Начало
 
 

Деян Кюранов и Огнян Минчев зашлевиха Дърева

26.07.2013 /16:44 | Автор : Михаил Михайлов | Източник: Земя Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


А Велислава Дърева просто казваше какво мисли

Журналистката Велислава Дърева разгневи „експертите”. Докара шума от възмущението им до кресчендо. Истерично, кряскащо и обидено извиха глас из медиите говорителите на прехода.

Дърева си поз­воли в Панорама да ги спомене с онова име, дадено им в едно изслед­ване, пуб­ликувано първо във Франция, намерило преди 3 години някакво място в периферията на местната медий­ната шум­ност, но наг­радено с дос­татъчно позитивни рецен­зии отвън.

Велис­лава си поз­воли в едно изречение да ги нарече „номенк­латурни, добре отгледани дечица” и дечицата на лейтенант Шмидт се раз­шаваха, шумно при това. Раз­поз­наха се хранениците на всяка власт в изречението на Дърева и се раз­несе рев, а и крясък.

Деян Кюранов пръв проп­лака: „Тогава(1987) ти се бореше за него, и с това – за мен и за нас. А снощи сякаш се бореше против “нас” – и мен. Защото снощи ти се силеше да използваш Лев­ски, да изпол­з­ваш прав­дата на Лев­ски, като гьос­терица, която раз­мах­ваше към врага.”.

Размаха тоягата навред

Та младият Кюранов се видя в раз­говора. И се раз­позна. След като проп­лака за гьос­терицата, нареди Дърева до хората на „Атака”. Бил ги чул да срав­няват тефтера на ГЕРБ с теф­тер­чето, в което Апос­толът продъл­жава да ни пита онова „Народе???”, което няма как да не стряска съвестта ни. Демек, единодушие демон­с­т­рирали фашизоиди и Дърева. Сът­ворил манипулацията, като по учеб­ник, екс­пер­тът ни се оплака, че бил манипулиран от Дърева. Ученото си е учено, би казал някой.

Минал през журналистката, Кюранов под­кара и глав­ния враг. Извади баща си, па почна, с него, да амаа по Дос­тена Лаверн – автор на „Екс­пер­тите на прехода”. И по Дърева раз­маха таз голяма тояга синът на баща си. Не бил член на ЦК Чав­дар Кюранов. Това опорочаващо обс­тоятел­с­тво било измис­лица на Лаверн. Комунист по необ­ходимост бил проф. Кюранов. „Защото ЦК раз­полагаше, ЦК реши да го прати и в Женева – иначе, ако не беше член на БКП, изобщо нямаше да стигне до кон­курса на ООН”.

Ден по-късно под­с­кочи Огнян Мин­чев. И стъпи тежко върху Дърева. Отк­рай време си е бил тежък, авторитетен в омразите си, но сега му се получи още повече. Бе приел нещата лично, та наедро, с груби щрихи се раз­п­рави с журналис­т­ката, дръзнала да припомни ролята на екс­пер­тите за резул­тата от прехода. Припомни я Велис­лава таз’ роля, когато един от тях си поз­воли, скромно така, да сравни останалите от мрежата със „Строителите” на Симеон Радев.

Натика я в миша дупка

Скочи Мин­чев, омота Дърева в тръбите на Газ­п­ром, оплете я с олигар­сите, натъпка я при милиционерите на прехода, нареди я до мут­рите, па я зах­върли у съвет­с­ката империя със замах. Пътьом обвини левите интелек­туалци в интелектуалната и граждан­ска нищета, щото, видите ли, не пред­ложили нещо по-така срещу крес­ливата креатив­ност и агресивна идеологизация, която без­ком­промисно налагат вече 20 години.

Няма да питаме бив­шия преподавател по Научен комунизъм дали го е срам. От теф­тер­чето на Златанов. Мин­чев няма нищо общо с него, не го е видял даже. Нищо общо няма Минчев и с безоб­разията на вчераш­ния охранител на Жив­ков, с експеримен­тите на Дян­ков, с безочието на Цветанов и със специфич­ното разбиране на Фидосова за правото и прилагането му.

Поради туй не е и надиг­нал глас. Но за други неща около него е въз­мутен. Принципно и тежко. И лично. Въз­мутен е, защото Велис­лава Дърева препоръча книгата на Дос­тена Лаверн, отрече правото на „екс­пер­тите” да се самонареж­дат до „Строителите” и със слово ги пос­тави там дето им е мяс­тото.

Защо Мин­чев се прочете в думите на Дърева, защо се видя в огледал­цето на тефтер­чето на Златанов е въп­рос за психолози, а не за жур­налисти. Няма да копаем там – в това поле, че ни е страх какво ще изкочи, но ще се опитаме да помог­нем другаде. Не знам дали раз­бират всич­коз­наещите екс­перти, но вече има победител в това прение. Категоричен при това. И това не са те. Аве Велис­лава! (Със съкращения)


 

Сподели в
 

„Този план ще върви ръка за ръка с Плана за действия за европейска демокрация, който ще бъде насочен към повишаване на устойчивостта на нашите демократични системи и към укрепване на свободата и плурализма на медиите,” пише зам.-председателят на Европейската комисия и еврокомисар по ценностите и прозрачността Вера Йоурова в отговора си на писмото на председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова от 10 април т. г., настояващо във възстановителните планове за Европа след кризата с коронавируса да бъде включено и подпомагането на медиите, журналистите и свободата на словото.

24.07.2020/17:12

УС на СБЖ излезе с декларация, настояваща за изтегляне на внесения в НС от Вежди Рашидов законопроект за промени в Закона за радиото и телевизията, докато той не бъде подложен на широко обществено обсъждане. Изразена е също тревога от негативни и злепоставящи внушения и обобщения, отправени от прокуратурата към "свободните" журналисти.

