Начало
 
 

Ще остане ли в медиите местенце и за нас?

09.08.2013 /21:21 | Автор : Зорница Илиева | Източник: лично мнение Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Къде сме: пред или зад обектива – не знаем

Горещият август и „ваканцуването” дадоха възможност да разсеем поглед от постоянното взиране в родния тв екран, за да не пропуснем случайно нещо „по-различно”, нещо по-„пърформънско” в продължаващите близо 60 дни протести.

Протестите бяха темата на деня от сутрешните, обедните и вечерните блокове на всички национални канали.

Целокупният български народ се къпеше в политически новини и събития, предимно от вътрешно естество, от ранни зори до късен здрач и никой не може да упрекне журналисти и медии,че го държат в неведение.

В същото време във всякакви анализи у нас за нивото на медийно отразяване и присъствие като водещ световен пример винаги се посочваха ВВС, понякога германските АRD, дори и ZDF. Те са обществени, знае се, че ползват достатъчно държавни средства и само там, в съответните страни, интересуващите се могат да намерят политически анализи, интервюта и становища, но само в определени часове.

Сериозната политика не е в приоритетите на останалите частни канали, където предимство е дадено на живота такъв, какъвто е, на онова, което се предполага, че интересува хората, дава им информация за нещата от ежедневието. В страната и извън нея.

Това не значи, че нивото на такива предавания е непрофесионално или „чалга”, както ние свикнахме да наричаме всичко, което е далеч от интелектуалните ни претенции, но просто от години е преценено, че политиците и политиката са „тежки теми”, изискват качество, познания и медийни водещи, които са вътре в нещата не от вчера.

Едно „БНТ такси” май не стига

Това не значи, че в европейските медии няма политически пристрастия или че те загърбват печалбата в името на по-добрата информираност на зрители, слушатели, читатели. Просто в Европа всичко е регламентирано. Държавните медии анализират с предимство бюджети, финанси, политика., а другите медии просто съобщават събитията в новините си в точно определени часове.

Извънредни събития като протести се отразяват по всички европейски медии, но анализите - защо, как и какво - после не са обсебващи теми от сутрин до вечер. Не случайно понякога No comment казва повече от дълбокомислен анализ на „постоянното присъствие” на наши  коментатори.

Това не е криене на информация, това е майсторлък да се казва повече с малко думи и ако се искат непременно внушения, т.е. определени манипулации, това на Запад става професионално, без да се унижава обществото с „инфантилно обработване”. Крайно време е да се престане с подценяването на гражданите и у нас.

Май тук е някъде ролята на журналистите като единствени, които могат да направят нещо със знанията и уменията си. Иначе наистина телевизиите ни ще си приличат като 2 капки вода, както вече ги нарекоха, а обществото ще си остава с упрека, че всички са един дол дренки. Като политиците.

Тези, които гледаме телевизия и слушаме радио непрекъснато, не харесваме видяното и чутото, коментираме с нелецеприятни думи съдържанието и после избираме какво одобряваме и какво не. А животът около нас си е проблемен и едно „БНТ такси” не стига. 


 

Сподели в
 

1 април е ден на шегата. Дано ни е останало на какво да се засмеем в ситуация, в която сме разделени, светът се чуди как ще оцелее, а заразените и жертвите са все повече с всяка изминала минута.

01.04.2020/09:03

Въведеното извънредно положение заради разпространението на коронавируса доведе до първото затваряне на медия в страната. Сп. "Програмата" обяви, че спира да излиза от 1 април 2020 г. както на хартия, така и онлайн.

31.03.2020/09:02

´´Аз не знаех, че това нещо го има от Господари на ефира. Това е най-точният разказ на това, което се случи преди 2 години. Нито съм искал да правя разследване, нито съм твърдял нещо, искахме да питаме защо министър-председателят се ядосва на фалшивата новина".

29.03.2020/09:07

WWF призовава хората да отбележат Часа на Земята 2020 от вкъщи, като на 28 март заедно с милиони съмишленици по света символично изключат светлините между 20.30 и 21.30 ч.

