Начало
 
 

Възприехме ли урока на Вивиан Рединг?

24.07.2013 /16:09 | Автор : Зорница Илиева | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Вивиан Рединг често се е произнасяла за свободата на медиите у нас

Изви се голяма опашка от граждани и журналисти за срещата в София със зам. председателката на ЕК Вивиан. Успелите да влязат в залата възторжено приветстваха казаните от нея на български думи ”Искам да ви чуя”.

И тя наистина направи нещо, което не е често срещано при подобни събития у нас - просто отговаряше без признаци на умора или отегчение на многобройните въпроси, не пропусна никой от успелите да вземат микрофона.

Медиите отразиха казаното от Рединг, цитираха и думите на българския президент, не пропуснаха въпросите на журналисти и граждани, някои от които наистина бяха с характер и показваха аналитично мислене.

Трезво звучи и мнението на млад човек, който убедено счита, че българите занимават гостенката с вътрешни проблеми и я приемат като поредния месия, който ще им реши въпросите, а няма да впрегнат собствената си енергия и сами да направят необходимото.

Сами да си решим проблема с медиите

Оплакванията и неудовлетворението от ситуацията в страната струи от почти всяко изказване. Дори и от думите на президента Плевнелиев, че „Радка - пиратка” е изместила „Върви народе възродени”. Да, ама една от констатациите на Рединг е, че „никой няма право да се намесва в медиите”.

Проблем, за който отново ни се казва, че „Вие сами трябва да си решите. Вие, хората, трябва да покажете, че не сте съгласни с подкупни журналисти и несвободни медии”. Тази „червена точка”, не „червена линия”, разбира се, бе поставяна няколко пъти пред аудиторията. Това е и болният въпрос на гилдията.

Знаем си го, както знаем по принцип кой, защо, кога и накъде насочва вниманието на читатели и зрители, спира или редактира текстове, а наяве излизат и факти за откровено манипулиране. Без коментар обикновено, защото „кой си рита трудовата книжка”, както се казваше преди време. Сега не е ясно и дали има трудови книжки във всички медии.

Къде по-безболезнено е да се направи сайт и там всеки да казва това, което иска и може. Къде по-приятно, но и обсебващо е да си във фейсбук и там да „воюваш” срещу колеги, граждани и то само защото имат различно от твоето мнение. Само часове по-късно след срещата Рединг, на същото място в центъра на столицата ни станаха онези събития, които сега са тема на всички медии.

Журналистите са в дълг на обществото

Грозни сцени, толкова разнопосочни репортажи, толкова противоположни мнения, толкова „ние даваме възможност за изява на двете страни”, че остава в крайна сметка съмнение за неяснота, за невъзможност хората извън участниците да се ориентират в ситуацията, да изградят собствено мнение и то да претендира за обективност.

Комуникацията е налице, но решенията отново се губят. Поне за момента. Последствия ще има, но печеливши? Защото разделението сред нацията вече е на такова ниво, че усилията на ентусиастите в тази насока няма да са достатъчни.

Може би именно журналистите трябва да насочат вниманието си и към този проблем, защото това не е тема „ден за ден”. Това е тема и за оцеляването ни като нация. Колкото повече се мразим и замеряме с думи и дела, толкова повече се разгражда дворът ни, държавният. Диалогът е изход и то цивилизационен. Ами да го направим цивилизовано. Да започнем ние, журналистите, „сами”, както ни призова Рединг.

Форум ще се намери, но ще можем ли да се гледаме в очите, ако стоим и ние от двете страни на барикадата и започваме само с обвинения, а не с предложения? Време е за градеж. 23 години наистина ни стигат. Щом сме на предна линия, щом сме най-информираните, да поставим първата тухла в сградата на държавата, която искаме. Наивно? Ами дайте друго предложение, сигурно ще е по-добро. Но - за България, не за тези, чиито имена никой не иска да произнесе.


 

Сподели в
 

1 април е ден на шегата. Дано ни е останало на какво да се засмеем в ситуация, в която сме разделени, светът се чуди как ще оцелее, а заразените и жертвите са все повече с всяка изминала минута.

01.04.2020/09:03

Въведеното извънредно положение заради разпространението на коронавируса доведе до първото затваряне на медия в страната. Сп. "Програмата" обяви, че спира да излиза от 1 април 2020 г. както на хартия, така и онлайн.

