в ефир на определени личности.

Поводът е оплакване на повечето от участниците, че обществото не е информирано за идеите и вижданията им, защото никой не им дава поле за информационна изява. Сякаш тези хора ги няма. В същото време медиите са неизменно при протестиращите, държат в течение обществото за всяка „артистична изява”, надцакват полицията за броя на участниците в уличните шествия, но не казват кой плаща кафетата.

Всеки има право на лично мнение

Неочаквано, но тази напрегната обстановка е изпилила явно нервите и на обичани писатели като Деян Енев. С невъзмутим тон той обяснява позициите си за протестите, използвайки нелицеприятни думи като „царя-секач, дегизиран с черни очилца” и то само защото никак, ама никак не приема, че бившият ни премиер е на  различно от неговото мнение.

Всеки има право на собствено мнение, всеки има право на протести, на емоции, но все пак уважението към институциите, приличният език към личности, които няма как да не останат в историята, задължават най-вече интелектуалците. Не той и не ние журналистите, а историята след време ще каже кой какво е сял и какво е пожънал.

Но нали все пак някой трябва да дава пример на следващите поколения и с поведение, и с порядки, и с език, и с изяви. Кой, ако не хората на словото ще дава някакъв пример? Политиците се видя, че не стават за тая работа. Но май езикът им намери място и в нашия речник. Желанието за реформи и промяна не е само на протестиращите.

Но нека взаимно се щадим и спокойно да отстояваме мнения и позиции, колкото и да ни изглеждат неприемливи. За да не се налага политик извън парламента да казва, че сме „държава на негодници”, а в крайна сметка да се окаже, че „на Западния фронт нищо ново”. Ако журналистите успеем да „останем на една ръка разстояние”, може да се получи и нещо по-добро. Нали всички го искаме.


 

Сподели в
 

1 април е ден на шегата. Дано ни е останало на какво да се засмеем в ситуация, в която сме разделени, светът се чуди как ще оцелее, а заразените и жертвите са все повече с всяка изминала минута.

01.04.2020/09:03

Въведеното извънредно положение заради разпространението на коронавируса доведе до първото затваряне на медия в страната. Сп. "Програмата" обяви, че спира да излиза от 1 април 2020 г. както на хартия, така и онлайн.

31.03.2020/09:02

´´Аз не знаех, че това нещо го има от Господари на ефира. Това е най-точният разказ на това, което се случи преди 2 години. Нито съм искал да правя разследване, нито съм твърдял нещо, искахме да питаме защо министър-председателят се ядосва на фалшивата новина".

29.03.2020/09:07

WWF призовава хората да отбележат Часа на Земята 2020 от вкъщи, като на 28 март заедно с милиони съмишленици по света символично изключат светлините между 20.30 и 21.30 ч.

28.03.2020/16:20

Репортерът Виолета Манчева е новото попълнение в екипа от водещи на новинарските емисии в телевизия Bulgaria ON AIR. От днес тя ще информира за всичко най-важно от страната и света.

28.03.2020/09:06

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Председателят на Съюза на журналистите в Подмосковието и секретар в СЖР Наталия Чернишова участва в Международната журналистическа конференция, посветена на 141-годишнина от установяването на българо-руските дипломатически отношения, организатор на която беше СБЖ.

25.03.2020 /18:19 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

До 17 април в Президентския център “Борис Елцин“ в Екатеринбург е подредена изложбата на личния фотограф на президента Борис Елцин и един от най-известните майстори на обектива в Русия и света Дмитрий Донски - „Зад кадър“ представя свои снимки, придружени от историите на тяхното създаване.

22.03.2020 /17:53 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Миналата седмица вицепрезидентът на МФЖ и секретар на СЖР Тимур Шафир беше гост на СБЖ по повод Международната журналистическа конференция във връзка със 141-годишнина от установяването на дипломатически отношения между България и Русия.

11.03.2020 /18:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Какви истории стоят зад прочутия кадър, заснет на 5 март 1960 г.? Каква драма я предшества и още какви следват? Защо тиражиралият я италиански издател Джанджакомо Фелтринели и изнеслият илюстрирания с нея „Боливийски дневник” Антонио Аргедас загиват еднакво? Крачил ли е Бърни Сандърс до Че и Фидел в Хавана?

09.03.2020 /14:45 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

През 1927 г. в Хасково киносалоните са затворени за дезинфекция, а учениците са във ваканция.Това са едни от най-сериозните противоепидемични мерки, прилагани в града и документирани от тогавашната преса.

01.04.2020 /14:28 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Парадакосите и нелепиците край нямат... И по света, и в България. Защо ли? Ами ето ви пример. Преди няколко години моя колежка, която работеше тогава във в. „Новинар” и поддържаше и рубрика за годишнини на известни личности, подирила снимка на легендарния в гилдията ни проф. Георги Боршуков.

28.03.2020 /13:28 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

В свое специално послание президентът на Международната федерация на журналистите (МФЖ) Юнес Мджахед призовава организациите членки, сред които е и СБЖ, да продължават да бранят правата на журналистите дори и в тежките условия на глобалната здравна криза около коронависура/ Covid-19. Предлагаме текста на обръщението, получено в СБЖ.

23.03.2020 /13:12

Държавният глава е обезпокоен, че предвидените санкции за невярна информация могат да бъдат употребени срещу всяко неудобно свебодомислие и ще останат в сила и след края на сегашната криза с коронавируса. Румен Радев призовава също така за спешни социални мерки за защита на най-пострадалите от настоящата ситуация

22.03.2020 /13:52

Под предлог за борба с дезинформацията около сегашната пандемия, се предлага оспорван от гилдията и обществото орган като СЕМ да цензурира онлайн медии, което е в разрез с конституцията. Недопустимо е това да се прави по принцип, а особено пък в условията на извънредно положение и преди сериозно професионално обсъждане на преструктурирането на СЕМ, смята председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова

20.03.2020 /20:47

 Мнения

В тези дни на непреживени досега изпитания, когато виждаме какво става в живота „по света и у нас” през прозореца или от екрана на телевизора, чуваме гласове на близки и приятели по телефона, абе една нежелана, но явно нужна изолация – човек, за да избегне неминуемото изостряне на атмосферата и отношенията вкъщи – какво му остава: да коментира последната информация от кризисния щаб или разните конспиративни версии откъде и как ни се стовари на главите този коронен вирус. Дори такива прочетени през годините мнения, че земята се опитва с всякакви средства да се освободи/спаси от нас и т.н.

22.03.2020 /18:04 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

От началото на вечерните балконни аплодисменти – благодарност към лекари, медицински сестри, санитари, органи на реда, фармацевти, които се грижат разпространението на коронавируса да се ограничава, аз лично ръкопляскам силно за журналистите.

18.03.2020 /14:53 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 27 гости

Бързи връзки