Начало
 
 

Новините срещу новините

05.03.2014 /13:58 | Автор : Андриана Михайлова | Източник: Банкер Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Две водещи телевизии се копират в програмирането

Войната за новините между bTV и Nova TV е в своя пик. Двете медии са изправили новинарските си екипи на първа огнева линия. Целта е да отстрелят най-високия рейтинг. За това са впрегнали цялата си мощ.

Правят непрестанни рокади, измислят нови рубрики, сменят, заемат и свалят водещи, местят едни емисии, правят нови студия, облепват цяла София с билбордове... С две думи - битката е тотална, безмилостна, по каноните на конкуренцията. Във водовъртежа й обаче има и забавни моменти - данните от пийпълметричните агенции, които не леко и неловко се различават.

Първият от последните залпове дойде от "Нова телевизия". На 24 февруари тя представи обновената си новинарска емисия - с ново четирисетово интерактивно студио, ново лого, нова визия и нова... водеща - на мястото на досегашната титулярка Даниела Тренчева до Николай Дойнов седна Ани Салич. До неотдавна тя бе част от екипа на bTV.

Оттам обаче я свалиха от новините с идеята, че ще води собствено предаване, но то така й не тръгна в ефир заради пропуски в концепцията и изпълнението. Вместо да воюва за връщане в играта със заместничката си Виктория Петрова, Салич си тръгна обидена. Водещата беше последната емблема на bTV, която напусна кораба малко преди промените по върховете на телевизията и пристана на конкуренцията.

Въпреки нововъведенията в "Нова тв" зрителите не бяха очаровани, поне от старта. В интернет форумите стотици граждани въстанаха заради рокадата и се размечтаха за младата и талантлива Тренчева. Оказа се, че тя не е изпратена съвсем в изгнание и пак ще води новините, но ще е във втория отбор с колегата си Христо Калоферов. "Нова телевизия" ще разберат ли скоро, че има стандарт 16/9 и бабите изглеждат по-малко дебели?", попитаха интернет потребители.

Друг интернет "зрител" - Lo mejor, пък пише: "Нова" винаги са имали кофти водещи на новините".

Рокадите в нюзрума предизвикаха и иронични коментари. Някои съветват тв управата, че за да си вдигне рейтинга, по-добре било да покани Бетина Жотева за говорителка, на което други отговориха, че Ани Цолова била достойна заместничка на пиарката на финансовото министерство по времето на Симеон Дянков.

Коментарите в мрежата обаче бледнеят пред неясната закана, която се появи в сайта на "Нова тв" - екипът на новините бил обмислил и ново съдържание на новините. Какво точно означава това? И как ще го предава това ново съдържание, не е ясно. Засега.

Отговорът на bTV

е насрочен за 4 март. От медията се заричат, че ще започнат серия от нововъведения за пролетния сезон, така че да надградят концепцията на най-гледаните новини и актуални предавания в българския ефир."Един от основните елементи, на които ще наблегнем, е разследващата журналистика.

Вече имаме сформирано ядро от доказани репортери, които ще бъдат ударният ни екип. Ще предоставим на зрителите си журналистика, която създава новини, а не просто ги отразява", обещава патетично Венелин Петков, който преди няколко дни стана шеф на "Новини, актуални предавания и спорт" в bTV Media Group.

Към "bTVНовините" се върна репортерът Ивайло Везенков, който за кратко бе в "Нова тв". Вятърът на промяната засегна и екипа на "Прогнозата за времето". Емил Чолаков, според новото ръководство, бил любимец на аудиторията и вече е негов шеф.

Сред неотложните акценти ще е и развитието на новинарската онлайн платформа и интеграцията й с телевизионните новини. Но най-осезаемата промяна на този етап засяга късните новини, които от години са точно в 22 ч. и се водят от двама водещи.

От март те ще бъдат изнесени чак в 23.30 ч. - след "Шоуто на Слави". Само за протокола - точно тогава са и късните емисии на "Нова телевизия". За да бъде съвпадението максимално, късните новини наbTVсъщо ще бъдат поверени на един човек и по-точно на Иван Георгиев. Репортерът до неотдавна работеше по документалния филм "Македония - последният проект на Коминтерна".

Водещ на вечерните новини от 19 ч. остава Юксел Кадриев. Информацията идва след поредица от слухове, че той се готвел да подаде оставка, след като Венелин Петков се издигнал в йерархията. Според запознати двамата отдавна имали "скрити симпатии", а новото разместване на кадровия ресурс не се понравило особено на Кадриев. Гена Трайкова също сяда в шефски стол, заради което слиза от екрана - тя вече ще ръководи дирекция "Новини".

