Полет през вековете

Българските медии в Източна Румелия

За българите Пловдив се налага като безспорна столица на Източна Румелия. През седемте румелийски години в Пловдив се издават много книги, 35 вестника и списания.

Гилдията рекла: „Не Централен дом, а СБЖ!“

Не пропускам хрониките „Преди години“ или „На този ден“, които някои всекидневници поддържат. От тях често се научават неочаквани факти.

Софийските списания и вестници преди 70 години

Почвам с уточнение. Времето, за което ще стане дума, е лятото на 1946-а. Оттогава до днес календарът е отброил 68 лета. Минала била година и половина от преломната есен на 1944-а.

Изрезки от старите търновски вестници

В няколко поредни броя на вестника авторката публикува подбрани от нея публикации от различни години и издания. Да надзърнем в тях:

Как бе построен Международният дом на журналистите край Варна

Общоприетата максима твърди, че журналистите работят дори по време дори и по време на отпуската. Тази стара максима се потвърждава и от практиката в Международния дом на журналистите във Варна, чието строителство е замислено преди близо 60 години.

Янко Забунов е пионер на специализирания печат в България

През май т.г. Регионалният исторически музей в Плевен се включи за девети път в Европейската инициатива „Нощ в музея”. Хиляди плевенчани и гости разгледаха експонатите, сред които и вещи на идеолога на българското земеделско движение Янко Забунов.

Изрезки от старите търновски вестници

Областният всекидневник "Борба" пулбикува серия от материали от стари броеве. Ето публикуваниет в последния брой на вестника:

129 години навършва медийната преса в Крайдунавска Добруджа – стартът е с три вестника наведнъж в Силистра

Историята, включително и на „чудото журналистика“, има своето начало, което е добре да бъде напомняно…поне веднъж на 120 + 9 години или когато има хубави поводи: например, във връзка с обединените две годишнини чествания през 2014 година: „170 години българска журналистика и 120 години организирано журналистическо движение в България“, дело на Съюза на българските журналисти.

Хербст ни завеща: Никому в угода, на никого напук!

Най-престижната творческа награда за журналистика у нас е назована с името на Йосиф Хербст. Той е първият председател на първото у нас журналистическо сдружение, официално регистрирано в 1905 г., пише авторът във в. „България сега”, Чикаго.

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Роден на 31.12.1931 г., но записан в кръщелното на 01.01.1932 г., "за да мине в следващия набор за казармата", както обяснява самият Димитри Иванов - още с това начало в живота си той излиза от всякакви стандарти, за да стигне до днес такива професионални и човешки висини, каквито средният съвременен кръгозор изобщо няма капацитет да фокусира.

11.01.2022 /20:20 | Източник: СБЖ/dimitriivanov.com

През 2022-ра ще се навършат 30 години, откакто загубихме изтъкнатия фотограф Тодор Славчев, запечатал в образи и голяма част от историята на СБЖ. Нека си спомним отново за него и да отдадем дължимото на забележителния му принос във фотографията.

31.12.2021 /19:07 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Университетска изследователка от Хонконг предлага обширен анализ на приноса за възраждането на журналистиката на фактите от страна на филипинската журналистка и издателка Мария Реса, която тази година бе отличена с Нобелова награда за мир заедно с руския си колега Дмитрий Муратов.

16.12.2021 /16:13 | Автор: Проф. Юен-ин Чан | Източник: gijn.org

Известният френски журналист, писател и интелектуалец с националистически дискурс Ерик Земур обяви официално, че влиза в надпреварата за президент на Франция на изборите догодина и ще се опита да „изсели“ Макрон от Елисейския дворец. Новината обиколи всички световни информационни агенции, след като Земур с летящ старт обяви кандидатурата си.

05.12.2021 /09:39 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

В новия том VII на „Известия на бургаския музей“ е публикувано изследването на журналистката Диана Славчева „Бургаската преса в годините от Освобождението до 1944 г.“

18.01.2022 /13:10 | Източник: СБЖ

Медийната мрежа в област Силистра в миналото е представлявала богата палитра. Понастоящем - скромна, но от сърце

01.10.2021 /19:06 | Автор: Йордан Георгиев, Марин Минев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Второ знаково отстраняване от в. „Дума” на емблематична журналистка в рамките на два дни буди сериозна тревога за нови нива в посегателството над свободата на словото и правата на журналистите в България. Редно е и правителството да се произнесе, защото тревожните действия идват от сила, представена в него.

14.01.2022 /16:16

Апелираме към колегията да се присъедини към петицията в защита на Велиана Христова и към други солидарни действия, с които заедно да отстоим свободата на словото и журналистическите права.

13.01.2022 /15:57

Компетентните органи трябва да реагират незабавно на информацията за заплаха срещу главния редактор на BIRD Атанас Чобанов. В световен мащаб острата реакция срещу посегателства над журналисти също е мерило за демокрацията – от погромите срещу медии в Казахстан до разправата с разобличителя от „Уикилийкс” Джулиан Асандж

10.01.2022 /08:57

 Мнения

„Чистката” във в. „Дума” е опасен симптом и за правата на журналистите, и за обществената търпимост към посегателства срещу критични гласове.

19.01.2022 /12:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Такава ни е съдбата – да бъдем глашатаи на истината. Няма да сме журналисти, ако търсим нещо друго в професията и в живота. А те ни поставят пред изпитания...

26.12.2021 /16:00 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 23 гости

Бързи връзки