28.03.2020/16:20

Репортерът Виолета Манчева е новото попълнение в екипа от водещи на новинарските емисии в телевизия Bulgaria ON AIR. От днес тя ще информира за всичко най-важно от страната и света.

28.03.2020/09:06

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Председателят на Съюза на журналистите в Подмосковието и секретар в СЖР Наталия Чернишова участва в Международната журналистическа конференция, посветена на 141-годишнина от установяването на българо-руските дипломатически отношения, организатор на която беше СБЖ.

25.03.2020 /18:19 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

До 17 април в Президентския център “Борис Елцин“ в Екатеринбург е подредена изложбата на личния фотограф на президента Борис Елцин и един от най-известните майстори на обектива в Русия и света Дмитрий Донски - „Зад кадър“ представя свои снимки, придружени от историите на тяхното създаване.

22.03.2020 /17:53 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Миналата седмица вицепрезидентът на МФЖ и секретар на СЖР Тимур Шафир беше гост на СБЖ по повод Международната журналистическа конференция във връзка със 141-годишнина от установяването на дипломатически отношения между България и Русия.

11.03.2020 /18:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Какви истории стоят зад прочутия кадър, заснет на 5 март 1960 г.? Каква драма я предшества и още какви следват? Защо тиражиралият я италиански издател Джанджакомо Фелтринели и изнеслият илюстрирания с нея „Боливийски дневник” Антонио Аргедас загиват еднакво? Крачил ли е Бърни Сандърс до Че и Фидел в Хавана?

09.03.2020 /14:45 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

През 1927 г. в Хасково киносалоните са затворени за дезинфекция, а учениците са във ваканция.Това са едни от най-сериозните противоепидемични мерки, прилагани в града и документирани от тогавашната преса.

01.04.2020 /14:28 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Парадакосите и нелепиците край нямат... И по света, и в България. Защо ли? Ами ето ви пример. Преди няколко години моя колежка, която работеше тогава във в. „Новинар” и поддържаше и рубрика за годишнини на известни личности, подирила снимка на легендарния в гилдията ни проф. Георги Боршуков.

28.03.2020 /13:28 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

В свое специално послание президентът на Международната федерация на журналистите (МФЖ) Юнес Мджахед призовава организациите членки, сред които е и СБЖ, да продължават да бранят правата на журналистите дори и в тежките условия на глобалната здравна криза около коронависура/ Covid-19. Предлагаме текста на обръщението, получено в СБЖ.

23.03.2020 /13:12

Държавният глава е обезпокоен, че предвидените санкции за невярна информация могат да бъдат употребени срещу всяко неудобно свебодомислие и ще останат в сила и след края на сегашната криза с коронавируса. Румен Радев призовава също така за спешни социални мерки за защита на най-пострадалите от настоящата ситуация

22.03.2020 /13:52

Под предлог за борба с дезинформацията около сегашната пандемия, се предлага оспорван от гилдията и обществото орган като СЕМ да цензурира онлайн медии, което е в разрез с конституцията. Недопустимо е това да се прави по принцип, а особено пък в условията на извънредно положение и преди сериозно професионално обсъждане на преструктурирането на СЕМ, смята председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова

20.03.2020 /20:47

 Мнения

В тези дни на непреживени досега изпитания, когато виждаме какво става в живота „по света и у нас” през прозореца или от екрана на телевизора, чуваме гласове на близки и приятели по телефона, абе една нежелана, но явно нужна изолация – човек, за да избегне неминуемото изостряне на атмосферата и отношенията вкъщи – какво му остава: да коментира последната информация от кризисния щаб или разните конспиративни версии откъде и как ни се стовари на главите този коронен вирус. Дори такива прочетени през годините мнения, че земята се опитва с всякакви средства да се освободи/спаси от нас и т.н.

22.03.2020 /18:04 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

От началото на вечерните балконни аплодисменти – благодарност към лекари, медицински сестри, санитари, органи на реда, фармацевти, които се грижат разпространението на коронавируса да се ограничава, аз лично ръкопляскам силно за журналистите.

18.03.2020 /14:53 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 30 гости

Бързи връзки