Начало
 
 

Василий Песков продължава пътешествията си

13.08.2013 /18:20 | Автор : Иван Василев | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Отиде си от нас, внезапно и нечакано, един от най-големите и самобитни творци в съвременната световна журналистика – Василий Песков. Вярно, известно беше тежкото му здравословно премеждие, но той до последно – повече от половин век! – не напусна поста си в любимия си вестник „Комсомолска правда”.

На библейска възраст – над 83 години – продължаваше да работи редом до младите не като достопочтен патриарх, който дава напътствия за праведен и успешен живот и се утешава със спомените си, а като техен неуморен, опитен и безкрайно инициативен връстник. Който води със същата страст и талант своите рубрики, влезли в живота на не едно поколение.

Беше мой приятел, макар да се виждахме рядко – разменяхме си писма, изпращаше ми всяка своя нова книга. И чрез тези книги навлизах в един нов, изумително богат, сърдечен свят, който ме спечели завинаги.

Нека само спомена заглавията, които говорят много: „Шаги по росе”, „Отечество”, „Путешествие с молодым месяцем”, „Война и люди”, „Дороги и тропы”, „По дорогам Америки”, „Край света”, „Белые сны”, „Зимовка”, „Таежный тупик” (излязла на български като „Отшелничката”), „Аляска больше, чем вы думаете”, „Проселски”, „Птицы на проводах”, „Как это было” и много други.

Сърдечни разговори и съпричастност с обикновените хора и нашумелите имена в космонавтиката и изкуството, подкрепени с окото на всевиждащия му фотообектив – не се забравяха.

На чаша чай в тясното му кабинетче в редакцията той сподели: „В голямото пътешествие винаги стават срещи, които не можеш да предвидиш... Не искам разказът ми за страната да прилича на човек в официален мундир, закопчан отгоре до долу...”

Тогава той се стягаше за неколкомесечно пътешествие из САЩ.

„Във всяка моя книга искам да повдигна някакъв важен проблем – сподели той. – Темата ми за САЩ е опазването, или по-скоро - унищожаването на природата, тая глобална заплаха за бъдещето на човека. У нас за това не може да се говори открито.

Затова реших да разкажа какви поражения се нанасят от необмислената индустриализация в Щатите – ние имаме същите проблеми...Всяка моя книга си има свой проблем. Върнах се от Африка, стягам се за Америка... Всяка пътешествие си планирам години предварително”.


...В заглавията на всички световни агенции за смъртта му четем: ”Пътешественик...”

Тогава употребих много усилия да го убедя да включи в наситената си програма и България. „А какви интересни неща мога да видя там?”

Разказах му за село Ясна поляна, където Лев Толстой се канел да идва след бягството си от дома, за Шипка, за прохладните вечери под асмата в селския двор, за родопското чудо и за още много други неща, които да го съблазнят.

Той все възкликваше: „Това е много интересно!”, а накрая ми заръча: „Купи една ученическа тетрадка, пиши отгоре: „За Песков” и в нея записвай интересни хора и обекти в България. Като дойда , ще ги обиколя...”

Тетрадката стои забутана някъде, обектите и хората са в главата ми, но Вася така и не успя да прескочи до България. Пък и такива събитие ни завъртяха...

Успях да го навия да участва във вестник „Поглед” (тогава бях зам.-главен там) със своя рубрика: „Пътешествие с Василий Песков” и тя продължи известно време. Но продължаваха – до последно – материалите му в „Окно в природу” във вестника и „В мире животных” по телевизията.


Сега, когато вече го няма, се изброяват наградите му – Ленинска, орден „За заслуги пред отечеството”, Златно перо и дори наградата „Легенда на отечествената журналистика”. Важни са, не ще и дума, но могат ли да се измерят с онова, което е оставил в сърцата и умовете на толкова хора?

Виждахме се рядко, но често ме е спохождала мисълта: „Колко е хубаво, дявол да го вземе, че има такъв човек като Василий Песков! Независимо къде се намира в този момент по грешната ни земя!”

Уви, той вече се отправи в поредното си, друго пътешествие. Но до болка ще ни липсва той и неговите открития там...
Книгата му „Как это было” („Как беше това”) е незавършена. Като живота.


Снимки Иван Василев и Архив

 

Сподели в
 

1 април е ден на шегата. Дано ни е останало на какво да се засмеем в ситуация, в която сме разделени, светът се чуди как ще оцелее, а заразените и жертвите са все повече с всяка изминала минута.

01.04.2020/09:03

Въведеното извънредно положение заради разпространението на коронавируса доведе до първото затваряне на медия в страната. Сп. "Програмата" обяви, че спира да излиза от 1 април 2020 г. както на хартия, така и онлайн.

