Експерти решават как да се пазим от е-пирати

11.11.2013 /12:02 | Автор : Димитър Абрашев | Източник: БТА Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Албена Спасова: Участваме колеги от над 20 държави

III международен форум по киберсигурност, който започва днес в София, ще наблегне на превенцията, каза в интервю за БТА Албена Спасова - председателка на УС на Международната академия за обучение по киберразследвания.

По думите й атаките срещу информационната сигурност и технологиите се развиват с еднакъв темп. Щетите, които могат да нанесат и нанасят тези атаки, са огромни - както във финансов аспект, така и в човешки и личностен.

Кои експерти по киберсигурност са поканени на форума в София?

Тази година форумът се организира от Международна академия за обучение по киберразследвания в сътрудничество с Държавна агенция "Национална сигурност" и българското звено на Задграничния консултативен съвет по сигурността (OSAC) на САЩ.

Форумът цели да събере експерти от различни сектори и организации, работещи в сферата на информационната сигурност и противодействието на киберпрестъпленията. Поканени са представители на правоохранителните органи от Югоизточна Европа и страните партньорки от Залцбургския форум: САЩ, Великобритания, Украйна, Русия, Беларус и представители на международни организации като Съвета на Европа, SELEC, Европол. Очакваме над 200 участници.

Какви теми ще разисквате?

През първия ден представители на най-големите компании от ИКТ, фармацевтика, банки и други, ще презентират своите решения и практики в информационната сигурност. Ще бъдат представени последните тенденции в киберсигурността, целенасочените атаки и защитата на големите бази данни, атаките към критичните инфраструктури, социалният инженеринг, предизвикателствата пред финансовия свят.

През втория ден ще бъдат дискутирани последните нововъведения в стратегията на ЕС в областта на сигурността: проектодирективата на Европейския парламент и на Съвета за мерките за гарантиране на високо общо ниво на мрежова и информационна сигурност в ЕС. Предвидена е симулация на кибератака с цел намиране на най-добрите и ефективни възможностите за защита.

Третият ден ще бъде затворен за широката публика. Тогава се предвижда правоохранителните органи от различните държави и организации да представят своя опит.

Какви са основните акценти в програмата и какви резултати очаквате след събитието?

Фокусът на всички теми тази година е върху превенцията. Атаките срещу информационната сигурност и технологиите се развиват с еднакъв темп. Щетите, които могат да нанесат и нанасят тези атаки, са огромни - както във финансов аспект, така и в човешки, личностен.

Затова най-добрият начин за предпазване е превенцията. Всеки, независимо дали става дума за краен потребител, служител по сигурността, ИТ експерт или разследващ киберпрестъпления, трябва да бъде наясно с последните тенденции и да знае как да се предпази.

Затова тази година, наред с презентациите на организациите от различните сектори, сме включили и симулация на кибератака. Другият акцент на форума са дискусии върху двете директиви през втория ден. Едната директива - за атаките срещу информационните системи е вече факт и трябва да се въведе до 4 септември 2015 г.

Т.е. и законотворците, и прилагащите закона и изпълняващите закона - всички трябва да са наясно с нейните клаузи. Другата директива - за мерките за гарантиране на високо общо ниво на мрежова и информационна сигурност в Съюза е все още в проект и в момента във всички държави от ЕС текат обсъждания.

Това искаме да направим и тук, в България. Да съберем всички страни - правителствени и неправителствени структури и организации и бизнесът, които да обсъдят мерките и да изложат своите становища. И в резултат - да се намери точката на баланс, да се излезе с единна позиция. (Със съкращения)


 

Сподели в
 

Лицензът на ТВ 7 и “Балкан Българска Телевизия” ЕАД за ефирна телевизия е бил незаконно отнет преди година от Съвета за електронни медии. Това реши тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) на 14 август.

18.08.2017/13:57

Бъдещето на интернет може да е доста по-различно, отколкото си представяме. Все повече държави ограничават достъпа до мрежата чрез филтри и изисквания.

15.08.2017/16:50

Любимият на българите източник на информация в интернет е сайт, в който авторите нямат имена, редакцията няма адрес и телефон за връзка, а самото издание не е обявило фирмата, която го издава и кой е нейният собственик.

15.08.2017/09:34

Учени най-накрая откриха ключа към щастието след повече от половин век изследвания. Оказва се, че щастливият живот не се крие нито в парите, нито в славата, нито във властта, а единствено в добрите взаимоотношения между хората.

14.08.2017/13:50

В редакцията влезе разярен масивен мъж в костюм и вратовръзка и като ми препречи пътя към вратата, тежко каза:

13.08.2017/17:15

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря докторът по трудово и осигурително право Андрей Александров

29.05.2017 /21:46 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Ние, в Съюза на българските журналисти, изразяваме нашата съпричастност към журналиста от БНТ Иво Никодимов, който бе обект на нападение и побой в Борисовата градина в София.

25.07.2017 /19:15

Неприемливо е български автор на един от двата представени в Брюксел доклади за медийния плурализъм да злепоставя СБЖ, подменяйки фактите за приноса на Съюза в защита на колегията и на по-прозрачната медийна среда. Общата кауза изисква друго - солидарност на гилдията

13.07.2017 /21:34

„Новинарският час” по програма „Хоризонт” на БНР представи организираната от СБЖ среща-разговор за бъдещето на „Радио България” като „изпълнено обещание” на ръководството на националното радио да започне такава широка обществена дискусия. Наложително е БНР да излезе с официално уточнение по въпроса

07.07.2017 /23:38

 Мнения

ВАСИЛ ЛЕВСКИ! Колкото и пълно изследване да се направи за него и неговото дело, то ще бъде НЕПЪЛНО, недостатъчно! Каквито и силни думи да изречем или напишем сега ние за Дякона, те ще бъдат СЛАБИ!

19.07.2017 /22:35 | Автор: Борислав Костурков | Източник: СБЖ

Случва се понякога ловците да попадат в собствените си капани. Колкото и опит да са натрупали през годините, колкото и улов да са занесли у дома. Особено, ако броят на плячката от природата надхвърля значително възпитанието и характера на индивида. Е така се зароди и поредния нашенски феномен – дългогодишен практикант на професията да не сдържи в някой момент нерви и да смъмри, че дори да плаши журналист само за зададен от него въпрос.

26.06.2017 /11:11 | Автор: Валентин Колев, председател на Комисията по информационна и издателска дейност на СБЖ | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 30 гости

Бързи връзки