Пловдивски журналисти почетоха най-българския роман

10.07.2014 /19:03 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


По случай 120 години откакто е излязъл романът на Иван Вазов „Под игото” и по случай юбилея на българската журналистика и организираното журналистическо движение, което също стана на 120 години, в СБЖ гостуваха членове на журналистическото дружество „Европрес”- град Пловдив с председател Георги Найденов, който оглавява и фондацията „Помогни на нуждаещите се”.

Велин Аргатски представи журналистите и писателите от града на тепетата, които бяха дошли за срещата. Много от тях са отличени неведнъж с наши и чуждестранни награди за дейността си. Сред тях беше и тв водещият на родолюбивото предаване „Сите българи заедно” Никола Григоров.

Инициативата да се отбележи годишнината от появата на романа-библия на българската действителност, както го наричат, беше на пловдивските колеги. Поводът за нашето събиране е прекрасен, каза членът на УС на СБЖ Любомир Пеевски, - 120 години от излизането на романа „Под игото”, който е преведен на 65 езика. Той не пропусна да спомене, че това е двоен юбилей, защото точно толкова лета са изминали от организираното журналистическо движение у нас, а и тогава също на бял свят се е появила още една емблематична творба – „Бай Ганьо” на Щастливеца.
 

Истинско радостно оживление настъпи, когато в залата се появи големият български актьор Мирослав Миндов, който е изиграл Бойчо Огнянов в първата екранизация на Вазовия роман.

За заслугите си към българското изкуство звездата на театъра и за ролята му на Бойчо Огнянов беше награден с отличието на фондацията „Помогни” на нуждаещите се” - медала „За хората с добри сърца”. Освен тази награда по поръчение на кмета на град Сопот Веселин Личев Георги Найденов връчи на Мирослав Миндов и кристален плакет.

„Всички ви се прекланяме, защото знаем, че любовта към родината преминава през сърцето на твореца”, се обърна към артиста председателят на журналистическото дружество „Европрес”.

Видимо силно развълнуван, Мирослав Миндов благодари за признанието. „Бойчо Огнянов е пред вас, само че на 90 години, но израснал през тях с прекрасните стихове на Вазов – каза той. – Щастлив съм, че изиграх тази роля, снимайки се с големи артисти и при голям режисьор, а и каква по-голяма гордост от това, че и цяла България участва във филма.

Щастлив съм, че съм сред вас в тази зала на СБЖ, защото и аз някога бях член на този съюз, защото пишех редовно в пресата. Искам да ви сподели още веднъж, че Бойчо Огнянов ми донесе много радост и през целия си живот съм рецитирал Вазовите стихове.”

Съвсем спонтанно и без сценарий залата се изправи на крака и всеки искаше да се докосне и снима с големия български актьор, дал изключително много на българския театър.

Особеното в отбелязването на юбилея на романа „Под игото” в контекста на годишнината на българската журналистика беше в това, че липсваха официалните речи, а пловдивските журналисти от дружество „Европрес” бяха подготвили приятен рецитал, защото какво по-хубаво от това патриархът на българската литература да бъде почетен с поетични творби, излезли изпод перото на журналисти творци, които пишат не само за действителността, а и поезия.

Журналистът Николай Гюлев представи своите колеги Боньо Бонев, Елена Атанасова, Албена Хинкова, Николай Славов, Хюршан Аминова, която не скри, че е щастлива, защото е туркиня, възпитана от български творци и учители. Тя прочете свои стихове, посветени на Васил Левски.

Тв водещият на патриотичното предаване „Сите българи заедно” сподели, че живеем в тежко време и журналистите са тези, които трябва да кажат истината на народа, защото политиците само го заблуждават.

Голяма тръпка, нарече срещата с пловдивските си колеги Розита Попова, член на УС на СБЖ и председател на Комисията по организационните въпроси. Според нея представата й за колегите се изчерпвала само с документите, с които се приемат членовете на Съюза. Оказа се обаче, че те са големи таланти и в други сфери – каза тя. – Журналистиката не е само представяне в медиите, а и състояние на духа. Тя съзря в това, което правят пловдивските колеги, начин да се върви в посоката на обединението.

