Начало
 
 

Иван Тодоров: Интернет доубива пътеписа

25.07.2013 /12:01 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Енчо Господинов бе шеф на международния отдел в „Поглед”- пътуваше навсякъде

Допреди четвърт век сред най-очаквните четива във вестниците и списанията ни бяха пътеписите. И за това си имаше обяснения.

Малцина бяха хората, които можеха да пътуват в Западна Европа, в САЩ, още по-малко – в по-далечните Австралия, Нова Зеландия, в екзотични кътчета на света. Редакциите командироваха предимно в социалистическите страни, най-далечната от които бе Куба.

Тая практика обяснява защо текстовете от невиждани държави (дори минали под молива на автоцензурата) бяха като надникване зад някаква грижливо заключвана врата.

Голямо значение имаше и начинът на писане, разбира се. В „Поглед“ майстори на описанието кое как се прави другаде бяха Евгений Станчев, подир него – Енчо Господинов... Те не само представяха видяното, но вплитаха подробности и внушения как и ние бихме могли да използваме умното, полезното в една или друга област. Като се добавят вродената лекота и непринуденост на стила и нишките хумор и игривост на фразите, стават ясни

Повечето от съставките на успеха

на поредиците им след едно ил друго тяхно пътуване отвъд „желязната завеса“. Трима-четирима други правеха нещо доста сходно в „Стършел“. Антон Антонов Тонич  умело използваше спортната тематика; Ясен Антов и Алекси Андреев; неуморим пътешественик и до ден-днешен си остава Йордан Попов.

Сред флагманите на жанра бе и списание „Отечество“ – там зад гърба на Серафим Северняк стоеше Пенчо Кубадински, а друмищата са в кръвта на Кирил Янев и на фоторепортера Иво Хаджимишев... След 1990-а нещата се промениха. Вече мнозина можеха да се озоват къде ли не, но това винаги е струвало много пари за нашите стандарти.

Особено страстна любителка на чуждите земи бе и е Магдалена Гигова от ликвидирания „Нощен Труд“, неколцина колеги от също покойното списание „Одисей“ – Герасим Величков, Николай Генов, Емил Данаилов. Увлекателно разказваше с написаното на белия лист и Мариана Мелнишка от БТА.

Към средата на 90-те обаче и у нас се появи Интернет. И за редакциите стана икономически много по-изгодно „да източват“ безплатно факти за една или друга страна, град, забележителност. И да прибавят към текстовата информация и поднасяни на тепсия цветни илюстрации.

Така се пръкнаха псевдопътеписите

И заляха и вестниците, и списанията. Те са ерзац истории, защото присъствието или отсъствието на автора винаги се усеща. И в скиците на хората, с които се е срещал, и в няколкото реда текст дори към съпътстваща фотография. Пестят се пари, но се губят чувства и атмосфера. Губи се истината. И умният читател нкога не може да бъде заблуден.

Днес тиражите на печатните издания падат неудържимо, все повече гледат в Интернет. Но пътепис в описания по-горе вариант е като опит да се усети уханието на дъхав цвят на цвете през стъкло. Като целувка прз марля.

Затова – докато можете, пътувайте и пишете на предела на маестрията си, както наричаше майсторството неповторимият художник Васил Стоилов. Пък дано тъй да опазим, всеки по силите си, нещичко от оня пътепис – оня, от времето на Вазов и Щастливеца... 


 

Сподели в
 

Парижката продуцентска компания "Премиер лин", чиито служители бяха ранени тази седмица с нож, е съдействала за създаването на документален филм за атаките срещу редакционния екип на френското сатирично сп. "Шарли Ебдо", предаде ДПА.

27.09.2020/09:07

Морски издания - някои библиографска рядкост, запечатали с фотокадри и репортажи освобождението на Каварна от румънска власт, са част от изложбата в Историческия музей, посветена на 80-годишнината от възвръщането на Южна Добруджа в България, съобщават от общината.

26.09.2020/12:16

Комитетът за защита на журналистите (КЗЖ) порица действията на МВР спрямо репортера на "Сега" Мартин Георгиев, призован в Столична дирекция на вътрешните работи, за да бъде разпитван за негов въпрос до пресцентъра, който касае евентуални нарушения от страна на полицията.

25.09.2020/14:05

Регионалната библиотека "Дора Габе" в Добрич събира в дигитална колекция добруджански вестници, издавани от 1886-а до 1954 г., съобщават от културния институт.

22.09.2020/12:00

Писателят и журналист Михаил Вешим отпразнува славен юбилей. Той е роден на 17 септември 1960 в София. Завършва журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. От 1982 г. насам работи във в. „Стършел”, където днес е главен редактор.

18.09.2020/09:05

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Популярен и обичан радио глас, Силвия Великова винаги е била в центъра на събитията в съдебния ресор, който от години отразява. Така беше и преди една година, когато тя пак беше „в окото на бурята“, но този път като потърпевш.

18.09.2020 /12:35 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Иван Вълов е едно от знаковите имена в българската журналистика, който вече много десетилетия упорито и ползотворно разработва своята обширна територия на теми, проблеми и и срещи с големи личности, със свой глас и слово.

17.09.2020 /07:32 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

„В това жегаво и лениво следобедно време и на пандемия дойдохте да се срещнете с моя нов роман „Роден на Великден“. Така известната журналистка и писателка Бойка Асиова се обърна към дошлите на представянето на новата й творба в осмото книжно изложение на открито „Алея на книгата“. Романът на Асиова се оказа една от най-търсените книги на „Жанет 45“.

14.09.2020 /08:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Лъчeзар Еленков отлетя към звездите на 6 септември - Деня на Съединението на България. А го изпратихме в безсмъртието навръх друга символна дата - 9 септември, деня, в който той винаги отдаваше почит към падналите за свобода и справедливост поети антифашисти по света и у нас. Така дори в пътя си към вечността големият поет се сля със светлината на идеалите, които зареждаха и живота му, и творчеството му...

10.09.2020 /09:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Регионалната библиотека „Христо Смирненски” в Хасково отбеляза 125 г. от рождението на Тома Измирлиев (1895-1935 г.). Роден в Кукуш, той учи в гимназиите в Солун и Битоля.

26.09.2020 /11:57 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Наричат 21-ото столетие след Христа „век на информацията”, защото е време, в което почти всеки човек в цивилизационния свят казва „без мобилен телефон и интернет не мога”. Респективно без месинджър, електронна поща, вайбър и други актуални форми за виртуално общуване, на практика с целия свят и в реално време.

21.09.2020 /20:49 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Новоизбраният председател на СБЖ Снежана Тодорова заяви пред сайта на СБЖ следното по повод Деня на независимостта на България:

22.09.2020 /15:12

Публикуваме доклада, изнесен на 19 септември т. г. пред Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ от Снежана Тодорова, председател на СБЖ. Пак тук, по-надолу, може да се види и отчетът на Контролния съвет на СБЖ за март 2015-септември 2020 г., представен от председателя на КС Венка Ризова, както и обзор за дейността на Комисията по етика за същия период, направен от председателя на КЕ Мария Нецова.

21.09.2020 /20:50

Вторият ден от Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ продължи с избор на Управителен съвет, Контролен съвет, председател на КС и Комисия по етика на Съюза. Необходимите 50% плюс 1 гласа събраха само част от кандидатите. За попълване на позициите, за които все още няма избрани титуляри, ще бъде свикано допълнително заседание на Общото отчетно-изборно събрание

21.09.2020 /08:32

 Мнения

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 17 гости

Бързи връзки