Как да си спретнем контрапротестна мрежа

21.08.2013 /11:56 | Автор : Апостол Янев | Източник: webcafe.bg/Сега Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Весело е – при 31 градуса

Важен момент от контрапротестната мрежа са няколко неизвестни новинарски сайтове, които съществуват, за да преписват и препубликуват информацията от даден „извор” (и особено от блога на един журналист, който иска да става политик).

Нерядко това става с директен copy paste, но понякога има и допълнителен "принос" под формата на бомбастично заглавие, няколко вмъкнати изречения и снимка - за да е още по-сигурно, че целевата аудитория ще натисне линка.

Съобщенията не се подписват, нерядко липсва и позоваване на източника. Рядко има информация за екипа и собствеността на сайта въпреки гръмките заявки за независима и свободна журналистика.

Като правило домейните им са регистрирани за съмнително кратък период - едва една година, през юни и юли т.г. Сайтовете са изградени основно върху доста лесната за управление система WordPress, която позволява "появата" на легитимно изглеждащ новинарски портал в рамките на минути.

Смущаващо е, че почти всички "независими" онлайн издания явно работят на доброволен принцип, тъй като нямат никакви реклами. Регистрите не могат да ни кажат твърде много за тези, които стоят зад сайтовете "перални". В няколко случая се използва услуга за скриване на информацията за реалния администратор на домейна, а в други данните са непълни или явно недействителни.

Урок да приемаме гръмките заглавия

От тези мними медии не би имало почти никаква полза, ако не беше последният компонент от контрапротестната мрежа - професионалните коментатори. Т.нар. "платени форумци" от почти десетилетие са нещо обичайно за новинарските сайтове у нас, но Facebook интеграцията в сайтовете промени правилата на играта.

Сега професионалните коментатори не се крият зад никнеймове, а пропагандират от доста правдоподобно изглеждащи профили и се опитват да бъдат лидери на мнение, а не обикновени онлайн заядливци. Ако смятате, че всеки, кандидатствал да върши работата, се наема, не е вярно.

И тук, както за друга работа, си има изпитателен срок, но е седмица-две. За целта, за която са наети, "активните граждани" използват социалната мрежа - не само за словесни престрелки под статии, но и за популяризиране на съдържанието от сайтовете "перални" във всевъзможни Facebook групи.

Естествено, стените на професионалните форумци също са изпълнени с препратки, придружени с по няколко реда патетичен коментар. Често за целта се прави профил с истинската снимка на човека, който е нает. Прибавете към това и групите в социалната мрежа, за които се появиха съмнения, че са били закупени от поддръжници на правителството. Получава се една добра машина за интернет трафик.

Контрапротестната мрежа е по-организирана, по-целеустремена и по-силна от всичко, което до този момент е обединявало гражданите. Борбата с нея е тежка и минава през разкриването на задкулисните медийни зависимости и непозволените ходове на партиите. Преди това обаче хората трябва да се научат да приемат по-критично бомбастичните заглавия - за да не ги води някой за носа. (Със съкращения)


 

Сподели в
 

В днешния свят все по-трудно се ориентираме кое е истина и кое чиста лъжа. Това е нашето време и всички живеем в него. Всички можем да се заблудим, важното е да поддържаме информационна хигиена.

21.01.2019/13:52

Разпознаването на фалшивите новини ще е акцентът от тазгодишната кампания за Дни на медийната грамотност. Инициативата ще се проведе за втори път у нас, а реализацията й е между 4 февруари и 10 март.

21.01.2019/12:00

Журналистът Павел Колев* е новият изпълнителен директор на "Левски", обявиха от клуба на официалния си сайт. "Сините" публикуваха съобщение с промените в Управителния съвет на тима.

20.01.2019/15:17

Европейската вицешампионка в скока на височина Мирела Демирева беше наградена за лекоатлет на България за 2018 г. в традиционната анкета на сп. "Атлетика". Тази година се навършват 20 години от първото издание на списанието.

19.01.2019/14:35

Екипът на "Дума" изненада тази седмица юбилярката Корнелия Нинова с колаж, оформен като първа страница от вестника.

18.01.2019/15:22

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Международната и Европейската федерации на журналистите (IFJ / EFJ) отново призовават ЕС да се застъпи за защита на правата на всички журналисти, тъй като преговорите по Директивата за авторсоко право при цифровия единен пазар все още не са приключили, съобщават от МФЖ.

21.01.2019 /12:47

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова поздравява всички журналисти и семействата им с коледно-новогодишните празници, като им пожелава мир, здраве, обич и благоденствие

23.12.2018 /21:21

Събранието се проведе в залата за пресконференции, намираща се в сградата на Съюза на българските журналисти - София, ул. „Граф Игнатиев“ 4, етаж 3. Събранието бе открито в 10,15 часа.

21.11.2018 /20:02

 Мнения

Пошлото клипче, с което студентската ни телевизия „Алма матер” кани на кастинг кандидати за сътрудници, вече произведе поредния неприятен медиен скандал.

09.11.2018 /11:20 | Източник: СБЖ

Нима журналистите, които временно са и депутати, не виждат как бият и малтретират гилдията ни?

15.10.2018 /23:09 | Автор: Милена Димитрова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 21 гости

Бързи връзки