Начало
 
 

Славка Бозукова: „Стандарт” е истинският вестник

10.08.2013 /22:16 | Източник: Стандарт/СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Славка Бозукова води „Стандарт” само нагоре, с лекота и усмивка...

Признавам си, че ми е много трудно да напиша нещо оптимистично. По принцип правя това на всеки рожден ден на вестника, споделя от сърце главната редакторка на „Стандарт”:

Тази година, без съмнение, няма аналог. Не само защото пак навършваме пълнолетие и ставаме на 21. А защото страната ни е много болна, а разболя и нас.

Едва ли има някой, който да не се чувства в най-голямата неизвестност, в която е попадал от началото на живота си. Или поне от 1997 г. насам. И да не си е задал поне 100 пъти въпросите: Какво става? А какво следва?

Но ако тогава пропаднахме от финансовата криза, която впоследствие приватизацията уталожи, сега всички си даваме сметка, че става дума не само за пари. Или за липсата им. А за нещо много по-важно. Сегашната бездна, в която живеем,

руши авторитети, помита поколения

и разбива дългогодишни приятелства. На тяхно място покълва само омраза, отрицание и чудовищен антагонизъм. Говорят само тези, които не искаме да слушаме. А тези, от чието мнение имаме жизнена нужда, са се скрили в черупките си. И как да ги обвиним при положение че всеки, който се появи под прожекторите, се наказва светкавично от публиката.

Спомням си как лансирането за служебен премиер на еврокомисарката Кристалина Георгиева през пролетта роди много от заглавията в сайтовете. "Крие срамна тайна, казвала се е Сталинка". Още тогава си дадох сметка, че разделението в обществото ни е стигнало до критичната точка, от която започва пропадането във водовъртежа на разрушените ценности. Каквото и да говорят всички, факт е, че 58 дни

пред очите ни сякаш има 2 Българии

- на хората от площадите и на политиците. Диалогът между тях е невъзможен, компромисът - абсурден. Всяка идея се опорочава само защото е изречена. Всеки авторитет се унищожава само защото го има. И това се случва както от парламентарната трибуна, така и от фейсбук. Аргументи се налагат с палки и павета. На пиедестал е единствено скандалът. Изконните ценности добро, зло, морал, закон се изкривяват до степен на абсурда...

В помитането на публичните посредници са повлечени и медиите. Голяма грешка е това. И то не защото ние сме безгрешни. Напротив, имаме голяма вина за днешния пат. А защото харесва ли ни или не, именно четвъртата власт е гласът на обществото, посредникът между гражданите и управляващите. Ако няма съвест да казва истината и кураж да посочва грешките както на едната, така и на другата страна, този обществен посредник е обречен. И абсолютно излишен.

Нямам престава дали има медии, които се притесняват за бъдещето си. Мога обаче със сигурност да ви уверя, че "Стандарт" не е на кръстопът. И в тези трудни за всички времена стоим изправени, с вдигнати глави. Страниците ни са достатъчно доказателство, че това е истинският вестник - дава широката трибуна и в същото време пълни палитрата от гледни точки.

Десетки хиляди българи посягат всеки ден към "Стандарт" и за нещо друго. Не просто за да се информират по горещите теми, но и за да станат съпричастни с

хората чиито съдби променяме

с кампаниите си А те са десетки - от "Не сте сами" до "Чудесата на България" и "Възкреси доброто". Днес няма никакво значение колко безсънни нощи са ни стрували или какви усилия сме положили. Можем само да обещаем, че ще продължим да ги правим.

Защото искрено вярвам, че България повече от всичко има нужда от добрини, от национална гордост и от самочувствие. И че именно вие, читателите на "Стандарт", пазите в сърцето си надеждата за промяна. Усещането, че Терминал 2 не е единственият изход. И вярата, че децата ни ще имат бъдеще тук, в родината ни.

И затова искам да кажа на всички вас: "Горе сърцата, ние сме българи!". Наричат медиите вездесъщи. Те могат да възпитават, но могат и да рушат. Наскоро се изумих, гледайки в тв предаване 16-годишни момичета, чиято единствена цел бе да станат миски. Доказвайки интелекта си, едно от тях написа БългариА, друго - сладолеТ, защото се римувало със самолет.

Ако не беше толкова тъжно, сигурно щеше да е смешно. Но доказва колко важно е медиите да следват призванието си – да са коректив. Вярвам, че ние в "Стандарт" ще го правим и занапред. Ще създаваме авторитети, ще показваме добрия пример и ще се борим с чалга културата. С една дума - ще отстояваме високия стандарт на професията. Честит празник, приятели!

------

* Бел. СБЖ: Да пожелаем всички от СБЖ на колегите от „Стандарт” и в бъдеще да са все тъй обществено ангажирани и точни професионалисти. Специални поздрави и от мен, Петър Пъдев – бях в първия екип на прохождащия вестник. Поляхме обилно брой номер 1. Редакцията бе в едни бараки на гърба на Военното училище. Май само Исак Гозес остана и до днес в изданието. Наздраве, момичета и момчета!
(П. П;)


 

Сподели в
 

1 април е ден на шегата. Дано ни е останало на какво да се засмеем в ситуация, в която сме разделени, светът се чуди как ще оцелее, а заразените и жертвите са все повече с всяка изминала минута.

