СБЖ в Плевен подготвя юбилейно издание за 120-та годишнина

13.06.2014 /22:44 | Автор : Иван Каневчев | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Иван Илиев

Различни инициативи, посветени на 120 години организирано журналистическо движение у нас обсъди на свое събрание дружеството на СБЖ в Плевен. Юбилеен вестник с най-малко 8 страници предвиждат да издадат плевенските колеги.

Засега варианти за работни заглавия са „Ново Северно ехо” (по името на най-дълго излизалия вестник в Плевен преди 1944 г.), „Гласове от Мизия” и „Гласове от Севера”. Концепцията и самото списване на юбилейния вестник бяха поверени на демократично избрана 5-членна редколегия с главен редактор Иван Илиев. (Той е създател и собственик на новинарския сайт „Плевен за Плевен”).

Предвижда се вестникът да има и електронен вариант, който да се обновява периодично. Той трябва да обедини различни интересни публикации на плевенски колеги, оставили следа във времето. За интересни архивни материали, посветени на местния периодичен печат ще се разчита на историка Красимир Петров от Регионалния исторически музей /РИМ/ в Плевен, който е доказал интереса си към темата. 

За издаването ще се търсят спонсори, като се предвижда юбилейното издание да има пълноцветни страници. Тиражът ще е около 500, тъй като на всички читалища в общината /над 100/, ще бъдат раздадени по 2-3 броя. Вестникът, посветен на 120-та годишнина, ще бъде подарен и на всички училища в региона, както и на членовете на дружеството. Предвижда се той да бъде издаден до към 15 септември, а официалното представяне да стане в Деня на будителите – 1 октомври.  

Ръководството на плевенското дружество призова колегите да се включат и в дарителската кампания, за събиране на литература, организирана от младите ротарианци. Събраните книги ще бъдат дарени на Регионалната библиотека „Христо Смирненски”. 

Част от проявите, посветени на 120-та годишнина ще бъде и гостуването на председателя на СЕМ в Плевен Георги Лозанов в близките дни. Той е поканен на разговор с колегията по темите за медийната среда днес и обективността на журналистиката.
 

Сподели в

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Роден на 31.12.1931 г., но записан в кръщелното на 01.01.1932 г., "за да мине в следващия набор за казармата", както обяснява самият Димитри Иванов - още с това начало в живота си той излиза от всякакви стандарти, за да стигне до днес такива професионални и човешки висини, каквито средният съвременен кръгозор изобщо няма капацитет да фокусира.

11.01.2022 /20:20 | Източник: СБЖ/dimitriivanov.com

През 2022-ра ще се навършат 30 години, откакто загубихме изтъкнатия фотограф Тодор Славчев, запечатал в образи и голяма част от историята на СБЖ. Нека си спомним отново за него и да отдадем дължимото на забележителния му принос във фотографията.

31.12.2021 /19:07 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Университетска изследователка от Хонконг предлага обширен анализ на приноса за възраждането на журналистиката на фактите от страна на филипинската журналистка и издателка Мария Реса, която тази година бе отличена с Нобелова награда за мир заедно с руския си колега Дмитрий Муратов.

16.12.2021 /16:13 | Автор: Проф. Юен-ин Чан | Източник: gijn.org

Известният френски журналист, писател и интелектуалец с националистически дискурс Ерик Земур обяви официално, че влиза в надпреварата за президент на Франция на изборите догодина и ще се опита да „изсели“ Макрон от Елисейския дворец. Новината обиколи всички световни информационни агенции, след като Земур с летящ старт обяви кандидатурата си.

05.12.2021 /09:39 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

В новия том VII на „Известия на бургаския музей“ е публикувано изследването на журналистката Диана Славчева „Бургаската преса в годините от Освобождението до 1944 г.“

18.01.2022 /13:10 | Източник: СБЖ

Медийната мрежа в област Силистра в миналото е представлявала богата палитра. Понастоящем - скромна, но от сърце

01.10.2021 /19:06 | Автор: Йордан Георгиев, Марин Минев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Второ знаково отстраняване от в. „Дума” на емблематична журналистка в рамките на два дни буди сериозна тревога за нови нива в посегателството над свободата на словото и правата на журналистите в България. Редно е и правителството да се произнесе, защото тревожните действия идват от сила, представена в него.

14.01.2022 /16:16

Апелираме към колегията да се присъедини към петицията в защита на Велиана Христова и към други солидарни действия, с които заедно да отстоим свободата на словото и журналистическите права.

13.01.2022 /15:57

Компетентните органи трябва да реагират незабавно на информацията за заплаха срещу главния редактор на BIRD Атанас Чобанов. В световен мащаб острата реакция срещу посегателства над журналисти също е мерило за демокрацията – от погромите срещу медии в Казахстан до разправата с разобличителя от „Уикилийкс” Джулиан Асандж

10.01.2022 /08:57

 Мнения

„Чистката” във в. „Дума” е опасен симптом и за правата на журналистите, и за обществената търпимост към посегателства срещу критични гласове.

19.01.2022 /12:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Такава ни е съдбата – да бъдем глашатаи на истината. Няма да сме журналисти, ако търсим нещо друго в професията и в живота. А те ни поставят пред изпитания...

26.12.2021 /16:00 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 24 гости

Бързи връзки