Начало
 
 

Възприехме ли урока на Вивиан Рединг?

24.07.2013 /16:09 | Автор : Зорница Илиева | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Вивиан Рединг често се е произнасяла за свободата на медиите у нас

Изви се голяма опашка от граждани и журналисти за срещата в София със зам. председателката на ЕК Вивиан. Успелите да влязат в залата възторжено приветстваха казаните от нея на български думи ”Искам да ви чуя”.

И тя наистина направи нещо, което не е често срещано при подобни събития у нас - просто отговаряше без признаци на умора или отегчение на многобройните въпроси, не пропусна никой от успелите да вземат микрофона.

Медиите отразиха казаното от Рединг, цитираха и думите на българския президент, не пропуснаха въпросите на журналисти и граждани, някои от които наистина бяха с характер и показваха аналитично мислене.

Трезво звучи и мнението на млад човек, който убедено счита, че българите занимават гостенката с вътрешни проблеми и я приемат като поредния месия, който ще им реши въпросите, а няма да впрегнат собствената си енергия и сами да направят необходимото.

Сами да си решим проблема с медиите

Оплакванията и неудовлетворението от ситуацията в страната струи от почти всяко изказване. Дори и от думите на президента Плевнелиев, че „Радка - пиратка” е изместила „Върви народе възродени”. Да, ама една от констатациите на Рединг е, че „никой няма право да се намесва в медиите”.

Проблем, за който отново ни се казва, че „Вие сами трябва да си решите. Вие, хората, трябва да покажете, че не сте съгласни с подкупни журналисти и несвободни медии”. Тази „червена точка”, не „червена линия”, разбира се, бе поставяна няколко пъти пред аудиторията. Това е и болният въпрос на гилдията.

Знаем си го, както знаем по принцип кой, защо, кога и накъде насочва вниманието на читатели и зрители, спира или редактира текстове, а наяве излизат и факти за откровено манипулиране. Без коментар обикновено, защото „кой си рита трудовата книжка”, както се казваше преди време. Сега не е ясно и дали има трудови книжки във всички медии.

Къде по-безболезнено е да се направи сайт и там всеки да казва това, което иска и може. Къде по-приятно, но и обсебващо е да си във фейсбук и там да „воюваш” срещу колеги, граждани и то само защото имат различно от твоето мнение. Само часове по-късно след срещата Рединг, на същото място в центъра на столицата ни станаха онези събития, които сега са тема на всички медии.

Журналистите са в дълг на обществото

Грозни сцени, толкова разнопосочни репортажи, толкова противоположни мнения, толкова „ние даваме възможност за изява на двете страни”, че остава в крайна сметка съмнение за неяснота, за невъзможност хората извън участниците да се ориентират в ситуацията, да изградят собствено мнение и то да претендира за обективност.

Комуникацията е налице, но решенията отново се губят. Поне за момента. Последствия ще има, но печеливши? Защото разделението сред нацията вече е на такова ниво, че усилията на ентусиастите в тази насока няма да са достатъчни.

Може би именно журналистите трябва да насочат вниманието си и към този проблем, защото това не е тема „ден за ден”. Това е тема и за оцеляването ни като нация. Колкото повече се мразим и замеряме с думи и дела, толкова повече се разгражда дворът ни, държавният. Диалогът е изход и то цивилизационен. Ами да го направим цивилизовано. Да започнем ние, журналистите, „сами”, както ни призова Рединг.

Форум ще се намери, но ще можем ли да се гледаме в очите, ако стоим и ние от двете страни на барикадата и започваме само с обвинения, а не с предложения? Време е за градеж. 23 години наистина ни стигат. Щом сме на предна линия, щом сме най-информираните, да поставим първата тухла в сградата на държавата, която искаме. Наивно? Ами дайте друго предложение, сигурно ще е по-добро. Но - за България, не за тези, чиито имена никой не иска да произнесе.


 

Сподели в
 

Ботев (Пловдив) приема Славия в контролна среща преди подновяването на шампионата. Спарингът ще се състои на 29 май от 17:00 ч. на централния терен на "Футболен комплекс Ботев 1912".

29.05.2020/09:05

Американският президент Доналд Тръмп заплаши да въведе регулации за социалните мрежи в интернет или дори да ги спре, предаде Ройтерс.

28.05.2020/09:04

164 издателства получиха петицията на Стефан Тамбуев - сина на легендарния журналист Георги Тамбуев, за намаляване на ДДС върху печата, след като им я разпрати лично, съобщи самият той.