01.04.2020/09:03

Въведеното извънредно положение заради разпространението на коронавируса доведе до първото затваряне на медия в страната. Сп. "Програмата" обяви, че спира да излиза от 1 април 2020 г. както на хартия, така и онлайн.

31.03.2020/09:02

´´Аз не знаех, че това нещо го има от Господари на ефира. Това е най-точният разказ на това, което се случи преди 2 години. Нито съм искал да правя разследване, нито съм твърдял нещо, искахме да питаме защо министър-председателят се ядосва на фалшивата новина".

29.03.2020/09:07

WWF призовава хората да отбележат Часа на Земята 2020 от вкъщи, като на 28 март заедно с милиони съмишленици по света символично изключат светлините между 20.30 и 21.30 ч.

28.03.2020/16:20

Репортерът Виолета Манчева е новото попълнение в екипа от водещи на новинарските емисии в телевизия Bulgaria ON AIR. От днес тя ще информира за всичко най-важно от страната и света.

28.03.2020/09:06

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Председателят на Съюза на журналистите в Подмосковието и секретар в СЖР Наталия Чернишова участва в Международната журналистическа конференция, посветена на 141-годишнина от установяването на българо-руските дипломатически отношения, организатор на която беше СБЖ.

25.03.2020 /18:19 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

До 17 април в Президентския център “Борис Елцин“ в Екатеринбург е подредена изложбата на личния фотограф на президента Борис Елцин и един от най-известните майстори на обектива в Русия и света Дмитрий Донски - „Зад кадър“ представя свои снимки, придружени от историите на тяхното създаване.

22.03.2020 /17:53 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Миналата седмица вицепрезидентът на МФЖ и секретар на СЖР Тимур Шафир беше гост на СБЖ по повод Международната журналистическа конференция във връзка със 141-годишнина от установяването на дипломатически отношения между България и Русия.

11.03.2020 /18:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Какви истории стоят зад прочутия кадър, заснет на 5 март 1960 г.? Каква драма я предшества и още какви следват? Защо тиражиралият я италиански издател Джанджакомо Фелтринели и изнеслият илюстрирания с нея „Боливийски дневник” Антонио Аргедас загиват еднакво? Крачил ли е Бърни Сандърс до Че и Фидел в Хавана?

09.03.2020 /14:45 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

През 1927 г. в Хасково киносалоните са затворени за дезинфекция, а учениците са във ваканция.Това са едни от най-сериозните противоепидемични мерки, прилагани в града и документирани от тогавашната преса.

01.04.2020 /14:28 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Парадакосите и нелепиците край нямат... И по света, и в България. Защо ли? Ами ето ви пример. Преди няколко години моя колежка, която работеше тогава във в. „Новинар” и поддържаше и рубрика за годишнини на известни личности, подирила снимка на легендарния в гилдията ни проф. Георги Боршуков.

28.03.2020 /13:28 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

В свое специално послание президентът на Международната федерация на журналистите (МФЖ) Юнес Мджахед призовава организациите членки, сред които е и СБЖ, да продължават да бранят правата на журналистите дори и в тежките условия на глобалната здравна криза около коронависура/ Covid-19. Предлагаме текста на обръщението, получено в СБЖ.

23.03.2020 /13:12

Държавният глава е обезпокоен, че предвидените санкции за невярна информация могат да бъдат употребени срещу всяко неудобно свебодомислие и ще останат в сила и след края на сегашната криза с коронавируса. Румен Радев призовава също така за спешни социални мерки за защита на най-пострадалите от настоящата ситуация

22.03.2020 /13:52

Под предлог за борба с дезинформацията около сегашната пандемия, се предлага оспорван от гилдията и обществото орган като СЕМ да цензурира онлайн медии, което е в разрез с конституцията. Недопустимо е това да се прави по принцип, а особено пък в условията на извънредно положение и преди сериозно професионално обсъждане на преструктурирането на СЕМ, смята председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова

20.03.2020 /20:47

 Мнения

В тези дни на непреживени досега изпитания, когато виждаме какво става в живота „по света и у нас” през прозореца или от екрана на телевизора, чуваме гласове на близки и приятели по телефона, абе една нежелана, но явно нужна изолация – човек, за да избегне неминуемото изостряне на атмосферата и отношенията вкъщи – какво му остава: да коментира последната информация от кризисния щаб или разните конспиративни версии откъде и как ни се стовари на главите този коронен вирус. Дори такива прочетени през годините мнения, че земята се опитва с всякакви средства да се освободи/спаси от нас и т.н.

22.03.2020 /18:04 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

От началото на вечерните балконни аплодисменти – благодарност към лекари, медицински сестри, санитари, органи на реда, фармацевти, които се грижат разпространението на коронавируса да се ограничава, аз лично ръкопляскам силно за журналистите.

18.03.2020 /14:53 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 26 гости

Бързи връзки