Начало
 
 

Да подкрепим журналистите от вестник „Класа“ и техния продукт!

25.07.2013 /13:43 | Автор : Иван Върбанов Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


В редакционната поща получихме апел под горното заглавие, изразяващ личната позиция на колегата Иван Върбанов. Публикуваме го.

ДА ПОДКРЕПИМ ЖУРНАЛИСТИТЕ ОТ ВЕСТНИК „КЛАСА“ И ТЕХНИЯ ПРОДУКТ !
Иван Върбанов
/лична позиция/
Преди дни, прочетох на сайта на СБЖ позицията на колегата Петър Пъдев: „Да защитим колегите от „Класа“.  И тъй, като в текста бе цитирано моето име, а и бях част от екипа на вестника, бих искал да се присъединя към отправеното послание и го доразвия, като направя обаче няколко важни уточнения.
Изуми ме фактът, че оригиналният домейн  /на който, доскоро четяхме електронния вариант на „Класа“/ -www.klassa.bg е откраднат?! Информацията бе потвърдена в разпространената декларация до медиите от името на издателя Милен Герасимов и дружеството „КЛАСА БЪЛГАРИЯ“ ЕАД.
Питам се: до там ли сме го докарали? Възможно и допустимо ли е в 21 век да се узурпира запазеното  място на медия в глобалната мрежа; да се създава дублираща информационна платформа, която да използва и злоупотребява с изградения авторитет, доверие и имидж на оригиналната медия? И след като това се случи, защо професионалната общност проявява търпимост към това явление?
От старта на вестник „Класа” и през годините след това, всички колеги в редакцията работихме упорито, за да създадем и наложим на българския пазар икономическо бутиково издание, което да има свои индивидуални стил, език и лице, своя аудитория. Част от тогавашния отбор – Иглика Горанова, Евгений Дончев, Елиана Митова, Стела Ненкова, Евгени Гаврилов и днес работят за същия бранд - вестник „Класа“, като създават съдържанието на електронния национален всекидневник на платформата classa.bg.
Относно опитите да бъде присвоен първоначално регистрирания адрес на сайта на вестника и да се прилагат практики и действия, нарушаващи професионалните и етични стандарти в професията съм сигурен, че казусът ще има развитие в две основни проекции. Първата – арбитраж, постигане на справедливост, законност и регулация, което е функция и приоритет на съда. Втората – моралния отзвук и осъждането на интелектуалната кражба, което считам, че е функция от личната и професионална позиция и съпричастност на всеки един от нас. Защото, никой няма право да посяга или да се опитва да клонира медия и вложения труд, енергия и сърцатост на всички работили журналисти за името й/си през годините!
Мисля, че в гореизложените обстоятелства е важно, гилдията да се обедини и изрази решителна подкрепа за журналистите от вестник „Класа“ и техния продукт, който те позиционират единствено и само на онлайн платформата на адрес : www.classa.bg и www.class.bg.
Пожелавам на екипа  успех, креативност и упоритост в битката да защити своята медия ! И дано, скоро намери сила и възможност да възстанови печатното тяло, защото ресурс, експертиза и очакване от пазара и аудиторията за бизнес издания има!

Дигитализацията и развитието на глобалната комуникация, като че все повече изостря конкуренцията и надпреварата между традиционните и новите медии. Мнозина медийни експерти си задават въпросите: кои ще са предпочитаните медии на бъдещето, до къде ще стигнат новите трансформации на медийния микс, до къде ще еволюират очакванията на аудиториите? Ясно е, че дигиталните платформи стават все по- популярни, защото всички ние „живеем“ все повече в четвъртото измерение – глобалната интернет мрежа. Но, в основата на състезанието между блоговете, социалните медии, пресата, радиото и телевизията ще бъде достоверността, обективността, качеството на поднасяното съдържание, доверието в самата медия. Знаем, че то се печели с професионализъм и време.
 
Иван Върбанов, журналист 
София, 25 юли.2013 г.
 
 

Сподели в
 

„Този план ще върви ръка за ръка с Плана за действия за европейска демокрация, който ще бъде насочен към повишаване на устойчивостта на нашите демократични системи и към укрепване на свободата и плурализма на медиите,” пише зам.-председателят на Европейската комисия и еврокомисар по ценностите и прозрачността Вера Йоурова в отговора си на писмото на председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова от 10 април т. г., настояващо във възстановителните планове за Европа след кризата с коронавируса да бъде включено и подпомагането на медиите, журналистите и свободата на словото.

24.07.2020/17:12

УС на СБЖ излезе с декларация, настояваща за изтегляне на внесения в НС от Вежди Рашидов законопроект за промени в Закона за радиото и телевизията, докато той не бъде подложен на широко обществено обсъждане. Изразена е също тревога от негативни и злепоставящи внушения и обобщения, отправени от прокуратурата към "свободните" журналисти.

14.07.2020/17:42

Обективното информиране и отразяването на всички гледни точки остава неизменен водещ принцип в работата на колегията особено в нажежени политически ситуации, като изживяваната в момента в страната ни. СБЖ категорично отхвърля и осъжда всяка форма на насилие било срещу представители на медиите, било срещу граждани, било срещу институции.

