Как да си спретнем контрапротестна мрежа

21.08.2013 /11:56 | Автор : Апостол Янев | Източник: webcafe.bg/Сега Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Весело е – при 31 градуса

Важен момент от контрапротестната мрежа са няколко неизвестни новинарски сайтове, които съществуват, за да преписват и препубликуват информацията от даден „извор” (и особено от блога на един журналист, който иска да става политик).

Нерядко това става с директен copy paste, но понякога има и допълнителен "принос" под формата на бомбастично заглавие, няколко вмъкнати изречения и снимка - за да е още по-сигурно, че целевата аудитория ще натисне линка.

Съобщенията не се подписват, нерядко липсва и позоваване на източника. Рядко има информация за екипа и собствеността на сайта въпреки гръмките заявки за независима и свободна журналистика.

Като правило домейните им са регистрирани за съмнително кратък период - едва една година, през юни и юли т.г. Сайтовете са изградени основно върху доста лесната за управление система WordPress, която позволява "появата" на легитимно изглеждащ новинарски портал в рамките на минути.

Смущаващо е, че почти всички "независими" онлайн издания явно работят на доброволен принцип, тъй като нямат никакви реклами. Регистрите не могат да ни кажат твърде много за тези, които стоят зад сайтовете "перални". В няколко случая се използва услуга за скриване на информацията за реалния администратор на домейна, а в други данните са непълни или явно недействителни.

Урок да приемаме гръмките заглавия

От тези мними медии не би имало почти никаква полза, ако не беше последният компонент от контрапротестната мрежа - професионалните коментатори. Т.нар. "платени форумци" от почти десетилетие са нещо обичайно за новинарските сайтове у нас, но Facebook интеграцията в сайтовете промени правилата на играта.

Сега професионалните коментатори не се крият зад никнеймове, а пропагандират от доста правдоподобно изглеждащи профили и се опитват да бъдат лидери на мнение, а не обикновени онлайн заядливци. Ако смятате, че всеки, кандидатствал да върши работата, се наема, не е вярно.

И тук, както за друга работа, си има изпитателен срок, но е седмица-две. За целта, за която са наети, "активните граждани" използват социалната мрежа - не само за словесни престрелки под статии, но и за популяризиране на съдържанието от сайтовете "перални" във всевъзможни Facebook групи.

Естествено, стените на професионалните форумци също са изпълнени с препратки, придружени с по няколко реда патетичен коментар. Често за целта се прави профил с истинската снимка на човека, който е нает. Прибавете към това и групите в социалната мрежа, за които се появиха съмнения, че са били закупени от поддръжници на правителството. Получава се една добра машина за интернет трафик.

Контрапротестната мрежа е по-организирана, по-целеустремена и по-силна от всичко, което до този момент е обединявало гражданите. Борбата с нея е тежка и минава през разкриването на задкулисните медийни зависимости и непозволените ходове на партиите. Преди това обаче хората трябва да се научат да приемат по-критично бомбастичните заглавия - за да не ги води някой за носа. (Със съкращения)


 

Сподели в
 

Европейският парламент (ЕП) прие на първо четене предложението терористичното съдържание да бъде премахвано от интернет до 1 час от получаването на съответното разпореждане от властите.

19.04.2019/15:24

Еврокомисар Мария Габриел стартира новата кампания #DigitalRespect4Her за повишаване на осведомеността за насилието, с което се сблъскват жените онлайн, съобщиха от представителство на ЕК в България.

18.04.2019/15:11

Европейският парламент (ЕП) в Брюксел отхвърли предложението да обсъди случая със задържането във Великобритания на основателя на "Уикилийкс" Джулиан Асандж в дискусията за защита на изобличителите.

17.04.2019/15:25

Сигурно 10 пъти тези дни изгледах клипчето със записа на това как британските полицаи арестуват в посолството на Еквадор в Лондон Джулиан Асандж. Това е мъчително видео.

16.04.2019/18:56

Агенциите Асошиейтед прес и Ройтерс спечелиха награди „Пулицър” за международни репортажи, вестниците "Ню Йорк таймс" и "Уолстрийт джърнъл" бяха отличени за репортажи за президента Доналд Тръмп, предаде Ройтерс.

16.04.2019/12:00

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

УС на СБЖ изпрати отворено писмо до президента, председателя на НС, премиера, партийните парламентарни групи и редица чужди посолства, изразявайки тревога от съобщенията за спешно подготвян нов медиен закон, в работата над който не са привлечени нито журналистически организации, нито изявени авторитети от гилдията

16.04.2019 /16:42

От ареста на основателя на „Уикилийкс” в Лондон до готвения от управляващите у нас нов медиен закон и пострадалите при отразяването на сблъсъците в Габрово колеги - професията ни е под ударите на агресивно налаганата по света и у нас политика на диктат и насилие над обществото, на лишаването му от правото да бъде информирано и критично към силните на деня

13.04.2019 /10:27

„Репортери без граници” е изготвила 10 предложения към кандидатите за евродепутати, които биха допринесли за по-добрата защита на свободата на словото и независимостта на медиите, съобщават от международната организация.

12.04.2019 /21:22

 Мнения

Дипломатката Жоржета Пехливанова, оглавявала посолството ни в Каракас преди закриването му през 2012 г., разказва свои преки впечатления от снимането на два филма на известната българска журналистка във Венецуела и Колумбия

21.03.2019 /13:12 | Автор: Жоржета Пехливанова | Източник: СБЖ

Германците обичат да се шегуват, че във федералната република има пет годишни сезона – четирите, познати на всички и… сезон на карнавалите. Той по традиция стартира на 11 ноември в 11.11 часа в Майнц. Този сезон слага началото на пищни и разточителни карнавални вечери и шествия в (предимно) старите, западни провинции. В някои от тях дори дните на големите карнавални шествия и пиршества са обявени за неработни.

06.03.2019 /18:31 | Автор: Елена Трифонова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 19 гости

Бързи връзки