Начало
 
 

Кралското бебе взриви вестникарската изобретателност

06.08.2013 /12:06 | Автор : Иван Тодоров | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Виждаме „глава“ и първа страница, каквито се появяват веднъж на сто години

Търкулнаха се две седмици, откакто английската кралица Елизабет II се сдоби с най-малкото си правнуче. Неговото рождение бе повод и за много журналистически надпревари. Залети бяхме от какви ли не информации.

На Острова са царе на точните хронологии, на традициите, на нещата, които се случват за първи път. Особено внимание се придава на детайлите, когато те са свързани с един от символите на нацията – кралското семейство.

Научихме къде се е родило бебето – в болницата „Света Мария“ (”Saint Mary” ). И че принц Чарлз е последният, поел първата си глътка въздух в Бъкингамския дворец – при домашни условия, не в болница.

Докато ставало това, баща му играел скуош. Той винаги се е отличавал с щипка странноватост... Разбрахме, че вестта за бебето вече отдавна се отнася от родилното отделение до двореца по куриер. Пак по традиция. Ако раждането станело нощем – на кралицата се съобщавало след ставането й. Тъй и Уинстън Чърчил по време на Втората световна война бил наредил да го будят само при тежки бомбардировки.

Английски нрави!

Припомнено бе на света, че Британската общност все още включва не 2-3, а 16 страни. А известието за появата на бебенцето бе поставено на старовремска стойка, подобна на художнически статив, в двора на кралицата – на открито. Ако знаете английски, прочетете текста в Интернет. Той е 2-3 изречения. Но те ще ще ви удивят. Защото са с думи и стил, за които и през ум не би ви минало да ги използвате.

Сякаш езикът е друг, различен, не този, който се учи у нас. За паметното събитие водите на фонтана насред площад „Трафалгар“ в Лондон и на Ниагарския водопад бяха оцветени в синьо – като за момченце; ехтели топовни салюти; камбани били празнично-тържествено часове наред.

Такива събития винаги са добри дошли и за бизнеса. Повод за много сувенири, за наддавания как ще се казва третият (след Чарлз и Уилям) престолонаследник. Бързо се разбра – Джордж. Честито на спечелилите и разочарование за заложилите на екзотичните имена.

Отначало майката и бащата оформили собственоръчно ръкописен документ за раждането на Джордж, а прабаба Елизабет се отсрами с царски дар – дворец за спомен от нея. В съответната графа родителите скромно написали срещу своята професия: „принц“ и „принцеса“. Телевизии, радиопрограми, списания се задъхваха кой кого да превари. Интернет също реагираше на мига...

Удара обаче нанесе “The Sun”

Обвиняваният от защитнички на правата на жените и пуритани в морални грехове 50-годишен вестник взе дъха на всички от занаята ни. Дали са го обмисляли предварително или е решение подир нечие внезапно осенение, е гадаене без смисъл. Важен е резултатът.

Таблоидът излезе в деня на раждането на принца с променена „глава“. Само за тая дата. Не “The Sun” (“Слънцето“), а “The Son” ( „Синът“) . Двете думи звучат абсолютно еднакво. Този брой вече е знаков и паметен и за пешеходеца, спрял да си го купи от будката на тротоара, и за посветените в тънкостите на вестникарството. С него редакцията поднесе невиждано хубав, слънчев подарък и на читателите си, и на току-що роденото малко човече.

С тоя брой вестникът показа силата не на една дума, а на една буква. Доказа, че тя може да предизвика и да взриви интереса на милиони. „Сан“ – така се произнася на английски – влезе незаличимо в историята на световното вестникарство с тоя свой ход. Много по-стойностно от прословутата си трета страница, на която досега са излезли хиляди момичета и млади жени с пищни и напращели голи гърди.

И всичко стана тъкмо във времето, когато все повече пророци кобно вещаят като кукумявки нощем края на печатаните на хартия вестници. Няма сила, която може да надвие изобретателността. Както няма компютър, способен да победи гениален шахматист.

И у нас станаха събития като описаното. Неотдавна се сдоби с 2 деца Сергей Станишев. Преди това се омъжиха дъщерите на Иван Костов, мина под венчило дъщерята на Симеон Сакскобургготски, а сетне и тя го дари с внук. Но подава ли глава сред спомените ви нещо особено оригинално при отразяването на тия вести? При мен – не.

Не се прехласвам лесно по каквото и да било. Но при раждането на принц Джордж англичаните потвърдиха, че са с нюх, очи и ум за най-пряката пътека до помнещата се журналистика. Оная, която не си отива още преди дрезгавината на заранта на настъпващия следващ ден – преди обръщането на поредния лист от календара на изтичащото време.


 

Сподели в
 

1 април е ден на шегата. Дано ни е останало на какво да се засмеем в ситуация, в която сме разделени, светът се чуди как ще оцелее, а заразените и жертвите са все повече с всяка изминала минута.

