Начало
 
 

Зорница Илиева: Хайде да се търпим повече

07.08.2013 /14:13 | Източник: лично мнение Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


На страниците на печатните ни медии някои журналисти взеха да разсъждават по теми, които са повече от актуални за мислещото гражданство, но оставаха недооценени или просто отхвърляни доскоро.

Някак разсъжденията за липсата на свобода на словото или обидно ниското класиране на нашите медии във всевъзможни световни класации за правото на свободна преса останаха назад в предпочитаните коментари.

Може би „ваканцуването” на политици, протестиращи, PR-ри и репортери освободи място за анализи, които засягат основополагащи за обществото ни въпроси.

Сякаш някъде далече в миналото и в старата журналистическа практика остана правилото да се отстоява теза с обективност и обосновка, която не би наранила другата позиция. Сигурно е и въпрос на майсторлък, но и на такава среда, която не би търпяла подобни прояви.

А сега Волгин, водещ в БНР и автор на не една и две книги, поставя пръст на точното място - уважението на чуждото мнение и начините на отстояване на собствено мислене, в т.ч. най-вече по отношение на тоталното разделение на „дясно” и „ляво”. 

И за медиите има железни правила

Уж беше условно според редица политици и коментаторпи, уж „всички сме братовчеди в тази страна”, ама автоматично ставаш „тъпак”, „комунистически изрод”, „червена бабичка” или най-малкото „чугунена глава”, ако само споменеш в социалните мрежи, че имаш ”съмнения в дясната интерпретация на света”.

Нали всеки има право на мнение и да го отстоява, нали сме в демократична страна, в която не се преследва различието, нали всички искаме свобода и просперитет? Оказва се на практика, че охулването не винаги е по поръчка на собстгвеници на медии, а просто начин на мислене на пишещи хора, които за 24 години не успяха да изградят в журналистическата среда онази търпимост и толератност, която да послужи като пример на общество.

Борбата за правда и справедливост няма как да не изисква и правдиви слова, и правото да признаваш съществуването на друго мнение, колкото и това да е неприятно. Нали това беше и един от каноните за добра журналистика?

И журналист с име да си, трябва да знаеш,че има правила, които няма как да не се спазват, когато става въпрос за външна политика и сигурност. И това няма нищо общо с „десните” или „леви” пристрастия на посланика или журналиста. Когато става въпрос за |България, думите трябва да се мерят на кантар, където и да е.

Социалните мрежи не са безобидни, както се убедихме напосрледък. Пък е те не са единственото място за казване на дадена „истина”. Ето че и печатните медии могат да дават място на различни мнения.- важното е да се създаде средата, където всеки да може да отстоява позиции. Позиции, но в полза ва обществото, а не на неговото разединение.

Защото в крайна сметка какво става? Имаме едно разединено общество по всички теми на деня и никой не сочи път, а само хули „другите”. Време ни е не само да казваме истината, да информираме, но и да съхраним единството на нацията и да сведем взаимната си омраза до градивна търпимост. 

 

Сподели в
 

1 април е ден на шегата. Дано ни е останало на какво да се засмеем в ситуация, в която сме разделени, светът се чуди как ще оцелее, а заразените и жертвите са все повече с всяка изминала минута.

01.04.2020/09:03

Въведеното извънредно положение заради разпространението на коронавируса доведе до първото затваряне на медия в страната. Сп. "Програмата" обяви, че спира да излиза от 1 април 2020 г. както на хартия, така и онлайн.

31.03.2020/09:02

´´Аз не знаех, че това нещо го има от Господари на ефира. Това е най-точният разказ на това, което се случи преди 2 години. Нито съм искал да правя разследване, нито съм твърдял нещо, искахме да питаме защо министър-председателят се ядосва на фалшивата новина".

29.03.2020/09:07

WWF призовава хората да отбележат Часа на Земята 2020 от вкъщи, като на 28 март заедно с милиони съмишленици по света символично изключат светлините между 20.30 и 21.30 ч.

