„Старт“ обвя със свежест журналистиката ни

17.03.2014 /19:39 | Автор : Иван Тодоров | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Така изглеждаше „главата“ на „Старт“

Редовете пред вас са за вестник, който се появи преди повече от 40 години – през 1971-а. Спортен седмичник, комуто се полага отделна глава в историята на вестникарството ни. Пиша за пионерните времена на „Старт“...

Пиша за изданието от първите му двадесетина години, после са последвали промени и опити за възстановяване, с чиито автори и инициатори не съм запознат.

 Още с появата си вестникът предизвика интереса на тези, които се интересуваха от спорт. Най-вече на мъжете, разбира се. В ония години цялостно посветен на тая тема бе единствено вестник „Народен спорт“.
„Народен спорт“ излизаше в понеделник, четвъртък и събота. Новото издание се белна на вестникарските сергии – в тогавашните РЕП-ове, в сряда. Пиша „белна“, защото се печаташе сякаш на същата снежна хартия, която отличаваше 
по-късно и изданието на книгите – „АБВ“.

Умен бе изборът на деня за разпространението му, защото в средата на седмицата вече спокойно можеха да се оценят и коментират и футболните срещи от поредния кръг на републиканското ни първенство, и другите големи спортни събития от събота и неделя. А и да се погледне към края на поредната седмица.

Тъкмо такава –

коментарна, аналитична, прогностична бе и характеристиката на седмичника.

Ударението не бе върху информацията, както при „Народен спорт“.

Интересен бе и съветът на новото издание. Редакционният му съвет включваше и деятели, и журналисти, и писатели... Сред тях – Ваня Войнова, Ясен Антов... По-късно в карето с адреса, не знам защо, започнаха да изписват само „Редколегия“.

Настанили бяха редакцията в западното крило на стадион „Васил Левски“. На последния етаж. След изкачването на два-три ката се излизаше на тераса-площадка, която като че ли лете се използваше от ресторант, още 3-4 стъпала и се влизаше в невисок и сравнително тесен коридор. Стаите на редакторите бяха в частта, която гледаше към терена и пистата на националния стадион.

Още като студент сътрудничех – 4-5 години, а после – може би още толкова. Най-вече – с фейлетони, преводи от руски и английски, с разкази. Затова вратата, към която отивах най-често, бе на хората, отговарящи за тая тематика.

Третата или четвъртата поред от входа – вървейки на север. Там малка стаица едвам побираше три бюра. На пъстрооката Маргарита Рангелова, на Жак Шемтов и на Борис Ковачев. Кръглоликата и красива Маргарита бе софиянка, родната й махала бе при Родилния дом „Тина Киркова“ в квартал „Булина ливада“, и от нея по-голяма специалистка по художествена гимнастика нямаше. Почина рано и е добре, че с името й бе наречен турнир по художествена гимнастика...

Дребничкият Жак Шемтов имаше грижа за хумора. Бе работил и в „Стършел“, пишеше с най-голям мерак за тенис на маса, не слизаше от колелото си – освен зиме, и бе с очилата с най-елегантните и тънки рамчици, които съм виждал. Завършил Мъжкия френски колеж „Св. св. Кирил и Методий“ в столицата, знаеше не само френски, следеше много чуждестранни издания, обичаше книгите и филмите и бе чудесен редактор.

Борис Ковачев също не се отличаваше с кой знае какъв ръст, но бе пъргав като рис. Отреден му бе ресор „Хандбал“ и олимпийските проблеми. Син на известния футболист на „Славия“ Атанас Ковачев (Кълвача), той се състезава като хандбален вратар до 40-годишната си възраст. Че и повече... Бе веселяк, добряк, шегобиец, а в края на 70-те – и главен редактор на списание „Олимпийски факел“, което печаташе в Перник. Отвреме-навреме сътрудничеше с фейлетони на вестник „Трудово дело“ (там – в Строителни войски, бе карал войниклъка си), а живееше в квартал „Хаджи Димитър“...

Тия хора познавах най-добре. Но имаше, естествено, и други. Шеф на отдел „Международен“ бе Иван Жечев. А футболът бе поверен на Митьо Ексеров, по-голям брат на Никола Ексеров от БНТ –

и на двамата от години има учредена журналистическа награда.

Леката атлетика следяха и отразяваха Ешуа Алмалех (наричан от познати и приятели Шико, чичо Шико) и по-младият по години Григор Христов. За Ешуа ще разкажа някой ден специално – той наистина го заслужава. Но и той, и Григор Христов бяха тъй опитни и оправни, че на всички европейски, световни първенства и олимпиади , тъкмо те бяха – в ефира – редом със специалните пратеници на националната ни телевизия...

Петър Хаджийски бе баскетболният спец, а – всеки в областта си – се изявяваха и Стоян Гетов (стрелба), Александър Ясников и Асен Виденов (футбол), Климент Величков...
„Илюстрован спортен седмичник“ – така бе изписано до главата (стилно оформена с бели букви на фона на червен флаг) на „Старт“.

И определението бе напълно заслужено. Нерядко цялата първа страница бе отреждана само на една снимка! А десетки фотографии имаше във всеки брой – и от Емил Манджаров, и от Янко Гъров, и от Бончук Андонов...