Изгубени в числата

Двете пийпълметрични агенции разчетоха различно резултата от старта на новинарския сблъсък. Първото издание на обновената централна новинарска емисия на "Нова тв" е било най-гледаното в българския ефир за целия ден, похвалиха се от телевизията.

Оттам изпратиха данните на международната пийпълметрична агенция Mediaresearch, която стъпи в България само преди няколко месеца. Съдейки по числата, дебютът на новата двойка водещи е бил предпочетен от 30.7% от всички българи, които по това време са били пред телевизионните екрани. Агенцията е изчислила, че става дума за 879 хил. зрители.

Сред най-атрактивната за рекламодателите аудитория (18-49 г.) разликата, според Mediaresearch, е значителна - "Нова тв" е генерирала 29.8% пазарен дял, а конкурентът й bTVНовините - 25.3 процента .

"Този успех е резултат от дългосрочната ни стратегия, усилия и инвестиции, които направихме с цел развитие на новините на "Нова" през последната една година. За нас резултатите от изминалата вечер са много ясен знак, че българските зрители търсят и оценяват балансиран и независим подход при отразяване на новините.

Следващата ни стъпка в тази посока е развиване и налагане на още по-качественото съдържание в новините на "Нова". В същото време изненадващото решение на нашия конкурент - да замени 30 минути новини в най-гледаното време (19:00-23:00 ч.) с турски сериал, ще ни даде възможност за привличане на много нови зрители", заяви Дидие Щосел, главен изпълнителен директор на "Нова Броудкастинг Груп".

Конкурентът също изнесе данни, но на агенция ГАРБ. Според тях централните новини на bTVса били най-гледаната информационна емисия на 24 февруари. Тя е привлякла 991 хил. души, което е 39.2% от тв аудиторията. В същото време централната новинарска емисия на "Нова тв" била отчела 30.1% аудиторен дял.

"bTV Новините в 19.00 часа на 24 февруари отбелязват не само най-високия рейтинг сред новинарските емисии за деня, но отбелязват и повишаване на зрителския интерес по време на самата емисия, за разлика от тази на прекия конкурент.

Промените в концепцията и съдържанието на bTV Новините получават силно одобрение от зрителите. За това свидетелстват пийпълметричните данни, с които работят всички телевизии, рекламни агенции и рекламодатели...", твърдят подчинените на Павел Станчев.

Рекламните стратегии

И двете медии не останаха безразлични към имиджовите реклами на новинарските си продукти. bTV е заляла София с билбордове, на които водещите Венелин Петков и Гена Трайкова, както и Виктория Петрова и Юксел Кадриев гледат леко изстрадало, но за сметка на това са заобиколени от представители на различни професии - от пожарникари до лекари като доказателство на логото "Всички гледни точки".

"Нова тв" пък предприе креативна кампания в интернет под названието free2see.bg. Основното мото е "Свободни да виждаме истината". В нея хора с черни маски на очите в един момент ги свалят, защото искат да мислят и да гледат новините на "Нова". Подходът е новаторски, атрактивен, скъп и предназначен за градската активна аудитория.

След целия бум и шум около новините обаче излиза, че двете водещи телевизии у нас отново се копират. По отношение на програмирането. Всъщност новинарската война е война на старите кадри на bTV, които отидоха в "Нова тв", срещу бившите им вече колеги.

Иначе казано - и двете пийпълметрии мерят едно и също. Проблемът идва от различните числа на гледаемостта, което не само ще изостри допълнително отношенията между медиите, но и ще затрудни рекламодателите. А зрителите лесно могат да се ориентират - при новините най-много си личи кой кой е. Дори от самата им подредба.

Затова, наред с инвестициите в кампании и крадене на кадри, няма да е лошо, ако се обърне повече внимание и върху адекватното им отразяване...

Сподели в
 

Кметът на Симитли и финансов благодетел на новия член на Втора лига Септември (Симитли) Апостол Апостолов заяви пред БТА, че няма да допусне на своя стадион камери на телевизията, която държи правата за излъчване на професионалните групи.

13.07.2020/09:01

Бившата репортерка от БНТ и настояща пиарка на ВМРО Екатерина Анева изрази във Фейсбук вижданията си за това кой каква агресия упражнява по време на протестите и "24 часа" препечата разсъжданията й. В тях та приравнява журналистите и полицаите.

12.07.2020/09:07

Журналистката Елена Йончева, евродепутат от Групата на Социалистите и Демократите в Европейския парламент, сигнализира в новата Антикорупционна комисия в ЕП за събитията в България.

