Да разлистим сп. „Ученически другар” от 1898 г.

18.02.2014 /12:01 | Автор : Ирина Садъкова | Източник: БТА Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


И сега списанието се чете от възрастните на един дъх

Ако предстои Световното изложение в Париж през 1900 г., Маркони вече е правил опити с телеграфа без жици, а на 2 август е изригнал Везувий, значи е 1898 година.

Съобщенията са от първите броеве на сп. "Ученически другар". Какво още вълнува учениците по онова време, ни дават да разберем пожълтелите, но не е и жълти, страници на рубриката "Новини из науката и живота".

Има ли океани на Марс, колко бързо летят враните, как се пречиства водата с озон, може ли да се използва уличният прах, питат и отговарят авторите на списанието.

"Другар" разказва още за ученически дружества за покровителстване на животните във Франция и Англия. На министъра на просвещението е представен техният устав. Учениците се задължават да се отнасят милостиво към домашните животни, никога да не ги плашат или дразнят. Те се застъпват за жестоко третирани животни. "Ако някой разтури гнездо, прави му се строго мъмрене от учителя".

Списанието представя подробно и летни ученически колонии в Лондон и Брюксел - деца от града живеят на село. Така малките граждани закрепват здравето си, а сближаването с природата действа върху им възпитателно. Освен това се запознават с други, по-здрави условия за живот - сред добри и трудолюбиви селски семейства.

Български гимнастици свикват конгрес

Напълно очаквано, просвещението е важна тема из страниците на "Ученически другар". "Какво значение имат безплатните библиотеки, всеки знае. Те намаляват пияниците, комарджиите, празноскитащите. С голяма полза са за умственото развитие. Стараят се да ги откриват навсякъде колкото може повече. В Лондон били открити още три общодостъпни.

„У нас например в София няма ли нужда от 2-3 такива народни, безплатни библиотеки? Повече отвсякъде ние имаме нужда от такива, колкото по-скоро се основат, толкова по-добре ще бъде за благосъстоянието на народа", сигурни са авторите на списанието от края на 19-и век.

Представени са експедиции до Лхаса и Патогония. Пише и за електрически изтребител на мъглата - защото "страшни пакости са ставали по моретата и океаните, когато заседне над тях гъста мъгла". Има вече план за осветяване на Атлантическия океан с плаващи маяци, разказва още "Ученически другар".

На бедните се препоръчват къщи с тухли от памук, на практичните - хартиена якичка от 7 пласта, и то с изненада - на обратната им страна са отпечатани календар или полезни обяви. Детето няма нужда от играчки, възкликва списанието, като се позовава на цариградски вестник и нова теория в педагогиката.

Покъщнината в стаята, хората, техните занимания и движения, животните, колите - всичко възбужда вниманието му и с всичко играят сетивата и умът му. В "Новините из науката и живота" следва красива информация за карта на света, направена изцяло от скъпоценни камъни, за всяка държава - различни.

Съобщено е също, че българските юнаци-гимнастици, които са образували в много градове дружества, са се събрали на общ конгрес. Отново и отново списанието се връща към теми като всемирното изложение в Париж (като цитира европейски издания) - "между многото интересни неща ще има и един гигантски велосипед, който по големината си щял да надмине известната Айфелова кула".

Хората искали да знаят и за златната рибка

Още една тема с продължение - с редове от лондонското списание "Електрикал Ревю" се съобщават резултати от новите опити в Англия с телеграфа на италианеца Маркони. "Тия опити са продължили 10 деня наред между царската яхта (въоръжен кораб за пътуване), наречена "Osborne", и една телеграфна станция.

Всяка заран са били пращани депеши до Английската кралица, с които са й съобщавали за здравето на Галския принц. „Височината на мачтата на апарата на брега била 30 метра, корабът е бил далеч от пристанището на 3 км и половина. Някои от телеграмите се състоели от 100 до 150 думи".

И друга новост на вниманието на младата българска аудитория от 1898 г. - "На един американец дошла оригинална и остроумна идея - да устрои гостилница без прислуга. Не ястията се поднасят при посетителя, а той се поднася при тях - с помощта на механизъм, който се движи непрекъснато”. Едничкото неудобство на автоматичната гостилница, отбелязва изданието, е, че "столът стои по малко пред всяко блюдо, та ако на човека се хареса някое много и иска да си хапне повечко, трябва да яде много бърже".