27.05.2020/09:03

Награди "Русе", "Студент на годината" и "Млад творец" бяха връчени на церемония в Доходното здание в крайдунавския град, съобщиха от общинската управа.

26.05.2020/09:02

Досъбното производство работи по 2 основни хипотези - нещастен случай и самоубийство, за смъртта на варненския журналист Георги Александров, съобщи на брифинг апелативният прокурор Владимир Чавдаров.

24.05.2020/15:27

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Един от най-красивите месеци в годината – май, ни радва не само с облечените в бяла премяна дървета и раждащата се пролет, а и с очакването,че идва Денят на равноапостолните братя Кирил и Методий, когато отбелязваме българската просвета и култура, когато част от учениците завършват школото и поемат нелекия и пълен з неизвестности път на живота. Тогава не пропускаме да отбележим и почетем труда на всички подвластни на българското слово, сред които сме и ние журналистите, а и тези,които издават книгите. В навечерието на празника „се срещнах“ с една дама, съчетала в себе си тези две толкова отговорни и трудни професии. В дните на пандемия разговарям с известната журналистка и издател Надежда Кабакчиева.

23.05.2020 /08:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

125 години изминаха от гибелта на героя и идеолога на кубинското национално освобождение - поета и публициста, пристигнал с кораб да освобождава родината си и убит преди да изгрее свободата й, досущ автора на „Хаджи Димитър” и „Смешен плач”. Народът на Куба го нарича Апостол на свободата - както ние, българите, наричаме и нашия най-свят герой. Днес паметникът на Марти в София отново бе отрупан с цветя - никаква пандемия не може да попречи на почитта.

19.05.2020 /20:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Разказваме за изтъкнатия съветски кинодокументалист, извървял с камера всички фронтове на епохалната битка с хитлеризма и оставил уникални исторически кадри, влезли в съветско-американската документална киноепопея от 1978-ма „Неизвестната война/Великата Отечествена”.

09.05.2020 /14:48 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Тези, които са израснали със съветски филми, навярно си спомнят в лентите, посветени на Великата отечествена война, изразителния и плътен глас, който започваше съобщенията за войната с „От съветското информбюро“, или пък „Внимание! Говори Москва!“. Гласът на Юрий Левитан. Говорителят, чийто глас по време на войната чакаха да чуят от най-възрастния до най-малкия в Съветския съюз.

08.05.2020 /09:22 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

През 2020 г. се навършва век и половина от първото гражданско честване на равноапостолите Св. Св. Кирил и Методий в Хасково, за което има писмени свидетелства.

24.05.2020 /14:58 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Като кмет в началото на ХХ век Тодор Табаков построява най-много училища в Плевен, част от които се ползват и до ден-днешен.

24.05.2020 /13:50 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

Решението е взето от УС на СБЖ съобразно заповедта на министър Кирил Ананиев относно продължаването на ограничителните мерки във връзка с борбата с COVID-19 и в отговор на многобройни обаждания от делегати на предстоящото Общо събрание на СБЖ за неговото отлагане за есента на 2020 година.

20.05.2020 /20:57

Настояваме заедно с приемането на новия медиен закон и задължителната публична обществена експертиза по него с участието на медиите и гражданското общество, да се поиска оставката на сегашния неубедителен състав на СЕМ, като с новия закон да бъде увеличена числеността му и да бъде създаден нов, истински обществен регулатор с граждански квоти в него, като гаранция за независимостта му.

10.05.2020 /17:04

 Мнения

Като председател на Комисията по журналистическа етика подкрепям позицията на Управителния съвет на СБЖ, споделена и от много колеги, че в този си състав и формат СЕМ не може да бъде гарант на свободата на словото и е натоварен с непосилни за неговата незадоволителна експертиза задачи. Крайно време е СЕМ да бъде преформатиран, да се създаде по-широка регулаторна рамка на обществените медии, да се включи гражданска квота и се въведе обществен надзор в медийния регулатор.

11.05.2020 /14:18 | Автор: Мария Нецова | Източник: СБЖ

Всяка година, особено по това време, когато „Безсмъртният полк” стяга редиците си да премине по трудния и славен път на Победата, донесла освобождението на Европа и света от „хитлеристката чума” – по-страшна от всяка позната пандемия, се активизират, особено в медиите, споровете кой има по-голям принос.

04.05.2020 /13:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 29 гости

Бързи връзки