Експерти решават как да се пазим от е-пирати

11.11.2013 /12:02 | Автор : Димитър Абрашев | Източник: БТА Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Албена Спасова: Участваме колеги от над 20 държави

III международен форум по киберсигурност, който започва днес в София, ще наблегне на превенцията, каза в интервю за БТА Албена Спасова - председателка на УС на Международната академия за обучение по киберразследвания.

По думите й атаките срещу информационната сигурност и технологиите се развиват с еднакъв темп. Щетите, които могат да нанесат и нанасят тези атаки, са огромни - както във финансов аспект, така и в човешки и личностен.

Кои експерти по киберсигурност са поканени на форума в София?

Тази година форумът се организира от Международна академия за обучение по киберразследвания в сътрудничество с Държавна агенция "Национална сигурност" и българското звено на Задграничния консултативен съвет по сигурността (OSAC) на САЩ.

Форумът цели да събере експерти от различни сектори и организации, работещи в сферата на информационната сигурност и противодействието на киберпрестъпленията. Поканени са представители на правоохранителните органи от Югоизточна Европа и страните партньорки от Залцбургския форум: САЩ, Великобритания, Украйна, Русия, Беларус и представители на международни организации като Съвета на Европа, SELEC, Европол. Очакваме над 200 участници.

Какви теми ще разисквате?

През първия ден представители на най-големите компании от ИКТ, фармацевтика, банки и други, ще презентират своите решения и практики в информационната сигурност. Ще бъдат представени последните тенденции в киберсигурността, целенасочените атаки и защитата на големите бази данни, атаките към критичните инфраструктури, социалният инженеринг, предизвикателствата пред финансовия свят.

През втория ден ще бъдат дискутирани последните нововъведения в стратегията на ЕС в областта на сигурността: проектодирективата на Европейския парламент и на Съвета за мерките за гарантиране на високо общо ниво на мрежова и информационна сигурност в ЕС. Предвидена е симулация на кибератака с цел намиране на най-добрите и ефективни възможностите за защита.

Третият ден ще бъде затворен за широката публика. Тогава се предвижда правоохранителните органи от различните държави и организации да представят своя опит.

Какви са основните акценти в програмата и какви резултати очаквате след събитието?

Фокусът на всички теми тази година е върху превенцията. Атаките срещу информационната сигурност и технологиите се развиват с еднакъв темп. Щетите, които могат да нанесат и нанасят тези атаки, са огромни - както във финансов аспект, така и в човешки, личностен.

Затова най-добрият начин за предпазване е превенцията. Всеки, независимо дали става дума за краен потребител, служител по сигурността, ИТ експерт или разследващ киберпрестъпления, трябва да бъде наясно с последните тенденции и да знае как да се предпази.

Затова тази година, наред с презентациите на организациите от различните сектори, сме включили и симулация на кибератака. Другият акцент на форума са дискусии върху двете директиви през втория ден. Едната директива - за атаките срещу информационните системи е вече факт и трябва да се въведе до 4 септември 2015 г.

Т.е. и законотворците, и прилагащите закона и изпълняващите закона - всички трябва да са наясно с нейните клаузи. Другата директива - за мерките за гарантиране на високо общо ниво на мрежова и информационна сигурност в Съюза е все още в проект и в момента във всички държави от ЕС текат обсъждания.

Това искаме да направим и тук, в България. Да съберем всички страни - правителствени и неправителствени структури и организации и бизнесът, които да обсъдят мерките и да изложат своите становища. И в резултат - да се намери точката на баланс, да се излезе с единна позиция. (Със съкращения)


 

Сподели в
 

Социалната мрежа Facebook работи с The Washington Post, The Boston Globe, The Economist и други медии, за да изпробва дали потребителите са склонни да се абонират за четенето на статии, пише CNBC.

23.10.2017/17:50

Международната общност трябва да окаже натиск, за да бъде разкрита истината за убийството на малтийската журналистка Дафне Галиция, заяви пред БНР Силвана ДеБоно, която е главен редактор в малтийското радио RTK и представител на Института на малтийските журналисти:

22.10.2017/14:35

Страните от Г-7 и големите интернет компании постигнаха споразумение да изготвят план за блокиране на онлайн материали с терористичен характер , предаде АФП.

21.10.2017/15:43

Политикът се завръща като главен "телохранител" на информацията в българските медии. Той стои на входа и на изхода на редакциите, контролира и се намесва в журналистическото съдържание.

20.10.2017/12:00

Доц. Георги Лозанов коментира проучването за състоянието на медиите през 2017 г. на Асоциацията на Европейските журналисти в България, според което политическият натиск върху медиите се завръща, а свободата на словото се влошава.

19.10.2017/13:59

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря докторът по трудово и осигурително право Андрей Александров

29.05.2017 /21:46 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Генералният секретар на ЕФЖ Рикардо Гутиерес известява в писмо до председателя на УС на СБЖ, че МФЖ и ЕФЖ са сезирали Платформата за защита на журналистиката на Съвета на Европа за случая с Виктор Николаев. Българското правителство ще бъде поканено за обяснения по поведението на вицепремиера Валери Симеонов

11.10.2017 /16:39

За пореден път сме свидетели на възмутително, арогантно и несъвместимо с демократичните норми поведение на властимащи спрямо журналист - откритите заплахи, отправени в ефир към телевизиониния водещ Виктор Николаев от депутата на ГЕРБ Антон Тодоров и от вицепремиера Валери Симеонов.

08.10.2017 /13:06

СБЖ категорично осъжда заканите в ефир към телевизионния водещ Виктор Николаев, отправени от депутата на ГЕРБ Антон Тодоров и от вицепремиера Валери Симеонов. Подобно поведение е открито покушение срещу свободата на словото, а тя е фундамент на демокрацията

06.10.2017 /20:06

 Мнения

Журналистиката е огледало, макар и често криво. Но не тя е виновна за онова, което отразява и в част от което я е превърнал политическият модел, оседлал обществото ни. Единството на гилдията днес е по-нужно отвсякога. Иначе и този път възмущението от властимащите наглеци ще излети само в свирката на непомръдващия локомотив „Гражданско общество”

08.10.2017 /17:54 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Пояснявам: Ако слушате редовно Българското национално радио (БНР). И още по-конкретно – програма „Хоризонт“. Е, сега да си дойдем на думата.

19.09.2017 /16:38 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 27 гости

Бързи връзки