11.07.2020/16:34

Ако днес мишена за разтерзание е президентът на Република България, кой ще е утрешният нарочен? Онова, което се случва у нас сега, отново крещящо зове будната съвест на цяла България, на цялото ни гражданско общество, на всички истински журналисти, писатели и общественици - защото само всички заедно можем да върнем нашата прекрасна родина в лоното на нормалното й, разумното, човешкото развитие. Нека да се вслушаме отново в посланията на безсмъртния ни мъдрец Вазов: „Стресни се, племе закъсняло! Живейш ли, мреш ли, ти не знайш! След теб потомство иде цяло - какво ще да му завещайш?”

09.07.2020/17:25

Снeжана Тодорова, председател на УС на СБЖ: „Много е трудно на фона на всеобщата подмяна, в която сме принудени да съществуваме в България, да се води обсъждане, разумен разговор, камо ли пък спор за достоверността в интерпретацията на реалността и фактите, които ни се поднасят на различни нива и от различни теоретично предназначени за информиране или дори за разследване субекти и институции.”

03.07.2020/09:11

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Огнян Стефанов е едно от най-запомнящите се, одумвани, коментирани заплашвани и подложени на физическа разправа „лоши момчета“ на скандалния ни „преход“, открояващо се независимо перо в днешната ни журналистика, свързано с авторитетния сайт Фрог нюз…

29.07.2020 /17:45 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

След като успя да разбуни духовете с книгите си „Зад завесата на соца“ и „Зад завесата на прехода“, журналистът Калин Тодоров сложи завършека на трилогията със „Зад завесата на демокрацията“, която от днес е вече по книжарниците, издадена от „Изток-Запад“.

22.07.2020 /23:12 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В дни на съдбовни изпитания, каквито преживяваме сега – от пандемия до политически, - паметта ни търси упование и опит в нелеката българска съдба – онези така нужни ни и днес опорни точки, за да я променим в името на едно достойно бъдеще. И пред очите ни застава великият летописец на българската свобода с безсмъртните му „Записки по българските въстания“ - Захарий Стоянов. А днешните събития по странно съвпадение стават в годината на неговата 170- годишнина от рождението му…

20.07.2020 /17:56 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В тия дни на небивало напрежение, когато в цялата страна улиците и площадите кипят от недоволството на народа и искането за оставка не само на правителството, а и на главния прокурор Иван Гешев, точно по това време се случи нещо интересно, което би могло да се нарече съвпадение, но в никакъв случай не е случайно. Състоя се и премиерата на новата книга на най-уважаваната българска журналистка Анна Заркова, емблематична със своите задълбочени разследвания и анализи на най-важни и тревожни явления в нашия обществен живот, които притежават и актуална непреходност. И сега, когато над мощните протести кънти името на Гешев, в ръцете ни е солидният том на Заркова: „Главните прокурори от Татарчев до Гешев“.

16.07.2020 /20:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Най-голямото и най-старо читалище в Плевен - „Съгласие 1869“, откри изложба за художника и писател Илия Бешков. Представянето на творбите е в постоянната рубрика на читалището, наречена „Големите“.

30.07.2020 /12:36 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

На 5 юли т. г. ни напусна завинаги Катя Воденичарова - детски писател и редактор в БНР в продължение на 33 години. С нейното име са свързани популярни радиопредавания като „Бате Райко Многознайко”, „Хоп Троп и Художникът почти вълшебник”, „Приказки за Радослав”, емблематичното предаване „Тромбата на Вили”, „Кафе с автограф“, „Дядовата ръкавичка“, „Хумористично ателие“ и много други.

22.07.2020 /20:19 | Автор: Мария Спасова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

„Този план ще върви ръка за ръка с Плана за действия за европейска демокрация, който ще бъде насочен към повишаване на устойчивостта на нашите демократични системи и към укрепване на свободата и плурализма на медиите,” пише зам.-председателят на Европейската комисия и еврокомисар по ценностите и прозрачността Вера Йоурова в отговора си на писмото на председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова от 10 април т. г., настояващо във възстановителните планове за Европа след кризата с коронавируса да бъде включено и подпомагането на медиите, журналистите и свободата на словото.

24.07.2020 /17:12

УС на СБЖ излезе с декларация, настояваща за изтегляне на внесения в НС от Вежди Рашидов законопроект за промени в Закона за радиото и телевизията, докато той не бъде подложен на широко обществено обсъждане. Изразена е също тревога от негативни и злепоставящи внушения и обобщения, отправени от прокуратурата към "свободните" журналисти.

14.07.2020 /17:42

Обективното информиране и отразяването на всички гледни точки остава неизменен водещ принцип в работата на колегията особено в нажежени политически ситуации, като изживяваната в момента в страната ни. СБЖ категорично отхвърля и осъжда всяка форма на насилие било срещу представители на медиите, било срещу граждани, било срещу институции.

11.07.2020 /16:34

 Мнения

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

На 18 юли, 183 години след рождението ти, още търсим и жадуваме чистата и свята република, заради която увисна на бесилото. Днес висиш и на портрет в кабинетите на първите държавни и партийни ръководители. Но нито сме чиста, още по-малко свята, поклон към тези, които го сториха, че България стана република преди 74 години, та поне нещо от завета ти да е изпълнено.

13.07.2020 /16:29 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 44 гости

Бързи връзки