Експерти решават как да се пазим от е-пирати

11.11.2013 /12:02 | Автор : Димитър Абрашев | Източник: БТА Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Албена Спасова: Участваме колеги от над 20 държави

III международен форум по киберсигурност, който започва днес в София, ще наблегне на превенцията, каза в интервю за БТА Албена Спасова - председателка на УС на Международната академия за обучение по киберразследвания.

По думите й атаките срещу информационната сигурност и технологиите се развиват с еднакъв темп. Щетите, които могат да нанесат и нанасят тези атаки, са огромни - както във финансов аспект, така и в човешки и личностен.

Кои експерти по киберсигурност са поканени на форума в София?

Тази година форумът се организира от Международна академия за обучение по киберразследвания в сътрудничество с Държавна агенция "Национална сигурност" и българското звено на Задграничния консултативен съвет по сигурността (OSAC) на САЩ.

Форумът цели да събере експерти от различни сектори и организации, работещи в сферата на информационната сигурност и противодействието на киберпрестъпленията. Поканени са представители на правоохранителните органи от Югоизточна Европа и страните партньорки от Залцбургския форум: САЩ, Великобритания, Украйна, Русия, Беларус и представители на международни организации като Съвета на Европа, SELEC, Европол. Очакваме над 200 участници.

Какви теми ще разисквате?

През първия ден представители на най-големите компании от ИКТ, фармацевтика, банки и други, ще презентират своите решения и практики в информационната сигурност. Ще бъдат представени последните тенденции в киберсигурността, целенасочените атаки и защитата на големите бази данни, атаките към критичните инфраструктури, социалният инженеринг, предизвикателствата пред финансовия свят.

През втория ден ще бъдат дискутирани последните нововъведения в стратегията на ЕС в областта на сигурността: проектодирективата на Европейския парламент и на Съвета за мерките за гарантиране на високо общо ниво на мрежова и информационна сигурност в ЕС. Предвидена е симулация на кибератака с цел намиране на най-добрите и ефективни възможностите за защита.

Третият ден ще бъде затворен за широката публика. Тогава се предвижда правоохранителните органи от различните държави и организации да представят своя опит.

Какви са основните акценти в програмата и какви резултати очаквате след събитието?

Фокусът на всички теми тази година е върху превенцията. Атаките срещу информационната сигурност и технологиите се развиват с еднакъв темп. Щетите, които могат да нанесат и нанасят тези атаки, са огромни - както във финансов аспект, така и в човешки, личностен.

Затова най-добрият начин за предпазване е превенцията. Всеки, независимо дали става дума за краен потребител, служител по сигурността, ИТ експерт или разследващ киберпрестъпления, трябва да бъде наясно с последните тенденции и да знае как да се предпази.

Затова тази година, наред с презентациите на организациите от различните сектори, сме включили и симулация на кибератака. Другият акцент на форума са дискусии върху двете директиви през втория ден. Едната директива - за атаките срещу информационните системи е вече факт и трябва да се въведе до 4 септември 2015 г.

Т.е. и законотворците, и прилагащите закона и изпълняващите закона - всички трябва да са наясно с нейните клаузи. Другата директива - за мерките за гарантиране на високо общо ниво на мрежова и информационна сигурност в Съюза е все още в проект и в момента във всички държави от ЕС текат обсъждания.

Това искаме да направим и тук, в България. Да съберем всички страни - правителствени и неправителствени структури и организации и бизнесът, които да обсъдят мерките и да изложат своите становища. И в резултат - да се намери точката на баланс, да се излезе с единна позиция. (Със съкращения)


 

Сподели в
 

БНТ – 25 605-и епизод на "Дързост и красота". Рич е вече на 143 години и е заплодил всичко възможно. Майка му Стефани Форестър е на 162.

24.06.2017/18:52

В момента катарската телевизия "Ал Джазира" е подложена на кръстосан огън, който със сигурност ще доведе до промени в стила й на работа.

21.06.2017/13:59

Американският президент Доналд Тръмп е известен с изблиците си в Туитър, които сега стават експонати в сатирична изложба, организирана от популярен комик, информира ДПА.

19.06.2017/18:53

По покана на Радко Влайков, посланик на България в Сърбия, журналистът и писател Ганчо Ганчев ще представи довечера пред българската общност в Белград новоизлязлата си хумористична книга „Избрано“.

19.06.2017/12:00

"С отворена уста" е черно-бяло ретроспективно пътуване, създадено през 2014 г. за Центъра за изкуство "Томас и Валиенте".

18.06.2017/18:51

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря докторът по трудово и осигурително право Андрей Александров

29.05.2017 /21:46 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Комисията по журналистическа етика на СБЖ излезе със становище по повод изложението на отговорния редактор на сайта на СБЖ Къдринка Къдринова, сезирала Комисията за заплахи, отправени към нея от члена на СЕМ Бетина Жотева по време на заседание на Комисията по културата и медиите към Народното събрание на 15 юни 2017 г.

23.06.2017 /15:56

„Интеграцията ни в ЕС изисква комуникация, а не изолация. Неприемливо е в навечерието на Българското председателство на съвета на ЕС да се обсъжда идеята за закриването на „Радио България”.” Това заяви държавният глава на среща с журналисти от предванията на БНР за чужбина. Александър Велев спря реформата си и обеща "обществена дискусия"

16.06.2017 /17:25

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова изпрати писмо до председателите на журналистическите дружества на СБЖ, в което са описани възможностите за почивка на съюзните членове в Международния дом на журналистите във Варна през 2017 г.

16.06.2017 /17:10

 Мнения

Случва се понякога ловците да попадат в собствените си капани. Колкото и опит да са натрупали през годините, колкото и улов да са занесли у дома. Особено, ако броят на плячката от природата надхвърля значително възпитанието и характера на индивида. Е така се зароди и поредния нашенски феномен – дългогодишен практикант на професията да не сдържи в някой момент нерви и да смъмри, че дори да плаши журналист само за зададен от него въпрос.

26.06.2017 /11:11 | Автор: Валентин Колев, председател на Комисията по информационна и издателска дейност на СБЖ | Източник: СБЖ

Последният медиен скандал, при който член на Съвета за електронни медии (СЕМ) без всякакви задръжки заплаши публично журналист, е сериозно доказателство, че отреденото ни от класацията на „Репортери без граници“ 109-о място по свобода на словото е реално. Както се казва, и това ни е много.

23.06.2017 /20:16 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 41 гости

Бързи връзки