Експерти решават как да се пазим от е-пирати

11.11.2013 /12:02 | Автор : Димитър Абрашев | Източник: БТА Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Албена Спасова: Участваме колеги от над 20 държави

III международен форум по киберсигурност, който започва днес в София, ще наблегне на превенцията, каза в интервю за БТА Албена Спасова - председателка на УС на Международната академия за обучение по киберразследвания.

По думите й атаките срещу информационната сигурност и технологиите се развиват с еднакъв темп. Щетите, които могат да нанесат и нанасят тези атаки, са огромни - както във финансов аспект, така и в човешки и личностен.

Кои експерти по киберсигурност са поканени на форума в София?

Тази година форумът се организира от Международна академия за обучение по киберразследвания в сътрудничество с Държавна агенция "Национална сигурност" и българското звено на Задграничния консултативен съвет по сигурността (OSAC) на САЩ.

Форумът цели да събере експерти от различни сектори и организации, работещи в сферата на информационната сигурност и противодействието на киберпрестъпленията. Поканени са представители на правоохранителните органи от Югоизточна Европа и страните партньорки от Залцбургския форум: САЩ, Великобритания, Украйна, Русия, Беларус и представители на международни организации като Съвета на Европа, SELEC, Европол. Очакваме над 200 участници.

Какви теми ще разисквате?

През първия ден представители на най-големите компании от ИКТ, фармацевтика, банки и други, ще презентират своите решения и практики в информационната сигурност. Ще бъдат представени последните тенденции в киберсигурността, целенасочените атаки и защитата на големите бази данни, атаките към критичните инфраструктури, социалният инженеринг, предизвикателствата пред финансовия свят.

През втория ден ще бъдат дискутирани последните нововъведения в стратегията на ЕС в областта на сигурността: проектодирективата на Европейския парламент и на Съвета за мерките за гарантиране на високо общо ниво на мрежова и информационна сигурност в ЕС. Предвидена е симулация на кибератака с цел намиране на най-добрите и ефективни възможностите за защита.

Третият ден ще бъде затворен за широката публика. Тогава се предвижда правоохранителните органи от различните държави и организации да представят своя опит.

Какви са основните акценти в програмата и какви резултати очаквате след събитието?

Фокусът на всички теми тази година е върху превенцията. Атаките срещу информационната сигурност и технологиите се развиват с еднакъв темп. Щетите, които могат да нанесат и нанасят тези атаки, са огромни - както във финансов аспект, така и в човешки, личностен.

Затова най-добрият начин за предпазване е превенцията. Всеки, независимо дали става дума за краен потребител, служител по сигурността, ИТ експерт или разследващ киберпрестъпления, трябва да бъде наясно с последните тенденции и да знае как да се предпази.

Затова тази година, наред с презентациите на организациите от различните сектори, сме включили и симулация на кибератака. Другият акцент на форума са дискусии върху двете директиви през втория ден. Едната директива - за атаките срещу информационните системи е вече факт и трябва да се въведе до 4 септември 2015 г.

Т.е. и законотворците, и прилагащите закона и изпълняващите закона - всички трябва да са наясно с нейните клаузи. Другата директива - за мерките за гарантиране на високо общо ниво на мрежова и информационна сигурност в Съюза е все още в проект и в момента във всички държави от ЕС текат обсъждания.

Това искаме да направим и тук, в България. Да съберем всички страни - правителствени и неправителствени структури и организации и бизнесът, които да обсъдят мерките и да изложат своите становища. И в резултат - да се намери точката на баланс, да се излезе с единна позиция. (Със съкращения)


 

Сподели в
 

6 месеца след убийството на малтийската журналистка и блогър Дафне Каруана Галиция 45 журналисти от цял свят, които са продължили работата й по разследване на корупцията в Малта, публикуват поразителните си изводи, предаде АФП, цитирана от БТА.

21.04.2018/17:15

В Центъра за култура и дебат „Червената къща „Андрей Николов” в София е открита изложбата с карикатури „€председателство” на Съюза на българските художници.

19.04.2018/16:50

Българското национално радио бе домакин на среща на групата на „Еврорадио ноктюрно“ – проект на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU), посветен на излъчването на класическа музика в програмите на обществените радиостанции.

18.04.2018/14:05

Семейство Алла и Чавдар Георгиеви подредиха първата си самостоятелна изложба в Общинската художествена галерия "Поломие” в Лом.

17.04.2018/16:51

„Няма да засилваме мъката на хората, попаднали в беда или пострадали от престъпление, и ще съобщаваме такива информации със съчувствие и сдържаност. Ще уважаваме желанието на хората да не бъдат безпокоени в скръбта си”.

15.04.2018/15:35
?>

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова е категорична, че е недопустимо доминиращите глобални медии да се използват не само за нагнетяване на международната ескалация, но и като инструмент за производство на претекст за прибягване до санкции и военни действия. Гьобелсовската пропаганда на сто пъти повторени лъжи, поднасяни като истина, е удар и по професията ни, и по интелигентността на човечеството, и по съдбата на планетата

18.04.2018 /14:21

Фокусът е върху прозрачността в собствеността, организацията и финансирането на медиите. Обръща внимание също, че интернет-посредниците придобиват все по-голям контрол върху потока, наличността, намирането и достъпността на информация и друго онлайн съдържание. Изтъква се важната роля на обществените медии

13.04.2018 /10:54

По случай големия православен празник българският патриарх Неофит изпраща до СБЖ саморъчно подписана илюстрирана картичка с неговите поздравления за Великден. Текстът гласи:

08.04.2018 /08:01

 Мнения

Прославената членка на СЕМ заведе съдебен иск за обида срещу известния журналист и депутат. Искът й е за 23 000 лв. Тя се почувствала „обидена и огорчена” от изказвания на Симов от парламентарната трибуна и от негови публикации, в които той реагира на отправени от Жотева заплахи към друг журналист заради зададен й въпрос

23.02.2018 /18:19 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Достойно влизам в книгата на рекордите на Гинес – упражнявах престижна журналистическа професия в страна членка на ЕС, близо година не ми се плащаше заплата за труда ми, но аз оцелях. Значи мога да оцелея и на Марс.

19.02.2018 /08:09 | Автор: Оля Ал-Ахмед | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 24 гости

Бързи връзки