Писателите на Русия и България възстановяват алманаха „Дружба“

25.07.2014 /11:43 | Автор : Йордан Георгиев | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


В Съюза на българските журналисти се проведе среща на Клуб „Волга“, създаден преди пет години във връзка с проведения тогава пръв по рода си круиз по река Волга с участието на писатели, журналисти и артисти от Русия и България.

Организатор на проявата от Москва до Самара и Астрахан бе новосъздадената в онзи период държавна структура РОСОТРУДНИЧЕСТВО.

„Идеята със създаването на клуба по предложение на поета Йордан Милев, сам участник в незабравимото пътуване, бе да съдейства за възстановяване на дружеските отношения между българските и руските писатели, журналисти и артисти“, каза Снежана Тодорова, и.д. председател на СБЖ, по чиято покана бе събитието.

Специален гост на сбирката на клуб „Волга“ бе известният руски актьор, режисьор и писател Валерий Иванов-Таганский, секретар по международните въпроси на Съюза на писателите на Русия и вицепрезидент на Петровската академия на науката и изкуствата. Заедно със съпругата си, българката Диана Чекийска, с която за четвърти път у нас те осъществиха детския фестивал „Подсолнушек“, на който домакин бе базата на Международния дом на журналистите в курорта „Златни пясъци“. За участниците той каза, че расте интересно, талантливо и ярко поколение, както сред българите, така и сред руснаците.

Г-н Иванов заяви пред аудиторията, вкл. и участници в незабравимото пътуване по великата руска река: „Круизът беше фантастичен и на него се роди пожеланието да възстановим някогашния алманах „Дружба“, който издаваха българските и руските писатели и поети. Най-вероятно ще бъде два пъти в годината и вече има интерес от издателства в Москва. Вече направихме списък за преводи на автори от двете страни. Уверен съм, че забележителното начинание трябва да има своето продължение, защото в основата са приятелството между хората и дружбата между народите“.

Гостът заяви също: Ще е хубаво пътуването по Волга да има своето повторение, а защо не подобни прояви да се случат и по други големи руски реки като Енисей“. За спомен от своята втора родина България, където Иванов-Таганский е живял със съпругата си, той получи картината „Легенда за хляба“, нарисувана от член на СБЖ в Торонто, Канада, както и юбилейно издание на „Вестник за буквите“. В своето експозе г-н Иванов-Тагансикй си спомни далечната 1975 г., когато заедно с легендите на съветския театър – режисьора Любимов и актьора Висоцки са били на десетдневно турне в България, започнало с гастроли в София и завършило с почивка в курорта „Златни пясъци“.

В мероприятието участва и Виктор Баженов, директор на Руския културно-информационен център, който поздрави участниците от клуба с проявата им, заявявайки, че трябва една година работа на институция като тази, която той ръководи, за да постигне резултати като от едно пътуване по Волга.

Авторката на книги за Дмитрий Лихачов и Граф Игнатиев Калина Канева обяви, че много се надява да се намерят средства, за да се издаде книга с уникален исторически разрез по архивите за Александър Чуп от Симферопол, ръководител на антифашистката група „Молодая гвардия“ в Крим през Втората световна война. И припомни, че на полуострова и днес живеят 200 000 души, чийто корен е български.

По ирония на съдбата се оказа, че радетелят на подобни литературни прояви Валери Иванов-Таганскиий „тези дни“ отива до Крим, за да работи по съвременни теми, актуални за спорната земя.

„Идеята за създаване на клуб „Волга“ се роди по време на онова велико пътуване с кораб по река Волга от Москва през Углич, Ярославъл, Нижний Новгород, Чебоксари, Казан и Самара. При това по една река, свързана с Кубрат и Аспарух, както и с древна България. Ние имаме общо минало и това дело трябва да продължи и в бъдещето“, каза поетът Йордан Милев, авторът на предложението за създаване на клуб, който да бъде мост на българските и на руските творци.

 

Сподели в
 

Мотивът за предложението е, че в залата в сградата на СБЖ, където е обявено, че на 30 и 31 май трябва да се състои Общото събрание на Съюза, не могат да се изпълнят изискванията на Националния оперативен щаб за задължителна дистанция на участниците от 1-2 метра. Подобно струпване на хора в това малко пространство би било рисковано и би довело до санкции, посочва се в писмото.

20.05.2020/14:38

Днес, 10 февруари 2020 г., Комисията по организационните въпроси към СБЖ проведе заседание при дневен ред:

10.02.2020/16:36

Днес, 18 декември 2019 г., Комисията по организационните въпроси към СБЖ проведе заседание при дневен ред:

18.12.2019/16:28
 

Цели и задачи

Съюзът на българските журналисти е доброволно сдружение на българските журналисти за защита на техните професионални, социални и синдикални права и интереси. Дейността на Съюза на българските журналисти е насочена към свободното упражняване на правото да се търси, получава и разпространява информация, на правото свободно да се изразява и разпространява мнение, както и към недопускането на цензура.

Дружества

Дейност

Съюзът на българските журналисти извършва дейности за развитието на професионалната журналистика, прилагането на установените професионални стандарти и етични правила, защита на професионалните, социалните и синдикалните права на българските журналисти, решаване на проблемите, свързани с условията на труд и трудовите отношения, сигнализиране на компетентните органи за нарушения на трудовото и социалното законодателство и др.

Документи

Правна консултация

Директно във вашия и-мейл ще получите отговор на зададените от вас въпроси. Тук ще намерите и материали на правна тематика, предоставени от нашия юридически консултант Весела Василева. Пишете ни! Попълнете формата за запитване.

