Тържествен молебен за българската журналистика

16.06.2014 /16:00 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


С камбанен звън в катедралния храм „Св. Неделя” бе извършен молебен за българската журналистика. Поводът за духовния празник беше 170-годишнината от родоначалието на българската журналистика и 120-летието от организираното журналистическо движение.

С църковната церемония започнаха тържествата по повод двете големи годишнини. Молебенът беше отслужен от викария на Софийския митрополит дядо Григорий. Под сводовете на катедралния храм се бяха събрали журналисти от всички възрасти, за да се помолят и да станат съпричастни към духовното тържество.

„В този паметен ден отправяме горещите си молитви към Бога за всички български журналисти, отправяме молитви и благодарим на Бога, че българската журналистика съществува вече 170 години – каза в приветственото си слово след края на службата епископ Григорий. - През всичките тези години българските журналисти се трудят непрестанно, стараят се и все на по-високо професионално ниво вършат своята работа – отговорна към обществото.

Преди 120 години тук, в този храм, за първи път е отслужен молебен по повод 50 години от началото на българската журналистика. И именно тогава всички журналисти заедно с държавната власт и главата на БПЦ отправят молитви към Бога. След молебена се е състояло грандиозно литийно шествие, тръгнало от входа на катедралния храм „Св. Неделя”, с което отбелязват този паметен ден.  Днес ние отбелязваме 170 г. българска журналистика и това не е малък период, през който българските журналисти са се трудили в полза на обществото, трудили са се в служба на правдата и своите ближни.”

От името на Негово светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит епископ Григорий поздрави всички български журналисти с юбилея. Главата на БПЦ пожела винаги върху представителите на медиите да бъде Божията благодат. Нека да бъдат обективни, да разпространяват истината и да са нейни служители.

В края на молебена храмът бе огласен от „На многая лета”.

Членът на УС на СБЖ и известен български публицист Любомир Пеевски с нескривано вълнение благодари на БПЦ, че е споделила двойния празник на българската журналистика заедно с нейните представители и припомни на присъстващите в храма епизоди от случилото се преди 120 години на същото това място, където се събират Иван Вазов, Алеко Константинов, Стоян Заимов, Михалаки Георгиев, проф. Шишманов, П. Р. Славейков и още 170 представители на българския духовен елит, за да отбележат с тържествен молебен половинвековния юбилей от зараждането на българската журналистика.

„Денят е обявен за национален празник от главата на БПЦ екзарх Йосиф І и от министър-председателя Константин Стоилов – каза Любомир Пеевски. - В цялата страна е имало невероятни празници и навсякъде са отслужени молебени. Искам да благодаря на Негово високо преосвещенство българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, че след 120 години ние отново сме тук. Българската журналистика и БПЦ винаги са вървели близо една до друга.

Преди Освобождението една трета от българските вестници и списания са излизали в Истанбул и са взели участие в борбата за църковна независимост. От цялата срана са идвали депеши, адресирани до Иван Вазов, до правителството, до екзарха и до П. Р. Славейков за неговата невероятна битка, която е водил за църковната независимост. Започвал да издава вестник – спирали го. Започвал нов и така стигнал до 11 вестника, но не се отказал.

През 1894 г. след този молебен в тази черква стават знаменателни неща: Иван Вазов издава „Под игото”, Алеко Константинов – „Бай Ганьо”, и много странно - правителството на Константин Стоилов пуска златни български лева и българите започват да получават заплатите си в злато. Искам да пожелая на българските журналисти едно бъдеще, в което да защитаваме заедно България, българския народ и БПЦ. Бог да бъде с нас!”

С камбанен звън започна и камбанен звън изпрати представителите на медиите, които в този знаменателен ден бяха намерили пътя към храма в сърцето на София, за да почетат и да запалят свещица за здравето и благоденствието на българската журналистика, която особено днес се нуждае силно от това.

Снимки Иван Василев

Сподели в

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Роден на 31.12.1931 г., но записан в кръщелното на 01.01.1932 г., "за да мине в следващия набор за казармата", както обяснява самият Димитри Иванов - още с това начало в живота си той излиза от всякакви стандарти, за да стигне до днес такива професионални и човешки висини, каквито средният съвременен кръгозор изобщо няма капацитет да фокусира.

11.01.2022 /20:20 | Източник: СБЖ/dimitriivanov.com

През 2022-ра ще се навършат 30 години, откакто загубихме изтъкнатия фотограф Тодор Славчев, запечатал в образи и голяма част от историята на СБЖ. Нека си спомним отново за него и да отдадем дължимото на забележителния му принос във фотографията.

31.12.2021 /19:07 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Университетска изследователка от Хонконг предлага обширен анализ на приноса за възраждането на журналистиката на фактите от страна на филипинската журналистка и издателка Мария Реса, която тази година бе отличена с Нобелова награда за мир заедно с руския си колега Дмитрий Муратов.

16.12.2021 /16:13 | Автор: Проф. Юен-ин Чан | Източник: gijn.org

Известният френски журналист, писател и интелектуалец с националистически дискурс Ерик Земур обяви официално, че влиза в надпреварата за президент на Франция на изборите догодина и ще се опита да „изсели“ Макрон от Елисейския дворец. Новината обиколи всички световни информационни агенции, след като Земур с летящ старт обяви кандидатурата си.

05.12.2021 /09:39 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

В новия том VII на „Известия на бургаския музей“ е публикувано изследването на журналистката Диана Славчева „Бургаската преса в годините от Освобождението до 1944 г.“

18.01.2022 /13:10 | Източник: СБЖ

Медийната мрежа в област Силистра в миналото е представлявала богата палитра. Понастоящем - скромна, но от сърце

01.10.2021 /19:06 | Автор: Йордан Георгиев, Марин Минев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Второ знаково отстраняване от в. „Дума” на емблематична журналистка в рамките на два дни буди сериозна тревога за нови нива в посегателството над свободата на словото и правата на журналистите в България. Редно е и правителството да се произнесе, защото тревожните действия идват от сила, представена в него.

14.01.2022 /16:16

Апелираме към колегията да се присъедини към петицията в защита на Велиана Христова и към други солидарни действия, с които заедно да отстоим свободата на словото и журналистическите права.

13.01.2022 /15:57

Компетентните органи трябва да реагират незабавно на информацията за заплаха срещу главния редактор на BIRD Атанас Чобанов. В световен мащаб острата реакция срещу посегателства над журналисти също е мерило за демокрацията – от погромите срещу медии в Казахстан до разправата с разобличителя от „Уикилийкс” Джулиан Асандж

10.01.2022 /08:57

 Мнения

„Чистката” във в. „Дума” е опасен симптом и за правата на журналистите, и за обществената търпимост към посегателства срещу критични гласове.

19.01.2022 /12:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Такава ни е съдбата – да бъдем глашатаи на истината. Няма да сме журналисти, ако търсим нещо друго в професията и в живота. А те ни поставят пред изпитания...

26.12.2021 /16:00 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 24 гости

Бързи връзки