31.03.2020/09:02

´´Аз не знаех, че това нещо го има от Господари на ефира. Това е най-точният разказ на това, което се случи преди 2 години. Нито съм искал да правя разследване, нито съм твърдял нещо, искахме да питаме защо министър-председателят се ядосва на фалшивата новина".

29.03.2020/09:07

WWF призовава хората да отбележат Часа на Земята 2020 от вкъщи, като на 28 март заедно с милиони съмишленици по света символично изключат светлините между 20.30 и 21.30 ч.

28.03.2020/16:20

Репортерът Виолета Манчева е новото попълнение в екипа от водещи на новинарските емисии в телевизия Bulgaria ON AIR. От днес тя ще информира за всичко най-важно от страната и света.

28.03.2020/09:06

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Председателят на Съюза на журналистите в Подмосковието и секретар в СЖР Наталия Чернишова участва в Международната журналистическа конференция, посветена на 141-годишнина от установяването на българо-руските дипломатически отношения, организатор на която беше СБЖ.

25.03.2020 /18:19 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

До 17 април в Президентския център “Борис Елцин“ в Екатеринбург е подредена изложбата на личния фотограф на президента Борис Елцин и един от най-известните майстори на обектива в Русия и света Дмитрий Донски - „Зад кадър“ представя свои снимки, придружени от историите на тяхното създаване.

22.03.2020 /17:53 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Миналата седмица вицепрезидентът на МФЖ и секретар на СЖР Тимур Шафир беше гост на СБЖ по повод Международната журналистическа конференция във връзка със 141-годишнина от установяването на дипломатически отношения между България и Русия.

11.03.2020 /18:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Какви истории стоят зад прочутия кадър, заснет на 5 март 1960 г.? Каква драма я предшества и още какви следват? Защо тиражиралият я италиански издател Джанджакомо Фелтринели и изнеслият илюстрирания с нея „Боливийски дневник” Антонио Аргедас загиват еднакво? Крачил ли е Бърни Сандърс до Че и Фидел в Хавана?

09.03.2020 /14:45 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

През 1927 г. в Хасково киносалоните са затворени за дезинфекция, а учениците са във ваканция.Това са едни от най-сериозните противоепидемични мерки, прилагани в града и документирани от тогавашната преса.

01.04.2020 /14:28 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Парадакосите и нелепиците край нямат... И по света, и в България. Защо ли? Ами ето ви пример. Преди няколко години моя колежка, която работеше тогава във в. „Новинар” и поддържаше и рубрика за годишнини на известни личности, подирила снимка на легендарния в гилдията ни проф. Георги Боршуков.

28.03.2020 /13:28 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

В свое специално послание президентът на Международната федерация на журналистите (МФЖ) Юнес Мджахед призовава организациите членки, сред които е и СБЖ, да продължават да бранят правата на журналистите дори и в тежките условия на глобалната здравна криза около коронависура/ Covid-19. Предлагаме текста на обръщението, получено в СБЖ.

23.03.2020 /13:12

Държавният глава е обезпокоен, че предвидените санкции за невярна информация могат да бъдат употребени срещу всяко неудобно свебодомислие и ще останат в сила и след края на сегашната криза с коронавируса. Румен Радев призовава също така за спешни социални мерки за защита на най-пострадалите от настоящата ситуация

22.03.2020 /13:52

Под предлог за борба с дезинформацията около сегашната пандемия, се предлага оспорван от гилдията и обществото орган като СЕМ да цензурира онлайн медии, което е в разрез с конституцията. Недопустимо е това да се прави по принцип, а особено пък в условията на извънредно положение и преди сериозно професионално обсъждане на преструктурирането на СЕМ, смята председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова

20.03.2020 /20:47

 Мнения

В тези дни на непреживени досега изпитания, когато виждаме какво става в живота „по света и у нас” през прозореца или от екрана на телевизора, чуваме гласове на близки и приятели по телефона, абе една нежелана, но явно нужна изолация – човек, за да избегне неминуемото изостряне на атмосферата и отношенията вкъщи – какво му остава: да коментира последната информация от кризисния щаб или разните конспиративни версии откъде и как ни се стовари на главите този коронен вирус. Дори такива прочетени през годините мнения, че земята се опитва с всякакви средства да се освободи/спаси от нас и т.н.

22.03.2020 /18:04 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

От началото на вечерните балконни аплодисменти – благодарност към лекари, медицински сестри, санитари, органи на реда, фармацевти, които се грижат разпространението на коронавируса да се ограничава, аз лично ръкопляскам силно за журналистите.

18.03.2020 /14:53 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 30 гости

Бързи връзки