11.07.2020/09:06

Германският шарже д´афер в посолството във Варшава беше привикан в полското външно министерство, което обвини германските медии в манипулация и намеса в кампанията преди втори тур на президентските избори в Полша идната неделя, предаде АФП.

10.07.2020/09:05

Собственикът на "Локомотив" (Пловдив) Христо Крушарски коментира парите за правата за телевизионно излъчване, които получават футболните клубове.

09.07.2020/10:05

 Представяме ви

Вече стартираха и Летните празници на българското кино в МДЖ, организирани съвместно от СБЖ и Съюза на филмовите дейци. Всички прожекции в новото лятно кино, разположено в близост до бар „Море” в почивния комплекс, са безплатни

12.07.2020 /06:41 | Източник: СБЖ

У нас вече започнаха честванията на юбилея на безсмъртния патриарх на българската литература и българския дух Иван Вазов. Той е роден на 27 юни по стар стил или 9 юли по нов стил през 1850 г. Периодът между тези две дати е изпълнен със събития, посветени на творчеството и заветите му. Нека си припомним, че освен велик поет и писател, Вазов е бил и ярък публицист. Предлагаме тук три негови статии, които и днес вълнуват.

29.06.2020 /17:45 | Източник: СБЖ

Адам Рапопорт беше главен редактор на американското списание Bon Appétit. После се появи една стара снимка, придружена от обвинения за дискриминация в редакцията. Това издание обаче не е единственото, което се освободи от шефа си от старата гвардия. Германският в. “Ди Велт” представя седем случая.

27.06.2020 /16:58 | Автор: “Ди Велт” | Източник: "Гласове"

Ако трябва с няколко думи да се каже кой е Валентин Хаджийски, то те са: дълбоко аналитичен и точен коментатор. Неговите актуални анализи и коментари по болните теми у нас и по света впечатляват силно читателите на „Гласове“ и други български медии. Валентин Хаджийски се съгласи да бъде гост на сайта на СБЖ и нашият виртуален разговор е по болезнени и важни теми, отнасящи се за събития у нас и в САЩ, където той и семейството му вече четвърт век живеят в Голямата ябълка.

23.06.2020 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Изложба "170 години от рождението на Иван Вазов и Петър Станчов " е подредена в Историческия музей - Свиленград. С документи и снимки в поредица от табла е представена биографията на двете големи личности, свързани с историята и развитието на образователното дело в Свиленград в края на XIX век.

09.07.2020 /11:31 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

"Кому какво можем да кажем по случай кризата и инфлуенцата"- така са озаглавени шеговити съвети, публикувани в хасковския в. "Утринна поща" през 1931 г.

01.07.2020 /13:47 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Обективното информиране и отразяването на всички гледни точки остава неизменен водещ принцип в работата на колегията особено в нажежени политически ситуации, като изживяваната в момента в страната ни. СБЖ категорично отхвърля и осъжда всяка форма на насилие било срещу представители на медиите, било срещу граждани, било срещу институции.

11.07.2020 /16:34

Ако днес мишена за разтерзание е президентът на Република България, кой ще е утрешният нарочен? Онова, което се случва у нас сега, отново крещящо зове будната съвест на цяла България, на цялото ни гражданско общество, на всички истински журналисти, писатели и общественици - защото само всички заедно можем да върнем нашата прекрасна родина в лоното на нормалното й, разумното, човешкото развитие. Нека да се вслушаме отново в посланията на безсмъртния ни мъдрец Вазов: „Стресни се, племе закъсняло! Живейш ли, мреш ли, ти не знайш! След теб потомство иде цяло - какво ще да му завещайш?”

09.07.2020 /17:25

Снeжана Тодорова, председател на УС на СБЖ: „Много е трудно на фона на всеобщата подмяна, в която сме принудени да съществуваме в България, да се води обсъждане, разумен разговор, камо ли пък спор за достоверността в интерпретацията на реалността и фактите, които ни се поднасят на различни нива и от различни теоретично предназначени за информиране или дори за разследване субекти и институции.”

03.07.2020 /09:11

 Мнения

На 18 юли, 183 години след рождението ти, още търсим и жадуваме чистата и свята република, заради която увисна на бесилото. Днес висиш и на портрет в кабинетите на първите държавни и партийни ръководители. Но нито сме чиста, още по-малко свята, поклон към тези, които го сториха, че България стана република преди 74 години, та поне нещо от завета ти да е изпълнено.

13.07.2020 /16:29 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

На 21 юни се навършват 100 години от рождението на големия български публицист Веселин Йосифов, дългогодишен главен редактор на в. „Антени”, председател на СБЖ от 1976 до 1986 г.

19.06.2020 /15:44 | Автор: Георги Чаталбашев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 13 гости

Бързи връзки