Българските журналисти подкрепиха колегите си от Сърбия и Гърция

10.05.2014 /21:28 | Автор : Розалина Евдокимова, Петя Колева | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Последният ден на Международната журналистическа конференция "Медии и издателски политики" във Варна премина под мотото Европейско медийно законодателство.

Медийният експерт д-р Бисера Занкова сподели своите размисли за това, как би следвало да се насърчи новата медийна среда и допълни , че основната цел на Европейския съюз е създаването на конкурентен пазар за медиите. Но за да се случи това, би следвало да се приложи нов подход и създаване на нов облик на медиите.

Емоции породи изказването на Мария Антониаду - председател на Съюза на журналистите в Атина, която разказа за състоянието на медиите  в южната ни съседка по време на кризата. Орязването на бюджетите им е довело до понижаване на качеството, както и поставяне под съмнение на легитимността им. 

"Това доведе до смут в медиите- каза тя - Много вестници бяха орязани и загубиха читателската си аудитория. Заради кризата закриха 27 издания и 3 радиа. Сред спрените беше и Националната ни телевизия. Повече от 10 журналисти останаха без работа. Но и тези, които все още работим, сме под напрежение, защото не знаем какво решават работодателите."

Наскоро отново започна излъчването на реформираната Национална телевизия, в която работят вече само 200 души. В тази връзка Мария Антониаду съобщи, че Съюзът на журналистите в Атина не приема това действие на правителството.

Самата тя е била заплашвана 4 пъти заради своята борба в защита на правата на журналистите, допълни Антониаду .

След като гръцката журналистическа лидерка приключи своя емоционален разказ, по предложение на представителя на БНР Иван Върбанов участниците във форума изразиха своята подкрепа за колегите ни от Гърция и Сърбия в защита на техните права и в защита на свободата на словото.

В заключителните си думи Снежана Тодорова изрази своето задоволство от това, че е осезателно желанието на всички присъстващи да бъдем единни и да браним независимостта на медиите.

От името на участниците в конференцията тя благодари на екипа на Международния дом на журналистите с управител Георги Недялков за отличната организация по време на събитието.

Сподели в

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Роден на 31.12.1931 г., но записан в кръщелното на 01.01.1932 г., "за да мине в следващия набор за казармата", както обяснява самият Димитри Иванов - още с това начало в живота си той излиза от всякакви стандарти, за да стигне до днес такива професионални и човешки висини, каквито средният съвременен кръгозор изобщо няма капацитет да фокусира.

11.01.2022 /20:20 | Източник: СБЖ/dimitriivanov.com

През 2022-ра ще се навършат 30 години, откакто загубихме изтъкнатия фотограф Тодор Славчев, запечатал в образи и голяма част от историята на СБЖ. Нека си спомним отново за него и да отдадем дължимото на забележителния му принос във фотографията.

31.12.2021 /19:07 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Университетска изследователка от Хонконг предлага обширен анализ на приноса за възраждането на журналистиката на фактите от страна на филипинската журналистка и издателка Мария Реса, която тази година бе отличена с Нобелова награда за мир заедно с руския си колега Дмитрий Муратов.

16.12.2021 /16:13 | Автор: Проф. Юен-ин Чан | Източник: gijn.org

Известният френски журналист, писател и интелектуалец с националистически дискурс Ерик Земур обяви официално, че влиза в надпреварата за президент на Франция на изборите догодина и ще се опита да „изсели“ Макрон от Елисейския дворец. Новината обиколи всички световни информационни агенции, след като Земур с летящ старт обяви кандидатурата си.

05.12.2021 /09:39 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

В новия том VII на „Известия на бургаския музей“ е публикувано изследването на журналистката Диана Славчева „Бургаската преса в годините от Освобождението до 1944 г.“

18.01.2022 /13:10 | Източник: СБЖ

Медийната мрежа в област Силистра в миналото е представлявала богата палитра. Понастоящем - скромна, но от сърце

01.10.2021 /19:06 | Автор: Йордан Георгиев, Марин Минев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Второ знаково отстраняване от в. „Дума” на емблематична журналистка в рамките на два дни буди сериозна тревога за нови нива в посегателството над свободата на словото и правата на журналистите в България. Редно е и правителството да се произнесе, защото тревожните действия идват от сила, представена в него.

14.01.2022 /16:16

Апелираме към колегията да се присъедини към петицията в защита на Велиана Христова и към други солидарни действия, с които заедно да отстоим свободата на словото и журналистическите права.

13.01.2022 /15:57

Компетентните органи трябва да реагират незабавно на информацията за заплаха срещу главния редактор на BIRD Атанас Чобанов. В световен мащаб острата реакция срещу посегателства над журналисти също е мерило за демокрацията – от погромите срещу медии в Казахстан до разправата с разобличителя от „Уикилийкс” Джулиан Асандж

10.01.2022 /08:57

 Мнения

„Чистката” във в. „Дума” е опасен симптом и за правата на журналистите, и за обществената търпимост към посегателства срещу критични гласове.

19.01.2022 /12:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Такава ни е съдбата – да бъдем глашатаи на истината. Няма да сме журналисти, ако търсим нещо друго в професията и в живота. А те ни поставят пред изпитания...

26.12.2021 /16:00 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 24 гости

Бързи връзки