Събития 120 г.

Къде ще е юбилейният знак в Търново?

Още преди настъпването на юбилейната година за вестникарството в България, Съюзът на българските журналисти призова колегите и управниците на десетки градове да ознаменуват значимите годишнини с паметни знаци, с кръщаване на имената на известни журналисти на площади и улици...

Конференция в СБЖ посветена на 120-годишнината

Теоретико-приложна конференция на тема: „Журналисти за един мирен свят” ще се състои в София на 19 септември от 11 часа в централата на СБЖ на Граф Игнатиев

Научна конференция организира СБЖ

На 5 и 6 ноември 2014 година от 10.00 ч. в Съюза на българските журналисти, ул.”Граф Игнатиев” 4, ет.3 ще се проведе научна конференция на тема:”Културата в журналистиката, журналистиката като култура”. Очакваме ви!

Научна конференция ”Културата в журналистиката, журналистиката като култура”

Двудневният форум, организиран от Съюза на българските журналисти, е заключителен от програмата за отбелязването на 120-годишнината от създаването на организирано журналистическо движение в България. Участниците подкрепиха кандидатурата на Ирина Бокова за Генерален сeкретар на ООН.

Приветствие към участниците в научната конференция ”Културата в журналистиката, журналистиката като култура”

В словото си при откриването на конференцията, Снежана Тодорова, и.д председател на УС и главен секретар на СБЖ направи ретроспекция на тази знаменателна годишнина, както и на нейното отбелязване чрез проведените от Съюза на българските журналисти инициативи.

С международна конференция за медийната култура продължи програмата на СБЖ за годишнините на българската журналистика

В продължение на два дни Съюзът на българскитке журналисти проведе първата по рода си международна конференция „Културата в журналистиката – журналистиката като култура“. В нея участваха със свои позиции над 10 журналисти, научни дейци и преподаватели от България.

СБЖ в Плевен издаде уникален в. "Северно ехо днес"

В Плевен излезе от печат брой първи и единствен на в. "Северно ехо днес", посветен на 120 години на организираното журналистическо движение в България.

Открит бе площад „Журналист” в Нова Загора

По предложение на Дружество Нова Загора при Съюза на българските журналисти, Общинският съвет в Нова Загора взе принципно решение за именуване на площад "Журналист" в град Нова Загора. На 22 декември 2014 г. идеята бе реализирана.

Марката на българската журналистика краси корицата на филателната библия

Тия дни абонатите получиха наведнъж броевете 11 и 12 на „Филателен преглед“. Който не знае, това е „списание за маркоиздаване, пощенска история и филателия“, което излиза вече 76 години!

Страница: първа | предишна | 1 | 2 | последна (2)

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Роден на 31.12.1931 г., но записан в кръщелното на 01.01.1932 г., "за да мине в следващия набор за казармата", както обяснява самият Димитри Иванов - още с това начало в живота си той излиза от всякакви стандарти, за да стигне до днес такива професионални и човешки висини, каквито средният съвременен кръгозор изобщо няма капацитет да фокусира.

11.01.2022 /20:20 | Източник: СБЖ/dimitriivanov.com

През 2022-ра ще се навършат 30 години, откакто загубихме изтъкнатия фотограф Тодор Славчев, запечатал в образи и голяма част от историята на СБЖ. Нека си спомним отново за него и да отдадем дължимото на забележителния му принос във фотографията.

31.12.2021 /19:07 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Университетска изследователка от Хонконг предлага обширен анализ на приноса за възраждането на журналистиката на фактите от страна на филипинската журналистка и издателка Мария Реса, която тази година бе отличена с Нобелова награда за мир заедно с руския си колега Дмитрий Муратов.

16.12.2021 /16:13 | Автор: Проф. Юен-ин Чан | Източник: gijn.org

Известният френски журналист, писател и интелектуалец с националистически дискурс Ерик Земур обяви официално, че влиза в надпреварата за президент на Франция на изборите догодина и ще се опита да „изсели“ Макрон от Елисейския дворец. Новината обиколи всички световни информационни агенции, след като Земур с летящ старт обяви кандидатурата си.

05.12.2021 /09:39 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

В новия том VII на „Известия на бургаския музей“ е публикувано изследването на журналистката Диана Славчева „Бургаската преса в годините от Освобождението до 1944 г.“

18.01.2022 /13:10 | Източник: СБЖ

Медийната мрежа в област Силистра в миналото е представлявала богата палитра. Понастоящем - скромна, но от сърце

01.10.2021 /19:06 | Автор: Йордан Георгиев, Марин Минев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Второ знаково отстраняване от в. „Дума” на емблематична журналистка в рамките на два дни буди сериозна тревога за нови нива в посегателството над свободата на словото и правата на журналистите в България. Редно е и правителството да се произнесе, защото тревожните действия идват от сила, представена в него.

14.01.2022 /16:16

Апелираме към колегията да се присъедини към петицията в защита на Велиана Христова и към други солидарни действия, с които заедно да отстоим свободата на словото и журналистическите права.

13.01.2022 /15:57

Компетентните органи трябва да реагират незабавно на информацията за заплаха срещу главния редактор на BIRD Атанас Чобанов. В световен мащаб острата реакция срещу посегателства над журналисти също е мерило за демокрацията – от погромите срещу медии в Казахстан до разправата с разобличителя от „Уикилийкс” Джулиан Асандж

10.01.2022 /08:57

 Мнения

„Чистката” във в. „Дума” е опасен симптом и за правата на журналистите, и за обществената търпимост към посегателства срещу критични гласове.

19.01.2022 /12:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Такава ни е съдбата – да бъдем глашатаи на истината. Няма да сме журналисти, ако търсим нещо друго в професията и в живота. А те ни поставят пред изпитания...

26.12.2021 /16:00 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 20 гости

Бързи връзки