В края на духовния празник по повод юбилея на българската журналистика на и. д. председател на СБЖ Снежана Тодорова беше връчено отличие от кмета на град Сопот Веселин Личев – кристален плакет.
 

Снимки: Иван Василев
 

Сподели в
 

Мотивът за предложението е, че в залата в сградата на СБЖ, където е обявено, че на 30 и 31 май трябва да се състои Общото събрание на Съюза, не могат да се изпълнят изискванията на Националния оперативен щаб за задължителна дистанция на участниците от 1-2 метра. Подобно струпване на хора в това малко пространство би било рисковано и би довело до санкции, посочва се в писмото.

20.05.2020/14:38

Днес, 10 февруари 2020 г., Комисията по организационните въпроси към СБЖ проведе заседание при дневен ред:

10.02.2020/16:36

Днес, 18 декември 2019 г., Комисията по организационните въпроси към СБЖ проведе заседание при дневен ред:

18.12.2019/16:28
 

Цели и задачи

Съюзът на българските журналисти е доброволно сдружение на българските журналисти за защита на техните професионални, социални и синдикални права и интереси. Дейността на Съюза на българските журналисти е насочена към свободното упражняване на правото да се търси, получава и разпространява информация, на правото свободно да се изразява и разпространява мнение, както и към недопускането на цензура.

Дружества

Дейност

Съюзът на българските журналисти извършва дейности за развитието на професионалната журналистика, прилагането на установените професионални стандарти и етични правила, защита на професионалните, социалните и синдикалните права на българските журналисти, решаване на проблемите, свързани с условията на труд и трудовите отношения, сигнализиране на компетентните органи за нарушения на трудовото и социалното законодателство и др.

Документи

Правна консултация

Директно във вашия и-мейл ще получите отговор на зададените от вас въпроси. Тук ще намерите и материали на правна тематика, предоставени от нашия юридически консултант Весела Василева. Пишете ни! Попълнете формата за запитване.

Членство

Член на Съюза на българските журналисти може да бъде български гражданин, който не по-малко от две години упражнява журналистическа професия, приема и спазва Устава на СБЖ и приетите от Общото събрание на сдружението Правила на журналистическа етика.

Ръководство

Върховен орган на Съюза на българските журналисти е Общото събрание. Управителен орган на СБЖ е Управителният съвет.

Съюзен живот

Решения на УС на СБЖ

Комисии

КОНТРОЛЕН СЪВЕТ НА СЪЮЗА НА БЪЛГАРСКИТЕ ЖУРНАЛИСТИ ВЕНКА РИЗОВА – ПРЕДСЕДАТЕЛ ЧЛЕНОВЕ: АЛЕКСАНДЪР БОЗАКОВ ДЕСИСЛАВА ГЕОРГИЕВА НАТАША ТОДИНОВА

Общо събрание - 14.03.2015

Пазете децата на пътя

Законодателни инициативи на СБЖ

СБЖ внесе в Народното събрание предложения за законодателни промени, които да направят по-прозрачна собствеността на медиите и тяхното финансиране, както и да защитят журналистическия труд. Целта им е да гарантират по-голяма сигурност на журналистите, да помогнат за закрила на медийната среда чрез нов механизъм за подкрепа на печатните издания.
Предложенията и мотивите за тях могат да се видят тук.

19 септември 2018: Европейски ден без загинали на пътя

 Представяме ви

Вече стартираха и Летните празници на българското кино в МДЖ, организирани съвместно от СБЖ и Съюза на филмовите дейци. Всички прожекции в новото лятно кино, разположено в близост до бар „Море” в почивния комплекс, са безплатни

12.07.2020 /06:41 | Източник: СБЖ

У нас вече започнаха честванията на юбилея на безсмъртния патриарх на българската литература и българския дух Иван Вазов. Той е роден на 27 юни по стар стил или 9 юли по нов стил през 1850 г. Периодът между тези две дати е изпълнен със събития, посветени на творчеството и заветите му. Нека си припомним, че освен велик поет и писател, Вазов е бил и ярък публицист. Предлагаме тук три негови статии, които и днес вълнуват.