Освен от добра храна, хората открай време се интересуват и от златната рибка. Тя, разкрива списанието, не съществува само в приказките. Открита е в Япония. "Рибката, с която ще запознаем читателите, е новост в науката и почна да се разпространява между любителите на аквариумите неотдавна. Тая рибка е твърде малка животинка, около 3и половина сантиметра, и е пренесена от Япония”.

„Какво й е научнато название, още не е известно. Тая прекрасна мъничка животинка има бисерен цвят, тъй че като се обръща към слънцето, пречупва лъчите и отражава всички цветове на дъгата. Освен това блещи като злато, сменя цвета си".

Колкото до художествената подборка в месечното литературно списание "Ученически другар", целта й е - обясняват съставителите - да подпомогне нравственото развитие на "крехковъзрастния юноша", да развие "вкуса и сърцето". Затова в нея "има достатъчно вещество за развитие на истината и морала". (Със съкращения)


 

Сподели в

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

На 8 юни 1972 г. южновиетнамският фотограф Ник Ут заснема покъртителен кадър с пищящо от болка и ужас голо момиченце, обгорено от изсипан над село Чан Банг край Сайгон американски напалм. Какво стои зад разтърсващия образ?

09.06.2022 /20:20 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

От 5 юни насам няма никаква следа от британския журналист Дом Филипс, писал за „Гардиан”, „Вашингтон пост” и „Ню Йорк Таймс”, и от придружаващия го бразилски експерт по коренните амазонски народи Бруно Араужо Перейра. Двамата си били на експедиция в долината Жавари край границата с Колумбия и Перу. Властите са мудни в издирването, а в зоната действат наркотични, златодобивни, дърводобивни, земеделски и бракониерски мафии.

09.06.2022 /18:02 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

В навечерието на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност известната българска изкуствоведка, журналистка и познавач на тънкостите на Седмото изкуство Олга Маркова получи най-престижното отличие на Министерство на културата „Златен век“ – звезда. Отдавна искахме тя да гостува на сайта на СБЖ, но все нещо се случваше. Тези дни Олга Маркова намери време да разговаряме с нея за българската журналистика, изкуство и кино, за нейните срещи със звездите от големия екран, за разговорите ѝ с тях и незададените въпроси.

09.06.2022 /09:38 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Снежана Тодорова, Соня Алексиева, Енчо Господинов, Иван Тодоров, Красимира Дионисиева нанизаха пъстра броеница от спомени за големия журналист, писател и пътешественик Ясен Антов на сбирка в негова памет, организирана от журналистическото дружество „Пътешествие и туризъм”. Включи се и синът му Траян Антов, известен спортен журналист, а специален видеопоздрав отправи и внучката му Мария, студентка в Амстердам.

27.05.2022 /16:30 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Журналисти, а не научни работници първи разясняват на широката публика произхода на името на Плевен.

20.06.2022 /18:19 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Явор Чучков търси подкрепа за издигане на паметник на своя прадядо Ефрем Чучков (1870-1923) - един от ръководителите на българската организация ВМОРО/ВМРО, най-големият приятел и съратник на Гоце Делчев.

05.06.2022 /17:24 | Автор: Явор Чучков | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Недопустимо е – особено за европейци – да се забравят думите на Волтер: „Може да не съм съгласен с това, което казваш, но докато съм жив, ще защитавам правото ти да го казваш”. Повтаряме и подчертаваме: спусканите от ЕС забрани за достъп до медийни източници, обявявани за пропагандни, погазват гражданските свободи в обществото и пречат на професионалната работа на журналистите.

07.06.2022 /18:49

В деня в памет на великия поет, публицист, революционер и на всички, паднали за свободата и независимостта на България, нека отново сверим посоката си със завещания от тях морален и духовен кодекс.

02.06.2022 /08:00

Нека поднесем цветя и се поклоним пред великото дело на светите братя Кирил и Методий, дарили ни с азбуката и с извисяващата сила на просветата.

23.05.2022 /15:54

 Мнения

Размисли по повод два телевизионни концерта в празничните дни.

26.04.2022 /15:08 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Министерството на културата отказа да подпомогне с 2000 лв. издаването на сборник с лирика на поета, написал „Една българска роза”, по повод неговата 95-годишнина, защото там не са чували за него.

19.04.2022 /20:09 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 26 гости

Бързи връзки