31.03.2020/09:02

´´Аз не знаех, че това нещо го има от Господари на ефира. Това е най-точният разказ на това, което се случи преди 2 години. Нито съм искал да правя разследване, нито съм твърдял нещо, искахме да питаме защо министър-председателят се ядосва на фалшивата новина".

29.03.2020/09:07

WWF призовава хората да отбележат Часа на Земята 2020 от вкъщи, като на 28 март заедно с милиони съмишленици по света символично изключат светлините между 20.30 и 21.30 ч.

28.03.2020/16:20

Репортерът Виолета Манчева е новото попълнение в екипа от водещи на новинарските емисии в телевизия Bulgaria ON AIR. От днес тя ще информира за всичко най-важно от страната и света.

28.03.2020/09:06

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Председателят на Съюза на журналистите в Подмосковието и секретар в СЖР Наталия Чернишова участва в Международната журналистическа конференция, посветена на 141-годишнина от установяването на българо-руските дипломатически отношения, организатор на която беше СБЖ.

25.03.2020 /18:19 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

До 17 април в Президентския център “Борис Елцин“ в Екатеринбург е подредена изложбата на личния фотограф на президента Борис Елцин и един от най-известните майстори на обектива в Русия и света Дмитрий Донски - „Зад кадър“ представя свои снимки, придружени от историите на тяхното създаване.

22.03.2020 /17:53 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Миналата седмица вицепрезидентът на МФЖ и секретар на СЖР Тимур Шафир беше гост на СБЖ по повод Международната журналистическа конференция във връзка със 141-годишнина от установяването на дипломатически отношения между България и Русия.

11.03.2020 /18:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Какви истории стоят зад прочутия кадър, заснет на 5 март 1960 г.? Каква драма я предшества и още какви следват? Защо тиражиралият я италиански издател Джанджакомо Фелтринели и изнеслият илюстрирания с нея „Боливийски дневник” Антонио Аргедас загиват еднакво? Крачил ли е Бърни Сандърс до Че и Фидел в Хавана?

09.03.2020 /14:45 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

През 1927 г. в Хасково киносалоните са затворени за дезинфекция, а учениците са във ваканция.Това са едни от най-сериозните противоепидемични мерки, прилагани в града и документирани от тогавашната преса.

01.04.2020 /14:28 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Парадакосите и нелепиците край нямат... И по света, и в България. Защо ли? Ами ето ви пример. Преди няколко години моя колежка, която работеше тогава във в. „Новинар” и поддържаше и рубрика за годишнини на известни личности, подирила снимка на легендарния в гилдията ни проф. Георги Боршуков.

28.03.2020 /13:28 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

В свое специално послание президентът на Международната федерация на журналистите (МФЖ) Юнес Мджахед призовава организациите членки, сред които е и СБЖ, да продължават да бранят правата на журналистите дори и в тежките условия на глобалната здравна криза около коронависура/ Covid-19. Предлагаме текста на обръщението, получено в СБЖ.

23.03.2020 /13:12

Държавният глава е обезпокоен, че предвидените санкции за невярна информация могат да бъдат употребени срещу всяко неудобно свебодомислие и ще останат в сила и след края на сегашната криза с коронавируса. Румен Радев призовава също така за спешни социални мерки за защита на най-пострадалите от настоящата ситуация

22.03.2020 /13:52

Под предлог за борба с дезинформацията около сегашната пандемия, се предлага оспорван от гилдията и обществото орган като СЕМ да цензурира онлайн медии, което е в разрез с конституцията. Недопустимо е това да се прави по принцип, а особено пък в условията на извънредно положение и преди сериозно професионално обсъждане на преструктурирането на СЕМ, смята председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова

20.03.2020 /20:47

 Мнения

В тези дни на непреживени досега изпитания, когато виждаме какво става в живота „по света и у нас” през прозореца или от екрана на телевизора, чуваме гласове на близки и приятели по телефона, абе една нежелана, но явно нужна изолация – човек, за да избегне неминуемото изостряне на атмосферата и отношенията вкъщи – какво му остава: да коментира последната информация от кризисния щаб или разните конспиративни версии откъде и как ни се стовари на главите този коронен вирус. Дори такива прочетени през годините мнения, че земята се опитва с всякакви средства да се освободи/спаси от нас и т.н.

22.03.2020 /18:04 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

От началото на вечерните балконни аплодисменти – благодарност към лекари, медицински сестри, санитари, органи на реда, фармацевти, които се грижат разпространението на коронавируса да се ограничава, аз лично ръкопляскам силно за журналистите.

18.03.2020 /14:53 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 27 гости

Бързи връзки