28.03.2020/16:20

Репортерът Виолета Манчева е новото попълнение в екипа от водещи на новинарските емисии в телевизия Bulgaria ON AIR. От днес тя ще информира за всичко най-важно от страната и света.

28.03.2020/09:06

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Председателят на Съюза на журналистите в Подмосковието и секретар в СЖР Наталия Чернишова участва в Международната журналистическа конференция, посветена на 141-годишнина от установяването на българо-руските дипломатически отношения, организатор на която беше СБЖ.

25.03.2020 /18:19 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

До 17 април в Президентския център “Борис Елцин“ в Екатеринбург е подредена изложбата на личния фотограф на президента Борис Елцин и един от най-известните майстори на обектива в Русия и света Дмитрий Донски - „Зад кадър“ представя свои снимки, придружени от историите на тяхното създаване.

22.03.2020 /17:53 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Миналата седмица вицепрезидентът на МФЖ и секретар на СЖР Тимур Шафир беше гост на СБЖ по повод Международната журналистическа конференция във връзка със 141-годишнина от установяването на дипломатически отношения между България и Русия.

11.03.2020 /18:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Какви истории стоят зад прочутия кадър, заснет на 5 март 1960 г.? Каква драма я предшества и още какви следват? Защо тиражиралият я италиански издател Джанджакомо Фелтринели и изнеслият илюстрирания с нея „Боливийски дневник” Антонио Аргедас загиват еднакво? Крачил ли е Бърни Сандърс до Че и Фидел в Хавана?

09.03.2020 /14:45 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

През 1927 г. в Хасково киносалоните са затворени за дезинфекция, а учениците са във ваканция.Това са едни от най-сериозните противоепидемични мерки, прилагани в града и документирани от тогавашната преса.

01.04.2020 /14:28 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Парадакосите и нелепиците край нямат... И по света, и в България. Защо ли? Ами ето ви пример. Преди няколко години моя колежка, която работеше тогава във в. „Новинар” и поддържаше и рубрика за годишнини на известни личности, подирила снимка на легендарния в гилдията ни проф. Георги Боршуков.

28.03.2020 /13:28 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

В свое специално послание президентът на Международната федерация на журналистите (МФЖ) Юнес Мджахед призовава организациите членки, сред които е и СБЖ, да продължават да бранят правата на журналистите дори и в тежките условия на глобалната здравна криза около коронависура/ Covid-19. Предлагаме текста на обръщението, получено в СБЖ.

23.03.2020 /13:12

Държавният глава е обезпокоен, че предвидените санкции за невярна информация могат да бъдат употребени срещу всяко неудобно свебодомислие и ще останат в сила и след края на сегашната криза с коронавируса. Румен Радев призовава също така за спешни социални мерки за защита на най-пострадалите от настоящата ситуация

22.03.2020 /13:52

Под предлог за борба с дезинформацията около сегашната пандемия, се предлага оспорван от гилдията и обществото орган като СЕМ да цензурира онлайн медии, което е в разрез с конституцията. Недопустимо е това да се прави по принцип, а особено пък в условията на извънредно положение и преди сериозно професионално обсъждане на преструктурирането на СЕМ, смята председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова

20.03.2020 /20:47

 Мнения

В тези дни на непреживени досега изпитания, когато виждаме какво става в живота „по света и у нас” през прозореца или от екрана на телевизора, чуваме гласове на близки и приятели по телефона, абе една нежелана, но явно нужна изолация – човек, за да избегне неминуемото изостряне на атмосферата и отношенията вкъщи – какво му остава: да коментира последната информация от кризисния щаб или разните конспиративни версии откъде и как ни се стовари на главите този коронен вирус. Дори такива прочетени през годините мнения, че земята се опитва с всякакви средства да се освободи/спаси от нас и т.н.

22.03.2020 /18:04 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

От началото на вечерните балконни аплодисменти – благодарност към лекари, медицински сестри, санитари, органи на реда, фармацевти, които се грижат разпространението на коронавируса да се ограничава, аз лично ръкопляскам силно за журналистите.

18.03.2020 /14:53 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 23 гости

Бързи връзки