Начало
 
 

Зорница Илиева: Хайде да се търпим повече

07.08.2013 /14:13 | Източник: лично мнение Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


На страниците на печатните ни медии някои журналисти взеха да разсъждават по теми, които са повече от актуални за мислещото гражданство, но оставаха недооценени или просто отхвърляни доскоро.

Някак разсъжденията за липсата на свобода на словото или обидно ниското класиране на нашите медии във всевъзможни световни класации за правото на свободна преса останаха назад в предпочитаните коментари.

Може би „ваканцуването” на политици, протестиращи, PR-ри и репортери освободи място за анализи, които засягат основополагащи за обществото ни въпроси.

Сякаш някъде далече в миналото и в старата журналистическа практика остана правилото да се отстоява теза с обективност и обосновка, която не би наранила другата позиция. Сигурно е и въпрос на майсторлък, но и на такава среда, която не би търпяла подобни прояви.

А сега Волгин, водещ в БНР и автор на не една и две книги, поставя пръст на точното място - уважението на чуждото мнение и начините на отстояване на собствено мислене, в т.ч. най-вече по отношение на тоталното разделение на „дясно” и „ляво”. 

И за медиите има железни правила

Уж беше условно според редица политици и коментаторпи, уж „всички сме братовчеди в тази страна”, ама автоматично ставаш „тъпак”, „комунистически изрод”, „червена бабичка” или най-малкото „чугунена глава”, ако само споменеш в социалните мрежи, че имаш ”съмнения в дясната интерпретация на света”.

Нали всеки има право на мнение и да го отстоява, нали сме в демократична страна, в която не се преследва различието, нали всички искаме свобода и просперитет? Оказва се на практика, че охулването не винаги е по поръчка на собстгвеници на медии, а просто начин на мислене на пишещи хора, които за 24 години не успяха да изградят в журналистическата среда онази търпимост и толератност, която да послужи като пример на общество.

Борбата за правда и справедливост няма как да не изисква и правдиви слова, и правото да признаваш съществуването на друго мнение, колкото и това да е неприятно. Нали това беше и един от каноните за добра журналистика?

И журналист с име да си, трябва да знаеш,че има правила, които няма как да не се спазват, когато става въпрос за външна политика и сигурност. И това няма нищо общо с „десните” или „леви” пристрастия на посланика или журналиста. Когато става въпрос за |България, думите трябва да се мерят на кантар, където и да е.

Социалните мрежи не са безобидни, както се убедихме напосрледък. Пък е те не са единственото място за казване на дадена „истина”. Ето че и печатните медии могат да дават място на различни мнения.- важното е да се създаде средата, където всеки да може да отстоява позиции. Позиции, но в полза ва обществото, а не на неговото разединение.

Защото в крайна сметка какво става? Имаме едно разединено общество по всички теми на деня и никой не сочи път, а само хули „другите”. Време ни е не само да казваме истината, да информираме, но и да съхраним единството на нацията и да сведем взаимната си омраза до градивна търпимост. 

 

Сподели в
 

Ботев (Пловдив) приема Славия в контролна среща преди подновяването на шампионата. Спарингът ще се състои на 29 май от 17:00 ч. на централния терен на "Футболен комплекс Ботев 1912".

29.05.2020/09:05

Американският президент Доналд Тръмп заплаши да въведе регулации за социалните мрежи в интернет или дори да ги спре, предаде Ройтерс.

28.05.2020/09:04

164 издателства получиха петицията на Стефан Тамбуев - сина на легендарния журналист Георги Тамбуев, за намаляване на ДДС върху печата, след като им я разпрати лично, съобщи самият той.

27.05.2020/09:03

Награди "Русе", "Студент на годината" и "Млад творец" бяха връчени на церемония в Доходното здание в крайдунавския град, съобщиха от общинската управа.

26.05.2020/09:02

Досъбното производство работи по 2 основни хипотези - нещастен случай и самоубийство, за смъртта на варненския журналист Георги Александров, съобщи на брифинг апелативният прокурор Владимир Чавдаров.