14.07.2020/17:42

Обективното информиране и отразяването на всички гледни точки остава неизменен водещ принцип в работата на колегията особено в нажежени политически ситуации, като изживяваната в момента в страната ни. СБЖ категорично отхвърля и осъжда всяка форма на насилие било срещу представители на медиите, било срещу граждани, било срещу институции.

11.07.2020/16:34

Ако днес мишена за разтерзание е президентът на Република България, кой ще е утрешният нарочен? Онова, което се случва у нас сега, отново крещящо зове будната съвест на цяла България, на цялото ни гражданско общество, на всички истински журналисти, писатели и общественици - защото само всички заедно можем да върнем нашата прекрасна родина в лоното на нормалното й, разумното, човешкото развитие. Нека да се вслушаме отново в посланията на безсмъртния ни мъдрец Вазов: „Стресни се, племе закъсняло! Живейш ли, мреш ли, ти не знайш! След теб потомство иде цяло - какво ще да му завещайш?”

09.07.2020/17:25

Снeжана Тодорова, председател на УС на СБЖ: „Много е трудно на фона на всеобщата подмяна, в която сме принудени да съществуваме в България, да се води обсъждане, разумен разговор, камо ли пък спор за достоверността в интерпретацията на реалността и фактите, които ни се поднасят на различни нива и от различни теоретично предназначени за информиране или дори за разследване субекти и институции.”

03.07.2020/09:11

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Огнян Стефанов е едно от най-запомнящите се, одумвани, коментирани заплашвани и подложени на физическа разправа „лоши момчета“ на скандалния ни „преход“, открояващо се независимо перо в днешната ни журналистика, свързано с авторитетния сайт Фрог нюз…

29.07.2020 /17:45 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

След като успя да разбуни духовете с книгите си „Зад завесата на соца“ и „Зад завесата на прехода“, журналистът Калин Тодоров сложи завършека на трилогията със „Зад завесата на демокрацията“, която от днес е вече по книжарниците, издадена от „Изток-Запад“.

22.07.2020 /23:12 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В дни на съдбовни изпитания, каквито преживяваме сега – от пандемия до политически, - паметта ни търси упование и опит в нелеката българска съдба – онези така нужни ни и днес опорни точки, за да я променим в името на едно достойно бъдеще. И пред очите ни застава великият летописец на българската свобода с безсмъртните му „Записки по българските въстания“ - Захарий Стоянов. А днешните събития по странно съвпадение стават в годината на неговата 170- годишнина от рождението му…

20.07.2020 /17:56 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В тия дни на небивало напрежение, когато в цялата страна улиците и площадите кипят от недоволството на народа и искането за оставка не само на правителството, а и на главния прокурор Иван Гешев, точно по това време се случи нещо интересно, което би могло да се нарече съвпадение, но в никакъв случай не е случайно. Състоя се и премиерата на новата книга на най-уважаваната българска журналистка Анна Заркова, емблематична със своите задълбочени разследвания и анализи на най-важни и тревожни явления в нашия обществен живот, които притежават и актуална непреходност. И сега, когато над мощните протести кънти името на Гешев, в ръцете ни е солидният том на Заркова: „Главните прокурори от Татарчев до Гешев“.

16.07.2020 /20:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Най-голямото и най-старо читалище в Плевен - „Съгласие 1869“, откри изложба за художника и писател Илия Бешков. Представянето на творбите е в постоянната рубрика на читалището, наречена „Големите“.

30.07.2020 /12:36 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

На 5 юли т. г. ни напусна завинаги Катя Воденичарова - детски писател и редактор в БНР в продължение на 33 години. С нейното име са свързани популярни радиопредавания като „Бате Райко Многознайко”, „Хоп Троп и Художникът почти вълшебник”, „Приказки за Радослав”, емблематичното предаване „Тромбата на Вили”, „Кафе с автограф“, „Дядовата ръкавичка“, „Хумористично ателие“ и много други.

22.07.2020 /20:19 | Автор: Мария Спасова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

„Този план ще върви ръка за ръка с Плана за действия за европейска демокрация, който ще бъде насочен към повишаване на устойчивостта на нашите демократични системи и към укрепване на свободата и плурализма на медиите,” пише зам.-председателят на Европейската комисия и еврокомисар по ценностите и прозрачността Вера Йоурова в отговора си на писмото на председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова от 10 април т. г., настояващо във възстановителните планове за Европа след кризата с коронавируса да бъде включено и подпомагането на медиите, журналистите и свободата на словото.

24.07.2020 /17:12

УС на СБЖ излезе с декларация, настояваща за изтегляне на внесения в НС от Вежди Рашидов законопроект за промени в Закона за радиото и телевизията, докато той не бъде подложен на широко обществено обсъждане. Изразена е също тревога от негативни и злепоставящи внушения и обобщения, отправени от прокуратурата към "свободните" журналисти.

14.07.2020 /17:42

Обективното информиране и отразяването на всички гледни точки остава неизменен водещ принцип в работата на колегията особено в нажежени политически ситуации, като изживяваната в момента в страната ни. СБЖ категорично отхвърля и осъжда всяка форма на насилие било срещу представители на медиите, било срещу граждани, било срещу институции.

11.07.2020 /16:34

 Мнения

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

На 18 юли, 183 години след рождението ти, още търсим и жадуваме чистата и свята република, заради която увисна на бесилото. Днес висиш и на портрет в кабинетите на първите държавни и партийни ръководители. Но нито сме чиста, още по-малко свята, поклон към тези, които го сториха, че България стана република преди 74 години, та поне нещо от завета ти да е изпълнено.

13.07.2020 /16:29 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 35 гости

Бързи връзки