01.04.2020/09:03

Въведеното извънредно положение заради разпространението на коронавируса доведе до първото затваряне на медия в страната. Сп. "Програмата" обяви, че спира да излиза от 1 април 2020 г. както на хартия, така и онлайн.

31.03.2020/09:02

´´Аз не знаех, че това нещо го има от Господари на ефира. Това е най-точният разказ на това, което се случи преди 2 години. Нито съм искал да правя разследване, нито съм твърдял нещо, искахме да питаме защо министър-председателят се ядосва на фалшивата новина".

29.03.2020/09:07

WWF призовава хората да отбележат Часа на Земята 2020 от вкъщи, като на 28 март заедно с милиони съмишленици по света символично изключат светлините между 20.30 и 21.30 ч.

28.03.2020/16:20

Репортерът Виолета Манчева е новото попълнение в екипа от водещи на новинарските емисии в телевизия Bulgaria ON AIR. От днес тя ще информира за всичко най-важно от страната и света.

28.03.2020/09:06

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Председателят на Съюза на журналистите в Подмосковието и секретар в СЖР Наталия Чернишова участва в Международната журналистическа конференция, посветена на 141-годишнина от установяването на българо-руските дипломатически отношения, организатор на която беше СБЖ.

25.03.2020 /18:19 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

До 17 април в Президентския център “Борис Елцин“ в Екатеринбург е подредена изложбата на личния фотограф на президента Борис Елцин и един от най-известните майстори на обектива в Русия и света Дмитрий Донски - „Зад кадър“ представя свои снимки, придружени от историите на тяхното създаване.

22.03.2020 /17:53 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Миналата седмица вицепрезидентът на МФЖ и секретар на СЖР Тимур Шафир беше гост на СБЖ по повод Международната журналистическа конференция във връзка със 141-годишнина от установяването на дипломатически отношения между България и Русия.

11.03.2020 /18:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Какви истории стоят зад прочутия кадър, заснет на 5 март 1960 г.? Каква драма я предшества и още какви следват? Защо тиражиралият я италиански издател Джанджакомо Фелтринели и изнеслият илюстрирания с нея „Боливийски дневник” Антонио Аргедас загиват еднакво? Крачил ли е Бърни Сандърс до Че и Фидел в Хавана?

09.03.2020 /14:45 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

През 1927 г. в Хасково киносалоните са затворени за дезинфекция, а учениците са във ваканция.Това са едни от най-сериозните противоепидемични мерки, прилагани в града и документирани от тогавашната преса.

01.04.2020 /14:28 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Парадакосите и нелепиците край нямат... И по света, и в България. Защо ли? Ами ето ви пример. Преди няколко години моя колежка, която работеше тогава във в. „Новинар” и поддържаше и рубрика за годишнини на известни личности, подирила снимка на легендарния в гилдията ни проф. Георги Боршуков.

28.03.2020 /13:28 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

В свое специално послание президентът на Международната федерация на журналистите (МФЖ) Юнес Мджахед призовава организациите членки, сред които е и СБЖ, да продължават да бранят правата на журналистите дори и в тежките условия на глобалната здравна криза около коронависура/ Covid-19. Предлагаме текста на обръщението, получено в СБЖ.

23.03.2020 /13:12

Държавният глава е обезпокоен, че предвидените санкции за невярна информация могат да бъдат употребени срещу всяко неудобно свебодомислие и ще останат в сила и след края на сегашната криза с коронавируса. Румен Радев призовава също така за спешни социални мерки за защита на най-пострадалите от настоящата ситуация

22.03.2020 /13:52

Под предлог за борба с дезинформацията около сегашната пандемия, се предлага оспорван от гилдията и обществото орган като СЕМ да цензурира онлайн медии, което е в разрез с конституцията. Недопустимо е това да се прави по принцип, а особено пък в условията на извънредно положение и преди сериозно професионално обсъждане на преструктурирането на СЕМ, смята председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова

20.03.2020 /20:47

 Мнения

В тези дни на непреживени досега изпитания, когато виждаме какво става в живота „по света и у нас” през прозореца или от екрана на телевизора, чуваме гласове на близки и приятели по телефона, абе една нежелана, но явно нужна изолация – човек, за да избегне неминуемото изостряне на атмосферата и отношенията вкъщи – какво му остава: да коментира последната информация от кризисния щаб или разните конспиративни версии откъде и как ни се стовари на главите този коронен вирус. Дори такива прочетени през годините мнения, че земята се опитва с всякакви средства да се освободи/спаси от нас и т.н.

22.03.2020 /18:04 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

От началото на вечерните балконни аплодисменти – благодарност към лекари, медицински сестри, санитари, органи на реда, фармацевти, които се грижат разпространението на коронавируса да се ограничава, аз лично ръкопляскам силно за журналистите.

18.03.2020 /14:53 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 31 гости

Бързи връзки