„Запазена марка“ на изданието бе и цветната фотография на известни футболни отбори

от България, а и от цял свят. Тя биваше публикувана на последната – 16-а страница. С пояснителен текст: кога е основан съответният тим и с изреждане на имената на представените състезатели. Тия илюстрации излизаха във всеки брой и – ако търпеливо ги събираше човек – можеше да си направи цяла книжка. Неслучайно рубриката се наричаше „За вашия албум“. В ония времена това бе събитие.

Коментарен, аналитичен – това бе веруюто на вестника, оглавяван двадесетина години от Недялко Донски. Той самият никога не пишеше, а „Старт“ бе издание на Централния съвет на Българския съюз за физкултура и спорт.
Ала не само за спорт бе седмичникът. Печатаха се в него десетки откъси от книги на известни спортисти, стотици преводни разкази на спортна тематика (най-вече англоезични и руски), рецензии за книги, видели бял свят благодарение на тогавашното издателство „Медицина и физкултура“...

Редовно се появяваха и фейлетони, ситнежи, пародии, карикатури... Страниците бяха гостолюбиво предоставяни и за разкази по тематиката на вестника и от български автори – придружени с илюстрации от наши художници. С три думи речено – подход, абсолютно професионален.

Затова чест и радост бе човек да види името си в „Старт“. Редом с най-известните пера не само на спортната ни журналистика, редом с Дончо Цончев, с Валентин Пламенов в белетристичните рубрики. Щедро и плащаха във вестника. Касата му не бе на стадион „Васил Левски“, а на булевард „Дондуков“ – в малко помещение, недалеч от пресечката на булеварда с улица „11 август“. Пиша го, за да се помни.

... Имаше едно време един хубав вестник. Списваха го умно, а хиляди с нетърпение го чакаха по будките в сряда.

Да не забравяме „Старт“ и десетките, вградили силите, вдъхновението, че и живота си в него.
 

Сподели в

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

На 8 юни 1972 г. южновиетнамският фотограф Ник Ут заснема покъртителен кадър с пищящо от болка и ужас голо момиченце, обгорено от изсипан над село Чан Банг край Сайгон американски напалм. Какво стои зад разтърсващия образ?

09.06.2022 /20:20 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

От 5 юни насам няма никаква следа от британския журналист Дом Филипс, писал за „Гардиан”, „Вашингтон пост” и „Ню Йорк Таймс”, и от придружаващия го бразилски експерт по коренните амазонски народи Бруно Араужо Перейра. Двамата си били на експедиция в долината Жавари край границата с Колумбия и Перу. Властите са мудни в издирването, а в зоната действат наркотични, златодобивни, дърводобивни, земеделски и бракониерски мафии.

09.06.2022 /18:02 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

В навечерието на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност известната българска изкуствоведка, журналистка и познавач на тънкостите на Седмото изкуство Олга Маркова получи най-престижното отличие на Министерство на културата „Златен век“ – звезда. Отдавна искахме тя да гостува на сайта на СБЖ, но все нещо се случваше. Тези дни Олга Маркова намери време да разговаряме с нея за българската журналистика, изкуство и кино, за нейните срещи със звездите от големия екран, за разговорите ѝ с тях и незададените въпроси.

09.06.2022 /09:38 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Снежана Тодорова, Соня Алексиева, Енчо Господинов, Иван Тодоров, Красимира Дионисиева нанизаха пъстра броеница от спомени за големия журналист, писател и пътешественик Ясен Антов на сбирка в негова памет, организирана от журналистическото дружество „Пътешествие и туризъм”. Включи се и синът му Траян Антов, известен спортен журналист, а специален видеопоздрав отправи и внучката му Мария, студентка в Амстердам.

27.05.2022 /16:30 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Журналисти, а не научни работници първи разясняват на широката публика произхода на името на Плевен.

20.06.2022 /18:19 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Явор Чучков търси подкрепа за издигане на паметник на своя прадядо Ефрем Чучков (1870-1923) - един от ръководителите на българската организация ВМОРО/ВМРО, най-големият приятел и съратник на Гоце Делчев.

05.06.2022 /17:24 | Автор: Явор Чучков | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Недопустимо е – особено за европейци – да се забравят думите на Волтер: „Може да не съм съгласен с това, което казваш, но докато съм жив, ще защитавам правото ти да го казваш”. Повтаряме и подчертаваме: спусканите от ЕС забрани за достъп до медийни източници, обявявани за пропагандни, погазват гражданските свободи в обществото и пречат на професионалната работа на журналистите.

07.06.2022 /18:49

В деня в памет на великия поет, публицист, революционер и на всички, паднали за свободата и независимостта на България, нека отново сверим посоката си със завещания от тях морален и духовен кодекс.

02.06.2022 /08:00

Нека поднесем цветя и се поклоним пред великото дело на светите братя Кирил и Методий, дарили ни с азбуката и с извисяващата сила на просветата.

23.05.2022 /15:54

 Мнения

Размисли по повод два телевизионни концерта в празничните дни.

26.04.2022 /15:08 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Министерството на културата отказа да подпомогне с 2000 лв. издаването на сборник с лирика на поета, написал „Една българска роза”, по повод неговата 95-годишнина, защото там не са чували за него.

19.04.2022 /20:09 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 26 гости

Бързи връзки