29.06.2020 /17:45 | Източник: СБЖ

Адам Рапопорт беше главен редактор на американското списание Bon Appétit. После се появи една стара снимка, придружена от обвинения за дискриминация в редакцията. Това издание обаче не е единственото, което се освободи от шефа си от старата гвардия. Германският в. “Ди Велт” представя седем случая.

27.06.2020 /16:58 | Автор: “Ди Велт” | Източник: "Гласове"

Ако трябва с няколко думи да се каже кой е Валентин Хаджийски, то те са: дълбоко аналитичен и точен коментатор. Неговите актуални анализи и коментари по болните теми у нас и по света впечатляват силно читателите на „Гласове“ и други български медии. Валентин Хаджийски се съгласи да бъде гост на сайта на СБЖ и нашият виртуален разговор е по болезнени и важни теми, отнасящи се за събития у нас и в САЩ, където той и семейството му вече четвърт век живеят в Голямата ябълка.

23.06.2020 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Изложба "170 години от рождението на Иван Вазов и Петър Станчов " е подредена в Историческия музей - Свиленград. С документи и снимки в поредица от табла е представена биографията на двете големи личности, свързани с историята и развитието на образователното дело в Свиленград в края на XIX век.

09.07.2020 /11:31 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

"Кому какво можем да кажем по случай кризата и инфлуенцата"- така са озаглавени шеговити съвети, публикувани в хасковския в. "Утринна поща" през 1931 г.

01.07.2020 /13:47 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Обективното информиране и отразяването на всички гледни точки остава неизменен водещ принцип в работата на колегията особено в нажежени политически ситуации, като изживяваната в момента в страната ни. СБЖ категорично отхвърля и осъжда всяка форма на насилие било срещу представители на медиите, било срещу граждани, било срещу институции.

11.07.2020 /16:34

Ако днес мишена за разтерзание е президентът на Република България, кой ще е утрешният нарочен? Онова, което се случва у нас сега, отново крещящо зове будната съвест на цяла България, на цялото ни гражданско общество, на всички истински журналисти, писатели и общественици - защото само всички заедно можем да върнем нашата прекрасна родина в лоното на нормалното й, разумното, човешкото развитие. Нека да се вслушаме отново в посланията на безсмъртния ни мъдрец Вазов: „Стресни се, племе закъсняло! Живейш ли, мреш ли, ти не знайш! След теб потомство иде цяло - какво ще да му завещайш?”

09.07.2020 /17:25

Снeжана Тодорова, председател на УС на СБЖ: „Много е трудно на фона на всеобщата подмяна, в която сме принудени да съществуваме в България, да се води обсъждане, разумен разговор, камо ли пък спор за достоверността в интерпретацията на реалността и фактите, които ни се поднасят на различни нива и от различни теоретично предназначени за информиране или дори за разследване субекти и институции.”

03.07.2020 /09:11

 Мнения

На 18 юли, 183 години след рождението ти, още търсим и жадуваме чистата и свята република, заради която увисна на бесилото. Днес висиш и на портрет в кабинетите на първите държавни и партийни ръководители. Но нито сме чиста, още по-малко свята, поклон към тези, които го сториха, че България стана република преди 74 години, та поне нещо от завета ти да е изпълнено.

13.07.2020 /16:29 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

На 21 юни се навършват 100 години от рождението на големия български публицист Веселин Йосифов, дългогодишен главен редактор на в. „Антени”, председател на СБЖ от 1976 до 1986 г.

19.06.2020 /15:44 | Автор: Георги Чаталбашев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 14 гости

Бързи връзки