Полет през вековете

Българските медии в Източна Румелия

За българите Пловдив се налага като безспорна столица на Източна Румелия. През седемте румелийски години в Пловдив се издават много книги, 35 вестника и списания.

Гилдията рекла: „Не Централен дом, а СБЖ!“

Не пропускам хрониките „Преди години“ или „На този ден“, които някои всекидневници поддържат. От тях често се научават неочаквани факти.

Софийските списания и вестници преди 70 години

Почвам с уточнение. Времето, за което ще стане дума, е лятото на 1946-а. Оттогава до днес календарът е отброил 68 лета. Минала била година и половина от преломната есен на 1944-а.

Изрезки от старите търновски вестници

В няколко поредни броя на вестника авторката публикува подбрани от нея публикации от различни години и издания. Да надзърнем в тях:

Как бе построен Международният дом на журналистите край Варна

Общоприетата максима твърди, че журналистите работят дори по време дори и по време на отпуската. Тази стара максима се потвърждава и от практиката в Международния дом на журналистите във Варна, чието строителство е замислено преди близо 60 години.

Янко Забунов е пионер на специализирания печат в България

През май т.г. Регионалният исторически музей в Плевен се включи за девети път в Европейската инициатива „Нощ в музея”. Хиляди плевенчани и гости разгледаха експонатите, сред които и вещи на идеолога на българското земеделско движение Янко Забунов.

Изрезки от старите търновски вестници

Областният всекидневник "Борба" пулбикува серия от материали от стари броеве. Ето публикуваниет в последния брой на вестника:

129 години навършва медийната преса в Крайдунавска Добруджа – стартът е с три вестника наведнъж в Силистра

Историята, включително и на „чудото журналистика“, има своето начало, което е добре да бъде напомняно…поне веднъж на 120 + 9 години или когато има хубави поводи: например, във връзка с обединените две годишнини чествания през 2014 година: „170 години българска журналистика и 120 години организирано журналистическо движение в България“, дело на Съюза на българските журналисти.

Хербст ни завеща: Никому в угода, на никого напук!

Най-престижната творческа награда за журналистика у нас е назована с името на Йосиф Хербст. Той е първият председател на първото у нас журналистическо сдружение, официално регистрирано в 1905 г., пише авторът във в. „България сега”, Чикаго.

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

На 8 юни 1972 г. южновиетнамският фотограф Ник Ут заснема покъртителен кадър с пищящо от болка и ужас голо момиченце, обгорено от изсипан над село Чан Банг край Сайгон американски напалм. Какво стои зад разтърсващия образ?

09.06.2022 /20:20 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

От 5 юни насам няма никаква следа от британския журналист Дом Филипс, писал за „Гардиан”, „Вашингтон пост” и „Ню Йорк Таймс”, и от придружаващия го бразилски експерт по коренните амазонски народи Бруно Араужо Перейра. Двамата си били на експедиция в долината Жавари край границата с Колумбия и Перу. Властите са мудни в издирването, а в зоната действат наркотични, златодобивни, дърводобивни, земеделски и бракониерски мафии.

09.06.2022 /18:02 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

В навечерието на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност известната българска изкуствоведка, журналистка и познавач на тънкостите на Седмото изкуство Олга Маркова получи най-престижното отличие на Министерство на културата „Златен век“ – звезда. Отдавна искахме тя да гостува на сайта на СБЖ, но все нещо се случваше. Тези дни Олга Маркова намери време да разговаряме с нея за българската журналистика, изкуство и кино, за нейните срещи със звездите от големия екран, за разговорите ѝ с тях и незададените въпроси.

09.06.2022 /09:38 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Снежана Тодорова, Соня Алексиева, Енчо Господинов, Иван Тодоров, Красимира Дионисиева нанизаха пъстра броеница от спомени за големия журналист, писател и пътешественик Ясен Антов на сбирка в негова памет, организирана от журналистическото дружество „Пътешествие и туризъм”. Включи се и синът му Траян Антов, известен спортен журналист, а специален видеопоздрав отправи и внучката му Мария, студентка в Амстердам.

27.05.2022 /16:30 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Журналисти, а не научни работници първи разясняват на широката публика произхода на името на Плевен.

20.06.2022 /18:19 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Явор Чучков търси подкрепа за издигане на паметник на своя прадядо Ефрем Чучков (1870-1923) - един от ръководителите на българската организация ВМОРО/ВМРО, най-големият приятел и съратник на Гоце Делчев.

05.06.2022 /17:24 | Автор: Явор Чучков | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Недопустимо е – особено за европейци – да се забравят думите на Волтер: „Може да не съм съгласен с това, което казваш, но докато съм жив, ще защитавам правото ти да го казваш”. Повтаряме и подчертаваме: спусканите от ЕС забрани за достъп до медийни източници, обявявани за пропагандни, погазват гражданските свободи в обществото и пречат на професионалната работа на журналистите.

07.06.2022 /18:49

В деня в памет на великия поет, публицист, революционер и на всички, паднали за свободата и независимостта на България, нека отново сверим посоката си със завещания от тях морален и духовен кодекс.

02.06.2022 /08:00

Нека поднесем цветя и се поклоним пред великото дело на светите братя Кирил и Методий, дарили ни с азбуката и с извисяващата сила на просветата.

23.05.2022 /15:54

 Мнения

Размисли по повод два телевизионни концерта в празничните дни.

26.04.2022 /15:08 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Министерството на културата отказа да подпомогне с 2000 лв. издаването на сборник с лирика на поета, написал „Една българска роза”, по повод неговата 95-годишнина, защото там не са чували за него.

19.04.2022 /20:09 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 28 гости

Бързи връзки