Членство

Член на Съюза на българските журналисти може да бъде български гражданин, който не по-малко от две години упражнява журналистическа професия, приема и спазва Устава на СБЖ и приетите от Общото събрание на сдружението Правила на журналистическа етика.

Ръководство

Върховен орган на Съюза на българските журналисти е Общото събрание. Управителен орган на СБЖ е Управителният съвет.

Съюзен живот

Решения на УС на СБЖ

Комисии

КОНТРОЛЕН СЪВЕТ НА СЪЮЗА НА БЪЛГАРСКИТЕ ЖУРНАЛИСТИ ВЕНКА РИЗОВА – ПРЕДСЕДАТЕЛ ЧЛЕНОВЕ: АЛЕКСАНДЪР БОЗАКОВ ДЕСИСЛАВА ГЕОРГИЕВА НАТАША ТОДИНОВА

Общо събрание - 14.03.2015

Пазете децата на пътя

Законодателни инициативи на СБЖ

СБЖ внесе в Народното събрание предложения за законодателни промени, които да направят по-прозрачна собствеността на медиите и тяхното финансиране, както и да защитят журналистическия труд. Целта им е да гарантират по-голяма сигурност на журналистите, да помогнат за закрила на медийната среда чрез нов механизъм за подкрепа на печатните издания.
Предложенията и мотивите за тях могат да се видят тук.

19 септември 2018: Европейски ден без загинали на пътя

 Представяме ви

Вече стартираха и Летните празници на българското кино в МДЖ, организирани съвместно от СБЖ и Съюза на филмовите дейци. Всички прожекции в новото лятно кино, разположено в близост до бар „Море” в почивния комплекс, са безплатни

12.07.2020 /06:41 | Източник: СБЖ

У нас вече започнаха честванията на юбилея на безсмъртния патриарх на българската литература и българския дух Иван Вазов. Той е роден на 27 юни по стар стил или 9 юли по нов стил през 1850 г. Периодът между тези две дати е изпълнен със събития, посветени на творчеството и заветите му. Нека си припомним, че освен велик поет и писател, Вазов е бил и ярък публицист. Предлагаме тук три негови статии, които и днес вълнуват.

29.06.2020 /17:45 | Източник: СБЖ

Адам Рапопорт беше главен редактор на американското списание Bon Appétit. После се появи една стара снимка, придружена от обвинения за дискриминация в редакцията. Това издание обаче не е единственото, което се освободи от шефа си от старата гвардия. Германският в. “Ди Велт” представя седем случая.

27.06.2020 /16:58 | Автор: “Ди Велт” | Източник: "Гласове"

Ако трябва с няколко думи да се каже кой е Валентин Хаджийски, то те са: дълбоко аналитичен и точен коментатор. Неговите актуални анализи и коментари по болните теми у нас и по света впечатляват силно читателите на „Гласове“ и други български медии. Валентин Хаджийски се съгласи да бъде гост на сайта на СБЖ и нашият виртуален разговор е по болезнени и важни теми, отнасящи се за събития у нас и в САЩ, където той и семейството му вече четвърт век живеят в Голямата ябълка.

23.06.2020 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Изложба "170 години от рождението на Иван Вазов и Петър Станчов " е подредена в Историческия музей - Свиленград. С документи и снимки в поредица от табла е представена биографията на двете големи личности, свързани с историята и развитието на образователното дело в Свиленград в края на XIX век.

09.07.2020 /11:31 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

"Кому какво можем да кажем по случай кризата и инфлуенцата"- така са озаглавени шеговити съвети, публикувани в хасковския в. "Утринна поща" през 1931 г.

01.07.2020 /13:47 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Обективното информиране и отразяването на всички гледни точки остава неизменен водещ принцип в работата на колегията особено в нажежени политически ситуации, като изживяваната в момента в страната ни. СБЖ категорично отхвърля и осъжда всяка форма на насилие било срещу представители на медиите, било срещу граждани, било срещу институции.

11.07.2020 /16:34

Ако днес мишена за разтерзание е президентът на Република България, кой ще е утрешният нарочен? Онова, което се случва у нас сега, отново крещящо зове будната съвест на цяла България, на цялото ни гражданско общество, на всички истински журналисти, писатели и общественици - защото само всички заедно можем да върнем нашата прекрасна родина в лоното на нормалното й, разумното, човешкото развитие. Нека да се вслушаме отново в посланията на безсмъртния ни мъдрец Вазов: „Стресни се, племе закъсняло! Живейш ли, мреш ли, ти не знайш! След теб потомство иде цяло - какво ще да му завещайш?”

09.07.2020 /17:25

Снeжана Тодорова, председател на УС на СБЖ: „Много е трудно на фона на всеобщата подмяна, в която сме принудени да съществуваме в България, да се води обсъждане, разумен разговор, камо ли пък спор за достоверността в интерпретацията на реалността и фактите, които ни се поднасят на различни нива и от различни теоретично предназначени за информиране или дори за разследване субекти и институции.”

03.07.2020 /09:11

 Мнения

На 18 юли, 183 години след рождението ти, още търсим и жадуваме чистата и свята република, заради която увисна на бесилото. Днес висиш и на портрет в кабинетите на първите държавни и партийни ръководители. Но нито сме чиста, още по-малко свята, поклон към тези, които го сториха, че България стана република преди 74 години, та поне нещо от завета ти да е изпълнено.

13.07.2020 /16:29 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

На 21 юни се навършват 100 години от рождението на големия български публицист Веселин Йосифов, дългогодишен главен редактор на в. „Антени”, председател на СБЖ от 1976 до 1986 г.

19.06.2020 /15:44 | Автор: Георги Чаталбашев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 13 гости

Бързи връзки