Експерти решават как да се пазим от е-пирати

11.11.2013 /12:02 | Автор : Димитър Абрашев | Източник: БТА Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Албена Спасова: Участваме колеги от над 20 държави

III международен форум по киберсигурност, който започва днес в София, ще наблегне на превенцията, каза в интервю за БТА Албена Спасова - председателка на УС на Международната академия за обучение по киберразследвания.

По думите й атаките срещу информационната сигурност и технологиите се развиват с еднакъв темп. Щетите, които могат да нанесат и нанасят тези атаки, са огромни - както във финансов аспект, така и в човешки и личностен.

Кои експерти по киберсигурност са поканени на форума в София?

Тази година форумът се организира от Международна академия за обучение по киберразследвания в сътрудничество с Държавна агенция "Национална сигурност" и българското звено на Задграничния консултативен съвет по сигурността (OSAC) на САЩ.

Форумът цели да събере експерти от различни сектори и организации, работещи в сферата на информационната сигурност и противодействието на киберпрестъпленията. Поканени са представители на правоохранителните органи от Югоизточна Европа и страните партньорки от Залцбургския форум: САЩ, Великобритания, Украйна, Русия, Беларус и представители на международни организации като Съвета на Европа, SELEC, Европол. Очакваме над 200 участници.

Какви теми ще разисквате?

През първия ден представители на най-големите компании от ИКТ, фармацевтика, банки и други, ще презентират своите решения и практики в информационната сигурност. Ще бъдат представени последните тенденции в киберсигурността, целенасочените атаки и защитата на големите бази данни, атаките към критичните инфраструктури, социалният инженеринг, предизвикателствата пред финансовия свят.

През втория ден ще бъдат дискутирани последните нововъведения в стратегията на ЕС в областта на сигурността: проектодирективата на Европейския парламент и на Съвета за мерките за гарантиране на високо общо ниво на мрежова и информационна сигурност в ЕС. Предвидена е симулация на кибератака с цел намиране на най-добрите и ефективни възможностите за защита.

Третият ден ще бъде затворен за широката публика. Тогава се предвижда правоохранителните органи от различните държави и организации да представят своя опит.

Какви са основните акценти в програмата и какви резултати очаквате след събитието?

Фокусът на всички теми тази година е върху превенцията. Атаките срещу информационната сигурност и технологиите се развиват с еднакъв темп. Щетите, които могат да нанесат и нанасят тези атаки, са огромни - както във финансов аспект, така и в човешки, личностен.

Затова най-добрият начин за предпазване е превенцията. Всеки, независимо дали става дума за краен потребител, служител по сигурността, ИТ експерт или разследващ киберпрестъпления, трябва да бъде наясно с последните тенденции и да знае как да се предпази.

Затова тази година, наред с презентациите на организациите от различните сектори, сме включили и симулация на кибератака. Другият акцент на форума са дискусии върху двете директиви през втория ден. Едната директива - за атаките срещу информационните системи е вече факт и трябва да се въведе до 4 септември 2015 г.

Т.е. и законотворците, и прилагащите закона и изпълняващите закона - всички трябва да са наясно с нейните клаузи. Другата директива - за мерките за гарантиране на високо общо ниво на мрежова и информационна сигурност в Съюза е все още в проект и в момента във всички държави от ЕС текат обсъждания.

Това искаме да направим и тук, в България. Да съберем всички страни - правителствени и неправителствени структури и организации и бизнесът, които да обсъдят мерките и да изложат своите становища. И в резултат - да се намери точката на баланс, да се излезе с единна позиция. (Със съкращения)


 

Сподели в
 

Полицията в Италия въвежда нова услуга за гражданите, които се опасяват от дезинформация в интернет по време не кампанията преди парламентарните избори в страната на 4 март, предаде ДПА.

23.01.2018/16:45

Социалната мрежа Фейсбук дава от днес приоритет на новини, "на които може да се има доверие", като за целта използва проучвания сред потребителите кои са авторитетните медии с високо качество.

22.01.2018/15:05

Двама журналисти с български произход влизат в експертна медийна група към Европейската комисия (ЕК). Новото звено има за своя мисия борбата с фалшивите новини.

21.01.2018/17:15

До 28 февруари училища от цялата страна могат да изпращат мотивации за участие в петото юбилейно издание на инициативата „Журналисти в училище“, съобщават организаторите:

19.01.2018/12:00

Социалните медии радикално промениха структурата и процесите на корпоративните комуникации и можем да откроим 3 фактора, които ги превръщат в изключително значими:

18.01.2018/18:50

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря докторът по трудово и осигурително право Андрей Александров

29.05.2017 /21:46 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

По повод декларацията на журналистите от предаването „Денят започва с култура” на БНТ, УС на СБЖ заявява категоричната си позиция, че свободата на словото и на журналистите в обществената телевизия трябва да бъдат гарантирани при всички обстоятелства. Ненамесата в работата на журналистите е неотменима част от професионалните и етичните стандарти и тази ценност, извоювана през годините, трябва да бъде отстоявана ежедневно.

22.01.2018 /17:55

Управителният съвет на Съюза на българските журналисти (СБЖ) подкрепя декларацията на бургаската журналистическа колегия в защита на свободата на словото.

19.01.2018 /16:28

СБЖ винаги ще се противопоставя на превръщането на журналистите в заложници или оръдия на битките между олигарси, или каквито и да е други противостоящи си лагери, и ще продължи да настоява свободата на словото и журналистическите права да бъдат законово защитени - цел, заложена и в законодателните инициативи, които отдавна вече са внесени от нас в Народното събрание и чието гласуване става все по-неотложна необходимост.

17.01.2018 /10:04

 Мнения

И отново станахме свидетели на безскрупулното използване на журналистите. Този път с представянето на Бялата книга за свободата на медиите в България. Форумът, организиран от едната от враждуващите медийни групировки, умело се опита да подмени големия проблем за българското общество - свободата на журналистите - със свободата на медиите.

13.01.2018 /15:03 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Все нещо пречи на държавните ни мъже, жени, а понякога и деца, да влязат в релсите на общественото изискване за по-добър живот. Преди време намираха оправдание в сушата, кишата и Гришата (тогавашен Бойко Борисов).

05.01.2018 /20:52 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 9 гости

Бързи връзки