24.05.2020/15:27

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Един от най-красивите месеци в годината – май, ни радва не само с облечените в бяла премяна дървета и раждащата се пролет, а и с очакването,че идва Денят на равноапостолните братя Кирил и Методий, когато отбелязваме българската просвета и култура, когато част от учениците завършват школото и поемат нелекия и пълен з неизвестности път на живота. Тогава не пропускаме да отбележим и почетем труда на всички подвластни на българското слово, сред които сме и ние журналистите, а и тези,които издават книгите. В навечерието на празника „се срещнах“ с една дама, съчетала в себе си тези две толкова отговорни и трудни професии. В дните на пандемия разговарям с известната журналистка и издател Надежда Кабакчиева.

23.05.2020 /08:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

125 години изминаха от гибелта на героя и идеолога на кубинското национално освобождение - поета и публициста, пристигнал с кораб да освобождава родината си и убит преди да изгрее свободата й, досущ автора на „Хаджи Димитър” и „Смешен плач”. Народът на Куба го нарича Апостол на свободата - както ние, българите, наричаме и нашия най-свят герой. Днес паметникът на Марти в София отново бе отрупан с цветя - никаква пандемия не може да попречи на почитта.

19.05.2020 /20:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Разказваме за изтъкнатия съветски кинодокументалист, извървял с камера всички фронтове на епохалната битка с хитлеризма и оставил уникални исторически кадри, влезли в съветско-американската документална киноепопея от 1978-ма „Неизвестната война/Великата Отечествена”.

09.05.2020 /14:48 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Тези, които са израснали със съветски филми, навярно си спомнят в лентите, посветени на Великата отечествена война, изразителния и плътен глас, който започваше съобщенията за войната с „От съветското информбюро“, или пък „Внимание! Говори Москва!“. Гласът на Юрий Левитан. Говорителят, чийто глас по време на войната чакаха да чуят от най-възрастния до най-малкия в Съветския съюз.

08.05.2020 /09:22 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

През 2020 г. се навършва век и половина от първото гражданско честване на равноапостолите Св. Св. Кирил и Методий в Хасково, за което има писмени свидетелства.

24.05.2020 /14:58 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Като кмет в началото на ХХ век Тодор Табаков построява най-много училища в Плевен, част от които се ползват и до ден-днешен.

24.05.2020 /13:50 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

Решението е взето от УС на СБЖ съобразно заповедта на министър Кирил Ананиев относно продължаването на ограничителните мерки във връзка с борбата с COVID-19 и в отговор на многобройни обаждания от делегати на предстоящото Общо събрание на СБЖ за неговото отлагане за есента на 2020 година.

20.05.2020 /20:57

Настояваме заедно с приемането на новия медиен закон и задължителната публична обществена експертиза по него с участието на медиите и гражданското общество, да се поиска оставката на сегашния неубедителен състав на СЕМ, като с новия закон да бъде увеличена числеността му и да бъде създаден нов, истински обществен регулатор с граждански квоти в него, като гаранция за независимостта му.

10.05.2020 /17:04

 Мнения

Като председател на Комисията по журналистическа етика подкрепям позицията на Управителния съвет на СБЖ, споделена и от много колеги, че в този си състав и формат СЕМ не може да бъде гарант на свободата на словото и е натоварен с непосилни за неговата незадоволителна експертиза задачи. Крайно време е СЕМ да бъде преформатиран, да се създаде по-широка регулаторна рамка на обществените медии, да се включи гражданска квота и се въведе обществен надзор в медийния регулатор.

11.05.2020 /14:18 | Автор: Мария Нецова | Източник: СБЖ

Всяка година, особено по това време, когато „Безсмъртният полк” стяга редиците си да премине по трудния и славен път на Победата, донесла освобождението на Европа и света от „хитлеристката чума” – по-страшна от всяка позната пандемия, се активизират, особено в медиите, споровете кой има по-голям принос.

04.05.2020 /13:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 35 гости

Бързи връзки